Problem sa kugom
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 8
- Član foruma od: ponedeljak, 16. maj 2022. u 16:59h
Problem sa kugom
Moj problem je u suštini više problema zbog kojih se auto trenutno ne vozi.
Izvinjavam se adminu ako je ponovljena tema ali nisam ni u jednoj temi našao rešenje za moje muke.
Aj sad da vidimo ovako, ko zna neka spašava.
Kuga, 2009. godište, dizel 2000 kubika, 100 kw, 4x4....
Kupljen u novembru, prešao 10500 km kod mene. Prvi problem se javlja posle par hiljada km gde auto 2 minuta nakon paljenja prijavljuje žutu lampicu motora i engine malfunction uz zvučno upozorenje.
Ja se u ne znanju šta je zaustavim. Ugasim, proverim nivo ulja i antifriza. Sve kako treba, upalim auto, normalan zvuk, ali sad sija samo žuta lampica motora i ništa više.
Ja ni blizu kuće, noć, moram nazad sa godišnjeg kako god. Prevalim 300 km, od toga 2/3 auto puta sve normalno. Nakon toga vidim da je podigao nivo ulja, zamenim to naravno i nastavim da ga vozim. Žuta lampica prijavljuje grešku previsoke temperature izduvnih gasova na ulazu u katalizator.
Mojom nemarnošću ne rešim taj problem. Posle nekog vremena padne nivo antifriza, dok je nivo ulja u redu i dalje. Par hiljada km kasnije opet nakon auto puta ali ovaj put oko 400 km bez zaustavljanja sve u redu dok ga nisam ugasio.
Auto je ušao valjda u safe mod. Ne dozvoljava preko 2000 obrtaja, ne pali turbinu, ne menja zvuk motora ali je začadio oko auspuha i prijavio nove greške EGR ventil i da je zapušen dpf.
Odem kod majstora, nivo ulja u redu, EGR blokirao poluotvoren zbog čađi a dpf još nisam skinuo.
Ne vozim ga tako već sam ga parkirao.
Šta je dovelo do svega ovoga?
Moja nemarnost jer nisam zamenio senzor temperature izduvnih gasova ili se jednostavno tako potrefila?
Da li je možda loše ulje moglo dovesti do ovog svega?
Čitajući po ovom forumu ispada da je dpf izvađen jer je podigao nivo ulja slivanjem goriva u karter.
Molim za savete šta i kako dalje. Mišljenja se razlikuju ali bar da me usmerite šta i kako.
Izvinjavam se zbog ovoliko opširnog pisanja.
Izvinjavam se adminu ako je ponovljena tema ali nisam ni u jednoj temi našao rešenje za moje muke.
Aj sad da vidimo ovako, ko zna neka spašava.
Kuga, 2009. godište, dizel 2000 kubika, 100 kw, 4x4....
Kupljen u novembru, prešao 10500 km kod mene. Prvi problem se javlja posle par hiljada km gde auto 2 minuta nakon paljenja prijavljuje žutu lampicu motora i engine malfunction uz zvučno upozorenje.
Ja se u ne znanju šta je zaustavim. Ugasim, proverim nivo ulja i antifriza. Sve kako treba, upalim auto, normalan zvuk, ali sad sija samo žuta lampica motora i ništa više.
Ja ni blizu kuće, noć, moram nazad sa godišnjeg kako god. Prevalim 300 km, od toga 2/3 auto puta sve normalno. Nakon toga vidim da je podigao nivo ulja, zamenim to naravno i nastavim da ga vozim. Žuta lampica prijavljuje grešku previsoke temperature izduvnih gasova na ulazu u katalizator.
Mojom nemarnošću ne rešim taj problem. Posle nekog vremena padne nivo antifriza, dok je nivo ulja u redu i dalje. Par hiljada km kasnije opet nakon auto puta ali ovaj put oko 400 km bez zaustavljanja sve u redu dok ga nisam ugasio.
Auto je ušao valjda u safe mod. Ne dozvoljava preko 2000 obrtaja, ne pali turbinu, ne menja zvuk motora ali je začadio oko auspuha i prijavio nove greške EGR ventil i da je zapušen dpf.
Odem kod majstora, nivo ulja u redu, EGR blokirao poluotvoren zbog čađi a dpf još nisam skinuo.
Ne vozim ga tako već sam ga parkirao.
Šta je dovelo do svega ovoga?
Moja nemarnost jer nisam zamenio senzor temperature izduvnih gasova ili se jednostavno tako potrefila?
Da li je možda loše ulje moglo dovesti do ovog svega?
Čitajući po ovom forumu ispada da je dpf izvađen jer je podigao nivo ulja slivanjem goriva u karter.
Molim za savete šta i kako dalje. Mišljenja se razlikuju ali bar da me usmerite šta i kako.
Izvinjavam se zbog ovoliko opširnog pisanja.
- Nedeljkovic
- Poruka: 4760
- Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h
Re: Problem sa kugom
Pa za pocetak da se utvrdi sta zavrsi u karteru, gorivo ili rashladna tecnost ali meni najvise mirise na to da auto imao neki problem sa dpf sistemom pa ga je ugasio neko nestrucan i tako ti prodao auto. Ako je dpf i dalje na autu a sistem ne funkcionise racunaj da je pun cadji
Za resenje se najbolje obrati Bokiju
Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока
Za resenje se najbolje obrati Bokiju
Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)
-
Verovatno je tako. Nego može li se nekako utvrditi da li je dpf na autu bez da se skida?
- Nedeljkovic
- Poruka: 4760
- Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h
Vide se varovi ako je skidan i zvoni kada se lupi neceim u kuciste
Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
- ljuba power
- Poruka: 2704
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
taj dpf se lako razbuca bez otvaranja i varenja,tako da je naj merodavnije raskačiti ga na spoju dva šrafa i zaviriti unutra.sudeći po tvojim problemima dpf je na autu i verovatno zapušen.
-
Po fordovoj dijagnostici situacija je sledeća :
EGR crkla elektronika i ostao otvoren,
DPF zapušen za medalju,
senzor temperature posle katalizatora neispravan.
Sledeće nedelje ide na dizalicu da ga rastavljam pa pišem stanje sa lica mesta uz slike naravno.
EGR crkla elektronika i ostao otvoren,
DPF zapušen za medalju,
senzor temperature posle katalizatora neispravan.
Sledeće nedelje ide na dizalicu da ga rastavljam pa pišem stanje sa lica mesta uz slike naravno.
- pegaz
- Poruka: 482
- Član foruma od: četvrtak, 15. nov. 2012. u 21:32h
Zbog crknutog senzora nije bilo moguce raditi regeneraciju i DPF se zapusio. Verovatno ubrzanom zapusenju je kumovao i poluzatvoren EGR.
-
- Poruka: 5
- Član foruma od: utorak, 8. okt. 2024. u 10:42h
Pozdrav. Jesi na kraju rešio problem? Šta je bio kvar? Ja imam isti problem sada. Imam kugu 2009 od maja meseca.