Fokus, ulje na pola
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 523
- Član foruma od: sreda, 30. dec. 2009. u 23:20h
Fokus, ulje na pola
Znaci, u pitanju je Ford Fokus 1.8 TDDI, 2001
Sipano Ford 5w30 ulje pre nekih 4.500 km
Sada je ulje na pola izmedju min i max.
Pojma nemam kolko bi to bilo u litrama.
Pre zamene uopste nije trosio ulje. Ne znam koje je ulje bilo unutra, mozda neko deblje.
Auto ne dimi (barem nisam primetio) sem kad se pali pusti jako malo i jedva primetno crni dim, al tek ono bukvalno onaj prvi dim (al tako je bilo i pre)
Ispod na asfaltu nisam primetio da kaplje.
Trazio sam malo po postovima, nasao sam neko spominjao neke gumice ventila i turbinu.
Malo je mastan na onim crevima od interkulera i kod turbine a kad sam menjao lezaj majstor rekao da ima ispod na turbini al ono jedva jedva kap jedna tako da jel mozda to u pitanju (mada je rekao i da nije nista strasno)?
Moje pitanje je da li treba da se zabrinem za tu kolicinu potrosnje ulja? Da li je to ulje sto turbina utera u motor stetno po motor?
i
Da li treba da dolijem ulje do max ili je sve dok ne dodje do minimuma ok? i koje ulje da dolijem, da se zadrzim na 5w30 ili da idem na malo deblje?
thanks!
P.S. Auto inace ono radi skroz normalno.
Sipano Ford 5w30 ulje pre nekih 4.500 km
Sada je ulje na pola izmedju min i max.
Pojma nemam kolko bi to bilo u litrama.
Pre zamene uopste nije trosio ulje. Ne znam koje je ulje bilo unutra, mozda neko deblje.
Auto ne dimi (barem nisam primetio) sem kad se pali pusti jako malo i jedva primetno crni dim, al tek ono bukvalno onaj prvi dim (al tako je bilo i pre)
Ispod na asfaltu nisam primetio da kaplje.
Trazio sam malo po postovima, nasao sam neko spominjao neke gumice ventila i turbinu.
Malo je mastan na onim crevima od interkulera i kod turbine a kad sam menjao lezaj majstor rekao da ima ispod na turbini al ono jedva jedva kap jedna tako da jel mozda to u pitanju (mada je rekao i da nije nista strasno)?
Moje pitanje je da li treba da se zabrinem za tu kolicinu potrosnje ulja? Da li je to ulje sto turbina utera u motor stetno po motor?
i
Da li treba da dolijem ulje do max ili je sve dok ne dodje do minimuma ok? i koje ulje da dolijem, da se zadrzim na 5w30 ili da idem na malo deblje?
thanks!
P.S. Auto inace ono radi skroz normalno.
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
Re: Fokus, ulje na pola
Fordovi uglavnom netrose ulje, bar za dizele znam, meni izbacuje na egr ventilu sto se neracuna na potrosnju. E sada pogledaj dali je kod tebe ovako
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =38&t=3605
Po mom misljenju sve do litar na 1000 km netreba da brines. Moj motor je starije generacije, znaci da izbacivanje na egr verovatno je izrazenije kod tebe, tako da verovatno nema razloga da brines, pojavljuje se i kod novih automobila...Poceo je Dragomir da mi nesto objasnjava oko toga, ali ga mrzi da kuca(nije ni cudo) Normalno nemoj da ga ostavljas ispod minimuma, dolivaj, najbolje je fordovo ulje po meni, nemenjaj, a da predjes na 10 40 neznam ,pogledaj dali je to predvidjeno za taj motor, nebi bili lose jer dolaze vrucine, ako je fabrika predvidela....
Taj crni dim po meni (nemoj da mi verujes) znaci da je ubrizgavanje goriva dobro funkcionise, ali da je motor vec... malo presao kilometrazu... sto je dobro ponasanje - ravnomerno habanje motora...
Kako videim iz price od skoro si vlasnik, mozda si ga cuvao a sad si malo poceo da ga pritiskas u zadnje vreme...
E sad neka da sud neko ko ima fokusa, sacekaj jos neki savet.
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =38&t=3605
Po mom misljenju sve do litar na 1000 km netreba da brines. Moj motor je starije generacije, znaci da izbacivanje na egr verovatno je izrazenije kod tebe, tako da verovatno nema razloga da brines, pojavljuje se i kod novih automobila...Poceo je Dragomir da mi nesto objasnjava oko toga, ali ga mrzi da kuca(nije ni cudo) Normalno nemoj da ga ostavljas ispod minimuma, dolivaj, najbolje je fordovo ulje po meni, nemenjaj, a da predjes na 10 40 neznam ,pogledaj dali je to predvidjeno za taj motor, nebi bili lose jer dolaze vrucine, ako je fabrika predvidela....
Taj crni dim po meni (nemoj da mi verujes) znaci da je ubrizgavanje goriva dobro funkcionise, ali da je motor vec... malo presao kilometrazu... sto je dobro ponasanje - ravnomerno habanje motora...
Kako videim iz price od skoro si vlasnik, mozda si ga cuvao a sad si malo poceo da ga pritiskas u zadnje vreme...
E sad neka da sud neko ko ima fokusa, sacekaj jos neki savet.
Poslednja izmena: darko darko, na dan nedelja, 28. mar. 2010. u 12:09h. Ukupno izmenjeno 2 puta.
- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Zavisi koliko ulja je sipano. Sa filterom ide 5,6 litara i samo sipaj 5w-30 nemoj nikako gusce. Neka ga izmedju min i max i proveravaj da li trosi.
Ako su creva od interkulera pomalo masna,nije nista strasno
Ako su creva od interkulera pomalo masna,nije nista strasno
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
-
Thanks!
- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
U stvari ako je sipano 5,6l onda mora da je na maksimumu,sad sam proverio.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
-
Saznao sam razliku izmedju min i max (1litra).
Evo od zadnjeg sipanja ulja (11500km) konstantno trosi 0,2l na 1000km.
U medjuvremenu smo i nasli da kaplje iz kucista turbine. Ne na prikljuccima nego bas iz nekog spoja kucista.
Creva interkulera su masna ali nema taloga u onim rebrima.
Interkuler je prazan, majstor probao da iscedi ulje iz njega, stavio ga uspravno pola sata nista nije iscurelo.
Pre neki dan sam se vratio iz Grcke, mislio sam se da ce se zbog veceg opterecenja potrosnja pojacati ali ostala je 0,2l na 1000km.
Jedino sto se EGR ventil malcice umastio posle puta.
Da li je 0.2l na 1000km puno, da nastavim dolivam 5w30 kad treba i ne opterecujem se mnogo ili...?
Evo od zadnjeg sipanja ulja (11500km) konstantno trosi 0,2l na 1000km.
U medjuvremenu smo i nasli da kaplje iz kucista turbine. Ne na prikljuccima nego bas iz nekog spoja kucista.
Creva interkulera su masna ali nema taloga u onim rebrima.
Interkuler je prazan, majstor probao da iscedi ulje iz njega, stavio ga uspravno pola sata nista nije iscurelo.
Pre neki dan sam se vratio iz Grcke, mislio sam se da ce se zbog veceg opterecenja potrosnja pojacati ali ostala je 0,2l na 1000km.
Jedino sto se EGR ventil malcice umastio posle puta.
Da li je 0.2l na 1000km puno, da nastavim dolivam 5w30 kad treba i ne opterecujem se mnogo ili...?