Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Masne svećice - mk6 1.25

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
ZeljkoBG
Poruka: 257
Član foruma od: četvrtak, 8. dec. 2022. u 22:03h

Masne svećice - mk6 1.25

Poruka od ZeljkoBG » četvrtak, 9. feb. 2023. u 20:24h

Imam Fiestu 3 meseca. Jes da je prešla 170 hiljada ali mi je "ušla pod kožu". Sve sam promenio što treba i ne treba. Nisam primetio nikakav problem mada sam prešao malo više od 1 hiljade/km. Antifriz čist, čep od ulja čist, ne dimi,... rad motora mi je bio ok.
Ono što sam primetio je da pri paljenju na auspuh se oseća ulje, jedno vreme. Kasnije ne.
Rešio sam da zamenim svećice jer nemam podatak kad su menjane. Pošto imam plin rešio da mojoj Fiesti kupim nešto kvalitetno. Dođem po naručene svećice Denso iridijum ITV 16 tt po savetu s foruma i našeg @ljuba power . A onda šamar. Prodavac iz Gazele kaže mi da po njihovim knjigama svećice u mom autu nisu za njega. To su FoMoCo cyfs - 12vn4 (Rusija). Progutao sam knedlu i otišao kod druga da mi stavi Denso.

Kad je odvio, prvu s desna, ŠOK/razočarenje u ljubimca. Svećice su u ulju.

Slika

Stavim Denso i kući razočaran. Radi, za sada, mirnije i bolje prima gas/plin. Hteo sam sutra da idem kod Krbačevića da odmah vidim šta je i šta radim.

Drug me je savetovao da ne idem odmah. Da zbog loših svećica one mogu biti nauljene. Već da vozim pa kasnije proverim kakvo je stanje. Sledece sedmice idem za Niš pa ću videti.

Šta da radim, ljudi?
Ford Fiesta Trend 1.25, 2011. godište. BRC plin.

tutnja
Poruka: 138
Član foruma od: subota, 17. dec. 2022. u 20:49h

Re: Masne svećice - mk6 1.25

Poruka od tutnja » četvrtak, 9. feb. 2023. u 20:58h

Imao sam davno sličan problem na mondeu mk1 1.8
Doduše samo jedna je baš plivala u ulju, druga malo masna, dvije ok i radio na 3 klipa. Kupio ga takvog za neke smiješne novce.
U pitanju je bio samo dihtung poklopca ventila, promjenio to sam, nove svjećice i vozi miško, nikakvih problema.

Poslano sa mog LG-V50 koristeći Tapatalk

ZeljkoBG

Poruka od ZeljkoBG » četvrtak, 9. feb. 2023. u 21:11h

Hvala puno. Daj bože da je tako da nije gore.
Poslednja izmena: ZeljkoBG, na dan četvrtak, 9. feb. 2023. u 21:31h. Ukupno izmenjeno 1 put.

tutnja
Poruka: 138
Član foruma od: subota, 17. dec. 2022. u 20:49h

Poruka od tutnja » četvrtak, 9. feb. 2023. u 21:19h

Ne tvrdim da je kod tebe isti slučaj, ali to bar ne zahtjeva neko veliko znanje oko mehanike. Skineš, provjeriš i ako je samo to u pitanju, staviš novi i vozi.

Poslano sa mog LG-V50 koristeći Tapatalk

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » petak, 10. feb. 2023. u 11:41h

Цури дихтунг поклопца вентила . Не постоји други начин да уље стигне ту . Иначе ти мотори су познати да и вода може да уђе ту , ако се некако појави изнад мотора .

ZeljkoBG

Poruka od ZeljkoBG » petak, 10. feb. 2023. u 12:08h

Sad sam došao iz servisa Krbavčević. Kaže da mi je i napukla svećica, desna sa slike. Pogledali i kažu da nije otišao dihtung poklopca ventila. Trebalo bi ulja da ima i na keramici. A nema. Mada sam prešao samo 10km od zamene svećica. Inače se čudi da nije prikazao krešku.

Inače je primetna razlika sa Denso iridijumskim svećicama. Prima gas fenomenalno i na plinu i benzinu. S obzirom da mi je ovo drugi auto sa plinom nisam navikao da ne postoji nikakva razlika u vožnji na plin i benzin. Možda sam umislio da mi na plinu bolje ide. Za mesec dana ću odviti jednu svećicu da pogledam opet.

Inače sam se malo rasteretio.

Hvala obojici na savetima i pomoći.

ljuba power
Poruka: 2710
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Poruka od ljuba power » petak, 10. feb. 2023. u 13:59h

ZeljkoBG piše:
petak, 10. feb. 2023. u 12:08h
Kaže da mi je i napukla svećica, desna sa slike.
sama od sebe neće pući.dali je pukla pri ugradnji ili demontaži,pitaje je sad?!ne bitno,iz tog razloga nemoj sam da odvrćeš svećice.posebno sad kad imaš iridijumske i auto lepo povlači...ne diraj ništa dok sve lepo radi.svećice lako puknu ...

ZeljkoBG

Poruka od ZeljkoBG » petak, 10. feb. 2023. u 14:15h

Hvala Ljubo. Odlične svećice, za sad.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“