Elem. U aprilu ove godine kupio sam dugo zeljenu Fiesticu. Auto je 2002 godine i uvezen je iz Svajcarske, uvezao ga je moj stric koji ga je tamo kupio od vlasnika sa predjenih 77450 km. Spolja, iznitra i generalno gledano izgleda kao nov bez obzira na godine.
Nakon uvoza uradio sam veliki servis kod majstora koji radi PSA automobile. I sto se motora tice, to je za sad sve Ok.
Medjutim, ubrzo nakon toga primetio sam da mi je kvacilo malo tvrdje, tj. nekad tvrdo nekad meko. Saltanje otezano i da kako god pustim kvacilo on secne na obrtajima manjim od 2000. Na preko 2000 obrtaja lepo i glatko primi gas pri promeni brzine.
Isti majstor konstatovao je da je otisla korpa, zamenjen je set kvacila, stavljen LUK-ov i tada je utvrdjeno da Fiestica ima plivajuci zamajac. Majstor utvrdio da je dobar i da nije za zamenu.
Kada sam preuzeo auto sve je radilo savrseno. Kvacilo mekano, saltanje kao kroz puter, nema secanja pri promeni brzine na nizim obrtajima. Ma mina.
Medjutim, slucajno i naravno mojom greskom, auto mi se ugasio pri kretanju. I od tad krecu problemi. Kvacilo je sad opet nekad tvrdo a nekad meko, saltanje kako mu se prohte, nekad ulazi u brzine glatko nekad uz ubedjivanje a u poslednje vreme par puta mi se desilo da nece da udje u prvu.
Pri kretanju lupa iz predela menjaca, onako ko pleh o pleh da treskate, pri paljenju i gasenju isto, dok se u leru nista ne cuje. Generalno mucno je voziti.
Po svemu sudeci zamajac je gotov. E sad, zamajac za fiestu u radnji kosta 51000 din. Dakle samo zamajac sto je nenormalno
mnogo novca za auto te klase.
Pa mi je palo na pamet da umesto plivajuceg stavim fixni sa Fieste sa istim motor, naravno uz novi set kvacila. Sole mi rece da ce da trese u leru sa takvim konverzijom buduci da mi je kompjuter SID 02.
Da li je neko imao iskustva sa ovakvom konverzijom na Fiesti i sta mislite sta mi je najpametnije ciniti...?