problem sa ventilatorom
Moderator: Dragomir
- kobe
- Poruka: 9
- Član foruma od: četvrtak, 2. dec. 2010. u 21:05h
problem sa ventilatorom
Imam ford mondeo 2004 , promenio sam termostat zato sto je stari propustao i jako tesko je podizao temperaturu kad je hladnije ali sada mi se pali ventilator na hladnjaku i u toku voznje nebitno koja je temperatura napolju , neki mehanicari sumnjaju na termostat dok neki misle da je u pitanju nesto drugo kao na primer senzor neki ili tako nesto , ako je neko imao slican problem ili neko zna resenje za ovu situaciju molim da mi pomogne da to izregulisem
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Re: problem sa ventilatorom
Da li tvoj termostat ima na sebi i dzek za kabal?
Kakvu klimu imas(digitalna ili obicna AC)?
Gde ti je preusmeren vazduh u ventilaciji u kabini(na noge,u lice,na prednje staklo itd)?
Kakvu klimu imas(digitalna ili obicna AC)?
Gde ti je preusmeren vazduh u ventilaciji u kabini(na noge,u lice,na prednje staklo itd)?
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- kobe
predhodni termostat nije imao džek , zamenjeni ima neki džek ali ništa priključeno na njega , obično vazduh u kabini postavim da ide na noge i vetrobransko staklo . danas mi je jedan mehaničar rekao da je verovatno računar nešto pobrljao , i dalje sam bez konkretne dijagnoze i nekog rešenja . klima je AC . Gornje crevo na hladnjaku vruće , donje skroz hladno
- Dragomir
- Oficijalni serviser
pogledaj da li je ukljucena klima(da li se vrti kompresor)
- kobe
Nije uključena klima , tačnije trenutno nešto kompresor ne uključuje , dobija struju na džeku ali ne uključuje , ali to mi je sada manje važno
- kobe
???
čuo sam da postoji neki ETC senzor temperature , gde mu to dodje
čuo sam da postoji neki ETC senzor temperature , gde mu to dodje
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Ako dobija struju na dzek za kompresor klime samim ti i ventilator ce se upaliti.
- kobe
Moja greška , nisam napomenuo da dobija struju na dzek kada ja uključim klimu . gledao sam ponovo da nije ostalo vazduha u sustemu zato što je hladan deo hladnjaka i donje crevo ali sve je ok , merio sam temperaturu u posudi pošto sa gornjeg creva ide deo tečnosti direktno u nju pa predpostavljam da je temperatura teč. u motoru odprilike tolika , pokazuje da na 92 stepena upali ventilator dok na dijagnostici pokazuje na 98 . probavam sve i svašta zato što nisam siguran da li se ventilator upali na nekoj lažnoj ili stvarnoj temp. motora , očitavanje temperature u kabini je uvek ok pokazuje da je na radnoj i ne mrda ni levo ni desno bez obzira šta se dešava
Poslednja izmena: kobe, na dan sreda, 8. dec. 2010. u 13:22h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
ventilator se pali tek negde oko 105-108
- kobe
Šta se onda desilo zašto pali na 98 ( to pokazuje na dijagnostici ) , može li se to pomeriti preko računara ?
- kobe
Problem rešen , još je na testiranju ali za sad se dobro ponaša ,novi termostat je neispravan , iskombinovao sam delove od starog i novog i sad je ok , inače ok je što pali na 98 možda je kod ovog modela to tako .
- zoradonjic
- Poruka: 100
- Član foruma od: nedelja, 20. dec. 2009. u 12:02h
- Kontakt:
Možeš li malo detaljnije da objasniš kako si ih iskombinovao i zašto je bio neispravan novi?
Hvala.
Hvala.
- kobe
Ostavio sam novo kućište i onaj deo sa oprugom a od starog sam prebacio deo koji u stvari otvara i zatvara a to je neka bakarna šipka sa nekom gumom koja je zabodena u lezište kućišta i na nju naleže pečurka ili onaj deo sa oprugama , u stvari mehaničar je sve to odradio ja sam posmatrao . Taj deo ( bakarni ili kakav li je već ) sa novog termostata smo zagrevali sa gasnom lampom ali je on posle jako dugo vremena jedva nešto malo pomerio na gore dok je stari to mnogo ranije odradio . Novi termostat je izgledao identično samo što je imao priključak za dzek a stari ne , ili je od drugog modela ili jednostavno nekvalitetan ( koštao je oko 60e Francuske proiz. ).
- zoradonjic
- Poruka: 100
- Član foruma od: nedelja, 20. dec. 2009. u 12:02h
- Kontakt:
Hvala Kobe.
Da li je to onaj termostat što stoji na izlazu iz motora, tj. iza akumulatora? Postoji još jedan negde kod pumpe za vodu, ako ne grešim.
Da li je to onaj termostat što stoji na izlazu iz motora, tj. iza akumulatora? Postoji još jedan negde kod pumpe za vodu, ako ne grešim.
- kobe
Ovaj je kod pumpe ispod platične grane , kad staneš ispred haube sa leve strane motora , suprotno od akumulatora