A skoro sam menjao i zupcasti ne znam jel to ima neke veze, da nije majstor nesto pokarabasio pa sad trosi ulje?
U pitanju je Focus tddi.
Moderator: Dragomir
+1kekic91 piše:Ma jel to tebi isecena zastita ispod ? Koji idiot je to uradio ? Ne lomi se to tek tako lagano,jos tu polomljeno a oko sve ok,nema sanse.
Ljudi treba da shvate neke stvari cak i za te proste i jednostavne stvari kao sto je zamena ulja tj mali servis,treba odraditi pedantno.
Tebi se potrosnja javila posle malog servisa i curenje tako da sto kazu ostali clanovi proveri filter ulja lepo.
Ako tu curi,dotezanjem ces resiti problem iskljucivo ako curi zato sto je totalno labav sto je manja sansa nego da curi zbog ne paznje prilikom zamene filtera.
Prvo i pre svega fabrike ne preporucuju dzabe 5-30 ulje,ne znam sto se ljudi vode misljenju da je auto presao 200k i sad treba da se sipa 10-40? Kanalcici i sam sistem podmazivanja je napravljen i funkcionise normalno sa 5-30,nigde u prirucnicima ne pise da kad motor dostigne neku kilometrazu ili pocne trositi ulje da treba sipati 10-40 ili bilo koje drugo ulje. Ako motor pocne trositi ulje to znaci da imas problem i da taj problem treba resiti a ne odloziti ga i muciti motor sa drugacijim uljem.
Drugo,prilikom zamene filtera,bilo kog,posle skidanja treba ocistiti rubove nekom krpom koja se ne raspada,posto imate naviku da koristite pocepano odelo staro 20 godina xD,ili jos bolje ocistiti prstom,cistim a ne zamazanim od zemlje i starog ulja jer tako ostavljate prljavstinu po ivicama i gumica ne dihtuje lepo koliko god zatezali.
Drugo,samu gumicu na filteru ulja,prstom,namazaqti najtanji sloj od NOVOG ulja pa montirati,sto tanji mozete,jer time cete spreciti pucanje gumice pri nepravilnoj montazi,ili jos gore ako se gumica iskrivi pa zatezete filter preko nje zbog trenja,tanak sloj ce spreciti trenje izmedju ivice i gumice i sve ce da ide k'o podmazano xD Ja znam da je vama iskusnijima ovde sve ovo bezazleno jer to radite zatvorenih ociju ali verujte mi da se takve greske dogadjaju. I posle curi ulje na filteru.
gosnivan piše:@kekic91 Hvala na savetima i detaljnom odgovoru, ako je filter u pitanju zamenicu ga licno kako treba. A zastitna plastika je takva od kako sam kupio auto i ne znam dal je secena ili je probijena, ali da bi ispustio ulje morao sam da je skinem jer ne moze da se pridje, pa ne vidim razlog da bi je neko sekao. Verovatno cu da je skroz skinem a ne tako iskidano da mi stoji.