Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

FORD PROBE 2.5 V6 Problem pritiska ulja!!!

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

srkiboy
Poruka: 8
Član foruma od: četvrtak, 31. jan. 2013. u 16:21h

FORD PROBE 2.5 V6 Problem pritiska ulja!!!

Poruka od srkiboy » četvrtak, 31. jan. 2013. u 16:52h

Pre svega postovanje svima!!!
Zamolio bih Vas da mi pomognete oko mog problema:
Pre neki dan sam postao vlasnik gore pomenutog modela iz 1993 godine.Ono sto me muci jer nisam neki strucnjak za motore...
Kada dam kontakt na instrument tabli prikazuje pritisak ulja bez startovanja (pokazuje skoro u max ali uvek u gornjoj granici),cim krenem sa verglanjem ona ode na nulu i ne prikazuje nista.
Motor pali,prima gas normalno,lepo vuce...
Napominjem da sam kupio i zamenuo davac pritiska ulja ali su simptomi isti,citao sam malo po netu neko kaze kao lose ulje (kupio sam novo ali nisam jos stigao da zamenim),negde sam procitao da je mozda PCV valve (ne znam bas cemu sluzi ali po slikama sam skapirao gde se nalazi i kako izgleda...
Ono sto bih vas zamolio da mi date neki savet sta da uradim ili ako je vec neko imao takav simptom kvara da mi kaze kako da ga resim.

Unapred hvala

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: FORD PROBE 2.5 V6 Problem pritiska ulja!!!

Poruka od van » četvrtak, 31. jan. 2013. u 17:53h

Не ради инструмент или нешто око електрике . Ако се гаси нормално лампица за уље , чим мотор проради , све је уреду .

srkiboy

Poruka od srkiboy » četvrtak, 31. jan. 2013. u 18:06h

Hvala,provericu i to.
Ali cini mi se da on lampicu za ulje i nema nego samo Oil Pressure Gauge na slici (br 6)
http://www1.picturepush.com/photo/a/120 ... -tabla.jpg
Pa me zanima sta dalje

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 2. feb. 2013. u 07:22h

Trebalo bi da tvoj auto ima i priključak za dijagnostiku, pa možda vredi da pokušaš nešto i u tom pravcu.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » subota, 2. feb. 2013. u 09:20h

Kad das kontakt znaces jel ima lampicu za ulje.Ako sija na kontaktu a ugasi kad upalis auto onda nema problema. Mada tebe verovatno zeza u tabli jer nemoze na kontaktu da ima pritisak a u radu da nema.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 2. feb. 2013. u 10:08h

Taj Probe uopšte nema posebnu lampicu za nizak pritisak ulja, pomalo je redundantna kad postoji ceo pokazivač za to isto. Kapiram da se pali "check engine" ukoliko dođe do gubitka pritiska ulja.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » subota, 2. feb. 2013. u 13:03h

Da to nije fora ko na nekim pezoovim modelima,nije indikator pritiska ulja vec kolicina ulja i cim upalis padne na nulu?
Poslednja izmena: goja, na dan ponedeljak, 4. feb. 2013. u 16:06h. Ukupno izmenjeno 1 put.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » subota, 2. feb. 2013. u 16:37h

Na slici piše da je za pritisak ulja...
Slika

srkiboy

Poruka od srkiboy » subota, 2. feb. 2013. u 16:57h

Hvala Vam sto ste odvojili vremena za moju problematiku.
Stvarno sam zbunjen lampica za ulje NE postoji (ili sam ja toliko lud da je ne vidim) :D a stvarno mi je ne svakidasnje ponavljam se cim dam kontakt ode skoro u max i cim krenem sa verglanjem ona spadne ne na 0 nego skroz dole.
Motor po nivostatu ima ulja lampica od check engine se ugasi ali mi je verujte frka da ga vozim u takvom stanju.Bio sam kod lokanlog mehanicara on mi je i menjao davac pritiska ulja jer je mislio da je do njega ali ocigledno nije.
Pitao bih vas da li moze da bude posto sam malo citao po netu Ne znam tacno gde u svetu znam da je strani site bio lik je napisao da je to do toga da je kao postojece ulje koje u motoru u fazonu prezrelo za zamenu pa zato to radi
Ja cu u ponedeljak da menjam ulje i filter pa cu videti da li ima efekta...
Na jednom sajtu sam procitao da je to problem do onog PCV valve ( ako moze neko od vas da mi i objasni sta je to i cemu sluzi video sam da stoji na poklopcu motora )
http://c.fixya.net/fixya20/uploads/Imag ... _38_pm.gif
I ako nije iz svega navedeno onda mi ostaje samo da instrument tablu zamenim ili ako moze samo taj deo ako je do elektronike tog pokazivaca...

U svakom slucaju hvala vam jos jednom sto delite svoja misljenja i savete.

DubiozniKolektivac
Poruka: 139
Član foruma od: nedelja, 9. dec. 2012. u 19:44h

Poruka od DubiozniKolektivac » subota, 2. feb. 2013. u 17:18h

Jel bese u njemu onaj mazdin motor :wtf: znam jednog lika koji vozi mazdu sa motorom od Probe-a i njemu je stekao taj merac pritiska,sve u svemu koliko mene pamcenje sluzi njemu je zakucala igla u sredinu i nije se pomerala nikako,ako sam u pravu da je isti motor mogu da ga pitam kako je resio problem jer jos uvek vozi tu mazdu :D

Loyale

Poruka od Loyale » subota, 2. feb. 2013. u 17:28h

To je taj motor.Isao je u Mazdu 626 i Mondea i mislim da je to bas Mazdin motor,mozda i gresim.

goja

Poruka od goja » subota, 2. feb. 2013. u 18:45h

Taj PCV ventil je ventil za recirkulaciju benzinskih i uljnih isparenja i on ne moze ni na koji nacin uticati na pritisak ulja u motoru...on pusta isparenja ulja iz kartera nastala potkompresijom kao i benzinska isparenja koja prodju izmedju karika i cilindra u usis...

Loyale

Poruka od Loyale » subota, 2. feb. 2013. u 19:42h

Meni je zbog tog PCV-a auto trosio 1 litar ulja na 100km.Malo je falilo da radim generalnu.

goja

Poruka od goja » nedelja, 3. feb. 2013. u 18:57h

Kako? Kakve veze ima on sa potrosnjom ulja?To je prosto ventilacija kartera,crevo kroz koje vakum vuce vazduh ''s jednog kraja motora na drugi''..jedino ako ti je prskalo ulje u njega pa ga usisavao ali to je ''e je.i ga''

sierra 20i
Poruka: 439
Član foruma od: ponedeljak, 22. jun 2009. u 14:08h

Poruka od sierra 20i » nedelja, 3. feb. 2013. u 21:29h

zar ne postoji nacin da se izmeri koji pritisak pumpa pravi i da budes siguran sta je upitanju????

Loyale

Poruka od Loyale » nedelja, 3. feb. 2013. u 21:46h

@GOJA - zivo ulje je izbacivao kroz taj PCV,tako da sam crevo od ibera stavio u flasu i posle 100km to vratim nazad u motor.Posle sam zamenio celu deklu i resio problem.

goja

Poruka od goja » nedelja, 3. feb. 2013. u 22:07h

hehe..znaci prskalo..i tada nije bio kriv ventil nego zastitni lim u deklu pa ulje dolazilo do ventila ili creva iliti vakuma...nebitno,da ne zalazimo u dubiozu...
siera 20i; moze se rijesiti,da se stavi mehanicki instrument sve sa cjevkom i prikljuckom na engine...

van
VIP

Poruka od van » nedelja, 3. feb. 2013. u 22:18h

Купи сензор притисак уља од било ког аутомобила који има навој као на мотору . Он прекида масу када има притиска уља , треба ти + са контаката , и нека лапица , лед диода црвеен или било шта друго , или жртвујеш неку од лампица на инструмет табли која је бескорисан , и уместо ње ставиш лапицу за притасак уља .
Та лампица ти је најбитнија од свих ихформација које видиш на командној табли .

Све ово може и преко Т рачве па да задриш постојечи сензор за притисак уља а на други грану ставиш сензор за алмпицу за лапицу притиска уља .

srkiboy

Poruka od srkiboy » ponedeljak, 4. feb. 2013. u 14:55h

Da to je mazdin motor V6 koji je isao i na one MX6 modele.
Ma danas cu ici da vidim na neku dijagnostiku, ili pak da mi izmeri neko da li ima pritisak ulja...
Ali sve u svemu bas je ono da se ne izrazim sada NEkulturno auto bez signalne lampice ... :(
Mene je cela prica oko tog meraca zbunila jer mi je jedan nazovi iskusan lik rekao da to je kao ok nije ti problem u tom meracu kada das kontakt on prvobitno meri ti nivostat ulja (mozda je i u pravu ali malo ni je nelogicno da meri nivostat ulja ne znam samo kako) a kao kad krenes sa verglanjem onda ona ode na nulu i krece da meri pritisak dok auto radi...E to se kod mene ne desava :)
Nista dijagnostika,zamena ulja,i za taj PCV ventil pise da se menja na 100.000km i ostaje mi samo da uzmem drugu instrument tablu ili da se otvorim za 2 litre benzina i da ga polijem i zapalim i ogrejem se kao covek :)
Kupio auto pre metar dana stoji u garazi platio porez za prevod spremio ga za registraciju a frka mi je da ga isteram ako ima problem sa uljem jer do nekog ozbiljnijeg mehanicara ko zna sta se sve moze desiti...

Hvala Vam puno idem da resavam korak po korak ono sto ste mi pisali pa se javljam kad resim: "MISTERIJU pokazivaca pritiska ulja na instument tabli".

sierra 20i
Poruka: 439
Član foruma od: ponedeljak, 22. jun 2009. u 14:08h

Poruka od sierra 20i » ponedeljak, 4. feb. 2013. u 15:03h

samo polako....proveri da li pumpa pravi pritisak,ako pravi ok ako ne,morace druga i to je to...nije to neka velika zavrzlama :) meni se isto to jednom desilo,doduse ne na :ford: nego na zastavi 101 :D

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » ponedeljak, 4. feb. 2013. u 15:48h

davac pritiska ulja odgovara samo za ford probe i mazda miata 1990-1995 godiste. kosta oko 100usd u USA.

Loyale

Poruka od Loyale » ponedeljak, 4. feb. 2013. u 20:23h

Znaci da se otvori 100$ i poruci iz amerike. Ja bih tu,za probu,nakacio naj obicniji manometar pa makar od Lade special ili IMT 542 i video da li ima ili nema pritisak ulja.Ako ima ne diras nista ili stavis neki lep satic-manometar.

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 4. feb. 2013. u 21:15h

Ако сумњаш да нема пририска уља , скини џек из бобине, да мотор не може да упали , одшрафи тај сензор притиска уља , стаби прст преко , и неко нека завергла , а ти гледај да ли ће уља да пропиша посла пар секунди верглања . Немој случајно ово да радиш са мотором којиможе да упали , окупаће те уље .
Ако немаш никог да ти пребуџи да имаш лампицу за притисак уља , јави се

srkiboy

Poruka od srkiboy » utorak, 5. feb. 2013. u 08:33h

OK,i danas se juri dijagnostika (zvao sam jedno 10 tak servisa i niko nema program za ovaj auto STRASNO)
Juce provozao krug tu po kraju auto dize temperaturu :( Provalim da nema grejanja uopste proverim vodu a ono fali jedno 3 litre...
Dospem vodu i antifriz i kao OK,vozim se temperatura u voznji normalna stanem da se parkiram a auto preko prelivne posude i creva za odvod viska izbaci vodu...
Proverim kad ono od dva ventilatora samo jedan radi i to onaj na desnoj strani kod akomulatora i to strujanje vazduha ide prema motoru ( NEjasno mi je da li to tako treba ili je i to neko cackao da se ventilator umesto da duva ka hladnjaku taj duva prema motoru a drugi uopste i ne radi).
E stvarno vise mi je ono...
Juce sam zvao neki servis i cini se taj sto se javio kao da ce moci dijagnostika kod njih da se izvrsi da odem danas i da vidim vise sta se to desava sa automobilom...

Hvala na Vasoj pomoci i savetima

Ako bih samo neko znao da mi kaze da li taj ventilator koji je ispravan,pravilno radi kod tih motora (mislim na smer potiska vazduha)da znam jer ovaj koji ne radi uzecu drugi.

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » utorak, 5. feb. 2013. u 09:41h

ventilator pravilno radi.on treba da usisava spolja hladan vazduh i duva prema motoru,dijagnostika ti nema veze sa pritiskom ulja samo manometar za merenje.senzor pritiska mozes proveriti pomocu kompresora i vazduha .

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“