Fiesta 2006 1.4 Tdci slabo vuce u petoj
Moderator: Dragomir
- Astra
- Poruka: 103
- Član foruma od: sreda, 17. avg. 2016. u 22:41h
Fiesta 2006 1.4 Tdci slabo vuce u petoj
Pokusacu sto detaljnije da opisem problem pa cu navesti neke stvari koje su mozda i suvisne ali radi bolje preciznosti. Auto sam kupio od prvog vlasnika u Srbiji je presao pravih 155 000 km ( Januar 2016) Posto pre toga nikad nisam vozio taj motor i iskreno nisam se mnogo informisao pre same kupovine nisam ni znao kako auto treba zapravo da ide.
Posle par dana izasao sam na auto-put i auto nije hteo da ide preko 130 km/h i veoma je sporo navlacio u petoj, Uradio sam veliki servis i posle njega sam uspeo da navucem na 140 km/h ali posle nekog kratkog vremena opet je isao max 130-135 km/h. Posle nekog vremena uzmem polovan protokomer i vidim da auto bolje vuce, istog dana kada sam zemenio protokomer od naplatne rampe Ruma-Simanovci vozio sam sve vreme 150 km/h i mislio sam da sam problem resio. Sledeceg puta na auto-putu nije hteo vise od 140, pre neki dan nije hteo vise od 130 i tako nekad hoce da ide 140 a nekad jedva dodje do 130. U gradu auto odlicno vuce i turbo se lepo oseti. Sumnjam u dizne, egr i mozda katalizator. Inace auto vozim pun gas i ne davim ga, ali zato moram da napomenem da je prethodni vlasnk vozio sve do 1500 do 2000 obrtaja i nije prelazio na auto-putu vise 120... Mozda je moguce da se motor ulenjio i da mu nema spasa. Jos jedna zanimljiva cinjenica da je auto bio van pa je meni nesto proslo kroz glavu na samom pocetku da slucajno nema neku blokadu ali ocigledno da nema. Da li neko ima neki savet i predlog? Hvala.
Posle par dana izasao sam na auto-put i auto nije hteo da ide preko 130 km/h i veoma je sporo navlacio u petoj, Uradio sam veliki servis i posle njega sam uspeo da navucem na 140 km/h ali posle nekog kratkog vremena opet je isao max 130-135 km/h. Posle nekog vremena uzmem polovan protokomer i vidim da auto bolje vuce, istog dana kada sam zemenio protokomer od naplatne rampe Ruma-Simanovci vozio sam sve vreme 150 km/h i mislio sam da sam problem resio. Sledeceg puta na auto-putu nije hteo vise od 140, pre neki dan nije hteo vise od 130 i tako nekad hoce da ide 140 a nekad jedva dodje do 130. U gradu auto odlicno vuce i turbo se lepo oseti. Sumnjam u dizne, egr i mozda katalizator. Inace auto vozim pun gas i ne davim ga, ali zato moram da napomenem da je prethodni vlasnk vozio sve do 1500 do 2000 obrtaja i nije prelazio na auto-putu vise 120... Mozda je moguce da se motor ulenjio i da mu nema spasa. Jos jedna zanimljiva cinjenica da je auto bio van pa je meni nesto proslo kroz glavu na samom pocetku da slucajno nema neku blokadu ali ocigledno da nema. Da li neko ima neki savet i predlog? Hvala.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21580
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: Fiesta 2006 1.4 Tdci slabo vuce u petoj
zatvori egr, izbaci katalizator i trebalo bi 170 da ide. (treba joj 100 godina do 170 po cajgeru ali stigne)

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Ulenjivanje motora je, ako mene pitaš, blaga mitologija.
Ovo što Mare reče će da mu omogući da malo bolje diše, i radiće svakako bolje, ali ne očekuj da će da ide kao formula.
Ovo što Mare reče će da mu omogući da malo bolje diše, i radiće svakako bolje, ali ne očekuj da će da ide kao formula.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- Astra
Ali opet mi je logicno da ako se auto salta sve na 1500 obrtaja "ulenji" ili postane trom, kako god da ga nazovemo. Mozda gresim.
Iskreno ne bih nista zatvarao niti skidao ali videcemo, hvala vama na savetima. Da cujemo jos nekog
Iskreno ne bih nista zatvarao niti skidao ali videcemo, hvala vama na savetima. Da cujemo jos nekog

- Markedjani
- Predsednik kluba
Što ne bi ništa skidao niti zatvarao ?
Brineš za ekologiju ?
Brineš za ekologiju ?

- Astra
Ako gledamo sa stanovišta ekologije to bi bio loš potez. Dosta ljudi misli da nije pametno skidati katalizator i zatvarati egr, ja stvarno nemam iskustva da bih nešto komentarisao na tu temu ali očigledno da su mišljenja različita. Ja sam više u fazonu "fabričko stanje" koliko je to moguće...
Nije mi cilj da auto postane formula nego da normlano ide za tu snagu motora, a trenutno mislim da ne koristi maksimalnu snagu.
Nije mi cilj da auto postane formula nego da normlano ide za tu snagu motora, a trenutno mislim da ne koristi maksimalnu snagu.
Poslednja izmena: Astra, na dan sreda, 18. jan. 2017. u 00:11h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Ja sam samo aludirao na činjenicu da taj motor nije neki šampion performansi, ništa više. I ja bih ti preporučio isti tretman...
Maks. snaga i ekologija ne idu ruku pod ruku, pogotovo kod dizela. Možeš i da očistiš EGR, ali time ne rešavaš problem trajno.
Maks. snaga i ekologija ne idu ruku pod ruku, pogotovo kod dizela. Možeš i da očistiš EGR, ali time ne rešavaš problem trajno.
pozdrav, Bojan

- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
za pocetak poseti sto bi ovde mnogi rekli - nekog "krštenog" majstora za fordove... koliko god da taj auto i nije sa nekim performansama, trebalo bi da opet ode do 150 km/h kao sto si rekao da si ga terao... neka pogleda majstor, mozda i zapusen katalizator, pa ako neces da ga skidas, kupi novi.. i td, itd... svejedno, neka majstor pogleda
- van
- VIP
- Poruka: 9046
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Ја возим такву фијесту , купљени средином октобра , са " правих" 140 000 . Када сам пробао ауто , ишао је као и да има 68 кс . Одзив на гас никакав , али лепо вуче . Изашао је петом ка Бубањ Потоку , нисам га тестирао на макс брзини али лако достигне 130 . Отиша сам на третман чиповања и и софтверско затварања ЕГР-а . Сам сам убацио парче лима да се га и физички затворим . Ауто је ишао приметно боље , одзив на гас је драстично бољи . Али међувремену или је олењио или сам се ја навикао . Ауто добро само преко 3000 обртаја , од 2000-3000 вуче пристојно али ништа специјално , испод 1300 је катастрофа . Качио сам га на дијагностику за викенд , нема никакве грешке . Притисак у магистрали од 220 бара до 330 .Притисак у турбини до 1.1 бар . Реално то је ауто од близу 1200 кг и да има 80 кс па поново то није нешто . Само се лепше вози и лакше држи корак са саобраћајем . Потрошња му је око 110-120 км за 1000 динара .
Можеш да дођеш да упоредиш са својом , пошто си из Бгд-а
Можеш да дођеш да упоредиш са својом , пошто си из Бгд-а
- Astra
Hvala svima na odgovorima. Ovako, odlucio sam da sa komsijom "brbora" skinemo egr (kompletno ciscenje) i poklopac glave motora. Videcemo kakvo je stanje usisnih grla i bregaste. Takodje sam primetio malu baricu ispod dizni, prosle godine sam osecao naftu u kabini i problem sam resio zamenom prelivnih creva. Kada vec budemo sve to skidali da li da zamenim podloske na diznama?
Da li da uradim jos nesto i na sta jos da obratim paznju?
Sto se tice egr-a, probacu kako auto ide posle svega toga, ako epilog price bude isti zatvaram egr. Za pocetak me zanima da li je dovoljno fizicki zatvoriti egr ili je potrebno i softversko uklanjanje? Ako jeste koja je cena istog?
Da li da uradim jos nesto i na sta jos da obratim paznju?
Sto se tice egr-a, probacu kako auto ide posle svega toga, ako epilog price bude isti zatvaram egr. Za pocetak me zanima da li je dovoljno fizicki zatvoriti egr ili je potrebno i softversko uklanjanje? Ako jeste koja je cena istog?
- Daki_81
- Poruka: 2600
- Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h
Fizičko zatvaranje i softversko gašenje je oko 45-50€
Poslednja izmena: Daki_81, na dan četvrtak, 19. jan. 2017. u 11:11h. Ukupno izmenjeno 1 put.
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /
- van
- VIP
Можеш сам да га затвориш тако што ставиш плочицу ( направљену од лима конзерве за пиво ) са једном рупицом пар 3-4 мм . Кроз ту рупицу ћеш имати неки проток гасова , чисто да не пали лампицу .
Ако скидаш дизне , промени и подлошке
Ако скидаш дизне , промени и подлошке
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Ako budes menjao podloske, nakon zamene obavezno promeni filter vazduha.
A, i ovako, nije skupo, promeni filter, ili ga bar istresi od krupne cadji, moglo bi cudo da se desi.
To je jos jedna stvar, uz vracanje standardne dimenzije guma, koja je vratila moj Fusion
sa max. 130 (standard) i 140 (posle chipa) na '+140 'ladno'.
[youtube][/youtube]
A, i ovako, nije skupo, promeni filter, ili ga bar istresi od krupne cadji, moglo bi cudo da se desi.
To je jos jedna stvar, uz vracanje standardne dimenzije guma, koja je vratila moj Fusion
sa max. 130 (standard) i 140 (posle chipa) na '+140 'ladno'.
[youtube][/youtube]
- Astra
Najverovatnije u subotu krecemo sa radom. Nekoliko pitanja za iskusne:
1. Da li je potrebno stavljati silokon pored dihtunga poklopca glave motora?
2. Da li je potreban kilo kljuc (moment kljuc) za zatezanje polopca glave motoram, dizni i jos necega mozda? (ako jeste sta i na koliko dotezati?)
3. Kako skinuti dizne? Gledao sam na internetu proces ali ako mozete ovde da napisete detaljno. Takodje za vraćanje istih.
3.1. Da li mogu da ih ocistim krpom ili nekim sredstvima za ciscenje/odmascivanje?
3.2. Sa cime skinuti staru podlosku i na koji nacin staviti novu na diznu.
4. Sta sve korsititi za ciscenje svog tog prostore kada se sve skine i ostanu "rupe" od dizni, usisa i ostalog...
Inace nikad nisam skidao dizne, a ni kosmija.
Ako imate jos neko upozorenje, kritiku i savet molim vas napomenite. Hvala!
1. Da li je potrebno stavljati silokon pored dihtunga poklopca glave motora?
2. Da li je potreban kilo kljuc (moment kljuc) za zatezanje polopca glave motoram, dizni i jos necega mozda? (ako jeste sta i na koliko dotezati?)
3. Kako skinuti dizne? Gledao sam na internetu proces ali ako mozete ovde da napisete detaljno. Takodje za vraćanje istih.
3.1. Da li mogu da ih ocistim krpom ili nekim sredstvima za ciscenje/odmascivanje?
3.2. Sa cime skinuti staru podlosku i na koji nacin staviti novu na diznu.
4. Sta sve korsititi za ciscenje svog tog prostore kada se sve skine i ostanu "rupe" od dizni, usisa i ostalog...
Inace nikad nisam skidao dizne, a ni kosmija.
Ako imate jos neko upozorenje, kritiku i savet molim vas napomenite. Hvala!
- Fordeki Leskovac
- Poruka: 10
- Član foruma od: nedelja, 15. jan. 2017. u 23:50h

nije potreban kilo ljuc stezes na osecaj...
za skidanje dizni moras poskidati prelive koji imaju osigurac (pazi na racve od hladnoce lako popucaju)
najbolje ti je brake cleaner za takve stvari kad smo vec kod ciscenja trebao bi bar malo da ocistis leziste u glavi motora gde ulazi dizna (rajberom za dizne) ali to ti verovatno nemas tako da oko toga moras sam da se snadjes
stare podloge skidas rukom ili klestima (dosta se lako skidaju ako nema gareza) stavljas je rukom nikakva posebna tehnologija oko toga samo mogu ti savetovati tanko namazati tovatnu mast na diznu da ti ne bi ispala podloska
- Astra
Uh to oko prelivnih crevca tek ne znam, valjda nije tesko to skinuti i vratiti posle... Pretpostavljam da se sve to radi na hladnom motoru?
- Fordeki Leskovac
- Poruka: 10
- Član foruma od: nedelja, 15. jan. 2017. u 23:50h
pa mozes i na vrucem motoru ali da se ne ispeces
- Astra
U redu, hvala svima koji su mi pomogli!
Jos samo nesto. Da li neko ko je skidao dizne i cackao oko toga zivi na Karaburmi ili negde u blizini? Ako zeznem nesto da neko pripomogne
Jos samo nesto. Da li neko ko je skidao dizne i cackao oko toga zivi na Karaburmi ili negde u blizini? Ako zeznem nesto da neko pripomogne
-
- Poruka: 1028
- Član foruma od: sreda, 11. nov. 2015. u 20:43h
moj ti je savet da to das nekom mehanicaru da uradi kako treba
- Markedjani
- Predsednik kluba
+1

- Astra
Komsija je to vec radio na fusionu 1.4 tdci tako da je sve isto sto se toga tice. Samo mi je naglasio da nikad nije skidao dizne a meni je glupo da ne zamenim te podloske kad je vec sve skinuto, a vec su dotrajale i pustaju malo...
- Daki_81
- Poruka: 2600
- Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h
I ja se pridružujem savetu da nediraš sam... Da ne bude posle "ko ne plati na mostu..."
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /
- van
- VIP
Погледај неки туторијал на јутјубу .Чисто да си упознат са процесом . Па онда одлучи да ли је компликовано или није
- Astra
Pogledao sam neke tutorijale na yt i ne izgleda mi tesko skidanje dizni. Ali videcemo kako je to u praksi
Uzdam se ja uz komsu koji je to vec radio, sem dizni ali za sve postoji prvi put hehe
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 58&t=10399

Uzdam se ja uz komsu koji je to vec radio, sem dizni ali za sve postoji prvi put hehe

http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 58&t=10399
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
A jesi pogledao i tutorijale kad se pojave manji problemi sa vađenjem dizni?
Ovo je još i pesma kako zna da bude.

Ovo je još i pesma kako zna da bude.