Kontakt brava i sirena na Scorpiju
Moderator: Dragomir
- SASA77
- Poruka: 161
- Član foruma od: nedelja, 19. okt. 2008. u 02:43h
Kontakt brava i sirena na Scorpiju
Zapravo kako sam naslov kaze crkla mi brava na Skorpiji. Mislim nije crkla ali vise nije upotrebljiva, naime desilo se sledece. Posle posete benzinskoj pumpi ja upalim auto ali kljuc nece da se vrati ostaje u polozaju verglanja iako je auto upalio. E onda se desava pocetak drame, iskacem iz auta pumpadjija pocinje da bezi jer nezna zasto tako brzo iskcem, ja otvaram haubu cupam kabal od bombine auto se gasi ali i dalje vergla skinem + klemu i sve se smiri. Udjem u auto nekako uspem da vratim kljuc ali nelezi vraze kad sam vratio klemu auto pocinje da svira kao da ima alarm ali ja znam da nema pogledam koja truba svira da je iskljucim ali nesviraju moje, mislim koje sam ja namestio vec svira neka iza akumulatora za koju sam ja mislio da i neradi. Skinem klemu ponovo ona se smiri, probam da joj nadjem kablove koji vode do nje ali bezuspesno pokusavam jer je tamo stavljena citava bulumenta kablova koji ko zna cemu sluze. Ponovo namestim klemu on opet pocinje da svira, resim da ga tako dovezem kuci posto nije daleko pa cu onda da joj povadim creva da vidi ona ko je koga kupio i da treba da svira kad ja hocu a ne kad se njoj cefne. Ali eto ih momci u plavom posto ona svira kao sirena od alarma mislim onako zavijajuce. Jedva uspem da im objasnim u cemu je stvar i to uz veliku pomoc pumpadzije koji je posvedocio da je auto moj jer stalno sipam benzin na toj pumpi, u toku naseg razgovora sirena prestaje da svira. Probam kako kljuc funkcionise kad ono stanje zadovoljavajuce samo malkice glavi kad se okrene kljuc do kraja. Dodjem kuci i uzmem da podmazem bravu, skinem + klemu i naspem u bravu ulje za puske jer mi je kljucar rekao da se samo sa njim podmazuje okrenem par puta kad prestaje i da kaci, mislim daj da okrenem jos koji put cisto da budem siguran da je sve ok kad ona zaglavi nacisto. Vuci, cupaj, guraj, vadi ali kljuc nece da se vrati kao da je zakovan. Vidim da mi nista drugo nepreostaje nego da skidam plastike sa volana da probam da je kucnem necim da bi se smilovala da saradjuje, receno ucinjeno ali ona i dalje odbija svaku vrstu saradnje. Skinem onaj plasticni deo na kom stoje zice probam da zajedno sa kljucem i tim dilcikom vratim kljuc opet bezuspesan pokusaj, kljuc stoji kao da je zavaren. Pogledam da li moze da se rastavi brava ali nemoze jer je izliveno sve odjedno, ima samo mali klin na mestu gde je ulozak bravice. posto ga je nemoguce uhvatiti klestima jer je upusten unutra nekih 3-4 mm ja ga uguram unutra ali ulozak izlazi samo 1 cm i tu staje. probam ponovo da okrenem kljuc ali on i dalje odbija saradnju. Vidim da od tog posla nema nista i da je bolje da ostavim dok nisam napravio jos veci karambol ali sad mi ona sirena neda mira. Namestim klemu on svira nekih 1 min. i staje probam ponovo da skinem klemu i da je namestim opet ista stvar. Mislim ma nek svira svaki put kad budem skidao akumulator bas me briga to se i nedesava toliko cesto, probam da upalim auto onako na onu plastiku gurnem srafciger unutra i okrenem i on pali sve po propisu. Ugasim auto ponovo skinem klemu u nadi da je se kljuc opametio i da ce sad da izadje ali dzabe sam se nadao. Prilikom vracanja kleme vidim tj. cujem da sirena nepisti ali se cuje pumpa od ABS kao duva pogledam auto ostao na kontaktu. Skinem klemu ponovo i skinem auto sa kontakta probam da namestim klemu kad ona pisti a kad je na kontaktu nepisti. E sad interesuje me sledece kako da iscupam ulozak bravice da bih stavio drugi i zasto me ta sirena pocela zezati nikad se do sad nije tako ponasala skidao sam akumulator i do sad pa nije pravila probleme i od cega je ta sirena uopste, znam cemu sluzi, sluzi da svira ali neznam zasto svira. Izvinjavam se sto je post ovoliko dugacak.
- kubura16v
- Poruka: 1841
- Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h
Re: Kontakt brava i sirena na Scorpiju

Nemam resenje za tvoje probleme,ali sam se slatko nasmejao slikovitom opisu.

- SASA77
Sibi kako si izvadio ulozak? Pod ulozak mislim na onaj deo gde se gura kljuc a ne na onaj plasticni deo sa zicama.
- SASA77
Ima li neko resenje ili da ucljucujem brusilicu?
- Scorpio 696
- Poruka: 1377
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h
Nema ni u jednom manualu kako ali na slici je prikazano da se vadi.

evo link ka novijem
http://www.fordscorpio.co.uk/ignitionlock.htm

evo link ka novijem
http://www.fordscorpio.co.uk/ignitionlock.htm
Ignition lock removal
Very straightforward. Remove the 2 screws holding the upper steering column shroud and remove the shroud. Insert the ignition key and turn to position 1. Push detent on the top of the lock barrel with a small screwdriver and withdraw the lock from the steering column. If you cannot access the detent, it may be necessary to remove the lower steering column shroud and wiper multi-plug – I did not need to do this, however.
- SASA77
Ok. Hvala na odgovorima ako nebude hteo tako onda ce da radi cekic i brusilica.
- SASA77
E ovako. Posto doticna brava nije htela da pusti kljuc kao da su se vencali pristupilo se drasticnijim merama ubedjivanja. Prvo je kljuc okretan vise puta u krug naravno za to ubedjivanje bila su potrebna klesta. Kad je on ubedjen da saradjuje pocelo je vadjenje istog, moram da pohvalim proizvodjaca rezervnih kljuceva silca jer pored svih nenormalnih naprezanja nije proklizao u plastici vec je sve to izdrzao stoicki. Posle vadjenja kljuca posle nekih 2 sata pristupilo se razvaljivanju brave sto je islo dosta lakse od vadjenja kljuca zato sto su mogli da se koriste cekic i veliki srafciger. Naime doticnim alatom je ulozak brave kidan parce po parce, mislim da sam imao veliku srecu jer je kljuc onaj nazubljen sa obadve strane a ne onaj sestougaoni. E sad delovi brave su povadjeni delimicno brzo mislim na one male delice koji su u kombinaciji sa kljucem, malo vise sexa je bilo sa mehanizmom koji pokrece onu plastiku na kojoj su zice ali posle par udaraca cekicem i ona je popustila. Najvise sexa je bilo sa mehanizmom koji zakljucava volan jer se on zakljucava bas na volanu i to na 100 mesta. E kad je on razvaljen prilikom detaljnog pregleda utvrdjeno je da je prilikom vadjenja mehanizma koji okrece plastiku osteceno kuciste istog e sad da li je slucajno ili namerno nemogu da se zakunem, sto je dovelo do razocarenja jer sam hteo da menjam samo ulozak a ne celo kuciste. Mada mogu da kazem da je lakse zamenuti sve komplet nego samo ulozak jer je kuciste brave onaj deo koji se pomera gore dole za stelovanje volana po visini. Da sam menjao sve komplet ustedeo bih minimum 2 sata vremena provedenih na vadjenje kljuca mehanickom silom umesto strujnom mislim na brusilicu jer bih tad isekao sve komplet i ulozak i mehanizam za zakljucavanje volana. Tako da bi mi ostalo samo da skinem volan, plastiku ispod ins.table i sraf kroz koji prolazi rucica za stelovanje visine, jedan mali safic koji sluzi kao granicnik na sipci vojana dokle treba da dodje kuciste i jedan sraf koji steze kuciste sa donje strane na sipci volana i da ga svucem gore, postupak vracanja je obrnut samo bez koriscenja brusilice i to je to. E da samo jos jedna stvar treba zapamtiti kako su kablovi stajali pricvrceni da posle nebi pravili problem prilikom montaze plastika koje sve to lepo sakrivaju.