Problem sa brzinomerom Ford Focus
Moderator: Dragomir
- vujta
- Poruka: 5
- Član foruma od: utorak, 30. avg. 2011. u 10:35h
Problem sa brzinomerom Ford Focus
Pozdrav svima,
Zovem se Branko i javljam se iz Vrbasa (Savino selo)
Od pre par meseci vlasnik sam Ford Focusa 1.6 zetec 2002 god.
Sa njim sa generalno zadovoljan osim nekih čudnih pojava od pre desetak dana. Da li zbog velikih vrućina ili nečeg drugog,posle određenog vremena provedenog za volanom brzinomer počinje da poigrava. Nekontrolisano skače od nule pa do maksimuma nevezano kojom brzinom idem. Kada se to dešava onda mi se muzika pojačava i stišava (kako skazaljka skoči,muzika se pojača i obrnuto) i takođe auto tad hoće i da trza nekad jače nekad slabije nevezano, kako kad mu dođe. Ono što je sigurno a to je da se ovo nikad ne desi pri početku vožnje već malo kasnije, kad se auto zagreje. Nemam pojma odakle da krenem da li od instrument table,kompjutera ili nečeg trećeg. Ako je neko imao ovakvih problema neka mi javi o čemu se radi. Hvala unapred!
Zovem se Branko i javljam se iz Vrbasa (Savino selo)
Od pre par meseci vlasnik sam Ford Focusa 1.6 zetec 2002 god.
Sa njim sa generalno zadovoljan osim nekih čudnih pojava od pre desetak dana. Da li zbog velikih vrućina ili nečeg drugog,posle određenog vremena provedenog za volanom brzinomer počinje da poigrava. Nekontrolisano skače od nule pa do maksimuma nevezano kojom brzinom idem. Kada se to dešava onda mi se muzika pojačava i stišava (kako skazaljka skoči,muzika se pojača i obrnuto) i takođe auto tad hoće i da trza nekad jače nekad slabije nevezano, kako kad mu dođe. Ono što je sigurno a to je da se ovo nikad ne desi pri početku vožnje već malo kasnije, kad se auto zagreje. Nemam pojma odakle da krenem da li od instrument table,kompjutera ili nečeg trećeg. Ako je neko imao ovakvih problema neka mi javi o čemu se radi. Hvala unapred!
- mbole
- Poruka: 14981
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: Problem sa brzinomerom Ford Focus
Proveri za pocetak kleme na akumulatoru, i konektor(e) na alternatoru.
Djak pesak 

- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Za pocetak ,kako kaze mbole prekontrolisi kleme,pa punjenje alternatora,stanje akumulatora.Ako auto prepunjava prvo treba probati sa promenom softvera
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- vujta
Važi. Zakazao sam za subotu kod autoelektričara pa se javljam sa informacijama. Hvala vam na brzom odgovoru!
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Ko alternator prepunjava nemoj odmah raditi alternator,prvo promeni softver softver(dosada sam resio 95% prepunjavanja sa tim)
- vujta
Posetio sam autoelektričara pa da vam javim šta sam uradio. Preneo sam majstoru vaš savet da se izvrši zamena softvera ali on za tako nešto nije čuo niti je radio. Njegova pretpostavka je da problem pravi senzor brzine! PTY funkcija koju ima radio u mom autu uzima informacije sa tog senzora i zato se pojačava muzika kada i skazaljka brzine počne poskakivati. Raskačili smo senzor pa ću voziti tako par dana da vidim da li će se to i dalje pojavljivati. Ako se ispostavi da je do njega onda mi ne preostaje ništa drugo nego da tražim negde neki polovan. Javljam se opet kad utvrdim tačan uzrok problema.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Senzor brzine je sigurno otkazao,ali zasto je otkazao to treba proveriti.
Auto nebi trebao da radi dobro kada raskacis senzor.
Kupi novi senzor,tesko se menja pa je i tesko sacuvati polovan ako je ispravan.
Auto nebi trebao da radi dobro kada raskacis senzor.
Kupi novi senzor,tesko se menja pa je i tesko sacuvati polovan ako je ispravan.
- vujta
Dragomire da li znaš gde ima da kupi taj senzor i koliko košta nov (barem otprilike)?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Moram da vidim ali orginal u Grandu je oko 6500
- mbole
PTY sluzi da ti radio sam nadje stanicu koja pusta odgovarajuci tip programa (recimo jez, klasiku, rock...) i slabo je upotrebljiva kod nas. Inace je deo RDS specifikacije.vujta piše:PTY funkcija koju ima radio u mom autu uzima informacije sa tog senzora i zato se pojačava muzika kada i skazaljka brzine počne poskakivati.
Funkcija koja pojacava/stisava ton u zavisnosti od brzine postoji, samo se ne zove PTY, i koliko znam nema neko univerzalno ime vec je svaki proizvodjac krsti po svome.
Djak pesak 

- vujta
Evo na kraju da sumiram "utiske" i napišem kako sam prošao sa kvarom. Majstorova sumnja u neispravan senzor je bila tačna. Ne znam zašto se pokvario i nadam se da uzrok nije prepunjavanje alternatora kako su dragomir i mbole posumnjali. Uradio bih tu zamenu softvera da imam gde ali pošto sam odnedavno vlasnik forda još uvek ne znam gde u okolini ima valjanih majstora koji mogu to da odrade. Vozio sam skoro nedelju dana bez brzinomera (raskačio sam sondu) radi testiranja i ono što sam primetio je da je auto mnogo življi odnosno da mnogo brže spušta obrtaje pri šaltanju nego sa sondom. Ponekad je hteo malo da trza,upalio je žutu lamicu (ne znam tačno šta označava) itd. Kupio sam originalni senzor za 6500 din. Bila je i neka zamena za 2900 ali nisam hteo da rizikujem. Sada se auto opet normalno ponaša jedino što me ta zadrška obrtaja pri šaltganju malo nervira ali ok, navikavam se. Eto, nadam se da će nekom ovo moje iskustvo pomoći u rešavanju problema ovakve vrste. Hvala još jednom dragomiru i mboletu na savetima. Svaka čast! Pozdrav!
- mbole
Pa odes kod Dragomira. Doduse ne znam(o) odakle si, pa ti mozda nije bas najblize.
Sad pogledah, iz Vrbasa. Pa sad, nije bas iza coska, al nije ni preko sveta.
Sad pogledah, iz Vrbasa. Pa sad, nije bas iza coska, al nije ni preko sveta.
Djak pesak 

- vajaga
- Poruka: 2
- Član foruma od: ponedeljak, 25. okt. 2010. u 20:03h
Pozdrav od Igora iz Valjeva.
Vlasnik sam Ford focusa 1.8 16V Zetec, 2002.god. Od skoro imam isti problem kao i vujta odnosno kazaljka brzinomera nekontrolisano "skače" do max. bez obzira kojom brzinom vozim, pa čak i kada stojim u mestu. A sve to je propraćeno pojačavanjem muzike i ubrzavanjem digitalnog kilometar sata, odnosno, pređene kilometraže.
Takođe, kazaljka od broja obrtaja se "sporo vraća" prilikom promena brzine i na leru, a u vožnji dok je motor hladan čak se i nekontrolisano diže do 1500 obrtaja i tako radi sve dok ne stanem, a onda padne na 800.
Obzirom da sam pre par meseci zamenio akumulator, pre nego što zamenim i senzor brzine (jer je on izgleda bio uzrok kvara kod vujte) prvo da proverim punjenje alternatora, pa ako prepunjava da promenim softver !?
Ako može Dragomir da mi kaže šta se podrazumeva pod promenom softvera i da li je ovakvo ponašanje kazaljke obrtaja normalno?
Hvala unapred.
Vlasnik sam Ford focusa 1.8 16V Zetec, 2002.god. Od skoro imam isti problem kao i vujta odnosno kazaljka brzinomera nekontrolisano "skače" do max. bez obzira kojom brzinom vozim, pa čak i kada stojim u mestu. A sve to je propraćeno pojačavanjem muzike i ubrzavanjem digitalnog kilometar sata, odnosno, pređene kilometraže.
Takođe, kazaljka od broja obrtaja se "sporo vraća" prilikom promena brzine i na leru, a u vožnji dok je motor hladan čak se i nekontrolisano diže do 1500 obrtaja i tako radi sve dok ne stanem, a onda padne na 800.
Obzirom da sam pre par meseci zamenio akumulator, pre nego što zamenim i senzor brzine (jer je on izgleda bio uzrok kvara kod vujte) prvo da proverim punjenje alternatora, pa ako prepunjava da promenim softver !?
Ako može Dragomir da mi kaže šta se podrazumeva pod promenom softvera i da li je ovakvo ponašanje kazaljke obrtaja normalno?
Hvala unapred.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
U PCM se ubacuje novi softver sa novim sadrzajem kojo ce da ispravi nesto sto je proizvodjac zaljucio da ima problem
- vajaga
- Poruka: 2
- Član foruma od: ponedeljak, 25. okt. 2010. u 20:03h
Hvala Dragomiru na odgovoru.
Ako niko u Valjevu ne bude mogao to da mi uradi kontaktiracu te, kada mogu da dodjem.
Ako niko u Valjevu ne bude mogao to da mi uradi kontaktiracu te, kada mogu da dodjem.