Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Jel moguce da... (u vezi potrosnje)

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
zolee
Poruka: 523
Član foruma od: sreda, 30. dec. 2009. u 23:20h

Jel moguce da... (u vezi potrosnje)

Poruka od zolee » petak, 4. mar. 2011. u 08:54h

Bio sam juce kod Dragomira na velikom servisu (mislim da je to to). Ovaj put sam dobio i kafu i gratis sipku za ulje :) (na mojoj slomljena drska bila)
Znaci, svi kajsevi i ostala cuda su menjani.
Zalio sam se na znacajno vecu potrosnju (oko 7+ litara na otvorenom!! - mereno kao i uvek sipanjem do vrha) i crni dim preko 2000 obrtaja.
Dragomir je zakacio je auto na komp i sve je ok ukljucujuci i turbinu pa je predlozio da mi se negde pregledaju i doteraju dizne u red ili zamene.
Kad je menjao onaj zupcasti kajs, spominjao je da nesto nije bilo dobro uzubljeno.

E onda ja krenuo nazad za Sombor. Priznajem da sam merio okomerom, medjutim, imam auto vise od godinu dana i uvek pratim potrosnju tako da najcesce ono sto okomerom merim ispadne veoma blizu onog sto merim racunanjem, ali potrosnja kao da mi se vratila na 5.5!

Sad pitanje... da li ja tripujem??
Znam, to cu proveriti sipanjem do vrha ali da li je moguce da se potrosnja popravila ispravnim uzubljavanjem prilikom menjanja zupcastog kajsa i pukom promenom filtera (vazduh, nafta, ulje)?

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Re: Jel moguce da... (u vezi potrosnje)

Poruka od Mickey038 » petak, 4. mar. 2011. u 09:23h

Potrosnja se vratila posetom majstoru.

Ako je majstor pravi, onda je sasvim moguce da nakon njegove intervencije stvari dodju 'na svoje mesto'. A zamenu filtera nikako ne bih nazivao 'pukom', jer upravo filteri umeju da stvore gomilu sistnih problema koji nisu strasni ali umeju itekako da 'smaraju'
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

mexiko
Poruka: 28
Član foruma od: utorak, 9. nov. 2010. u 01:07h

Poruka od mexiko » ponedeljak, 7. mar. 2011. u 10:35h

Eeee Dragomire, kako nisi u Podgorici, ili dje blize...

macaneli
VIP
Poruka: 9930
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » ponedeljak, 7. mar. 2011. u 10:41h

zolee piše: Ovaj put sam dobio i kafu
ti dobio kahvu,onaj drugi kolega dobio bombone,a ja nista :'( ,ja jos moram i da ponesem kad idem u servis lol
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

djmilicic
Poruka: 54
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 16:48h

Poruka od djmilicic » ponedeljak, 7. mar. 2011. u 12:09h

Kakva protekcija. Bili smo u isto vreme, ja dobih samo racun - od kahve i ostalog ic nisam video. mrgreen mrgreen

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » ponedeljak, 7. mar. 2011. u 15:04h

:P pa tu gdje si dobijao racun,na stolu,ima vrpa bombona,koj ti branio da hapis kol'ko ho's...

zolee

Poruka od zolee » utorak, 8. mar. 2011. u 08:31h

macaneli piše: ti dobio kahvu,onaj drugi kolega dobio bombone,a ja nista :'( ,ja jos moram i da ponesem kad idem u servis lol
Mozda sam im se popeo na glavu stalnim muvanjem oko auta pa mi zato rekli sedi popi kafu :D

E sada ludilo...

Naspem ja neki dan do vrha. Juce sam isao u Suboticu pa svratio tamo kod nekog za dizel motore.
Izmerio mi je dizne. Prskaju lepo ali pritisak na tri kom je 175 a ne jednoj 160. Trebalo bi da je oko 200 valjda.
Znaci dizne bash i ne valjaju. Malo su ih ocistili spolja a zatim kad su dizne vec izvadjene izmere mi kompresiju.
Kompresija je katastrofa.
1. 26 bari
2. 15 bari
3. 22 bari
4. 15 bari

Rekli su mi da je motor "aufviderzen" i da treba minimum menjati karike ako ne i veliku generalku.
Odem kod drugog majstora da kaze sta misli on mi rece da sa ovom kompresijom mi ne bi ni palio auto (pali iz prve cele zime) i cova zbunjen sa grafikonom. Rece mi da za pocetak negde drugde ponovo izmerim kompresiju.

E sad, vratim se nazad u Sombor, nalijem gorivo nazad do vrha i... potrosnja:
25% gradska (opustena, u Somboru sam) i 75% vangradska izadje mi 5.35 litara na 100km!!!
Tolko malo mi nije trosio ni leti na 100% vangradske voznje! (bilo je oko 5.7)

Znaci, dizne mi nisu najbolje, kompresija nula, trosi ulje 2.5-3dc na 1000km a potrosnja pala na 5.3!

Tu nesto ne stima ne? Ne ide mi u glavu kako to? Nista drugo nije radjeno do veliki servis kod Dragomira (plus uzubljavanje) i sada sto su malo ocetkali dizne.
Ima neko ideju? Jel mozda merenje kompresije lose uradjeno (pa je bolja nego sto su oni izmerili)? Sta da radim? Da ga cackam il da cutim i vozim?

Za sada novo merenje potrosnje....

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » utorak, 8. mar. 2011. u 16:49h

ja bi cutio i vozio...nije mi bas najjasnije sta ti,u stvari, hoces! krivo ti sto ti auto malo trosi? radio bi nesto na motoru iako pali ko mina zimi? cuti,co'ek i vozi...i ne cackaj mecku...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 8. mar. 2011. u 16:52h

Kompresija merena na skroz hladan motor ili vruć ?
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

zolee

Poruka od zolee » utorak, 8. mar. 2011. u 17:51h

@goja
Ma ni sam sebi nisam jasan a motor jos manje :)
Sjedne strane dizne i kompresija lose sa druge strane posle velikog servisa odjednom pocne da trosi manje nego ikada. Mislim, velikim servisom se ne popravljaju dizne i kompresija. Dizne i dalje nisu najbolje a kompresija je i dalje kanta. Jednostavno me kopka o cemu se radi. Lepo sto on trosi malo ali...
Meni jedino dve opcije, lose merena kompresija (zasto bi je lose mereili?) ili lose merena potrosnja (cisto sumnjam).

@Markedjani
Bio je na radnoj temperaturi, stajao jedno pola sata napolju, uteran u radionicu i onda mu merena kompresija.
Jel znas kolika je propisana kompresija za 1.8TDDI Fokus?

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » utorak, 8. mar. 2011. u 18:00h

15 je kompresija pri kojoj ne moze da radi dizel motor . 14+ kompresiju imaju noviji nasviraniji benzinci i treba im svecica da bi zapalili smesu .
Mislim da je neki min. kompresioni odnos za dizela oko 17-18 , sto rezultira oko 22-24 bara . pV= nmRT . Jednacina gasnog stanja . Dizel se pali na oko 350 stepeni , pa ti izracunaj koliko je potrebno smanjiti zapreminu da bi temperatura otisla na tih 350 stepeni .

zolee

Poruka od zolee » utorak, 8. mar. 2011. u 20:46h

Znaci u pravu je ovaj lik sto rece da mi auto ne bi trebao ni palit sa 2 cilindra na 15 i da za pocetak ponovo negde izmerim kompresiju.

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 9. mar. 2011. u 10:53h

Radi se o tome da te ljudi zavlace jer vide da si laik i hoce da ti uzmu dobre pare rulest

Imas majstora Dragomira od poverenja i ne diraj nista taj auto,pusti ga na miru! Dizne na TDDI su izdrzljive,motor je izuzetno izdrzljiv,nista ne diraj,samo sipaj kvalitetan evrodizel i vozi i tacno je da na regionalnom putu trosi samo 5 litara,samo ga vozi do 2000 obrtaja thumbsuph
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 9. mar. 2011. u 18:18h

van piše:15 je kompresija pri kojoj ne moze da radi dizel motor .
Ako pod 15 mislis 15bara... Moze i na dosta manje, provereno :vid budale:
Fiesta!!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 9. mar. 2011. u 18:42h

Ovi Vojvodjani se ne bi složili sa tobom... :haha: :D
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

zolee

Poruka od zolee » petak, 11. mar. 2011. u 22:30h

100% gradska voznja 7 litara (treba uzet u obzir da je u pitanju Sombor)
Potrosnja bolja nego pre godinu dana (?!?)
Tada je trosio oko 7.5 / 5.7 a sada 7 / 5.3 :woohoo:

Izes me ako nesto razumem al da ga ne diram da slucajno nesto ne pokvarim :)

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“