sistem kap po kap u kolima
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 215
- Član foruma od: utorak, 19. mar. 2013. u 23:01h
sistem kap po kap u kolima
Pozdrav,jutros sam primetio ovaj problem pa reko da podelim sa iskusnim ljudima...Nadam se samo da nece biti problem ako sam omasio temu...Uglavnom,auto je vozen sinoc po onom jakom pljusku ( Novi Sad )i nije bilo problema ni prolaska vode u kabinu,medjutim danas ulazim u kola i primetim da mi je gumeni tapacirung za noge suvozaca mokar. Tapacirung je uguran dosta visoko pa se tacno vidi trag kapljanja a i moze se napipati gde je vlazno. Tu negde gde ide vazduh ventilacije postoji onaj njegov tepih pa onda ispod je kao neki sundjer,kod samog otvora,ako se ne varam,e taj sundjercic je vlazan i tu nakaplje voda. Ne nakaplje mnogo ali stvorila se barica na gumenom tapacirungu...Da napomenem da kada recimo perem kola pod jakim mlazom,haubu,soferku,ne stvori se ta voda. Znaci primetio sam to samo dok je auto stojao na parkingu pod jakim kisom i nije vozen odnosno prenocio je...Sta bi mogao da bude problem?
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Re: sistem kap po kap u kolima
Dosta je ljudi imalo slican ako ne i isti problem. Kako ti stoji ona guma iznad filtera kabine, sto se naslanja na soferku? Ako je ona zinula, zna tu da ubaci vodu u kabinu.
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
-
Mislis na gume koje se naslanjaju na plastike od brisaca? Te dve dugacke gume su mi cele jedino su na spoju malo razmaknute,mozda par mm...I zanima me u koju svrhu su postavljene ove rupe na levoj i desnoj strani kod prednjih vrata,iznad gornje sarke vrata otprilike? Na desnoj strani imam sundjer,pa ispod njega ta rupa ali poklopljena plasticnim poklopcem a na levoj strani nemam sundjer a ispod je otvorena rupa...
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Na to sam mislio, na kompletnu plastiku ispod brisaca sa suvozaceve strane, mozda sam se lose izrazio. Stvarno neznam cemu sluze te rupe ali ja na obe strane imam i sundjer i cep.
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
- pancerFF
- Poruka: 1076
- Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h
Mozda ona kadica koja ide ispod te plastike pusta vodu. Jedino da skines plastiku pa da proveris. A kako ti naleze ta plastika na soferku, jel ima lufta?
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.
-
Plastika koja naleze sa leve strane brisaca(gledano prema haubi),ova sto nema rupice ne naleze skroz na staklo,odnosno mogu da je podignem malo...ali kako drugacije kad se recimo menja vazdusni filter mora se podignuti plastika zar ne? Mislim,ne vredi da se lepi i slicno...E sad,kakvo je stanje u delu gde je vazdusni filter ne znam jer nisam gledao,morao bi to da pogledam kad bude bilo lepseg vremena...I na mestu gde se spajaju te dve plastike kod brisaca ima mali razmak,da li je to ok ili treba da budu spojene? I da li postoje neki odvodi za vodu koji mogu da budu zaguseni pa da zato podliva negde? Nisam bas upucen kako tacno izgleda taj sistem kod Fokusa....
- pancerFF
Taj razmak mislim da nije problem. Plastika na suvozacevoj strani sa donje strane ima kadicu ili kanalic, kako god, koji sluzi za odvod vode, iz razloga sto se ispod te plastike nalazi filter kabine. Moze da se desi da je ta kadica ostecena, i da prilikom vece kolicine vode propusta. Ne vidim sta bi drugo bilo problem. Ja sam imao problem sa tom plastikom, odnosno, dosta ljudi ima problema sa tim, jer se prilikom menjanja filtera pokidaju zabice i onda ne naleze lepo. Skini tu plastiku, pa pogledaj, ne preostaje ti nista drugo. Evo ti link kako je to bilo kod mene od prethodnog vlasnika, samo sam imao srecu pa je kanal ispod bio ocuvan. http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =pancer987
PS. Posto je ta plastika zajedno sa zabicama jako osetljiva i krta, preporucio bih ti da tu rabotu ostavis za majstora da ustedis sebi zivce.
PS. Posto je ta plastika zajedno sa zabicama jako osetljiva i krta, preporucio bih ti da tu rabotu ostavis za majstora da ustedis sebi zivce.
-
Procitao sam temu koju si mi ostavio u linku,hvala ti puno...Znaci sustina je da Ford prilikom menjanja filtera ima u vidu da moras menjati i tu traku koja dihtuje izmedju stakla i plastike? To mi je skroz bezveze ali ajde...nema veze...Ja nisam menjao filter pa ne znam tacno kakvo je stanje sa zabicama i u kadici itd,pogledacu pa cu javiti...Kod mene je ta plastika u dobrom stanju,nije izvitoperena,ni leva ni desna,a guma sa strane dobro lezi...Onda mi jedino preostaje kao uzrok problema ili odvojenost (manje od 1mm ) plastike od stakla ili da je ispod negde problem kod filtera...Juce je opet bio pljusak recimo i nije bilo vode na suvozackom mestu...Zanima me na koju dvostranu traku ljudi misle i da li je ona bolja od silikona ? I kojeg silikona,onog providnog ili onog belog? I da,zaboravio sam da pomenem,ona kacaljka u sredini,odnosno treca kacaljka koja drzi plastiku kada se menja filter kabine,kada se otvori hauba ona spaja onaj filc ili sta je vec sa plastikom,e ta kacaljka mi ne radi posao jer je slomljena...bilo je veselih majstora valjda koji rade po principu snaga i sila je moc a ne pamet...
- pancerFF
Pa ne bi trebalo da se menja ta traka pri svakoj zameni filtera, ali je jako glupo osmisljeno. Jednostavno ta plastika postane krta od smene kise, sunca, snega, i dovoljno je samo malo jace da stisnes, popucace. Dvolsojna traka je za to najbolja, ne znam tacno koja, ali mislim da to ima svaki majstor. Kad je meni majstor menjao tu plastiku rekao mi je da ne stavlja nikad silikon zbog "agresivne" sadrzine koju silikoni imaju u sebi, hemikalija, itd. zbog soferke.
-
Da javim da smo danas otvarali tu plastiku kod brisaca...Nista,onaj plasticni oluk ispod poklopca a iznad filtera kabine je problem.Koliko smo videli on se izvitoperio pri kraju i ne odvodi vodu u pravilnom smeru,a neki prethodni majstor je bio pametan pa je uspeo da probusi rupicu tacno tu iznad filtera kabine pa je kapalo.Uglavnom,filter je bio malko mokar na toj strani. E sad mene zanima,taj oluk. Da li on odvodi vodu na jednu stranu,gledano sa haube,na levu stranu ? Ili odvodi na obe strane,jer na drugoj strani oluka,na desnoj strani postoje dve fabricke rupice,u ravni otprilike kod onog uspravnog filtera koji stoji pored motora za brisace...Da li neko tacno zna?
-
Sad sam proverio stanje ispod kasete i dela suvozaca,nigde nije kapljalo i nije vlazno od sinocne kise. Znaci tu je bio problem taj oluk ispod poklopca...E sad jos jedno pitanje,pored ovog za oluk je da li i vama vlazi filc koji stoji na plasticnom zidu gde je boca za kociono ulje i slicno ? Taj filc nije mokar nego malo vlazi...Da li voda upada izmedju haube i one debele gume na poklopcu ili negde ispod prodire?
- pancerFF
kvazarija piše:Sad sam proverio stanje ispod kasete i dela suvozaca,nigde nije kapljalo i nije vlazno od sinocne kise. Znaci tu je bio problem taj oluk ispod poklopca...E sad jos jedno pitanje,pored ovog za oluk je da li i vama vlazi filc koji stoji na plasticnom zidu gde je boca za kociono ulje i slicno ? Taj filc nije mokar nego malo vlazi...Da li voda upada izmedju haube i one debele gume na poklopcu ili negde ispod prodire?
Oluk odvodi vodu u levu stranu, pa se voda sliva sa strane do tockova, ako se ne varam. Koliko se secam kad je meni menjano, desna strana tog oluka je zatvorena.kvazarija piše:Da javim da smo danas otvarali tu plastiku kod brisaca...Nista,onaj plasticni oluk ispod poklopca a iznad filtera kabine je problem.Koliko smo videli on se izvitoperio pri kraju i ne odvodi vodu u pravilnom smeru,a neki prethodni majstor je bio pametan pa je uspeo da probusi rupicu tacno tu iznad filtera kabine pa je kapalo.Uglavnom,filter je bio malko mokar na toj strani. E sad mene zanima,taj oluk. Da li on odvodi vodu na jednu stranu,gledano sa haube,na levu stranu ? Ili odvodi na obe strane,jer na drugoj strani oluka,na desnoj strani postoje dve fabricke rupice,u ravni otprilike kod onog uspravnog filtera koji stoji pored motora za brisace...Da li neko tacno zna?
Za vlazenje tog filca, ne znam, nisam primecivao.
-
Da,na desnoj strani je zatvoren oluk naravno ali u podnozju su rupice,valjda da se odvede voda da ne prelije...mada ne moze ni da udje sad voda jer smo zatvorili prostor izmedju poklopca i stakla...Sad je pitanje,da li kada zatvoris haubu i iskosis pogled kod tog plasticnog poklopca,da li se guma prislanja na stranicu haube ili ne? Kontam da tu ne prislanja dobro i nakapa voda...
- MiroslavNS
- Poruka: 35
- Član foruma od: sreda, 29. jun 2016. u 00:08h
Čisto da napišem jednu napomenu za sve koji nemaju onu diht gumicu između maske koja stoji iznad filtera kabine i šoferke, što se tiče Focusa Mk1, ne znam kako je kod novijih verzija. Ako ste primetili, sa donje strane te maske postoji odvod koji bi trebalo da sprovede svu vodu koja prođe ispod maske, taj "odvod" je zatvoren na kraju bliže vozačevoj strani, tako da ako parkirate auto nagnut na vozačevu stranu kada pada kiša, a nemate tu gumicu, taj "odvod" će se napuniti vodom koja neće imati gde da ode, i onda će prelivati iz njega u filter kabine i dalje u kabinu. Tako da obratite pažnju i gledajte da auto parkirate ili ravno ili nagnut na suvozačevu stranu. 

Ford Focus MK1.5 1.6 16v Ghia