punjenje alternatora
Moderator: Dragomir
- shomicus
- Poruka: 677
- Član foruma od: subota, 20. dec. 2008. u 19:03h
punjenje alternatora
Sinoc sam primetio da mi lampica za akumulator sasvim bledo gori dok auto radi,i to samo kad je upaljen neki od potrosaca,toliko slabo da se po danu ne primeti,kako povecavam potrosace ona dobija na jacini ali kazem po danu se ne moze primetiti.Malopre sam merio punjenje na klemama i ono iznosi 12.8v konstantno,da li je to ok ili nesto nije u redu
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21505
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: punjenje alternatora
Mršavo je to... treba malo više da bude... barem 13+ volti kad je upaljen auto.
Verovatno ti slabo puni alternator.
Verovatno ti slabo puni alternator.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Nije isti napon u leru i na nekom broju obrtaja, ako je u leru sa svim isključenim potrošačima onda je i 12.5 OK napon.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- shomicus
Nista znaci elektricar mi ne gine,da li to moze da bude razlog sto je varirao u leru sa obrtajima,ko zna od kad on tako zmiri a ja nisam primecivao.
911s[sk]-merio sam punjenje sa ukljucenim farovima,12.8v,a kad mu povecam gas dok merim nema promene napona
911s[sk]-merio sam punjenje sa ukljucenim farovima,12.8v,a kad mu povecam gas dok merim nema promene napona
- Dusan64
- Poruka: 5283
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Ako puni ispravno mora da bude promene napona kad das gas...
Meni isto tako malo sija na leru,cim predje 1100rpm vise ne sija.. Ali sam ja testirao punjenje tako sto sam upalio auto,upalio sve zive potrosace i otkacio akumulator.. I radio je. Pa probaj i ti tako...
Meni isto tako malo sija na leru,cim predje 1100rpm vise ne sija.. Ali sam ja testirao punjenje tako sto sam upalio auto,upalio sve zive potrosace i otkacio akumulator.. I radio je. Pa probaj i ti tako...
- matke
- VIP
- Poruka: 308
- Član foruma od: subota, 17. okt. 2009. u 21:45h
shomikus-u
punjenje alternatora ti je slabo,optimalna vrednost punjenja je 13,7-14,4 naravno zavisi i od instrumenta da nije kinez.
proveri tanku zicu koja vodi sa alternatora ka kabini obicno je plave boje i cesto se kida kod alnasera,videces je ako se sagnes sa prednje strane ispod hladnjaka ili je izgubila kontakt na dzeku.ako to nije onda ti je riknula pobudna dioda u alternatoru i elektricar ti ne gine.pozdrav matke
punjenje alternatora ti je slabo,optimalna vrednost punjenja je 13,7-14,4 naravno zavisi i od instrumenta da nije kinez.
proveri tanku zicu koja vodi sa alternatora ka kabini obicno je plave boje i cesto se kida kod alnasera,videces je ako se sagnes sa prednje strane ispod hladnjaka ili je izgubila kontakt na dzeku.ako to nije onda ti je riknula pobudna dioda u alternatoru i elektricar ti ne gine.pozdrav matke
- van
- VIP
- Poruka: 9044
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Sa dva mala srafa srafcigerom skini cetkice pa proveri njihovo stanje o stanje kolektora .
proveri i sve kontakte sa alternatorom .
proveri i sve kontakte sa alternatorom .
- shomicus
Bio kod elektricara,zavrsio.Zvao me kad je zavrsio,kaze nije alternator nego neki kontakti,to je sredio.Video sam da je zamenio kleme +,-,i stavio neki novi bakarni kontakt sto sa + kleme ide na neku kutiju sa relejima,u svakom slucaju punjenje je sada pod svetlima 13.5v a bez farova 13.8v,cini mi se da se ler gas smirio skroz.Naplatio mi 1000 din.Hvala vam na pomoci.