Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Lamela za Sieru DOHC

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

srki 81
Poruka: 145
Član foruma od: petak, 28. avg. 2009. u 22:31h

Lamela za Sieru DOHC

Poruka od srki 81 » četvrtak, 14. jun 2012. u 23:28h

Posto je mucenica pocela da proklizava na visim obrtajima drugar i ja smo odlucili da skidamo menjac i da je promenimo naravno uz kontrolu korpe i druk lagera.Ako je neko od vas to radio u kucnoj varijanti dobro bi mi dosao svakakav savet na sta da posebno obratim paznju da sa sto manje muke zamenimo lamelu....bar nije riknula u sred zime ako nista druo :D A da i dali su iste lamele za sieru 1.6 ili 20 i ovu moju DOHC posto mi prodavac kaze da su iste i da odgovaraju i na dohc mada mu ja nesto neverujem???? :ford:

mimiojo
Poruka: 151
Član foruma od: subota, 12. nov. 2011. u 11:43h

Re: Lamela za Sieru DOHC

Poruka od mimiojo » petak, 15. jun 2012. u 10:42h

Zdravo,
najbolje je kad skinete staru lamelu da po njoj kupite drugu.Mislim da ima dva tipa i obavezno zamenite druk lager. Naravno proverite korpu.Radite to na dobrom kanalu ili dizalici.Mala caka rucica od menjaca se skida iz kabine tako sto se skine obloga oko rucice na grebenu patosa.Kada vidite donji deo rucice sa plastikom za osiguranje da se slucano ne ubaci u rikverc na dnu rucice ima mala rupica nadjite kratak mali tupi spic i izbijte osigurac koji drzi rucicu inace cete se jako namuciti da skinete menjac od nje.Imaju i ispod srafovi koji drze viljusku biraca ali je ovako lakse.Morace i kardan ceo dole.sajlu kvacila skinete tako sto se skine zastina kapica sa mesta gde sajla ulazi u menjac pa se onda malo povuce i smakne sa viljuske otkacite buksne senzora brzine a sa druge strane sajlu kilometar sata.Skinete starter pa onda sve srafove koje drze kuciste menjaca za motor.Kad budete vracali ako nemate dizalicu da vam pridzava menjac nadjite bar jos jednog ili dvojicu da pridrzavaju menjac dok ne sedne na mesto.Srecno :mechanic:
Dva pravila:1.Ja sam uvek u pravu;2.Cak i kada nisam vazi prvo pravilo

srki 81

Poruka od srki 81 » petak, 15. jun 2012. u 11:15h

Ok tako cemo i da uradimo verovatno sutra da ga raskopamo hvala za detaljno objasnjenje imam jos jedno pitanje u vezi centriranja lamele da lakse nalegne menjac,da stegnem korpu skroz ili da ostavim labavije safove kako bi lakse usla spojnicka pa tek onda da dotegnem safove kroz rupu na zvonu gde dolazai na viljuska i sajla kvacila sa zastitnom gumom mislim da moze da se pridje safovima kroz tu rupu?

mimiojo
Poruka: 151
Član foruma od: subota, 12. nov. 2011. u 11:43h

Poruka od mimiojo » petak, 15. jun 2012. u 11:34h

srki 81 piše:Ok tako cemo i da uradimo verovatno sutra da ga raskopamo hvala za detaljno objasnjenje imam jos jedno pitanje u vezi centriranja lamele da lakse nalegne menjac,da stegnem korpu skroz ili da ostavim labavije safove kako bi lakse usla spojnicka pa tek onda da dotegnem safove kroz rupu na zvonu gde dolazai na viljuska i sajla kvacila sa zastitnom gumom mislim da moze da se pridje safovima kroz tu rupu?
Zategni odmah ne moze kroz rupu na zvonu.Malko ce da vas zeza ali relativno lako ide na mesto.
Dva pravila:1.Ja sam uvek u pravu;2.Cak i kada nisam vazi prvo pravilo

Scorpio 696
Poruka: 1383
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » petak, 15. jun 2012. u 12:23h

Nezaboravite prvo da skinete
m8 ili m10 sa motorne strane sto drzi zastitni lim na zvonu (lokacija: malo iznad sajle kvac.)
Ako je polumesec na pedali kvacila ispravan dici pedalu skroz i stavit nesto ispod pedale
tada je lakse otkaciti sa menjaca jer je kontrasila samo mala opruga.
Slika

van
VIP
Poruka: 9045
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » petak, 15. jun 2012. u 13:15h

Не знам за МТ75 али на свим осталим фордовим мењачима за задњу вучу , одокативно поставим ламелу у средину , стегнем корпу тек толико да држи ламелу у месту али да могу да је померам . Онда бодем мењач на место и када га ушрафим , стежем корпу кроз отвор за виљушку квачила . Не видим разлог зашто ово не може и на МТ75 мењачу .
Толико межача сам удомио Египћанима , и никако да се сетим да одсећим спојничку да глуми алат за монтирање ламела

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » petak, 15. jun 2012. u 15:15h

Mislim da nije losa ideja
Proveri kroz otvor da li imas kljuc kojim dosezes srafove (pre rasklapanja)
pa uradi kako van kaze.
Slika
Slika

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 15. jun 2012. u 15:48h

nema potrebe da se menja ceo set ako je sve ostalo dobro..licno bih samo nitovao lamelu i vratio ako vec sam radis mehaniku..

srki 81

Poruka od srki 81 » petak, 15. jun 2012. u 18:15h

Kupicu drugu lamelu a ovu moju ako je dobro srce lamele remontovacu zvao sam coveka i ovde nitnovanje kosta 1600din.pa nek stoji za nedaj boze.Auto jos uvek vozim mada u 3/4 i 5 prokliava preko 2500/3000rpm druk lager necu menjati jer ovaj radi i necuje se a korpu tek kad vidim znacu da li moze jos da sljaka mada lepo razdvaja nije tvrda a opet ni previse meka na papucici da kazem nomalno se ponasa.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 15. jun 2012. u 18:34h

a koliko je nova lamela?

srki 81

Poruka od srki 81 » subota, 16. jun 2012. u 01:03h

Videcu cenu kada skinem moju pa odnesem u radnju,posto hocu da budem siguran da odgovara za moju DOHC u :ford:

mbole
Poruka: 14989
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 16. jun 2012. u 02:16h

van piše:Толико межача сам удомио Египћанима , и никако да се сетим да одсећим спојничку да глуми алат за монтирање ламела
Uzmes komad drske od metle dug 20-tak cm (starinske metle, sa bukovom drskom, ne moze dzoger :))
Skines menjac (ne otpustas korpu), blago zaostris jedan kraj drske, i "ukucas" je kroz staru lamelu dokle god moze da ide. Iscupas napolje i eto ti alata :)
Djak pesak :)

srki 81

Poruka od srki 81 » nedelja, 17. jun 2012. u 01:36h

Zbog nedostatka vremena odlazem radove za sledeci vikend pa javljam sta smo uradili thumbsuph

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » nedelja, 17. jun 2012. u 09:38h

precnik lamele je 215mm

srki 81

Poruka od srki 81 » ponedeljak, 18. jun 2012. u 16:09h

Imam podatak da je 215 x 23 da li je to?ako jeste za dohc da je bar odmah porucim :ford:

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » ponedeljak, 18. jun 2012. u 17:15h

215mm 23nuta to je to

srki 81

Poruka od srki 81 » utorak, 19. jun 2012. u 07:21h

Hvala dragance,danas porucujem a za vikend menjam.Kada sam kupio auto razdvajala je pri vrhu pedale znaci bila je pri kraju i uspeo sam da predjem jos 35oookm do sada kada je pocela da proklizava pri visim obrtajima,mozda bi jos trajala da ne volim ostrije da vozim mrgreen

srki 81

Poruka od srki 81 » nedelja, 24. jun 2012. u 00:34h

Danas smo zamenili lamelu konacno,koliko muke.....da mi nije bilo drugara pa nista.Medjutim sad imam problema sa kvacilomtj menjanjem brzina u mestu dok vozilo stoji,nekad razdvaja kao u sir pa nekad osetim svaki prelaz brzine na rucici menjaca a nekad opet uopste nemogu da ubacim u brzinu kao u zid da udara rucica tj. kao da nestiskam kvacilo.Cuje se i nekakvo zvrcanje i klepetanje dok je upaljen auto na leru a kad stsnem papucicu kvacila sve normalno i nista se necuje :blink: pedala kvacila je sad dosta meksa sa novom lamelom i nema vise proklizavanja razdvaja na donjoj polovini hoda pedale, medjutim ovaj problem sad posle sve one muke danas me totalno dokrajcio vise neznam sta da radim cekicko dobro bi mi dosao svakakav savet ako je neko imao ovakvih problema pa da znam sta mi je ciniti.

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » nedelja, 24. jun 2012. u 03:46h

Jel menjan druk lezaj?
Ako nije da li je skidan sa viljuske kv.
da li je viljuska zakacena na zvonu (gornji deo)
Sa koje strane je skidana sajla? (viljuska ili pedala)
Ako je sa pedale mozda se opruga polumeseca otkacila pa nekad vata nekad ne.
Sajla je nadam se vracena kako je bila (nije pozeljno menjati putanju)
Pogledajte da ali je dobar spoj sajle i firewalla pod haubom.

Evo otprilike sitnice na koje treba obratiti paznju
Slika
Na zvonu se vidi pin na koji se kaci pedala (taj pin je zaglavljen ali oce i da ispadne ponekad)
na viljusci sa druge strane je opruga koja je drzi zakacenom za njega (ako je to problem otkaciti sajlu i polako nabiti viljusku na njega)
A i evo skica pedale da vidis o kojoj je opruzi rec.
ako nije nista od navedenog negine jos jedno skidanje menjaca.
Slika

srki 81

Poruka od srki 81 » nedelja, 24. jun 2012. u 12:15h

Sajla je skidana sa viljuske menjaca,viljuska vracena na mesto bas kako treba i zabravljena kao na slici,druk lager nije menjan i on je takodje skidan i zabravljen u viljusku sa ona dva plasticna zuba,jedino ako slucajno nije spao moram proveriti opet.E sad onaj polumesec na pedali posle menjanja lamele uopste nije hteo da krcka kad stisnem pedalu tek kasnije kada sam savcigerom odvojio onaj plasticni zub i gurnuo pedalu do poda i odpustio culo se krckanje jedno 5 puta medjutim citam ti kazes da pedala treba da ide gore prema volanu u vis e to kod mene nikako nemoze ili neznam da razdvojim kako treba ili nesto nije ispravno. cekicko cekicko cekicko cekicko cekicko cekicko cekicko

srki 81

Poruka od srki 81 » nedelja, 24. jun 2012. u 13:43h

:suicide:

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » nedelja, 24. jun 2012. u 15:18h

Pedala ide mozda 0.5-1cm gore
tj. u nultu poziciju jer i sama pedala je teska i visi.
Znaci drzim rukum pedalu i guram prema gore dok drugom zaglavljujem ciglu ispod nje.
Ali opet neresismo lupanje.
Slika

srki 81

Poruka od srki 81 » ponedeljak, 25. jun 2012. u 00:22h

Danas presao 120km lepo razdvaja tj ide u brzine medjutim to lupkanje zveckanje se i dalje cuje i to prilikom razdvajanja tj otpustanja kvacila kad auto tek treba da krene i cuje se u toku voznje ali manje.Moze li to biti do druk lagera posto se cuje kao ventilator kabine kad odu biksne pa pocne da klepece jer nije u osi centriran?Lager se ranije nije cuo a korpa i zamajac su ekstra stanju medjutim druk lager je bio prilicno prljav od opiljaka stare lamele,mozda sam trebao necim da ga operem i podmazem da li bi mu mozda to pomoglo da odraadim to kroz rupu menjaca na zvonu ako je to uopste do njega :'( Treba li druk lezaj da se vrti non stop ili samo kad je kvacilo pritisnuto :wtf: ceo dan danas :ozid: :ozid: :ozid: Zamalo sierra juce ne ode u kobasice cekicko

mbole
Poruka: 14989
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 25. jun 2012. u 00:25h

Druk lezaj se vrti samo kad je kvacilo pritisnuto. Inace stoji slobodan, i ne okrece se uopste.
To zvrcanje kako ga opisujes meni lici na losu lamelu (to sto je nova ne znaci i da je dobra).
Po meni, ne gine ti skidanje menjaca :(
Djak pesak :)

srki 81

Poruka od srki 81 » ponedeljak, 25. jun 2012. u 00:57h

Stara se pojela do nitni pa nije zvrcala????Sta u njoj moze da zvrci?Vise mi deluje kao da mi vrti druk lager non stop moram sutra na kanal da proverim kad skinem onu gumu sa viljuske.....

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“