Focus 1.8TDCi -plavi dim kad je minus
Moderator: Dragomir
- rockycab
- Poruka: 4
- Član foruma od: četvrtak, 17. mar. 2011. u 12:37h
Focus 1.8TDCi -plavi dim kad je minus
Od skoro imam ovaj primerak Ford-a(Focus 1.8Tdci 2002 karavan) i jedini problem tj. enigma za mene je taj plavi dim koji se javlja samo kada ga upalim na temperaturi ispod nule i to najviše izbacuje pri dodavanju gasa(čak i posle 5-10min grejanja u mestu) čitav oblak a pri polasku se ponaša kao da radi na tri cilindra tj. ne prima gas, guši se a i prisutni prolaznici od plavog dima. To sve nestaje čim kazaljka temperature krene iz bele zone na cajgeru i tada motor počinje da prima gas i ubrzava kako treba bez nekih novih simptoma. Auto je uvezen sa severa Italije od nekog matorca (47.-mo godište) i pregazio je po mojoj proceni oko 150000km sigurno, da zanemarim ono što piše na dig.kilometraži. Pouzdano znam da mu je menjana pumpa za gorivo i dizne a navodno su i ukodirane kako treba. Da li neko zna da li su ovo simptomi nepravilnog ubrizgavanja goriva u tom trenutku i na toj temperaturi ili su možda neki zazori u motoru povećani usled pohabanosti dok se ne zagreje. Napominjem, da što je napolju temperatura veća tih simptoma tako reći da nema. Unapred sam zahvalan svima i nije nikakva panika (cool, Ford je to)!!!
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Re: Focus 1.8TDCi -plavi dim kad je minus
Za pocetak bi treebalo ponovo ukodirati dizne i viditi da li ima novi softver za PCM
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- rockycab
Zahvaljujem na odgovoru. I Ja mislim da je 150000km isuviše mala kilometraža za taj agregat da bi trebalo očekivati otvaranje motora radi neke intervencije. Mislim da ćemo se uskoro gledati kod Vas u servisu jer me interesuje i da mi odradite premošćavanje elektro-ventila i releja jer sam auto dobio samo sa jednim ključem (s dalj.komandama) a ne bih da čekam da ga slučajno izgubim. Isti takav naplaćuju oko 120 Eur a običan (s čipom) izmedju 50-60 Eur. Što je mnogo, mnogo je!!!
PS: Da li je Castrol Magnetic 5W40 Diesel adekvatno ulje za ovaj motor?
PS: Da li je Castrol Magnetic 5W40 Diesel adekvatno ulje za ovaj motor?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
nemas potrebe za tako skupim uljem kada je ono sto je ford preporucio formula 5w30 600 din/litar
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- rockycab
OK, trenutno je taj Castrol u njemu a za posle što bacati novac ako ne mora. Thanks again!