Najme, posedujem vrlo redak model (bar ga ja nisam vidjao) Eskorta, tako da ne mogu naći mnogo informacija o njemu. Planiram sa njim na duži put (Grčka) ,te su mi preko potrebni vaši saveti. Ovde ću samo na kratko napomenuti, da mi mehanika nije strana i da radim kao serviser viljuškara (Linde). Ranije (moram priznati) i nisam bio neki ljubitelj Forda (sem Kaprija MK1,MK2 i Taunus-a 17m PP serija) sve dok nisam došao do ovog zanimljivog Eskort-a, koji me je doveo do vas.
Eskort ću opisati u odgovarajućoj temi detaljnije... najme, godište je 1981 motor 1.1 sa zupčastim kaišem. Prvo sam se olešio tražeći zazor podešavanja ventila, sve dok nisam saznao da su hidraulični i samoštelujući. Takodje me zanima, kako naštelovati paljenje, kad on ima nekih 5-6 brojeva kod remenice (gde se uperi strob) ? Jedva sam predihtovao razvodnik (nisam mogao naći odgovarajući semering) , te mi je sada potrebno da naštelujem paljenje. Imam nalepnicu na prednjem veznom limu (koja je još u životu) gde vidim da je ugao 12 stepeni, platine na 0.45mm i svećice na 0.4mm . Koja je potrebna vrednost na remenici, kada se uperi strob ? Takodje me zanimaju vaša iskustva sa ovim motorom. S`obzirom da idem na dalji put (uradio sam ful servis) , da li se kod tog motora mogu desiti neki ne predvidjeni kvarovi (pucanje bregaste...itd) ? Kao što sam pročitao na forumu, da su vlasnici "Kenta" prezadovoljni iako drnda i zveči i da retko ostavlja na cedilu, kakva je situacija sa ovim motorom. Ima li on neki nadimak kao što ga ima "Kent" ?
Pošto vidim da u tom godištu ima dva tipa tog motora sa zupčastim kaišem (jedan je GMA 55ks drugi GPA 59ks) ,kako da znam koji je moj ? Ako je verovati saobraćajnoj dozvoli, na njoj piše 40,4kw, što znači da je GMA, medjutim, nemam poverenja u saobraćajnu ...
PozzzZZZ