Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

teško menja u početku

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

teško menja u početku

Poruka od dimges » nedelja, 9. sep. 2012. u 14:44h

pisao sam u 2 topica ali nemam odgovor. Auto je Fiesta 1996 , 133500 km. Menjao sam set ( i hidrauličnidruck lager) na 117800km. Prošle jeseni mi je počelo povremeno neko fino pištanje kad pritisneš pedalu kuplunga. Majstor je probao i rekao mi je da puštam jače radio u kolima. Nekoliko meseci kasnije, tačno za novu godinu, riknula je pedala kuplunga, t.j. pumpa za kuplung.. Master ciloindar.. bilo je i glicerina u kabini.Nekako sam stigao u najbliži servis , demontirali, autobusom otišao i doneo pumpu po uzorku; pumpa je neka navodno talijanska , S&B, platio sam je mislim oko 30 eur, ne sećam se. majstor namonirao pumpu i sve je bilo OK. Negde u aprilu osetim da se teže menja, i dogovorimo se s majstorot da komplet zamenim glicerin, nije nikad bio menjan pre toga. Kupio sam original fordov gliceriun. Kad je ispustio glicerin, majstor je imao problen da nije htela da se digne pedala za kuplung. Dosetio se i ubrizgao špricem preko cucle za ispuštanje na menjaču. Posle toga sve ok .
Ali u augusti mi skoro potpuno pala pedala, jedva nekako ubacio. Pri metio sam da ima neka caka -veza s radom motora, naime kad nekako šaltaš i razvoziš, posle je odlično. ( dali možda ima neka veza s servom kočnice, vakum ??)
U kabini nema glicerina. Majstore koji je menja set je ubeđen da je problem u pumpi za kuplung, navodno je taj S&B prakti;no NoName , a i od toga se počinje.
U dubiozi sam dali da kupujem Luk-ovu pumpu, original u kolima je bila INA.(OEM ... ford usa 96FB7A543AD ford 1038217
INA Germany F225251.2).
Slika
Mogu da naručim ATE, pumpa je 20% skuplja, ali morao bi da čekam 4 meseca, a ova situacija sa gubljenjem pedale (vakumaa) je sad na svakih 30 dana od dodavanja glicerina preko cucle na zvonu menjača sa ispuštanjem vazduha. (inače mislim da se glicerin ne gubi, bar ne primetno)
Dali ima negde da se nađe crtež instacije a i same Master i Slave pumpe u preseku ?. Kako da se proveri dali Slave cilinder gubi glicerin odnosno dali možda on prima vazduh ??
.. a ima i neki osećaj grebanja kad se stišće pedala kuplunga, s originalnom pumpom nije bilo toga... inače u našem fordu tvrde da nema nikakvog mehaničkog održavanja oko pedale

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“