Klima mi smara auto
Moderator: Dragomir
- nenad031
- Poruka: 51
- Član foruma od: nedelja, 21. avg. 2011. u 11:29h
Klima mi smara auto
Ljudi kako se vas auto ponasa sa ukljucenom klimom.
Imam Ford Focusa tddi, ide kao mecava, dosta sam zadovoljan.Dok ne ukljucim klimu, na 2. je kao mrtav konj, bas ga umrtvi. Kad iskljucim klimu on poleti, jel to sve OK?
Imam Ford Focusa tddi, ide kao mecava, dosta sam zadovoljan.Dok ne ukljucim klimu, na 2. je kao mrtav konj, bas ga umrtvi. Kad iskljucim klimu on poleti, jel to sve OK?
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: Klima mi smara auto
jeste..jos je plus svaki turbo auto sporiji na visokoj temperaturi..
- acadimke
- Poruka: 1711
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Zato i trosi skoro litru vise kad je ukljucena klima.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- vlajkokv
- Poruka: 68
- Član foruma od: ponedeljak, 7. maj 2012. u 10:05h
ja imam tdci i uz rudnik sa punim autom i klimom ide 110 :-D ne oseca da je upaljena klima 

- Sharpshooter
- Poruka: 5111
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Dobro došao u klub. Dizelaši bi trebali bolje da podnose klimu.
Meni em se auto vuče na visokim temperaturama, em ga klima ubije do kraja.

Meni em se auto vuče na visokim temperaturama, em ga klima ubije do kraja.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- acadimke
- Kontakt:
vlajkokv @
Jel kad ides iz pravca Ljiga ili G Milanovca?
Jel kad ides iz pravca Ljiga ili G Milanovca?

- nikola_focus
- Poruka: 1498
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Moj auto (Focus tdci 115 ks, karavan) na primer, sa ukljucenom klimom je malo lenj u odnosu na to kako se ponasa bez nje. To se i ne primeti toliko prilikom normalne voznje, medjutim kad treba da se malo nagazi, treba mu malo vremena dok razvije snagu. Potrosnja se poveca ali ne nesto preterano, a ponekad mi prosek na bordu cak i padne posle voznje sa ukljucenom klimom.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
- Pančevac
- Poruka: 1295
- Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 53&t=11071
@nenad031:imas ovde vise komentara o toj temi.
@nenad031:imas ovde vise komentara o toj temi.
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x
- sasa_f1
- Poruka: 9989
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Ja sam zadivljen naslovom ove teme.
Inace, kod mene na TDCi motoru se oseti razlika, ali nije bas da se umrtvi. Nekako mi se cini da je najveca razlika ispod 2000 obrtaja, tu je malo lenj kad je klima ukljucena.

Inace, kod mene na TDCi motoru se oseti razlika, ali nije bas da se umrtvi. Nekako mi se cini da je najveca razlika ispod 2000 obrtaja, tu je malo lenj kad je klima ukljucena.
- vlajkokv
- Poruka: 68
- Član foruma od: ponedeljak, 7. maj 2012. u 10:05h
i iz ljiga i iz milanovca 

- nenad031
- Poruka: 51
- Član foruma od: nedelja, 21. avg. 2011. u 11:29h
Hvala drugovi, za one drugare sa tdci motorom moram da ih podsetim da su njihove masine "malo" jace od nasih tddi 90ks FAP masina, heheh.
-
- Poruka: 359
- Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h
Moj bas i nije jaci,ima 100ks.Takodje osetim razliku kad ukljucim klimu ali ne drasticnu.
Jel moguce da zbog ovakve vrucine auto stvarno slabije ide? Valjda nema dovoljno kiseonika i jos je vreo vazduh pa ne stigne IC da ga ohladi.
Jel moguce da zbog ovakve vrucine auto stvarno slabije ide? Valjda nema dovoljno kiseonika i jos je vreo vazduh pa ne stigne IC da ga ohladi.
- milan_gt
vruc vazduh je redji pa ima manje kiseonika po jedinici zapremine od hladnog pa turbina sabija manje kiseonika pa interkuler taj vreo sabijen vazduh ne moze dovoljno brzo da ohladi jer je toplo napolju i ta konbinacija utice na snagu i bez klime..a dizelu su sva muda u turbini..

- Sharpshooter
- Poruka: 5111
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
I kod benzinaca je slična stvar. Razlika u snazi tokom zime i leta uopšte nije zanemarljiva. Pogotovu kad se smaraš u gradskoj vožnji. Na otvorenom ajde više manje.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
- acadimke
- Kontakt:
Mozda zavisi u kakvom je stanju kompresor.
Kod mene se osecao jak trzaj a znao je i kais da zaskripi kad sam ukljucivao klimu koja je bila skoro prazna tj slabo je hladila, nakon sto sam je dopunio kompresor manje opterecuje motor.
Kod mene se osecao jak trzaj a znao je i kais da zaskripi kad sam ukljucivao klimu koja je bila skoro prazna tj slabo je hladila, nakon sto sam je dopunio kompresor manje opterecuje motor.
Poslednja izmena: acadimke, na dan utorak, 3. jul 2012. u 23:05h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- milan_gt
a jel svi terate kamp kucice kad idete preko rudnika..? 

-
- Poruka: 2146
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
Kod mene ista situacija na fokusu tddi ,kad ukljucim klimu u drugoj brzini kao da slepujem hladnjacu sa 5 tona maline iz Pozegenenad031 piše:Ljudi kako se vas auto ponasa sa ukljucenom klimom.

Mada sam se snasao,tiptronik varijanta

- sasa_f1
- Poruka: 9989
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
- Gosa46
- Poruka: 231
- Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h
Uticaj temerature na gustinu vazduha je zanemarljiv. Veci uticaj ima temeratura vazduha jer je snaga motora direkno srazmerna odnosu temerature izduvnih gasova i temerature usisnog vazduha.Teorijski kada bi temeratura izduva i usisa bila ista motor ne bi mogao da radi.milan_gt piše:vruc vazduh je redji pa ima manje kiseonika po jedinici zapremine od hladnog pa turbina sabija manje kiseonika pa interkuler taj vreo sabijen vazduh ne moze dovoljno brzo da ohladi jer je toplo napolju i ta konbinacija utice na snagu i bez klime..a dizelu su sva muda u turbini..
Nenade ne znam kada si poslednji put proveravao ispravnost klime. Ako nema dovoljno gasa u sistemu kopresor dodatno opterecuje motor.
PS. Ako hocete da vidite sta je muka sa klimom i koliko obara perfomanse vozite punu fiestu sa 55kw.

Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste
- milan_gt
pa jel znas kolika je temperatura izduva? 
sacekas zimu pa naduvas balon u kuci pa ga izneses napolje pa vidi kolika je razlika..

sacekas zimu pa naduvas balon u kuci pa ga izneses napolje pa vidi kolika je razlika..

- dragan.pv
- Poruka: 407
- Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 17:35h
tako je. to je takozvana unutrasnja energija sistema, entalpija, i sto se vise energije sistemu saopsti obavi se veci rad...Gosa46 piše:Uticaj temerature na gustinu vazduha je zanemarljiv. Veci uticaj ima temeratura vazduha jer je snaga motora direkno srazmerna odnosu temerature izduvnih gasova i temerature usisnog vazduha.Teorijski kada bi temeratura izduva i usisa bila ista motor ne bi mogao da radi.milan_gt piše:vruc vazduh je redji pa ima manje kiseonika po jedinici zapremine od hladnog pa turbina sabija manje kiseonika pa interkuler taj vreo sabijen vazduh ne moze dovoljno brzo da ohladi jer je toplo napolju i ta konbinacija utice na snagu i bez klime..a dizelu su sva muda u turbini..
Nenade ne znam kada si poslednji put proveravao ispravnost klime. Ako nema dovoljno gasa u sistemu kopresor dodatno opterecuje motor.
PS. Ako hocete da vidite sta je muka sa klimom i koliko obara perfomanse vozite punu fiestu sa 55kw..
ford focus 2 ph1 1.6b, 05/2012.-
renault clio 3 rs197 06/2011.-
renault clio 3 rs197 06/2011.-
-
- Poruka: 111
- Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 23:45h
Iskreno, zanima me to što si rekao da je snaga motora direktno srazmerna odnosu temerature izduvnih gasova i temperature usisnog vazduha i da teorijski kada bi temperatura izduva i usisa bila ista motor ne bi mogao da radi. Ako bi mogao da pojasniš? Jer po meni reakcija sagorevanja je egzotermna to jest količina toplote dovedena na početku reakcije je manja od količine toplote koja se oslobodi tokom reakcije. U teoriji, reakcija sagorevanja pri kojoj je temperatura na početku i na kraju reakcije ista, nije moguća.Gosa46 piše: Uticaj temerature na gustinu vazduha je zanemarljiv. Veci uticaj ima temeratura vazduha jer je snaga motora direkno srazmerna odnosu temerature izduvnih gasova i temerature usisnog vazduha.Teorijski kada bi temeratura izduva i usisa bila ista motor ne bi mogao da radi.
PS. Ako hocete da vidite sta je muka sa klimom i koliko obara perfomanse vozite punu fiestu sa 55kw..
E sad kod dizela koliko shvatam pošto nema svećice da baci varnicu odlučujući faktor za odigravanje reakcije sagorevanja je dostizanje temperature sagorevanja u cilindru motora. Kako se dostiže ta temperatura? Dostizanjem odgovarajućeg pritiska (kompresija) jer je visina pritiska obrnuto srazmerna visini temperature. Zato dizel sa malom kompresijom slabije pali. Drugi faktor je zapremina. Sa manjom zapreminom motora a istim pritiskom (kompresijom) auto bi bolje palio. Na žalost nisam još sreo čoveka koji je radio generalnu i smanjio zapreminu motora. I treća stvar, da bi dostigao određenu vrednost temperature (temperaturu paljenja) mnogo je lakše kada je početna temperatura veća (zato dizeli zimi loše rade dok se ne zagreju). To kaže i jednačina koje se sećam iz osnovne škole PV=nRT. (Pritisak i zapremina su obrnuto srazmerni temperaturi)
Znaci Goso46 tvoja teorija ne štima!
E da kod focusa tddi iz meni poznatog iskustva auto ide normalno i sa klimom i bez klime, a čini mi se, ne mogu da budem sto posto siguran da je Mirko Alvirović u satu testirao potrošnju auta sa klimom i bez klime i da je utvrdio da sa klimom manje troši. Neka me neko ispravi ko je gledao tu emisiju slabo se sećam da li je u pitanju bila potrošnja ili snaga...
Zamenjujete uzroke i posledice. Koliku energiju saopštavamo sistemu ne zavisi od temperature, već od kvaliteta goriva. Zato avioni ne lete na D2...dragan.pv piše: tako je. to je takozvana unutrasnja energija sistema, entalpija, i sto se vise energije sistemu saopsti obavi se veci rad...
- Gosa46
- Poruka: 231
- Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h
Razlika je oko 10% u gustini vazduha za temerature 35 stepeni i 0 .Ipak nije malo da ne bi imalo uticaja
.
Temeratura ipak ima manji uticaj na efikasnost (na trecoj decimali po nekoj mojoj gruboj racunici)
Izduvni gasovi su oko 800 stepeni ako ne gresim.
Rad koji ostvari motor je razlika izmedju dovedene i odvedene kolicine toplote (zanemarujemo gubutke jer trenutno nisu bitni). Znaci ako ne postoji razlika izmedju dovedene i odvedene kolicine toplote nema rada.Sto znaci ako sabijemo vazduh na temeraturi sagorevanja goriva necemo imati ekspanziju u klipu a samim tim nema ni rada.
Pritisak i kompresija nije isti pojam. Temeratura na kraju sabijanja klipa zavisi od odnosa zapremina vazduha na pocetku i na kraju sabijanja odnosno od stepena kompresije a ne od pritiska. Temeratura zavisi i o od brzine sabijanja odnosno ako bi sabijanje bilo bilo sporo pritisak bi se povecavao zapremina smannivala a temeratura bi ostala konstantna...
Dizel motori sa malom kompresijom zimi teze pale ali to ne znaci da zimi imaju manju snagu.
Avioni ne lete na dizel motore mada ima i dizel motora jer su suvise teski za njih takodje je problem i niska temeratura vazduha.

Izduvni gasovi su oko 800 stepeni ako ne gresim.
Rad koji ostvari motor je razlika izmedju dovedene i odvedene kolicine toplote (zanemarujemo gubutke jer trenutno nisu bitni). Znaci ako ne postoji razlika izmedju dovedene i odvedene kolicine toplote nema rada.Sto znaci ako sabijemo vazduh na temeraturi sagorevanja goriva necemo imati ekspanziju u klipu a samim tim nema ni rada.
Pritisak i kompresija nije isti pojam. Temeratura na kraju sabijanja klipa zavisi od odnosa zapremina vazduha na pocetku i na kraju sabijanja odnosno od stepena kompresije a ne od pritiska. Temeratura zavisi i o od brzine sabijanja odnosno ako bi sabijanje bilo bilo sporo pritisak bi se povecavao zapremina smannivala a temeratura bi ostala konstantna...
Dizel motori sa malom kompresijom zimi teze pale ali to ne znaci da zimi imaju manju snagu.
Avioni ne lete na dizel motore mada ima i dizel motora jer su suvise teski za njih takodje je problem i niska temeratura vazduha.
Poslednja izmena: Gosa46, na dan četvrtak, 5. jul 2012. u 01:41h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Sve su to toplotne masine, tako da jeste razlika u temperaturi. Takodje, pritisak i temperatura su direktno srazmerni, ako je zapremina konstantna.
Bolje gorivo razvija vecu temperaturu pri sagorevanju, a ta temperatura je utemperatura izduva. Maximalna temperatura, time i vrsta goriva, zavise od materijala od kojeg je napravljen motor, tj. tacke topljenja istog.
Sto je razlika temperature masine i temperature okoline veca, veca razmena, tj. veci rad se moze obaviti, pre nego se temperature izjednace. Kada se izjednace, nema dalje.
Bolje gorivo razvija vecu temperaturu pri sagorevanju, a ta temperatura je utemperatura izduva. Maximalna temperatura, time i vrsta goriva, zavise od materijala od kojeg je napravljen motor, tj. tacke topljenja istog.
Sto je razlika temperature masine i temperature okoline veca, veca razmena, tj. veci rad se moze obaviti, pre nego se temperature izjednace. Kada se izjednace, nema dalje.
- milan_gt
goso na planini kad je 'ladno a vazduh je redji auto jopet losije ide..