Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

EGR

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Branko1
Poruka: 5
Član foruma od: subota, 1. sep. 2012. u 13:49h

EGR

Poruka od Branko1 » ponedeljak, 5. nov. 2012. u 23:05h

Pozdrav ljudi,
gasi mi se auto i nekada veoma cudno radi, kao da radi na dva ili tri cilindra. Istrazujuci po forumu skapirao sam da moze biti svasta, od motorica ler gassa, preko protokomera do EGR-a.. Najgore je sto se to ne desava uvek, vec tako povremeno. Desava se da stajem na semafor i oduzmem gas, obrtaji se samo odjednom svuku na 0 i auto se gasi. Nakon toga obicno malo teze pali, iz drugog treceg puta, dugo vergla. Onda pocne da radi kao da jedan cilindar ne radi, trza se i nema snagu, posle par minuta se smiri i deluje kao da je sve ok. Nekada dok stojim u mestu, obrtaji su na 900, dodam naglo gas i pusti obrtaji se naglo spuste na 200-300 i auto samo sto se ne ugasi a nekada se i ugasi. U voznji, sve dok se potpuno ne zaustavim obrtaji ne silaze na 900. Desava mi se da tokom voznje, nema pravila, ali mi se cini da se cesce desava kada idem uzbrdo(dodajem gas), izgubi snagu, pocne cudno da radi, stuca, cima. Ono sto sam primetio, cackajuci malo je to da mi je jedna cevcica koja ide iz EGR-a ka onom sivom modulu (ne znam sta je to) pukla (raspala se od toplote). Imam utisak da je to odavno puklo..tako deluje..mnogo ranije nego sto mi se ovaj problem javio.
Mene zanima, ako neko moze da mi objasni, koju tacno ulogu ima, kako radi taj egr i da li ja njega mogu da izolujem? To mi je prvi korak koji bih preduzeo u resavanju problema.
Takodje, da li je na ovom autu moguce uraditi neku kompjutersku dijagnostiku i ako je moguce, gde se nalazi konektor?
Ford Mondeo MK1 1.8 16v 115HP, DOHC, benzin+TNG, Ghia

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Re: EGR

Poruka od totti » utorak, 6. nov. 2012. u 07:28h

Vidim da ti u potpisu stoji koji auto voziš, ali većina ljudi to ne gleda, pa ne bi bilo loše da ubuduće napišeš u postu i koji je auto sa problemom u pitanju thumbsuph
Slika

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 6. nov. 2012. u 09:14h

Ne bi bilo zgoreg i da ljudi malo čitaju :) Čovek je korektno napisao i u predstavljanju koji auto vozi, a stavio ga je i u potpis da ne piše svaki put. Mislim da je to dovoljno.

Branko, ne vidim samo iz napisanog da li se isto ponaša i na benzinu i na plinu.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Branko1

Poruka od Branko1 » utorak, 6. nov. 2012. u 11:24h

Kao sto Bojan rece, namerno sam u potpisu stavio koji je auto u pitanju kako ne bih morao da stalno pisem i kako ljudi mogli lakse da vide.
Da, desava mi se isto i na plinu i na benzinu. Zanimljivo je to da, kada pocne tako da brljavi, stuca, cima i na kraju se ugasi, nakon ponovnog paljenja koje je obicno otezano tesko mi prebacuje na plin. Nekada vozim i po 15-20 min dok ne prebaci na plin. Pre 15 dana sam isao da proverim plin i tada je bila jedna greska na kompu od plina. POkazivao je da je u nekoliko navrata imao los napon pa valjda iz tog razloga nije ni mogao da se ukljuci.
Ja verujem da je ovde kod mene vise stvari u pitanju, samo bih da napravim neki redosled..sta prvo da menjam i kako da testiram.
Sumljam i na bobinu, ne bi me cudilo da i ona pravi probleme povremeno.

suzic1milan
Poruka: 40
Član foruma od: petak, 19. okt. 2012. u 22:36h

Poruka od suzic1milan » četvrtak, 8. nov. 2012. u 21:55h

:suicide: he imam slican problem svi kazu da je egr danas sam bio kod majstora trazi 50 e da ocisti ventil :lele: inace vozim focusa 1.8 zetec benz 85 Kw
Mile esam je tebi ljepo reka :)

Branko1

Poruka od Branko1 » petak, 9. nov. 2012. u 11:45h

Meni je u planu da to prvo uradim, nadam se da cu naci vremena sada za vikend. Da skinem i ocistim taj ventil.
Nikako da skapiram da li mogu skroz da ga otkacim, video sam da su to neki radili. Ima onaj solenoid pre EGR-a koji je koliko sam uspeo da skapiram vezan na ECU pa ne znak da li ce ECU dobijati neke pogresne podatka ako zatvorim EGR?

suzic1milan
Poruka: 40
Član foruma od: petak, 19. okt. 2012. u 22:36h

Poruka od suzic1milan » petak, 9. nov. 2012. u 21:06h

dali neko ima neki link kako se skida i cisti :wtf:
Mile esam je tebi ljepo reka :)

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“