Focus 1.8 zetec , рад на 3 цилиндра .
Moderator: Dragomir
- van
- VIP
- Poruka: 9042
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Focus 1.8 zetec , рад на 3 цилиндра .
Мењао сам бензинску пумпу на фокус , јер је стара крепала , па сам недељу дана возио на плин а било је хладно . Дешавало се да ауто крене да ради на 3 цилиндра , и да угуши први цилиндар , и да убије свећицу . Из ауспух смрди на сумпор . Ставим другу свећицу , премерим компресију , 12-13 на свим цилиндрима . Мотор проради на свих 4 цилиндра . Одем до плинаџије Владе , он каже да нема никаквих порблема са плином , али да даје богатију смешу и обори мало вредност убризгавања , те мотор преде на малом гасу али делује ми да је сиромашна јачем гасу, јер оклева и име да пукне . Стигне ми пумпа за гориво , монтирам је , упалим ауто на бензин , он ради као трактор , на 3 цилиндра , назад пуши бело , смрди , катастрофа . Први цилиндар пун нечега . Издувам , упалим поново , исто ради и пуши и смрди . Пребацим на плим , ради на и даље на 3 цилиндра , само не пуши толико . Мерим поново компресију , од 12-13 бара. Пробам да искључујем дизне , плин , бензин , не закључујем где је проблем . Пробане 2 бобине, мали милион свећица , исто . Ради на 3 цилиндра и то се чује на ауспуху и осети под гасом , али у моторном простору мотор да релативно ок , и реагује на скидање сваког кабла и дизне . На бензому пуши као да сагорева још нешто сем бензина
Не разумем шта дави тај први цилиндар ( или који већ) , да није расхладан течност ? И како је могуће да уђе у цилиндар а да овај има нормалну компресију ? Дохтунг главе , са необичним симтомима ? Неки други начин уласка расхладне течности у усис ?
Јел се неко сусрео са овим симптомима ?
Не разумем шта дави тај први цилиндар ( или који већ) , да није расхладан течност ? И како је могуће да уђе у цилиндар а да овај има нормалну компресију ? Дохтунг главе , са необичним симтомима ? Неки други начин уласка расхладне течности у усис ?
Јел се неко сусрео са овим симптомима ?
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21549
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: Focus 1.8 zetec , рад на 3 цилиндра .
Jesi li proverio stanje kočione tečnosti?
Možda stradala nembrana kočionog serva i sad kroz vakuum vuče kočionu tečnost u usis
Mada može da pukne dihtung glave a da i dalje ima dobru kompresiju, taman toliko da rashladna tečnost ulazi u kompresioni prostor a da ne gubi kompresiju
Možda stradala nembrana kočionog serva i sad kroz vakuum vuče kočionu tečnost u usis
Mada može da pukne dihtung glave a da i dalje ima dobru kompresiju, taman toliko da rashladna tečnost ulazi u kompresioni prostor a da ne gubi kompresiju

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- van
- VIP
Нисам проверавао стање кочионе течности , мада он има пловак са сензором сигнализирао би губитак .
Припремам себе за скидање главе , али да испроверавам све могућности пре него што скинем главу .
Волео би да неко од механичара да каже да је имао такав случај да је тако отишао дихтунг , јер много ценим емпирију .
Не би волео да се скидам главу и исцимам се , пошто немам ауто тренутно , а да није до дихтунга .
Припремам себе за скидање главе , али да испроверавам све могућности пре него што скинем главу .
Волео би да неко од механичара да каже да је имао такав случај да је тако отишао дихтунг , јер много ценим емпирију .
Не би волео да се скидам главу и исцимам се , пошто немам ауто тренутно , а да није до дихтунга .
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21549
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Nađeš majstora koji ima set za testiranje integriteta rashladnog sistema, pusti se 1bar pritiska u rashladni sistem i uz jednu endoskopsku kameru u tom sumnjivom cilindru, dobiješ odmah odgovor da li je dihtung ili ne.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- van
- VIP
Пронашао сам узрок квара који је терао мотор да ради на 3 цилиндра и то на тежи начин , пошто ми је изгорео издувни вентил на 4том цилиндру , остао сам са компресиом од 4 бара на том цилиндру . Мотор скинут , расклопљен . чека ремонт , и привремено је убачен 2.0 блок и глава на које су зашрафљене све периферије од 1.8 са мог аутомобила (то је за другу тему ) . Ауто пали , ради , иде лепо, али не ради на бензин иако има нову пумпу која није ни радила на бензин . Синоћ пробам да наместим рад на бензин , пумпа зуји , не баца гориво . Имао сам 15 литара и нисам ни возио на бензин . Отворим поклопац пумпе , резервоар сув . Како је могао да потроши 15 литара горива а није ни радио на бензин , извађен му је релеј пумпе . После дујмања , закључим да мотор вуче гориво како карбуратор и када је пумпа искључена . Прави се вакум у магистрали за гориво када мотор ради на плин и тај вакум уваличи бензин . Спојимо манометар на почетак магистрале горива , упалим мотор на плин , манометар покаже вакум . Одспојим вакумски вод регулатор притиска горива , да видим да ли је он страдао и ту вуче гориво , није , поново има вакума у магистрали када мотор ради . Једини логични закључак је да је нека дизан остало заглављена у отвореном положају или је нешто држи у отвореном положају тако да мотор кроз ту дизну прави вакум у магистрали и повлачи гориво у себе и када пумпа не ради .
Ја се зезам са механиком 35 година и никада нисам чуо да се ово некоме десило . Ово је за форумски наук , шта све може да се деси , јер мени ни на памет није пала оваква претпоставка при дијагнози квара .
Остало ми је да скинем магистралу са дизнама и пустим бензин кроз њу да видим која дизна пишки и како .
Ја се зезам са механиком 35 година и никада нисам чуо да се ово некоме десило . Ово је за форумски наук , шта све може да се деси , јер мени ни на памет није пала оваква претпоставка при дијагнози квара .
Остало ми је да скинем магистралу са дизнама и пустим бензин кроз њу да видим која дизна пишки и како .