Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Focus TDCi cudan zvuk

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

sasa_f1
Poruka: 9988
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Focus TDCi cudan zvuk

Poruka od sasa_f1 » subota, 4. maj 2013. u 18:22h

Od kad sam kupio auto pre dve godine imam zvuk nekog cangrljanja pod haubom iz predela desnog nosaca motora-zupcastog kaisa. Nisam siguran da li je zvuk bio prisutan od same kupovine automobila ili mesec dana nakon toga kad smo udarili veliki servis, jer tad nisam znao ni sta vozim, kamoli kako treba da se cuje.
Pre godinu dana je auto poslat u servis kod mog mehanicara koji je zajedno sa caletom trazio problem. Ono sto ja znam (posto nisam bio prisutan) da je pregledano je:
- zupcasti kais, i sve sto ide u kompletu sa njim (spaneri, roleri, itd...)
- kanalni kais, koji su i skunuli pa palili auto bez njega, ali takodje bez promena
I na tome se zavrsilo...
Sad posto u skorije vreme planiram da cipujem auto mislim da bi bilo jaako pametno da ovo eliminisemo.

Zvuk ima cudan ritam, kao takt 4 pa 3, 4 pa 3, i uvek je takav. Nekad se cuje brze (obicno posle zesce voznje) nekad sporije. Ne cuje se nikad kad upalim auto hladan, ali nema pravila kad pocinje da se cuje. Moze posle 500m voznje, ili kao sinoc posle 10-ak km.
Davno sam pitao Dragomira onako na brzaka na jednom od skupova sta bi moglo biti, rece set zupcastog, ali je on posle toga proveren i nije ustanovljeno nista.
Ono sto sam primetio sad na Miseluku je npr. da Macanom sivi Focus ima identican zvuk "cangrljanja" kao i moj auto, samo je eventualno maalo tisi.

Evo i dva klipa, prvi je hladan start, gde motor radi normalno, drugi je od pre pola sata, posle normalne voznje od 7-8km.
[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

Izvinjavam se na duzini posta, ali samo tako mogu da pojasnim o cemu se radi. :(

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: Focus TDCi cudan zvuk

Poruka od milan_gt » subota, 4. maj 2013. u 18:27h

spaner

montoya
Poruka: 2143
Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h

Poruka od montoya » subota, 4. maj 2013. u 18:33h

Sada mozda lupam ali :D da nije do onih crevca u karteru, negde sam odgledao klip gde je zvuk slican ovom kod tebe, jeste da se cuje oko bocnog nosaca ali mozda nekako prenosi zvuk?
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » subota, 4. maj 2013. u 18:34h

@milan
Zasto se onda ne cuje uvek?

@montoya
Pa zar nije taj bocni nosac ustvari desni nosac motora?

montoya
Poruka: 2143
Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h

Poruka od montoya » subota, 4. maj 2013. u 18:39h

Ma da htedoh reci kod tebe se tu cuje ali bi trebalo da zvuk dolazi iz kartera ako je to, mada mi je zvuk bas slican... Izvini sto sam te zbunio ;)
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 4. maj 2013. u 18:42h

zato sto kad je ladan opruga spanera je cvrsca/kruca i kais je 'kraci' a kad se ugreje onda je labavija a tad je i kais za nijansu 'duzi' pa ne mere da ga zategne pa klepeta..:D

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » subota, 4. maj 2013. u 18:53h

Ima logike, ali to je mehanicar proveravao.
Najmanji je problem zameniti ga, ali ne bih za dzabe da bacam pare ako nije to.

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 4. maj 2013. u 18:58h

znas li koji set zupcastog je stavljen?

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » subota, 4. maj 2013. u 19:00h

Ne, u tome je problem. Dooosta stvari nisam znao kad sam kupio auto, kroz posedovanje za ove dve god sam naucio dosta. Znam da smo sve delove za veliki servis kupili kod Curdica, sve sto je moglo da se bira cenovno i od proizvodjaca, uzeli smo skuplje.

DB9
Poruka: 332
Član foruma od: subota, 8. sep. 2012. u 07:55h
Kontakt:

Poruka od DB9 » subota, 4. maj 2013. u 19:49h

ne znam sta bih ti reko osim da vecina fokusa ima taj problem ako je uopste problem.
bas cu usnimiti moj mislim da je cangrljanje jos glasnije,bas se jace cuje kad se motor ugreje pogotovo posle malo zustrije voznje,dok je hladan nema nista.

pored kog god fokusa da prodjem poceo sam da osluskujem kao neki manijak,i cini mi se da dosta njih cangrlja ili se ja tripujem.

i mislim da se kod mene buka poveceala sto je auto duze kod mene. tako se po malo culo i kod mene kao kad tebe ali od majstora i ostalih strucnjaka sam dobijao komentare tipa ti posto uvek nesto cujes nemoj da dolazis kod mene idi kod klavir stimera i slicno...
evo godinu dana kasnije to cangrljanje se jasno cuje cim stanes poed auta ranije si morao da se napregnes da bi cuo kao kod tebe a sad se bas jasno cuje.

tako da je i meni bas interesantna ova tema. :beer:
Poslednja izmena: DB9, na dan subota, 4. maj 2013. u 19:55h. Ukupno izmenjeno 1 put.

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » subota, 4. maj 2013. u 19:54h

Ja kolko sam skontao, svaki radi drugacije. Nijedan nema isti zvuk. Ali generalno ovakav zvuk sam cuo samo na dva.
Aj snimi,bas me zanima.

alekco
Poruka: 178
Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h

Poruka od alekco » subota, 4. maj 2013. u 20:02h

Ja mogu da ti kazem samo nesto, ne zelim da te zbunim. Ja imam Mondea MK3 benzinca, i isto je pocelo da klepece tako sa leve strane motora. Dok je hladan ne, cim se malo zagreje pocne da cangrlja. U pitanju je spaner (samostelujuci) PK kaisa. Kao sto rece kolega, kad se zagreje, opruga omeska i to je to.

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » subota, 4. maj 2013. u 20:07h

Ja znam da se kod mene posle zamene alternatora prosle godine, tj skidanja pk kaisa, jedno vreme cuo pri paljenju kao da zaskripi nesto valjda neki spaner, roler, sta li vec, "majstori" nisu mogli da provale sta je u pitanju, pa je prestalo. I pre neki dan je pocelo da se cuje ponovo. :doh: Ma ja sam primetio da nacitam se svacega na forumu, pa onda osluskujem na mojim kolima i tripujem se :vid budale: mrgreen
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

alekco
Poruka: 178
Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h

Poruka od alekco » subota, 4. maj 2013. u 22:07h

Kako kazu neki majstori. Fantomski kvarovi. Kako se pojave tako i nestanu.

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » nedelja, 5. maj 2013. u 19:22h

ja rasturao sve zivo jer i kod mene nesto klaparalo na fiesti.. i tek posle provalim da mi jedan drzac one pumpice za gorivo polomljen pa pumpica vibrira i udara u plastiku i za 20% auto bude bucniji jer udara bas u tom ritmu dizela :doh:
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

backarelli
Poruka: 418
Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h

Poruka od backarelli » nedelja, 5. maj 2013. u 20:33h

Ne pazite na času ! Sedi jedan ! :P

Sale je već rekao da je majstor "smak`o" PK kaiš , a zvuk je ostao. Znači španer PK kaiša, plivajuća alternatora i radilice otpada kao uzrok .

U ovom delu samo da napomenem , da za španer PK kaiša ne morate da pucate pare na kompletan španer, već postoji u INA-i samo ležaj (sa nalegajućim delom za kaiš) , te telo sa oprugom (koje se u principu nikada ne kvari) ostaje vaše, tj staro. Izadje mnogo jeftinije, a pije vodu.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Sale , bato moj , ne bih da te plašim, ali ja bih rekao da je do Rail-ove pume (ono što neki zovu boš-pumpe, iako ta pumpa nema blage veze sa boš-pumpom) . :( Ona daje taj ritam čvakanja ...

Pre nego što bilo šta mapiraš , obavezno neka ti neko pogleda to . Idi bre kod Gagija, nije ti preko sveta . Voleo bih da nisam u pravu, majke mi. Takav zvuk zna da proizvede i vakumski ventil , ali pre mislim da je pumpa.

Zašto mi to nisi rekao kad smo se videli, pa uživo da čujem !?! :punnish:
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 5. maj 2013. u 20:50h

bato pa postoji spaner i zupcastog..jedino i njega da skine pa da proba..:D

acadimke
Poruka: 1707
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » nedelja, 5. maj 2013. u 21:12h

Slicno kao kod mene, evo da oslusnes moj zvuk pa uporedi, kod mene se cuje samo na leru i prestaje nakon sto dodam malo gas. Rekao bi da zvuk dolazi iz pravca nosaca motora a ne iz pumpe.

Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

backarelli

Poruka od backarelli » nedelja, 5. maj 2013. u 21:33h

milan_gt piše:bato pa postoji spaner i zupcastog..jedino i njega da skine pa da proba..:D

lol bata-Ćomile , nemoj to da proba, jer je neprijatan zvuk verglanja (ko bušilica kod zubara) ! :rotfl: ...ma sve je moguće, ali ležaj španera zupčastog uglavnom "ronda" a ne cvakeće u ritmu .... ;)

acadimke833 piše:Slicno kao kod mene, evo da oslusnes moj zvuk pa uporedi, kod mene se cuje samo na leru i prestaje nakon sto dodam malo gas. Rekao bi da zvuk dolazi iz pravca nosaca motora a ne iz pumpe.

Teško mi sad da nadjem citat Dragomirovog posta , koji otprilike ovako izgleda :

"Najviše volim mušterije, koje same daju dijagnozu kvara na svojim kolima ! "

....što će reći da se neke sitnice i mogu srediti google-om i forumom, a za neke krupnije stvari je jednostavno najJeftinije otići odmah kod stručnjaka, kako bi se izbegao neki veći defekt.
Možemo nagadjati do ujutro, zato rekoh da ode kod Dragomira ili nekog iole sposobnog majsora (koji radi CR motore i ima iskustva sa Fordom) .

Nisam stručan za Forda , ali ako ti se taj zvuk bude vremenom pojačavao (sve više i više) , doći će do trenutka kada motor više neće hteti da startuje (da se upali) . Kažem opet, voleo bih da nisam u pravu i najbolje otići kod stručnog lica da to pogleda i da kaže pravu defektažu .
Moje mišljenje je da nije nosač , što ne mora da znači da sam u pravu , već je to samo moje mišljenje....
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 5. maj 2013. u 21:54h

pa dobro bato tu smo da pogadjamo, uvek mozes da ga posaljes kod majstora..fora je ovako pogoditi..:)

DB9
Poruka: 332
Član foruma od: subota, 8. sep. 2012. u 07:55h
Kontakt:

Poruka od DB9 » nedelja, 5. maj 2013. u 22:02h

nisam se setio da snimim,ali definitivno isti zvuk koji se kod mene pojacao o odnosu na pre godinu dana...
ne znam sta i kako voleo bih da znam ali vec sam dovoljno para potrosio na fokusa da bi trosio na nesto sto ne znam ni sam sta je a ne smeta u voznji.
samo znam da ce se taj zvuk pojacavati i za neko vreme ces jasno moci da ga cujes cim stanes pored auta.

backarelli

Poruka od backarelli » nedelja, 5. maj 2013. u 22:13h

bata-Ćomile moj , ma znaaaammm , već je to malo zeznuto . Slika U principu je najvažnije da čovek shvati da mu je najbolje do dobrog majstora (za stvari poput ove) , a mi ostali možemo kviza da se igramo . :)

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 5. maj 2013. u 22:22h

Mogu vam reci da je veoma zanimljivo citati ove postove.
1.Kvar je resiv
2.Najteze je popravljati za majstorima
3.Musterije najbolje znaju sta fali njihovom autu thumbsuph
4.Svaki majstor ima malih tajni ;) mora i majstor da zivi od necega
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

backarelli

Poruka od backarelli » nedelja, 5. maj 2013. u 22:32h

...eto rovca za razmišljanje lol

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 5. maj 2013. u 22:34h

:D

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“