Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

problem sa ler gasom

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
nine84
Poruka: 47
Član foruma od: ponedeljak, 8. feb. 2010. u 02:58h

problem sa ler gasom

Poruka od nine84 » petak, 31. dec. 2010. u 12:06h

u pitanju je ford mondeo mk2 1.8 z-tec motor...desava mi se sledece....nekad nece da odrzava ler gas,vec padaju obrtaji...mada se desava i da zaglave recimo na 1500 ili 2000 obrtaja i tako stoji dok ga ne ugasim...kad upalim radi normalnoi posle nekog vremena opet tako...e sad isto sam zapazio da na taj ler gas utice i kocnisa i kvacilo...kad ih nagazim istovremeno...moje neko laicko misljenje da ne bi smeli da uticu...recimo kad idem malo brze i naglo zakocim znaci kvacilo i kocnica onda motor nagura gas dok ih ne otpustim...to mi se isto desava i na plin i na benzin...sta da radim? inace juce sam bio kod majstora za plin i covek mi kaze da proverim katalizator...po njegovom nekom osecaju kao katalizator je zapusen....dal me radi ili je moguce da se katalizator zacepi?

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: problem sa ler gasom

Poruka od van » petak, 31. dec. 2010. u 12:36h

DA ti nije puklo neko vakum crevo pa vuče falš vazduh , a to isto kao da si dao mali gas . Drugo može da bude IAC ili step motor za kontrolu lera , koji bi trebao da se skine i opere . Senzor brzine vozila ume da zeze ali su tu sintomi malo drukciji

nine84

Poruka od nine84 » subota, 1. jan. 2011. u 21:40h

problem resen delimicno :)...otkacio sam konektor sa dela...koji neznam kako se zove...inace se nalazi odmah iza filtera za vazduh...i auto je progledao...radi kao sat...nema problema iz prethodnog posta...e sad me zanima cemu taj deo sluzi...hoce biti problema ako vozim sa otkacenim konektorom...kontam nisu ga dzaba stavili...????

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 1. jan. 2011. u 22:20h

Skinuo si džek sa protokomera... radiće nekako ali će da troši ko ZIL.

Protokomer služi da meri količinu usisanog vazduha i na osnovu toga ECU daje odgovarajuću smešu... mada cenim da ti je auto prošli put vožen na benzin pre sto godina i da te ne interesuje kako ti radi na benzin.

Ako imaš običan venturi plin onda neće smetati ništa raskačen protokomer... ako imaš sequent neće moći da radi pravilno.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » nedelja, 2. jan. 2011. u 10:31h

nine84 piše:problem resen delimicno :)...otkacio sam konektor sa dela...koji neznam kako se zove...inace se nalazi odmah iza filtera za vazduh...i auto je progledao...radi kao sat...nema problema iz prethodnog posta...e sad me zanima cemu taj deo sluzi...hoce biti problema ako vozim sa otkacenim konektorom...kontam nisu ga dzaba stavili...????
jel ovako nesto http://www.intermotor.co.uk/?p=smpeurop ... gt94k0gi63
onda je to air mass meter Slika... ako si ga otkacio CP unit sad prima neke srednje podatke, nemas optimalnu potrosnju zimi, a leti mozda neces imati punu snagu, mada nemam iskustva s otkacivanjem toga. E sad svakako i kakav si plin stavio...
.. inace za vece automobile u USA ovaj deo menjaju preventivno, na 60.000 milja (100.000), verovatno zbog potrosnje... a taj senzor moze i da se ocisti... a jesi radio diagnostiku, ili najbolje ispitivanje samo tog dela na testeru za senzore ??

nine84

Poruka od nine84 » nedelja, 2. jan. 2011. u 12:04h

to je taj deo...s njega sam skinuo dzek...imam sequent i auto vozim stalno na benzin i na plin...identicno ide i na plin i na benzin...medjutim kad je ovo cudo zakaceno...ujutru kad palim auto...znaci dok je ladan...uopste nece da odrzava ler...odmah pocne da se trese i ugasi se...kad otkacim..e onda druga prica...auto upali lepo i mirno radi...nema sanse da se ugasi...opet vratim dzek...i opet problem...tesko je cak i sa dodavanjem gasa da ga zadrzim da se ne ugasi...e onda...kad se zagreje...opet hoce u voznji da se ugasi kad naglo zakocim...ili zaglavi let na 1500 ili 2000 obrtaja...dok ne ugasim auto...sa ponovnim paljenjem radi normalno...e sad sa otkacenim ovi prikljuckom mi se do sad jos nije ugasio...vuce osetno bolje...po mojoj slobodnoj proceni bar 30% bolje...nisam primetio neke nedostatke...sem kad je auto na 1000 obrtaja i kad mu se naglo doda gas...onda kado da se malo zakaslja...al nista strasno....posle ide normalno....znaci sve je isto i plin i benzin...cak hoce i da mi secka na plin kad je ukljucen ovaj senzor...ja cu danas da pokusam da ga ocistim...nasao sam neka uputstva ovde na forumu...ako to ne da rezultate...zamenio bi ga...jel neko zna gde moze da se nabavi?

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » nedelja, 2. jan. 2011. u 17:41h

ako cistiš ipak bolje idi u neki servis, ima specijalni spray (Intake spray), ne isplati se da ga kupuješ a servis ima i komprimiran vazduh, a pored senzora mogu da ti očiste i Air Temperature Sensor (ako je posebno, na kućištu usisnog filtera) a mogu i da ti očiste i leptir (Throtle body) i da izduvaju iznutra i izvana i usisno crevo... sve to sam platio u privatnom servisu mislim nije bilo ni 5 eura, 5-10 minuta posla. Ovaj Protokomer je na ovim prostorima po defaultu skup, a u EU je mislim oko 100 eura, zavisi od proizvođača i dućana ... a obavezno da vidiš oznake na Prokomeru, pa posle pogledaj cene, a bitno je da znaš i tačne oznake i za koji sve auto pasuje, da imaš širi izbor kad tražiš .. evo ti n.pr. za isti broj a više proizvođača ..http://www.yiparts.com/Part/en/BFVEC/ref

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » nedelja, 2. jan. 2011. u 18:19h

Hm , to je tako cudno ponasanje ... Taj protokomer je jedna usijana licna , koja je spojena na + i na - kada je motor upaljen , i dve signal zice koje su spojene na licnu , i koje mere njen otpor . Sto vise vazduha prolazi on vise hladi licnu i otpor je manji i tako ecu registruje kolicinu usisanog vazduha . Znajuci kave su krs izolacije na zicama na efi instalcijama tih mondea ( bas sa jednom ratujem i promenio sam pola zica ), moguce da te zice negde zezaju , tj. da je pukla izolacija pa su neke zice spojene ...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“