Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem oko temperature - Focus mk1 1.8 zetec

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

sonicart974
Poruka: 25
Član foruma od: utorak, 12. jul 2022. u 00:05h

Problem oko temperature - Focus mk1 1.8 zetec

Poruka od sonicart974 » subota, 23. jul 2022. u 14:20h

Pozdrav.
Vlasnik sam focusa ZTS 2001, 1,8 benzinac, automatic (amerikanac)

Problem je poceo da mi se javlja pre par dana kada mi je probio antifriz na posudu.
Temperatura je bila na polovini (kao i uvek), sacekao da se malo ohladi, dolio antifriz (uvek imam 2l u gepeku za nedaj Boze)
Dosao kuci, ali nisam primetio da mi je ukljucio ventilator, kao i obicno pri gradskoj voznji i ovim vrucinama.
Juce mi se opet desilo da je probio, imao sam i brdsku voznju (smederevksa Palanka )
Mehanicar mi rece da je verovatno problem oko termo prekidaca. Pregledao je auto, nema mehurica u boci pri radu i turiranju da ne sumnja u dihtung glave, rashladna creva nisu tvrda (nema pritiska). Termostat otvara normalno, sva creva vruca...
E sad ja sam jutros kupio novi termo prekidac, ali ne znam gde se nalazi??? Gledao sam oko hladnjaka i nisam primetio nista...
Gledao po youtube, ali tu su uglavnom snimci senzora temperature, ali ne i senzora termo davača...
Ako neko zna g de se nalazi, tj. lokaciju termo prekidaca, skratio bi mi posao :)
Moj mehanicar je previse zauzet i ovih dana mi ne moze resiti problem, a meni auto treba svakog dana pa resih da sam zavrsim taj problem.
Hvala unapred :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Problem oko temperature

Poruka od 911s [SK] » subota, 23. jul 2022. u 19:10h

Taj auto ne može nikako biti 1.8, osim ako motor nije promenjen. Svi američki Fokusi su bili 2000 kubika.
Druga stvar, koji god da je motor u njemu, nema klasičan termoprekidač već senzor temperature rashladne tečnosti, koji kompjuter izmedju ostalog koristi i da bi dao prikaz temperature na instrument tabli i da bi upalio ventilator.
Preporučujem ti da odeš kod mehaničara koji je specijalizovan za Fordove.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

sonicart974

Poruka od sonicart974 » subota, 23. jul 2022. u 21:50h

U pravu ste, motor je promenjen, jer njegov original je s***ban, uvezen je zetec 1.8 iz Svajcarske, uradjen PUS i to je to. Zavoravio sam to da napomenem, moja greska
Slika

amnovakks
Poruka: 79
Član foruma od: petak, 21. jul 2017. u 17:15h

Poruka od amnovakks » subota, 23. jul 2022. u 22:36h

Promeni čep na boci. Imao sam identičan problem. Stavio sam polovan (500 dinara). Funkcioniše već 4 godine bez problema. Javi kada budeš rešio problem. 😉

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » subota, 23. jul 2022. u 22:41h

Sa lošim čepom u toku vožnje mora da pali ventilator.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

amnovakks

Poruka od amnovakks » subota, 23. jul 2022. u 23:10h

P. S. Pod čepom sam mislio na poklopac sa ventilom koji se na njemu nalazi.

sonicart974

Poruka od sonicart974 » nedelja, 24. jul 2022. u 01:16h

Naručen i čep na k.p.sam našao, 600din.polovan,on je " prokuvao i sa polu odvijenim čepom, a vent.ne pali nikako. Promeniću i čep i senzor temp. I njega sam nabavio nov, ima čovek iz Batajnice. Jedno od ta 2, valjda ću rešiti problem.

mbole
Poruka: 14906
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 24. jul 2022. u 03:19h

Naravno da ce da prokuva sa poluotvorenim cepom.
Cep mora da bude zatvoren, da bi sistem bio pod pritiskom, posto tecnost pod pritiskom ima visu tacku kljucanja. A iole moderni motori imaju radne temperature koje su sto je moguce vise, posto je tada i iskoristivost veca.

Ventil na cepu sluzi da tek kad pritisak postane zaista preveliki dozvoli da se "izduva".
Sve do tada, mora da bude hermeticki zatvoren.
Jbt.. pa jos je fica imao zatvoreni sistem za hladjenje :)
(ok, nisu imali oni iz bas davnih dana, al tad sam cak i ja bio dovoljno mali da trcim gologuz po ulici :))

No to nema nikakve veze sa nepaljenjem ventilatora., ko sto je 911 napisao.

Mogu da budu nesipravni davac temperature, ili ventilator, ili reostat na ventilatoru ako ga ima, ili zice i kontakti do njega.
Djak pesak :)

sonicart974

Poruka od sonicart974 » nedelja, 24. jul 2022. u 08:36h

Hvala na lepom odgovoru. Auto električar je ispitao reley, oba ispravna, instalacija takođe, e sutra kad stigne čep i senzor, temp. nema više šta da zeza.

amnovakks

Poruka od amnovakks » nedelja, 24. jul 2022. u 11:03h

Javi nam šta je bio problem. Probaj najpre sa čepom (i ventilom). 😉
P. S. Isprobaj ga na nekoj uzbrdici. 😉

mbole
Poruka: 14906
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 24. jul 2022. u 13:44h

Jel imas klimu u tom autu?
Kad upalis klimu, ventilator hladnjaka mora da pocne da se vrti, bez obzira na to kolika je temp motora.
Djak pesak :)

sonicart974

Poruka od sonicart974 » nedelja, 24. jul 2022. u 22:03h

Nemam klimu, treba dopuniti, ne stižem od posla. Moj ford je sa GHIA opremom, ima tempomat, stealing control...Danas sam bio kod drugara koji je izvrstan mehaničar, i prikačio ga na dijagnostiku. Prijavio je nekoliko grešaka, između ostalog senzor temperature, nesto oko prednje leve kočnice, i nešto oko pozicije menjača.
Sutra ćemo pristupiti resavanju grešaka dok čekamo senzor temp.i čep za antifriz bocu...
Slika

Slika

sonicart974

Poruka od sonicart974 » ponedeljak, 25. jul 2022. u 23:05h

Ovako stoje stvari. Danas zamenjen senzor temp.stavljen nov 800din. Nije skup. Stavljen drugi čep.
Upalimo auto, zagrevamo...skala do polovine, ništa...podigao tečmost u bocu na max i izlazi para na čep...ventilatore ne ukljucuje, morali smo ručno da uključimo da rashladi. Merili temp.antifriza ide do 100c.i ne uključuje vent. Najčudnije od svega je da skala na tabli nije prešla polovinu a auto blizu da prokuva, zar nebi trebala da ode u crveno ???
Više ne znam sta da mu radim???

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 26. jul 2022. u 00:06h

Da li ste čep dobro stegli? Ako ide para onda ga niste stegli ili probavate ovo sa skinutim čepom. Kako ste merili temp antifriza? Zašto mislite da ventilator treba da se uključi do 100 stepeni? Zašto mislite da je 100 stepeni mnogo i da kazaljka treba da ode u crveno na toj temp? Očigledno ne razumete kako neke stvari na ovom autu funkcionišu, jer ovakvom dedukcijom nećete rešiti problem.
Ford weist den Weg.

sonicart974

Poruka od sonicart974 » utorak, 26. jul 2022. u 07:28h

Čep je stegnut na max.a para izlazi na rupicu od čepa. Digao je tečnost u bocu na max. Nikad mi to nije radio. Probali smo i sa otvorenim čepom, isto... temp.je merio uređajem za merenje( sonda u boci ). Sad se pitam da li možda negde u glavi ( možda oko sonde temperature ) napravio vazdušni čep, pa sonda ne dobija tačne info o temp. ??

amnovakks

Poruka od amnovakks » utorak, 26. jul 2022. u 10:50h

Da li nam možeš slikati svoj čep koji si stavio?

Da li ti čep izgleda kao na ovoj fotografiji?

Slika
Slika

sonicart974

Poruka od sonicart974 » utorak, 26. jul 2022. u 11:54h

Evo slikao. Novi čep je crven, isto ima ventil i radi. Ispusta paru kroz rupicu na vrhu.
Slika

amnovakks

Poruka od amnovakks » utorak, 26. jul 2022. u 16:06h

Uh... Kod mene su boca i čep kao na slici koju sam ti poslao. Sam čep nema rupicu koja se vidi. Na donjoj strani poklopca se nalazi ventil. Sve fokuse 2 koje sam video imali su bocu kao što je kod mene. Creva se, generalno, isto povezuju kao na tvojoj.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 26. jul 2022. u 17:55h

U čepu postoji sistem ventila, ne sme se dešavati da nikakva para izlazi na rupicu. Oba čepa (žuti i zeleni) su za starije Fordove i otvaraju se na 1.2 bar to jest 120 Kpa iliti 17 psi, na tim starim kolima je i radna temperatura i samim tim radni pritisak bio niži. Nadji čep na kome piše 215 kPa i 21 psi.
Ford weist den Weg.

sonicart974

Poruka od sonicart974 » utorak, 26. jul 2022. u 19:24h

Dobro...probaću da nađem taj čep...ali kakve to veze ima što mi ne pali ventilator, a senzor temp.promenjen...btw, kako je taj žuti čep odrađivao posao do pre 4 dana? Xxx puta mi je u gradu upalio vent.a sada više ne... probao sam danas bez termostata, isto...e kad izdzekam senzor upali se vent. Čim uključim dzek u srnzor ugasi vent.što znači kompjuter odrađuje...na kraju ću ga parkirati i kupim neku korsicu da se vozim ko čovek.

zeteks
Poruka: 1293
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » utorak, 26. jul 2022. u 19:51h

Sa Fordovom dijagnostikom proverite koju temperaturu "vidi" racunar auta. Ili jos lakse na instrument tabli imas mogucnost digitalnog ocitavanja temp motora. Nisam siguran da Delphi dijagnostika daje tacan podatak o temperaturi. Univerzalne obicno pokazuju 13-15 c vise. Negde vec oko 104 c bi trebala da se ukljuci prva brzina ventilatora. Racunar auta daje signal releju da se ukljuci ventilator. Treba ispratiti da li je prisutan taj signal na izlazu racunara kada racunar ocita temp vecu od 104c. Taj crveni i zuti cep su od starijih modela Fordova. Stavi koji je potreban za tvoj motor. Mozda ce biti lakse auto elektricaru da ustanovi sta je problem, ako je u pitanju ovo sto sam pisao.

Fordova dijagnostika ima mogucnost da ukljucuje ventilatore hladnjaka te tako proverava njihov rad.
Ovde imas uputstvo kako se ulazi u skriveni meni instrument table. Uz pomoc njega mozes da ocitas temperaturu motora koju prepoznaje racunar auta.

sonicart974

Poruka od sonicart974 » utorak, 26. jul 2022. u 21:39h

Bio mi je majstor malo pre, ocistio stare greske, vise ne ispisuje ni jednu, cist ekran. Usao u skriveni meni, pratili temperaturu na autu je prijavio 102 ( delphi 105 ) i nije ukljucio vent. Nismo hteli da ga vise maltretiramo, kad budem isao u grad videcu kako e ponasa temperatura u meniju na displeju auta, na kraju krajeva imam izvucen prekidac da upalim rucno ventilatore u slucaju da prebaci 104, ili 105 a da ne ukljuci preko releya...
PS: probacu da nabavim taj čep koji pripada tom motoru mada ga nigde nisam nasao na k.p.

PS2: Da li je to ovaj cep?
https://www.silux.rs/proizvodi/rashladn ... land-rover

zeteks
Poruka: 1293
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » utorak, 26. jul 2022. u 22:17h

Drugu brzinu ventilatora ukljucuje oko 110c. Neka te ne plasi kad predje 105c. Tek tada pogledaj da li je upalio ventilator.
Ako ne ukljucuje ventilator ispratite zicu koja iz racunara ide do releja. Izmerite da li racunar daje signal releju da se ukljuci. (naravno pri temp vecoj od 105c ili ako majstor raskaci ili kratko spoji senzor temp u zavisnosti da li je PTC ili NTC). Resice se to. Nije to velika matematika.

amnovakks

Poruka od amnovakks » utorak, 26. jul 2022. u 22:30h

sonicart974 piše:
utorak, 26. jul 2022. u 21:39h
Bio mi je majstor malo pre, ocistio stare greske, vise ne ispisuje ni jednu, cist ekran. Usao u skriveni meni, pratili temperaturu na autu je prijavio 102 ( delphi 105 ) i nije ukljucio vent. Nismo hteli da ga vise maltretiramo, kad budem isao u grad videcu kako e ponasa temperatura u meniju na displeju auta, na kraju krajeva imam izvucen prekidac da upalim rucno ventilatore u slucaju da prebaci 104, ili 105 a da ne ukljuci preko releya...
PS: probacu da nabavim taj čep koji pripada tom motoru mada ga nigde nisam nasao na k.p.

PS2: Da li je to ovaj cep?
https://www.silux.rs/proizvodi/rashladn ... land-rover
Da, da, to je taj čep. Evo fotografije boce i čepa na mom fokusu.

Slika

sonicart974

Poruka od sonicart974 » utorak, 26. jul 2022. u 22:43h

Naručujem cep odmah 😀
zeteks piše:
utorak, 26. jul 2022. u 22:17h
Drugu brzinu ventilatora ukljucuje oko 110c. Neka te ne plasi kad predje 105c. Tek tada pogledaj da li je upalio ventilator.
Ako ne ukljucuje ventilator ispratite zicu koja iz racunara ide do releja. Izmerite da li racunar daje signal releju da se ukljuci. (naravno pri temp vecoj od 105c ili ako majstor raskaci ili kratko spoji senzor temp u zavisnosti da li je PTC ili NTC). Resice se to. Nije to velika matematika.
I ja sam popodne probao u radu. Isključim dzek iz srnzora temperature, kompjuter odmah ukljuci vent...pogledam u auto, skala temp.je skroz na nulu, znaci kao hladan. Uključim dzek, nakon 3 sec.vent.se isključi i skala se vrati na polovini gde je i bila, jer motor je vruć. Znači signala ima do kompa, i od njega do releja i dalje do venta.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“