Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Razne mušice, Focus mk1, 1.8 16v zetec

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Chevapson
Poruka: 57
Član foruma od: sreda, 27. sep. 2017. u 20:57h

Poruka od Chevapson » sreda, 27. sep. 2017. u 21:19h

Pozdrav svima, kako bolje započeti članstvo na forumu nego sam problemima, ehh :D

Ukratko ću predstavit neke mušice koje me smetaju l, a onda što je sve rađeno.

Problemi:

- auto vibrira pri kretanju i na nižim okretajima (stavljen Akron reket nosač, jel zbog njega?) Prije tog nosača nije vibrirao al je mašina malo više plesala... nije skroz prestalo, o tome red ispod.

- pri šaltanju iz 1. U 2. I iz 2. U 3., nekad pri agresivnijem šaltanju auto zacuka, ono kao da ulovi pa krene, ponekad zna biti tako jako da mislim da će se ugasit mašina, na visim brzinama se to ne osjeti, a niti u visim okretajima, kuplung normalno otpušta i lamela ne proklizava, nema tupkanja niti ikakvih zvukova, isto tako kad dodam i pustim gas u nižim okretajima auto onako zapliva, kao waaa waa wa wa (tako zvuk motora ima dok pustim gas npr) :D - jel bi to išta ukazivalo na set kuplunga? Zamjenio nosac motora onaj donji reket ali nije rijesio problem osim dao jako velike vibracije pri kretanju, ko dvojka dizel.

-kad je auto zagrejan i ili kad je toplo vani, auto teško upali iz prve, ili vergla do nemilosti ili upali ali jako teško, iz drige upali bez problema

- šipka ulja uvijek iskoči 2-3cm, ali uopste ne klikne, slaba gumica ili kompresija u karteru?

- auto se dok je hladno ili kiša sam od sebe želi otključati u vožnji, ponekad 2 3x za redom, a ponekad se i zaključa (bilo bi gadno da radi u leru a ja van auta :D ), jel riješavao ko te probleme sa centralnim?

Promjene:

Auto kupljen sa 147tkm, sad ima 152tkm, a promjenjeno je: akumulator, svjecice, bobina, kablovi svjecica, senzor klapne gasa, motoric lergasa, svi filteri i ulje, stazni i zupcasti, straznje PCV crijevo, provjeren i ociscen pcv ventil, nosac motora (reket) od Akrona. Auto ne dimi, ekotest ko tvornica, trosi normala (8-10 komb.)

Auto vozim svakodnevno i netko ne bi ni primjetio takve stvari al eto mene zivcira svaka sitnica sta nije kako spada.

Hvala svima unaprijed, molim prijedloge i iskustva.

van
VIP
Poruka: 9045
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: Razne mušice, Focus mk1, 1.8 16v zetec

Poruka od van » četvrtak, 28. sep. 2017. u 00:53h

1. Носач мотора
2. Фокуси су познати по проблему са посудом бензинске пумпе и њеним цревима у резервоару (када остаре). Прописке гумице , испуцају црева , нема доброг притиска горива . Може манометром да се провери притисак . А може и дијагностика да укаже на проблем .
3. Зашто си мењао бобину , ТПС и каблове сем ако није неки цркао ?
4. Микропрекидачи у бравама . Уз силну муку , брава може да се скине , расклопи (није направљена да може) и напрскa WD40 . И онда се проблем врати за пар месеци . Или другу половну која може исто да цркне или игнориши и закључавај кључем .

Chevapson

Poruka od Chevapson » četvrtak, 28. sep. 2017. u 07:17h

1. Jel problem što je Akron nosač? Meho je reko da je akron koji je jeftiniji kao bolji od troduplo skupljeg, a ja reko ciiena nije problem, stvarno vibrira ko dizel pri kretanju haha. Ali još uvijek cukne pri saltanju, bi to bio hidraulicni?

2. Provjeravao sam pritisak goriva naprijed i dobar jer, pumpa je navodno isto provjerena, trebao bi videt za crijeva. TPS sam mjenjao jer je bacao 2 problema na dijagnostiki, jedan daj je problem sa njime ne sjecam se koda a drugi da mu je niska ulazna voltaža A, tako nešto, i sad nakon novoga tps-a i ciscenja greski zna opet bacoti nisku voltazu (mozda je on problem za paljenje glavni)
Bobina je menjana jer je bila u uzasno stanju, kablovi ispucali isto, a stavljena beru bobina, magnetti kablovi i motorcraft svjecice.

3. Na bravu cu se ocito naviknut :D

sasa_f1
Poruka: 9989
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » četvrtak, 28. sep. 2017. u 08:59h

1. Verovatno da jeste. Akron je nesto najgore sto si mogao da uzmes od nosaca :D

Chevapson

Poruka od Chevapson » četvrtak, 28. sep. 2017. u 10:08h

Hebem mu sunce pametno, glupan placa 2x se kaze :D

sasa_f1
Poruka: 9989
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » četvrtak, 28. sep. 2017. u 10:10h

Mada pazi, ako trese pri kretanju, moze biti da je i kvacilo lose. Mada ti rece da se to nije desavalo sa starim nosacem.

duratecHE
Poruka: 4277
Član foruma od: petak, 5. sep. 2014. u 12:31h
Kontakt:

Poruka od duratecHE » četvrtak, 28. sep. 2017. u 10:27h

Podrhtavanje pri kretanju- korpa kvacila. Moraš razgraničiti el podrhtava tada ili trese/ zvekeće

Sent from my iPhone using Tapatalk

Chevapson

Poruka od Chevapson » četvrtak, 28. sep. 2017. u 11:19h

Prije mjenjanja doljnjeg nosaca nije podrhtavalo, lamela je u super stanju jos, malo vise lovi jedino, al odmah kak sam promjenio nosac je pocelo vibrirati, ne podrhtavati.
A zamjenio sam nosac da bi smanjio cukanje kad dam i pustim gas, i kad naglije saltam u nizim brzinama, onda cuknuti zna dosta onak zatresti (ali bez ikakvih zvukova), al nosac eto nije nista poboljsao, samo povecao vibraciju uzasno.

A sad to saltanje iz prve u drugu i druge u trecu (pogotovo kad je hladan motor) i kao cukanje auta kad dam i pustim gas mi je jedan meho rekao da bi moglo biti set kuplunga u pitanju, da lamela moze bit dobra al da korpa ako ne lovi dobro da moze zacukavat pri saltanju.
Poslednja izmena: FM III, na dan četvrtak, 28. sep. 2017. u 12:49h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema potrebe da citiriaš prethodnu poruku jer se smatra da odgovaraš na nju, koristi opciju odgovori.

duratecHE
Poruka: 4277
Član foruma od: petak, 5. sep. 2014. u 12:31h
Kontakt:

Poruka od duratecHE » četvrtak, 28. sep. 2017. u 11:26h

To cukanje pre može biti od poluosovine, čuje se i na mom focusu malo.
Ove vibracije- reklo bi se da ipak nosač nevalja.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Chevapson

Poruka od Chevapson » četvrtak, 28. sep. 2017. u 13:57h

Budem snimio danas pa se lakse ustanovi :)
S tim da je bio prije mj. dana na tehničkom i apsolutno niti jedan problem nije zabilježen, budem probao i provjerit s onom metodom vrtnje kotača na dizalici, al na snimci bude se čulo a i vidjelo možda.
Čitam da cukanje može i homokinetički uzrokovati, bolje to nego cijela poluosovina, nije skup, a opet i dok se parkiram i dok okrećem volan ili idem s ful anšlagom poenkad se ko kuc neki čuje, pa bi mogao on biti u pitanju... A i možda znači još ovo nešto, između 120 i 140 se trese volan (kotači 4x bili balansirani, nove felge i 4 nove gume).
Poslednja izmena: FM III, na dan četvrtak, 28. sep. 2017. u 14:33h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema potrebe da citiriaš prethodnu poruku jer se smatra da odgovaraš na nju, koristi opciju odgovori.

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 28. sep. 2017. u 15:07h

Откачи посуду за расхладну течност и мрдни је са стране . Видећеш носач мотора . Може се десити да је алу део носача много близу лименог дела на каросерији . Типа пар мм и када се напне од кретања додирну се метал и метал и праве се ситне вибрације које праве више буку неко неко трешење . Ако имаш трешење при кретање , то је нешто повезано са погоном . Крст се уседне у шољи полуосовине , и тај усед прави вибрације када вешање ради горе доле , тј када крстови морају да прелазе преко тих уседа .
ТПС , хм он је обичан потенциомер , улаз су му 5 волти и маса . Сигнал му је од 1 волт па до неких 4.8 волти . Ако имаш ниже од једног волта ( негде може и 0.7) проблем је онда што немаш тих 5 волти на улазу него мање . Ако је мање од 5 волти , онда има неки отпор и струјном колу , тј. неки лош контакт . Ако се то јавља и са новим сензором , тражи где губи тих 5 волти . Бобине не умире тако лако . Мој ауто је дефиниција запуштености , јер је 4 године стајао на ливади . Гнездо од миша сам нашао у претинцу за рукавице . И поред свега , још фурам оригиналне каблове и бобину . Људе мрзи да скидају свећице на сваких 10 000 км када мењају уље , да погледају какве су , да очисте наслаге ако их има и провере зазор . Зазор треба да је 1 мм . Може и мало мање типа 0.9 мм , али никако више од 1 мм . Зазор свећица убија каблове и бобину . Енергија коју бобина треба да произведе да би свећица прескочила зазор иде мислим са квадратом растојања или експоненцијално , не сећам се , у сваком случају није линеарно . Угао претпаљења мотора се дефинише у односу на зазор свећица , јер он диктира којом брзином се шири пламени талас сагоревања .

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21574
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 28. sep. 2017. u 18:49h

Stevo, fabrički zazor na svećici za taj motor je 1.3 mm... on čovek ne vozi na plin i nema potrebe da smanjuje zazor.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Chevapson

Poruka od Chevapson » četvrtak, 28. sep. 2017. u 21:19h

Nisam stigao snimit video, ali dok pustimg as ili dam gas ili presaltam naglije, cuka i cuje se kao npr na ovom videu na 1:45
Mislim da bi moglo ukazivati na kuplung jer lik kaze na jednom videu da mu je 'clutch wonky'

Jedno 600ks manje je foki hahaha, ali otprilike da opisem, ne znam kako bih drugacije. :D

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 28. sep. 2017. u 22:38h

Или су носачи мотора и мењача очајни или пушташ квачило као на тркама . Придржи мало педалу , једно пола секунде , да ламела успе да синхронизује обртаје мотора и мењача . Фокус 1.8 задржава обртаје при мењању брзине , па је довољно само споро пустити педалу да промена брзине буде као аутоматик.
Што се тиче зазора ја сам био уверен да треба да буде 1 или 1.1 мм . 1.3 ми делује много , то је на лимиту снаге бобине .

Chevapson

Poruka od Chevapson » petak, 29. sep. 2017. u 08:17h

Dap, malo naglije puštam kuplung, dok zadržim nema problema, naviknut sam na dizele i dvomasene kad ih cijelu turu na poslu vozim, ja mislio ipak da je do necega a mozda bas moja krivica, u visim okretajima se to ne osjeti, niti u visim brzinama...

Svjecice moram provjerit koji zazor imaju, bas sam uzeo original po kodu i svjecke i bobinu.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 29. sep. 2017. u 08:31h

Ako si uzeo original Fordove, nema šta da proveravaš
Slika

Chevapson

Poruka od Chevapson » petak, 29. sep. 2017. u 09:16h

Jep oriđiđi su, bobina nije jer je soma kuna vise :D

Chevapson

Poruka od Chevapson » petak, 29. sep. 2017. u 14:40h

Chevapson piše:
sreda, 27. sep. 2017. u 21:19h

-kad je auto zagrejan i ili kad je toplo vani, auto teško upali iz prve, ili vergla do nemilosti ili upali ali jako teško, iz drige upali bez problema

- šipka ulja uvijek iskoči 2-3cm, ali uopste ne klikne, slaba gumica ili nesto s kompresijom oduska kartera?
Ajde još da se nadovežem na ovo, pošto ću centralno izbaciti ko problem i ono podrhtavanje kod šaltanja (moja krivica).

Mislim da bi problem paljenja mogao biti povezan s tps-om, makar je novi, baca nisku ulaznu voltazu i dalje, a kad auto upalim apsolutno uvijek se upali na 2000rpm i odmah spusta na 800 tj 1200 cok. Dal bi tu bio u pitanju konektor ili nesto drugo jer je novi tps?

A za šipku ulja, da je gumica teoretski jako slaba, a je, jel moguće da šipka iskoči ili baš mora postojat nešto da ju izbaci van? Nigdje nema špricanja ulja niti ništa vezano uz curenje, masnoću itd, mašina je suha ko papir...

van
VIP

Poruka od van » petak, 29. sep. 2017. u 15:00h

Скини конектор ТПС-а . Имаш 3 жице , +5 , - , и сигнал . Унимер на шасију и мери која жица да је +5 волти . Треба да видиш +5 , +- неку минорно одступање . Ако нема 5 волти , онда је малер негде у инсталацији . Шта каже дијагностика , која је доња вредност напона , када је пуштен гас ? При паљењу мотор одмах ухвати , нема потребе верглати дуже од 1 секунд ако је све исправно . Мотор одмах проради на 2000 обртаја и моментално се спушта на неких 1100 па и мање зависности од температуре мотора . Ретко када и ради на 1100 обртаја , сем ако није неки дебели минус . По овом времену одмах држи лер на 900-1000 обртаја , и после 1-2 минута , већ је близу 800 , што је негде фабричко подешавање .

Chevapson

Poruka od Chevapson » petak, 29. sep. 2017. u 20:38h

Posudit ću multimetar pa izmjerit kakav napon sam kontakt daje. A kolika je voltaža na dijagnostici mogu provjeriti sutra, imam onaj bluetooth obd, bude posližio, ako opet baci grešku voltaže poslat ću screenshot.

A ovo za skakanje obrataja na startu sam napomenuo jer dok vidim paljenje drugih zeteca, niti jednom ne pukne na startu u 2000 pa spusti, nego upali mirno na 1300-1500 i smanji se, 2000 mi nekako puno zvuči za start.

A teže upali samo i samo kada je vani vruće i/ili ga zagrijanog idem paliti (npr odem na kavu na pola sata, vraćam se palim auto i dosta otežano upali, onako treba mu da se zavrti jedno 2 sekunde, a verglam ga možda 1 sekundu), ujutro pali na pola ključa, ili kad ga duže ne palim. To bi moglo biti do tps-a ako dobiva krivi ulazni napon (možda zato i okretaji skoče jer zavara ecu).

A i ne znam koliko znači ova informacija, ali masa na akumulatoru i tamo prema šasiji malo korodirano izgleda, onako bijelo zelenkasto, pa možda ak je malo lošija masa se tu nešto može poremetiti, ne znam, govorim napamet :)

Chevapson

Poruka od Chevapson » subota, 30. sep. 2017. u 21:30h

Evo izmjerio napon otvorene i zatvorene zaklopke vidljiv na slikama,
Slika

Slika

a problem s paljenjem bi netko mogao lakše dijagnosticirati nakon ove informacije, dakle teže pali tj. Uopće ne pali od prve kada je auto duže na kontaktu, dok pumpa nafila i čekam primjerice 30 sekundi, 98% da neće upalit iz prve ili bude se brutalno mučio, iz druge upali nalon toga na pola zuba. Vidljivo u videu, na videu je negdje 15 sek u kontaktu.
Neki kolege kažu da bi mogao senzor bregaste biti, ali mislim da bi mi se onda auto u vožnji gasio, ovo je vjerokatno nešto sa strujom, ne znam, znači baš dok je duže na kontaktu ne pali, ali kad je hladan nema tog problema npr ujutro. Masu sam isto izbacio jer probao s klemama direkt na motor spojit i ista stvar, a na obd greske nigdje...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » subota, 30. sep. 2017. u 21:43h

Probaj sledeći put da ne čekaš ni malo pumpu nego samo odmah da zaverglaš i vidi šta će da se desi.

tj kako daš kontakt da uzmeš odmah da pališ auto bez ikakvog čekanja da se lampice pogase.
Slika

Chevapson

Poruka od Chevapson » subota, 30. sep. 2017. u 21:50h

Tada pali odmah, tako uvijek i radim, mooožda od 20 paljenja jednom malo teže upali, ali onda nema problema, vidiš i sam na videu da drugi puta uhvati odmah

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » subota, 30. sep. 2017. u 21:54h

imaš problem sa regulatorom pritiska ili sa pumpom goriva.

Imaš najverovatnije prejak pritisak kad sačekaš da pumpa odradi svoje.

To ćeš lako proveriti sa manometrom i ispitivanjem pritiska goriva na railu za benzinske dizne... doduše nikad se nisam igrao sa tim focusom pa ni ne znam ima li uopšte mogućnosti da se nakači manometar na isti.
Slika

Chevapson

Poruka od Chevapson » subota, 30. sep. 2017. u 22:06h

Dao ga mehi da provjeri pritisak i rekao je da je dobar, e sad, ja trebam brojeve a to mi nije rekao, a i valjda je provjeravao pritisak odmah a ne s čekanjem, ne znam zapravo ni kako se to radi, a mislim da se pritidak može provjeravati na railu, na svakom zetecu se može, pogotovo na blacktopu jer je odmah uočljiv ventil.

Dakle to bi do goriva bilo a ne struje ili zakazivanja nekog senzora?

E i da, jel moguće da on negdje ajmoreć pušta pritisak dok je duže na kontaktu? Zamišljam si to ko da puhnem i crijevo i kroz tih oar sekundi zrak nekamo ode, ako me kužiš ne znam kak bi drugačije opisao :D

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“