Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

[ Problem ] Prekidaci podizaca na vozacevim vratima

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
A_Geo
Poruka: 34
Član foruma od: petak, 22. okt. 2021. u 12:10h

[ Problem ] Prekidaci podizaca na vozacevim vratima

Poruka od A_Geo » petak, 22. okt. 2021. u 12:22h

Cao svima, Imam problem sa glavnim prekidacima za podizanje/spustanje stakala na ford focusu 2002 - 5 vrata.

Problem je sledeci:

Govorim o komandama na vozacevim vratima:

Na tim komandama mogu da spustim i podignem prozor na vozacevim vratima,
Ali na svim ostalim prozorima radi samo podizanje a ne i spustanje, odnosno na komandama na vozacevim vratima kada pritisnem dugme da spustim
suvozacev brozor ili neki od zadnjih prozora ne desava se nista, dok ako je neki od prozora spustim, pritiskom na dugme za podizanje mogu da ga podignem najnormalnije,

Suvozacev i zadnji prozori rade normalno na svojim prekidacima na vratima, normalno se spustaju i podizu bez problema.

A_Geo

Re: [ Problem ] Prekidaci podizaca na vozacevim vratima

Poruka od A_Geo » subota, 23. okt. 2021. u 00:20h

Inace govorim o ovim prekidacim ( slika preuzeta sa druge teme posto su prekidaci identicni ).

Na njima radi samo komanda za podizanje stakala, odnosno svako mogu da podignem(suvozacevo, i zadnja dva) Ali ne mogu da spustim ( suvozacev, i zadnja dva) ne reaguje.

Jedino prekidac za vozacev prozor i spusta i podize vozacev prozor.

Slika

mbole
Poruka: 14908
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 23. okt. 2021. u 06:17h

Jel ti se to pojavilo odjednom, ili si tako kupio auto?

Posto je dosta cudno... isto kolo se koristi i za podizanje i za spustanje stakala, samo se okrene polaritet.
Tako da jedino sto mi ima nekog smisla je da je sam prekidac u problemu.
Djak pesak :)

A_Geo

Poruka od A_Geo » subota, 23. okt. 2021. u 09:54h

Tako je kupljen auto, Ne znam, citao sam na internetu i dosao do istog odgovora koji si mi i ti dao, hvala. Jedino sto mi nije jasno kako su sva 3 prekidaca u problemu, valjda bi makar jedan trebao da radi.

Ostavicu video. Na video sam pokusao da spustim zadnji prozor ali sam zaboravio da sam ga blokirao. Ali vidi se na suvozacevom isto je i na ostalima. Na vozacevim komandama mogu samo da ih podizem ne da ih i spustam.

mbole

Poruka od mbole » subota, 23. okt. 2021. u 11:58h

Shvatio sam ja sta ti je problem, ali jedini nacin koji vidim da se to tako ponasa je da sam prekidac ne valja.
Bukvalno imas dve zice od prekidaca do svakog motora.
Ako struja kroz njih tece u jednom smeru, prozor se dize, ako tece u drugom spusta se.
Isti osiguraci, isti konektori, isto sve... i za spustanje i za podizanje.

A_Geo

Poruka od A_Geo » subota, 23. okt. 2021. u 13:41h

Samo da javim,
Definitivno su problem prekidaci, kada malo jace stisnem dugme za supstanje zadnjeg desnog stakla on krene da ga podize...

Nesto sto sam primetio je da postoji izvedena instalacija sa dzekom, na googl-u sam pronasao info da je taj dzek za el.podesavanje retrovizora.

Za to ne postoji prekidac, ne znam da li je to neko izbacio od proslih vlasnika ili od svega toga postoji samo instalacija, jer za retrovizore postoji palica za rucno podesavanje.

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 24. okt. 2021. u 00:12h

Ista (ili barem skoro ista) instalacija se ugradjuje u sve modele, bez obzira da li imaju neku konkretnu opremu ili nemaju.
Bilo bi sasavo drzati na stoku 100-tinak razlicitih instalacija.

Tako da je sasvim uobicajeno da imas "visak" zica i konektora, koje su predvidjene za neku opremu koju tvoj auto nema.

Generalno... moguce je dodati ono sto nedostaje (prekidac, drugaciji retrovizor, osigurace...) i dobiti elektro podesive retrovizore, ali je to najcesce sizifov posao.

dax92

 
Poruka: 7593
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » ponedeljak, 25. okt. 2021. u 10:13h

U ovom slucaju nije sizifov posao jer treba samo zameniti retrovizore.

Minimalna je sansa da mu fali jos nesto od instalacije posto vidim da ima sva 4 podizaca prozora.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“