Problem sa protokomerom na s-maxu
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 43
- Član foruma od: subota, 9. jan. 2021. u 20:23h
Problem sa protokomerom na s-maxu
Zdravo.
Evo sredio ja mog s-max kojeg sam skoro uzeo, ali mi se javio prvi problem sa kojim mucim muku vec nedelju dana.
Motor je 2.0tdci 140ks.
Auto je isao normalno sve dok nisam obilazio jedan kamion i tu ga malo pretisnu po gasu i negde oko 3.500 obrtaja izgubi snagu i upali lampicu chek i ide kao puz. Stanem ugasim auto, upalim ide normalno sve dok ga ne pritisnem po gasu ostrije, cim predje 3.500 obrtaja opet isto.
Odem kod dijagnosticara, izbacio gresku protokomera. Otkacim protokomer auto ide u obrtaje, vuce, ne pali chek. Reko, ok crko je protokomer. Kupim polovan, ista prica, pali chek. Skinem od drugara sa galaxya, njegov je ispravan, auto ide normapno. Stavim protokomer na moj auto i opet pali chek i izbacuke gresku protokomera. A protokomer je ispravan.
Niko ne zna sta bi to moglo biti i sad vozim sa otkacenim protokomerom, ne znam koliko je to dobro, ali nikako da resim probem. Zna li neko sta bi moglo biti?
Evo sredio ja mog s-max kojeg sam skoro uzeo, ali mi se javio prvi problem sa kojim mucim muku vec nedelju dana.
Motor je 2.0tdci 140ks.
Auto je isao normalno sve dok nisam obilazio jedan kamion i tu ga malo pretisnu po gasu i negde oko 3.500 obrtaja izgubi snagu i upali lampicu chek i ide kao puz. Stanem ugasim auto, upalim ide normalno sve dok ga ne pritisnem po gasu ostrije, cim predje 3.500 obrtaja opet isto.
Odem kod dijagnosticara, izbacio gresku protokomera. Otkacim protokomer auto ide u obrtaje, vuce, ne pali chek. Reko, ok crko je protokomer. Kupim polovan, ista prica, pali chek. Skinem od drugara sa galaxya, njegov je ispravan, auto ide normapno. Stavim protokomer na moj auto i opet pali chek i izbacuke gresku protokomera. A protokomer je ispravan.
Niko ne zna sta bi to moglo biti i sad vozim sa otkacenim protokomerom, ne znam koliko je to dobro, ali nikako da resim probem. Zna li neko sta bi moglo biti?
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21561
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: Problem sa protokomerom na s-maxu
instalacija protokomera.
Nije dobro po motor, pošto ne dobija tačne informacije koliko vazduha dobija i koja je temperatura vazduha pa ne radi pravilnu korekciju smeše... samim tim troši više i lošije ide nego što bi trebalo da ide.
Nije dobro po motor, pošto ne dobija tačne informacije koliko vazduha dobija i koja je temperatura vazduha pa ne radi pravilnu korekciju smeše... samim tim troši više i lošije ide nego što bi trebalo da ide.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
Mislis da je zica negde u prekidu?
- Markedjani
- Predsednik kluba
Tako je... instalacija negde u prekidu ili u spoju.

-
Al' mi nije jasno zasto kad ga otkacim auto ide i ne pali lampicu. A kad ukopcam dzek nece da ide i pali lampicu. Ako je zica prekinuta, to je isto kao da je dzek iskopcan?
- Markedjani
- Predsednik kluba
Koliko ima žica na tom džeku od protokomera ?
Jel samo jedna žica ili... ?
Jel samo jedna žica ili... ?

-
3 ako se secam dobro
- ljuba power
- Poruka: 2707
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
tačnije 4.u sklopu protokomera je i senzor temperature vazduha.
zato se i ne ponaša kao da je džek iskopčan,jer ima više od jedne žice
zato se i ne ponaša kao da je džek iskopčan,jer ima više od jedne žice
nije isto jer nema samo jednu žicu
-
Aha. Jest imas pravo. Moram da najdem nekog krstenog majstora za to. Ili da odem do Gagija, ako ce da me primi 
- mbole
- Poruka: 14966
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Skoro ni jedna naprava na autu, bila ona senzor ili nesto drugo, nije "sve radi" ili "nista ne radi" 
Nije auto "digitalan".
Senzori mogu da salju i pogresne podatke, ne samo da ih nema uopste. Ili da ih salju pa prestanu, pa salju kako treba, a onda posalju neko djubre...
Kada ga raskacis, PCM "zna" da ga nema, i prilagodjava se tome.
A recimo, ako imas los kontakt, PCM prvo dobija ispravne podatke, a onda odjednom podaci iskoce van skale, i PCM ne zna sta da radi sa tim, ili zakljuci da nesto ozbiljno nije kako treba, posto su podaci i dalje u okvirima mogucih, ali se ne uklapaju sa ostalima...
To je naravno samo par mogucnosti, ima varijanti koliko neces.

Nije auto "digitalan".
Senzori mogu da salju i pogresne podatke, ne samo da ih nema uopste. Ili da ih salju pa prestanu, pa salju kako treba, a onda posalju neko djubre...
Kada ga raskacis, PCM "zna" da ga nema, i prilagodjava se tome.
A recimo, ako imas los kontakt, PCM prvo dobija ispravne podatke, a onda odjednom podaci iskoce van skale, i PCM ne zna sta da radi sa tim, ili zakljuci da nesto ozbiljno nije kako treba, posto su podaci i dalje u okvirima mogucih, ali se ne uklapaju sa ostalima...
To je naravno samo par mogucnosti, ima varijanti koliko neces.
Djak pesak 

-
Evo da kazem sta je bio problem, mozda nekom bude od koristi. Crevo od interkulera do ususne graje je bilo probuseno. I tu je brljavio sa podacima pa je prijavio gresku protokomera
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8306
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Dobro je da si javio rešenje svog problema, kako bi drugi korisnici mogli da znaju šta ga gledaju ako im izbaci istu grešku.
Sigurno će nekome pomoći.
Sigurno će nekome pomoći.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- Djole Focus TDCI
- Poruka: 177
- Član foruma od: sreda, 16. maj 2012. u 15:54h
Koje su normalne vrednosti protokomera na leru? Kod mene je 14-15 g/s, dok u gasu prelazi 50 g/s na Cmax-u 2.0 tdci 120kw euro 5.
Gledao sam na Peugeotu 508 2.0 110kw euro 6 kreće se negde oko 5-6 g/s u leru.
Gledao sam na Peugeotu 508 2.0 110kw euro 6 kreće se negde oko 5-6 g/s u leru.