Mondeo Mk1 - 2.0 DOHC - Problem sa saltanjem brzina
Moderator: Dragomir
- Stefan_93
- Poruka: 1522
- Član foruma od: petak, 15. apr. 2016. u 23:15h
Mondeo Mk1 - 2.0 DOHC - Problem sa saltanjem brzina
Pozdrav kolege.
Radi se Mondeu prve generacije, motor u njemu je 2.0 dohc. Bila je poplava skoro i narasla je voda bas nekih 40 cm sigurno i usla u auto. Kada se voda povukla i kad se auto malo prosusio upalio je normalno sve. Problem je u tome sto sad posle svega tesko upada u brzine, 1 i 2 nekako ostale 3 4 i 5 bas tesko upadaju. Pre toga je radio dobro.
Prilikom voznje 60 do 70 kmh u petoj obrtaji idu na 2500 na skali.
Da li je to normalno, ili je set kvacila zreo za zamenu i da zato upada tesko u brzine? Ovaj set u njemu je menjan pre par godina (ne znam tacno koji brend).
Usput da kazem da ulje u menjacu nije menjano uopste, od kako je auto kupljen 2003 gtodine.
Radi se Mondeu prve generacije, motor u njemu je 2.0 dohc. Bila je poplava skoro i narasla je voda bas nekih 40 cm sigurno i usla u auto. Kada se voda povukla i kad se auto malo prosusio upalio je normalno sve. Problem je u tome sto sad posle svega tesko upada u brzine, 1 i 2 nekako ostale 3 4 i 5 bas tesko upadaju. Pre toga je radio dobro.
Prilikom voznje 60 do 70 kmh u petoj obrtaji idu na 2500 na skali.
Da li je to normalno, ili je set kvacila zreo za zamenu i da zato upada tesko u brzine? Ovaj set u njemu je menjan pre par godina (ne znam tacno koji brend).
Usput da kazem da ulje u menjacu nije menjano uopste, od kako je auto kupljen 2003 gtodine.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21504
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: Mondeo Mk1 - 2.0 DOHC - Problem sa saltanjem brzina
Koje je godište taj mondeo prve generacije ?

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Stefan_93
- ljuba power
- Poruka: 2705
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
šalthebna.ima onu kutiju ispod ručice menjača,ušla voda-blato pa zaribalo.bez kanala ili dizalice ništa
- van
- VIP
- Poruka: 9040
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Ти најбоље знаш да ли проклизава ламела . Стиснеш пун гас у петој , па ако брзина не прати обртаје , онда проклизава .
Остало је последице те поплаве , ако је пре радио нормално 40 цм је скоро цео мењач у води
Остало је последице те поплаве , ако је пре радио нормално 40 цм је скоро цео мењач у води
- Stefan_93
Bice da proklizava. Jeste porodican auto, ali ćale vozi tako da sam samo ispricao kakav je problem. Nisam u mogucnosti da isprobam sada. Uglavnom brzina ne prati obrtaje uopste. Samo mi je bilo bitno od cega krenuti i sta jos proveriti osim seta kvacila. Hvala vam na pomoci puno.
- ljuba power
- Kontakt:
voda nije mogla ući unutar menjača,do zupčanika,sinhrona.jedino do lamele i korpe kvačila,iz tog razloga može da proklizava lamela neki kratak period dan,dva dok ne osuši.vozite ga par dana pa vidi jel se popravila situacija..
- van
- VIP
Сваки мењач има одушак. Да ли је могла да уђе вода ту , да ли је било довољно , да ли је стварно 40 цм , колико дуго је био ауто у води , шта се дешава са облогом ламеле која стоји у води , колико дуго стоји , да ли су полуге биле потопљење , колико је блатњава била вода , итд , итд , Све су ствари које не можемо да знамо ако се не прегледа ауто . Све може да буде а и не мора
- Stefan_93
Bice da je korpa i lamela gotova i da mora da se zameni. Vozi se vec par dana i ista prica. Ne verujem da je do menjaca toliko, zato sto je radio pre poplave dobro. Voda jeste bila 40 cm siguran sam i bilo je mulja ipak se reka izlila, 2 dana je bio u vodi dok se nije skroz povukla i od tad krece problem. Ostaje na tome da se pregleda kod majstora sve na dizalicu.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21504
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
ako je već kvačilo doviđenja... kad se već skida menjač zamenite i ulje u menjaču, skinete poluge birača brzine ako su zaribale sve podmažete i zamenite sajlu kvačila (to godište ako me sećanje služi i dalje koristi sajlu... noviji koriste hidraulično kvačilo) i plastiku zatezača sajle (polumesec takozvani) i dok se ne raspadne taj auto ne brinete o kvačilu.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Stefan_93
Mislim da jeste cim proklizava onda je to to, vreme je za zamenu. Zamenice se i ulje u menjacu kad se vec radi sve, ipak nije menjano nikad od kako je kod nas a i pre toga sigurno. Javicu sta sam uradio.
- Stefan_93
Pored ovog sto treba da se odradi sutra, resio sam i svecice da zamenim. Zanima me vase misljenje jel neko koristio Beru svecice konkretno, da li su dobre. https://www.prodajadelova.rs/beru-by-driv-upt17p
- ljuba power
- Kontakt:
beru ultra titan platinum ili upt je svećica odlična za taj motor
- Stefan_93
Hvala Ljubo na brzom odgovoru.
- Stefan_93
Zamenjen je set kvacila komplet, kao i ulje u menjacu (2.5 litara) i svecice takodje. Auto radi super za sada. Ostaje samo da se sredi sajla za gas, tj. problem je u plasticnom delu gde se sajla povezuje ako ne gresim. Napukao je taj deo i mora da se zameni. Da zbog toga obrtaji po malo variraju dok radi u leru.

- van
- VIP
Не разумем везу између сајле и варирања ортаја . Обртају варирајукада неки параметри рада у конфузни , па рачунар жонглира да то испегле и последица су обратаји који осцилују . Ако сајла глави или се не враћа , онда имаш повишене обртаје , као да си додао гас по мало .
Каква су оно неспојена два црева код усиса ?
Каква су оно неспојена два црева код усиса ?
- Stefan_93
Ovo je slika sa interneta. Nisam uslikao, pa sam na netu našao sliku koja je identična motoru koji se nalazi u fordu. Auto se nalazi u Gračanici na Kosovu i uglavnom ćale vozi i zato nisam mogao detaljnije da slikam i objasnim. Sve je promenjeno i radi sve oko cega je bio problem. U pravu si za obrtaje, nisam se lepo izrazio. Uglavnom su na 1000 kad god je upaljen i tako stoji uvek. Ostaje još to da se popravi oko te plastike, jer navodno zbog toga su obrtaji malo veći.
Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka
Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka