Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Menjač neće u brzinu hladan

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
MarisavSrb
Poruka: 2
Član foruma od: sreda, 3. maj 2023. u 07:42h

Menjač neće u brzinu hladan

Poruka od MarisavSrb » nedelja, 14. maj 2023. u 13:06h

Dobar dan svima, ako je ko u mogućnosti da pomogne savetom, znanjem ili iskustvom. Kupio sam Fiestu 1,4,80ks, 2003god i već problem, menjač neće u brzinu kad upalim auto i dok je hladan, kada se ugreje stvari postaju bolje i počinje da može da se šalta. Napominjem da kada je auto ugašen ide u brzinu i sa i bez kvačila. Ako je ko imao slična iskustva šta može biti i eventualno koliko me izdataka čeka jer do sada nisam imao iskustava sa Fordovim vozilima. Unapred hvala!

Jozza
Poruka: 2093
Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h

Re: Menjač neće u brzinu hladan

Poruka od Jozza » nedelja, 14. maj 2023. u 19:07h

Ja sam imao problem na starom mondeu MK3 sa MTX75 menjačem, sa ubacivanjem u samo jednu brzinu (išlo je ali teško) kad je auto hladan i napolju minus. Problem rešen izmenom ulja, sipano 75W bez obzira na zvaničnu preporuku 75w90. Auto nakon te izmene prešao 200.000km, nikakvih problrma sa menjačem nikad više.
PS: na 75W sam se odlučio jer je Ford naprasno promenio preporuku na 75W za baš taj menjač nakon par godina, ali ako se traži po godištu (iako je isti menjač) ostala je stara preporuka 75W90. U pitanju je ulje Castrol Syntrans FE 75w po Ford WSS-M2C200-D2
PS: nisam siguran koje ulje ide u tvoj menjač, ali ako je neko ikada sipao pogrešno (viskoznije) ulje, to bi mogao biti problem

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku

mbole
Poruka: 14901
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 15. maj 2023. u 10:03h

Kad kazes "nece u brzinu"... kako "nece"?
Krci, iskace, ne mozes da gurnes rucicu menjaca...

Probaj da nadrukas kvacilo par puta, pa vidi jel onda hoce.
Ako hoce.. imas problema sa kvacilom, to jest ili sa cilindrom u kabini ili sa druk lezajem.
Djak pesak :)

speccko
Poruka: 506
Član foruma od: utorak, 24. jul 2018. u 17:55h
Kontakt:

Poruka od speccko » ponedeljak, 15. maj 2023. u 10:13h

Ako imas volje citaj:
https://www.fordclubserbia.org/forum/vi ... 38&t=34235

Kod mene je reseno zamenom seta kvacila (i plivajuci)

zeteks
Poruka: 1293
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » ponedeljak, 22. maj 2023. u 18:29h

trebalo bi ovo ulje da je fabricka preporuka

https://www.msds.ford.com/cpc/productDe ... RNo=503245

ili

https://www.msds.ford.com/cpc/productDe ... RNo=144844

to je ful sintetika i skupo je. Moze dugo da bude u menjacu pre zamene. Mada bi obavilo posao i jeftinije od drugog proizvodjaca naravno sa istim specifikacijama API GL4 75W-90.
Nekada je u taj menjac fabricki islo obicno, ne sinteticko API GL4 80W pa je radilo godinama.
u novijim godistima za isti menjac je ford preporucivao ulje koje je preporucivao za MTX menjac.
Kod tebe je IB5 menjac. Staje 2.8L

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“