Problemi pocinju ove zime,tacnije u kvaru je bio elektroventil na lukas pumpi,sigurno ste vec upoznati s njime,i kvalitetom lukas pumpi koje prave probleme i na drugim autima,kao napr.mercedesima i slicno.Znaci pustao je gorivo na tom selenoidu i auto je tesko palilo kada je hladan.Prvo sto sam uradio jeste da sam otisao na dijagnostiku da utvrdimo tacan kvar.Samo je jednu gresku izbacilo,t.j taj selenoid,otisao sam do bosch majstora ali dao mi je cijenu zamjenskog od preko 150 eura,naravno nisam kupio.Od poznanika sam kupio pokvarenu komplet pumpu ali taj dio je bio ispravan,promijenio sam ga i neko vrijeme je radilo super dok se kvarovi nisu ponovo vratili.U medjuvremenu promijenio sam sve gumice na pumpi,ali nije pomagalo.
Nakon toga auto jednostavno kao da nije bilo isto,prevelika potrosnja,dodaje sam sebi gas t.j na leru ide u veliku turazu,previse dimi,ne gasi se na kljuc i jednostavno nije vise imao snage nikako da ide.Bilo je vrijeme da auto ide pravom majstoru,rasklopili smo kompletan motor i odlucio sam se na generalku jer ono sto slijedi mozda ce neke i iznenaditi.
Dok je lukas pumpa bila u kvaru,i auto islo u 5000/6000obr na leru sumnjam da je pukao komadic grijaca,otisao u predkomoru i polomio ventile,slika 1 i 2.

Da bude jos gore, ti djelici su ostetili i turbinu,slika 3

Bilo je vrijeme za kupovinu novi dijelova,prvo sto sam kupio jeste grijace ,4 komada.Poslije lukas pumpu i turbinu,takodje i ventile i potrebne diftunge,kao i novo ulje.Sve je sklopljeno za par dana,auto fenomenalno radi na leru,pali super i bez zagrijavanja grijaca,miran na leru,sve normalno,ali problemi ponovo krecu u voznji,znaci auto je izgubilo dosta na snazi,u brdu kao da ga tusi nesto i tesko krece iz mjesta.Ponovo vratili smo se na fazovanje pumpe,i nakon toga mogu reci da je dobio koji ks na snazi.Takodje mjerili smo i kompresiju na cilindrima,normalna je.
Napominjem da je auto nakon kupovine nove pumpe sa istom nije moglo nikako verglati,morao sam je nositi na dekodiranje,jer kao komp nije htio prepoznati novu ,do sada nisam bio upoznat s time.Elektricar je dodao neku zicu na 13,osigurac pod haubom i 16br reley,tu jednu zicu je odveo na minus klemu,a drugu na ventil lucas pumpe (slika 4 ) Poslije paljenje je bilo normalno.Nemam service manuel tako da ne znam od cega su osiguraci i releyi.

Ponovo pisem problem,znaci auto nema dovoljno snage, u brdu ga tusi,dimi normalno,paljenje super.Vecinu postavljenih dijelova smo ponovo pregledali,sve vakum cjevcice kao i konektore,sve je uredno spojeno.Ako je neko imao problema sa maf senzorom problem je slican,jednostavno nema snage.
Pitanje je da li vi imate nekav prijedlog za napisati,ponovo sam juce isao na dijagnostiku i ne izbacuje nijednu gresku,vecinu stvari smo pokusali,osim zakretanja tps senzora na lukas pumpi,koji nije u istom polozaju kao i na staroj pumpi,sta mislite o tome ? Intresuje me nesto vise o njemu,kakvu funkciju ima i kako bi se trebao zakretati,dok je auto upaljeno ili ?
Post je malo dug,ali nadam se da ce neki bolji poznavaoc forda napisati mi nesto vise.Unaprijed Hvala!
Stop : pogledaj filtere (goriva,ulja,zracni ) i slicno ( sve je novo )