Ford Focus 1.8tdci 74kw - problem s paljenjem
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 18
- Član foruma od: četvrtak, 13. jan. 2011. u 13:54h
Ford Focus 1.8tdci 74kw - problem s paljenjem
Pozdrav fordoljupci, kako sam prvi put u životu kupio dizelaša i pošto jako slabo poznajem dizele molio bih vas za neke odgovore.
Naime moj focus 1.8tdci 2003. ima problem sa hladnim startom. Manifestuje se tako da mi se čini da motor sastavi što bi se reklo na zub ali se odmah ugasi. Posle odredjenog broja pokušaja (6-10 zavisi od hladnoće) upali i čini mi se da po paljenju par sekundi radi kao neravnomerno i posle 2-3 sekunde se umiri i nastavi da radi ujednačeno.
Broj pokušaja se smanji ako ga palim sa gasom (pročitao sam ovde da mora da pali bez gasa i po najvećem minusu), ali ipak treba 4-5 pokušaja. U vožnji je odličan, fino vuče i čini mi se da nema nikakvih problema.
Lampe mi prilikom paljenja sve upali i ugasi, tj. ne prijavljuje nikakvu grešku, pa me zanima da li neko od vas znalaca, a vidim da vas ovde ima bas dosta i da ste veliki poznavaoci, prepoznaje neki simptom?
Još jedno pitanje - lampica grejača mi se prva ugasi posle paljenja svih lampi na nekih 0 stepeni, što me malo zbunjuje. Zar grejači ne bi trebalo da rade neko duže vreme?
Nadam se da će uskoro bolje vreme pa da malo islikam mog novog ljubimca i predstavim vam ga u pravom svetlu.
Naime moj focus 1.8tdci 2003. ima problem sa hladnim startom. Manifestuje se tako da mi se čini da motor sastavi što bi se reklo na zub ali se odmah ugasi. Posle odredjenog broja pokušaja (6-10 zavisi od hladnoće) upali i čini mi se da po paljenju par sekundi radi kao neravnomerno i posle 2-3 sekunde se umiri i nastavi da radi ujednačeno.
Broj pokušaja se smanji ako ga palim sa gasom (pročitao sam ovde da mora da pali bez gasa i po najvećem minusu), ali ipak treba 4-5 pokušaja. U vožnji je odličan, fino vuče i čini mi se da nema nikakvih problema.
Lampe mi prilikom paljenja sve upali i ugasi, tj. ne prijavljuje nikakvu grešku, pa me zanima da li neko od vas znalaca, a vidim da vas ovde ima bas dosta i da ste veliki poznavaoci, prepoznaje neki simptom?
Još jedno pitanje - lampica grejača mi se prva ugasi posle paljenja svih lampi na nekih 0 stepeni, što me malo zbunjuje. Zar grejači ne bi trebalo da rade neko duže vreme?
Nadam se da će uskoro bolje vreme pa da malo islikam mog novog ljubimca i predstavim vam ga u pravom svetlu.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Re: Ford Focus 1.8tdci 74kw - problem s paljenjem
Proveri grejace hoce sva cetri da crknu
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
-
Svaka čast na brzom odgovoru clap . Biće provereni.
Koliko dugo bi trebalo da svetli lampica grejača pre nego što se ugasi?
Koliko dugo bi trebalo da svetli lampica grejača pre nego što se ugasi?
Tako je, treba proveriti grejace,lampica za grejace zna da se ugasi mnogo ranije od iskljucivanja grejaca.Najlakse je proveriti sa probnom lampom vreme grejaca.I naravno sve zavisi u kakvom ti je stanju motor.Samo izvadis merac ulja dok je zagrejan i sve ce ti se samo reci,ako duva i ima dima na meracu dok radi onda ce teze da pali hladan.Proveri naravno dovod goriva jel i to zna da zeza pa povuce fals vazduh dok odstoji auto.Srecno!!
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Da li duva ili ne kod tdci nema veze.Samo ko je jos radio motor 1.8 tdci zbog kompresije ili potrosnje ulja.
-
Motor ne duva, tj odličan je. Javljam čim proverim grejače.
Koji grejači idu u fordovu prvu ugradnju ili šta je dobra zamena?
Koji grejači idu u fordovu prvu ugradnju ili šta je dobra zamena?
Dragomire,ja sam radio 3 komada do sad.Vecina auta iz uvoza su od firmi i presli su minimum 500 000km.Skoro svi dolaze u Sabac kod nas da kupite auto i delove,polovne i nove,a i ti sto se prodaju sirom Srbije su stigli preko firmi iz Sapca.Sva tri sam radio cim su stigla iz italije za prodaju jer nisu mogla da pale zbog loseg motora.Kilometraza se vraca kod svih na oko 150 000km,a presli su 4 puta vise.Znaci razumem se u materiju i ako ti nisi radio tdci ima ko jeste.Veliki pozdrav,sve najbolje!!
duki,nisu losi BERU grejaci,mislim da su sasvim korektni.Ali izbor je naravno na tebi.
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8310
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Duki iste simptome sam i ja imao kada su mi pocrkali grejači na prethodnim mrazevima pred novu godinu. Kako reče Dragomir prvo proveri njih, a za svaki slučaj proveri i da li uopšte dobijaju struju (možda je i osigurač u pitanju).
Inače lampica se gasi ranije a relej još približno 5-6 sekundi daje struju grejačima, barem kod mene na Mondeu. Sličan vremenski interval bi trebao biti i kod tebe. Koliko će dugo držati zavisi od mraza to će mu komp odrediti.
Ja sam stavio original Fordove grejače, a preporuka su i NGK.
Inače lampica se gasi ranije a relej još približno 5-6 sekundi daje struju grejačima, barem kod mene na Mondeu. Sličan vremenski interval bi trebao biti i kod tebe. Koliko će dugo držati zavisi od mraza to će mu komp odrediti.
Ja sam stavio original Fordove grejače, a preporuka su i NGK.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
-
Ljudi šta da vam kažem osim da vam se puno zahvalim. Stvarno ste vrlo nesebični, svaka vam čast.
Grejači će nadam se već sutra biti prekontrolisani i zamenjeni.
Živeli
Grejači će nadam se već sutra biti prekontrolisani i zamenjeni.
Živeli

- montoya
- Poruka: 2144
- Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h
Evo da se javim i ja, identicne simptome sam imao i tri grejaca su mi crkla, zamenjena i stvar je resena... pozz
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016
-
- Poruka: 51
- Član foruma od: ponedeljak, 4. okt. 2010. u 09:50h
Ja nisam imao na 1.8TDDI pojma da su mi svi grejaci pocrkali jer sam celo leto palio na kompresiju cistu. Kad sam proveravao pred zimu antifriz procitam negde da treba da se provere grejaci. Zove me majstor i kaze: nijedan od 4 ne radi. Zamenio i primetio sam dok je bilo toplo da bolje pali. Ovo se sve desavalo dok je bilo 25 stepeni napolju. Kako bi se manifestivalo zimi pojma nemam ali bih verovatno imao muke da upalim 

-
Focus je bio kod majstora i on kaze da su greјаči dobri. Sva četiri vuku struju. Dva najpristupačnija je testirao na akumulatoru i usijaju se za 5 sekundi.
Pogledao sam onaj osigurač od 60A i on je uredu. Ima neka gomila releja na kojima je nacrtan grejač. Ne znam da li je moguće da oni ne rade.
Sutra ću pre prvog starta pogledati da li grejači uopšte primaju struju.
Šta mi je još činiti? Imate li neke ideje?
E da grejači su neki nepoznati, ali majstor kaže da je model za focusa.
Pogledao sam onaj osigurač od 60A i on je uredu. Ima neka gomila releja na kojima je nacrtan grejač. Ne znam da li je moguće da oni ne rade.
Sutra ću pre prvog starta pogledati da li grejači uopšte primaju struju.
Šta mi je još činiti? Imate li neke ideje?
E da grejači su neki nepoznati, ali majstor kaže da je model za focusa.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Najverovatnije dizne.Racunaj oko 100-150 e po dizni remont.Imas i jeftinije ali ti majstori bosisti nemaju uredjaj za kalibraciju dizni vec ostaju stari kodovi i auto nece raditi dobro
-
E super prvo pa muško
.
Reci mi da li se to može proveriti na dijagnostici i da li treba remontovati sve dizne ili samo loše?

Reci mi da li se to može proveriti na dijagnostici i da li treba remontovati sve dizne ili samo loše?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Tesko da dijagnostika moze nesto da pokaze ali prelivi dizni govore mnogo.Jednu po jednu ali cetri dizne te sleduju na kraju.I nemoj nasedati na kojekakve remonte dizni vec pitaj da li ces dobiti nove kodove posle remonta.
-
Jasno u potpunosti. Reci mi još samo koliko je to urgentno, jer sam se prilično istrošio. Da li je pametno da još malo sačekam da se oporavim ili da tražim varijantu da to uradim pa kud puklo.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Da li dolazis do Beograda?
-
Pa retko sam u Beogradu. Možda bih mogao da organizujem nešto uskoro pa da naiđem. Misliš da je najpametnije da ti to pogledaš?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Ne nego da odes do bosiste da premeri prelive i pritisak pumpe(dijagnostikuje kvar)
-
Potrudiću se da se organizujem pa da skoknem do Beograda na dijagnostiku, jer znam da u Miloševu ima Žeravicin servis ali nemam pojma kakav je jer do sada nisam imao dodira sa dizelašima. Verujem da mi ti možeš preporučiti nekog dobrog bošistu u Beogradu. Ili možda Novi Sad, tamo češće idem.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Koliko znam u Novon Sadu ima jedan bosista opremu ali nesto ga nebije dobar glas.Za Zeravicu neznam posto on ima svu opremu kada su u pitanju BOSCH sistemi a za DELPHI mislim da nema
-
Onda ću videti da se koliko pre mogu organizujem za Beograd. Koliko je problematično da vozim auto dok se to ne dijagnostikuje, da ne napravim još veći kvar?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
problem je palenje a ne voznja
-
To sam i mislio, koliko je pametno da 7'-8 puta veglam dok ne upali? Može li se dogoditi da crkne još nešto zbog toga?