Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

zamena dihtunga ventil dekle i stelovanje ventila

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

steva82.
Poruka: 7
Član foruma od: ponedeljak, 28. feb. 2011. u 21:24h

zamena dihtunga ventil dekle i stelovanje ventila

Poruka od steva82. » sreda, 2. mar. 2011. u 16:00h

zanima me kako da nastelujem ventile na ford sieri 1 87; godiste,1600 cc. 55 kw. pogon na gas. primetio sam da je jedan ventil poceo da lupa malo, to pretpostavljam da ima veze sa potrosnjom a i dihtung ventil dekle mi flisuje. zanima me koliki treba da je zazor pri stelovanju ventila i kako bih to sam mogao da sredim ? :ford:

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Re: zamena dihtunga ventil dekle i stelovanje ventila

Poruka od goja » sreda, 2. mar. 2011. u 17:42h

steluje se na hladan motor,usisni na o.20 a izduvni na o,25...znas li kako se steluju ventili i imas li spijune?

steva82.

Poruka od steva82. » sreda, 2. mar. 2011. u 20:40h

imam spijune, neznam da stelujem :D koji je usisni a koji izduvni? i kad stavljam dihtung jel treba neki virtov silikon su mi rekli da nalijem ispo i na dihtung, a posto nemam kilo kljuc rekli su mi da brojim krugove srafova kad budem stezao jel to tako ide? hvala za odgovor. mrgreen

goja

Poruka od goja » sreda, 2. mar. 2011. u 21:08h

prijatelju,mogu ti ja to objasniti do detalja kako to da uradis ali nemoj ti to dirati,moj ti je prijateljski savjet...u principu,nije komplikovano ali ipak treba da imas neko osnovno predznanje da bi radio prilicno pipave stvari oko motora kako sto je stelovanje ventila,pogotovo na tom motoru...
ako ti je poklopac ventila kriv treba ti sredstvo za zaptivanje a ako nije ne treba nista,samo dobro ocisti sve i stavi brtvu i stegni lagano...stezes T klucem sa palcem i kaziprstom,koliko mozes,neces pretegnuti...

steva82.

Poruka od steva82. » sreda, 2. mar. 2011. u 22:16h

ako ti nije problem da mi objasnis kako to da uradim,pa cu ja polako probati da ih nastelujem! cekicko

goja

Poruka od goja » sreda, 2. mar. 2011. u 23:48h

dobro...treba da znas da se ventili steluju u momentu kad je klip u fazi palenja tj.u gornjoj mrtvoj tacki,znaci za svaki klip treba da okreces radilicu da bi taj klip koji stelujes bio u toj poziciji a ventili spremni za stelovanje.to ti je najlakse gledati na razvodniku palenja,(naravno ako ti sad motor uopste radi... )okreces radilicu dok razvodna ruka ne dodje na kabal prvog klipa,skines kapu i gledas jel u toj poziciji,kontas,i kad dodje na tu poziciju znaci da ti je klip u fazi palenja i tad stelujes ta dva ventila na prvom klipu.kad nastelujes prvi okreces opet radilicu dok razvodna ruka ne dodje na poziciju 3 klipa,to je odmah do prvog,na razvodnoj kapi,nadam se da znas redosljed palenja.tada stelujes ta dva ventila i tako dalje do 4-og...ja ti sad ne mogu reci napamet koji je usisni a koji izduvni ventil ali to se vidi,gledas koji je blizi usisu akoji izduvu,ako to ne provaljujes onda ga jebaji...kontas da je sa jedne strane glave usis a sa druge izduv...ventile stelujes tako sto popustis kontra maticu kljucem a drzis serafcigerom sraf koji treba da dotezes ili popustas dok mjerni listic ne prolazi izmedju bregaste i ventila,treba da bude blagi otpor,otprilike kao kad mjerni listic uhvatis kaziprstom i srednjim prstom pa izvlacis...kad si doveo do tog otpora,drzis srafcigerom sraf da se ne pomice a kljucem zategnes kontra maticu i taj ventil si nastelovao...kad zategnes,provjeris opet!!!

-skini deklo ventila,operi ga sa pola litra benzina,cetkicom za farbanje i benzinom,obrisi krpom i stavi ga sa strane da se osusi.
-ventile steluj po redosljedu palenja; 1 3 4 2,kad dovedes razvodnu ruku na kabal od prvog klipa provjeri da li on i vodi na svjecicu prvog klipa!
- moras biti siguran da si dovoljno jako zategao kontra maticu inace si napravio katastrofu!
-obrisi rub glave na koji naljeze brtva,ako ti je krivo deklo,namazi tanak sloj hermetik silikona,crveni ili crni,stavi brtvu,namazi i na nju tanak sloj ili ga namazi na deklo,stavi deklo,ubodi srafove i zatezi lagano u krug,malo po malo,svaki krug sve jace,na kraju T kljuc uhvati kaziprstom i palcem i zategni koliko mozes.sacekaj bar pola sata da se stegne silikon,upali motor i slusaj sta si uradio...nemoj se razocarati ako i poslije stelovanja bude zveckanja,ne mora da znaci da je rastelovan...

Mehanicari ne koriste ovaj nacin,oni se uglavnom oslanjaju na repere remenice radilice i polozaja ventila da bi se utvrdila gmt ali ako ti motor radi znaci da je razvodnik u ok polozaju i zanemarivo je okretanje radilice da bi se u tancine podesila gmt...ovo ti kazem u slucaju da pitas jos negdje pa da te taj neko ne smete i unese zabunu i konfuziju u pricu.. Sretno!

van
VIP
Poruka: 9045
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 3. mar. 2011. u 00:07h

Узми лењир и стави на површину где иде дихтунг н апоклопцу вентила и провери да ли ја површина равна или су рупе где иду шрафови избачене . Ако јесу , чукањем то мораш да поравнаш . Обришеш и главу и покопац где иде дихтунг. Ја пребришем и нитро разређивачем да одмасти лепо . Намажеш силикон , поставиш дихтунг , ставиш поклопац на место и ставаљаш шрафове са подлошкама . Прво све заврнеш руком , а после стежеш од краја ка почетку , са тим да када затегнеш све шрафове , стеже два вертикална код ременице брегасте . Шрафови се стежу у две руке , прво око 3-4Nm
а друга рука 5-6 Nm . То је мала сила , на неком окастом кључу 10 , дужине 15 цм , вучеш 3-4 кг .
Ако си лепо одрадио све неће пустити ни кап уља 1000 км .

steva82.

Poruka od steva82. » četvrtak, 3. mar. 2011. u 18:15h

hvala vam momci,ovo ce mi nadam se biti odlicno uputstvo, kad odradim javljam sta sam uradio, nadam se najboljem. a samo da potvrdim redosled klipova 1,2,3,4 gledano sa prednje strane haube prema nazad, a pomocu kablova svecica cu videti na razvodnoj kapi koji je polozaj lule i tako znati kad je spreman za palenje. :D trebalo bi da sam sve shvatio.

goja

Poruka od goja » četvrtak, 3. mar. 2011. u 19:02h

Da,prvi klip je onaj do remena...

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 3. mar. 2011. u 19:42h

Najprostije ti je kada se zatvara izduvni i otvara usisni ( takozvano klackanje ) stelujes cilindar koji je u fazi sa tim gde klackaju ventili . Npr . klacka na 4.cilindru ti stelujes 1. i obratno , klacka 2. ti stelujes 3.

milivojekg
Poruka: 252
Član foruma od: subota, 27. mar. 2010. u 18:08h

Poruka od milivojekg » četvrtak, 3. mar. 2011. u 20:24h

Ili ti drugi izraz kada su ventili na odredjenom cilindru na vagi (kada klackalice vagaju gore dole) onda stelujes cilindar koji je na taktu paljenja.Kada je 1 na vagi onda stelujes 4 i obrnuto,a kada je 2 na vagi onda stelujes 3 i opet obrnuto.

steva82.

Poruka od steva82. » četvrtak, 3. mar. 2011. u 21:10h

hvala skontao sam, nema greske mrgreen to kad sredim trebalo bi da se smanji potrosnja i da nelupaju ventili. zna li ko koliko kosta servis gasa [ zamena membrana i ostalo sto ide uz to?].

zeteks
Poruka: 1296
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » četvrtak, 3. mar. 2011. u 21:26h

Ako je u pitanju OHC motor (pinto) stelujes onaj ventil kod koga je breg "spicem" okrenut na gore. (nije ti bitan redosled paljenja niti razvodnik, samo da li je ventil izduvni ili usisni).
Skini svecice da bi se motor lakse okretao, izbaci iz brzine. Gledanjem kroz rupu za svecice lako ces da napravis razliku izmedju izduvnih i usisnih ventila.
Da bi nastelovao izduvni ventil na trecem cilindru pozeljno je da skines karburator. Obavezno nasteluj i taj ventil.
Nestavljaj nikakav slikon na dihtung. Delici silikona mogu da se odvoje i kasnije zacepe neku rupicu kroz koju protice ulje. Posledice predpostavljas.
Ako je dekle negde kriv prethodno ga ispravi. Stavi Viktor Reinz dihtung (odlican). On ima granicnike da spreci pretezanje dihtunga. Stafove stezi pocev od onih koji su najdalji ka blizima.
Bolje da ti se spijun labavije krece dok proveravas zazor nego da ide previse tesko. Naulji ga. Vodi racuna o cistoci dok budes radio.

steva82.

Poruka od steva82. » četvrtak, 3. mar. 2011. u 22:21h

nisam te najbolje razumeo sta znaci "onaj ventil kod koga je breg "spicem" okrenut na gore"? cekicko

zeteks
Poruka: 1296
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » četvrtak, 3. mar. 2011. u 22:29h

Taj ventil stelujes. Breg ti je kao jaje. Kada mu je deo sa "spicom" u potpunosti okrenut na gore (To je trenutak kada prepoznas koji ventil mozes da stelujes) tada uzmes spijun u ruke i provuces ga izmedju donjeg dela brega (od bregste) i klackalice. Samo jedan ventil mozes da stelujes u jednom trenutku. Kada ga nastelujes i proveris onda zaokrenes motor dok sledeci breg sa svojim spicem ne bude okrenut na gore. Vidis koji je to breg i taj vetnil stelujes. Prethodno utvrdis da li je izduvni ili usisni. Tako ti je najlakse da prepoznas koji ventil treba da stelujes a da ne vodis racuna o GMT i polozaju ruke razvodnika paljenja. Kada budes skinuo dekle i par puta rukom orenuo motor i pratio kako se okrece bregasta i polozaj njenih bregova bice ti jasnije, ako sada nije.

goja

Poruka od goja » četvrtak, 3. mar. 2011. u 22:36h

:punnish: ovako...

van
VIP

Poruka od van » petak, 4. mar. 2011. u 01:58h

Ako ne znaš šta je breg gore , bolje da ništa ne diraš .

steva82.

Poruka od steva82. » petak, 4. mar. 2011. u 18:58h

hvala vam momci, javljam za koji dan sta sam uradio :ford: ziveooo!

KOLLE330
Poruka: 33
Član foruma od: subota, 18. dec. 2010. u 17:45h

Poruka od KOLLE330 » sreda, 23. mar. 2011. u 19:15h

Ja cu da se nadovezem na ovu temu,
i meni se cuju ventili i dali mogu da se steluju?
u pitanju je ford eskort 1.6efi CVH motor

paun1
Poruka: 502
Član foruma od: utorak, 2. feb. 2010. u 17:49h

Poruka od paun1 » sreda, 23. mar. 2011. u 19:46h

Msm da ti imas hidropodizace i da se ventili ne steluju kod tebe.....najverovatnije se cuju hidropodizaci(cakcu) :D

cvilijams
Poruka: 502
Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
Kontakt:

Poruka od cvilijams » sreda, 23. mar. 2011. u 22:04h

Kod tebe se nesteluju,otisli su ti hidropodizaci.

POZZZ
CarSoundSystem

KOLLE330

Poruka od KOLLE330 » sreda, 23. mar. 2011. u 23:59h

Hvala svima!
Moracu da promenim hidro podizace... dali mi neko moze reci koliko ja imam hidro podizace i koliko kosta jedan?

goja

Poruka od goja » četvrtak, 24. mar. 2011. u 00:11h

Imas samo jedan. ali po ventilu. pitaj gorana ''mond''...

KOLLE330

Poruka od KOLLE330 » četvrtak, 24. mar. 2011. u 00:13h

Moj je sa osam ventila,znaci imam i osam hidro podizaca?

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 24. mar. 2011. u 00:32h

bas tako

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“