Focus 1.8 tdci - stao u voznji
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 26
- Član foruma od: četvrtak, 19. apr. 2012. u 13:44h
Focus 1.8 tdci - stao u voznji
Imam Focusa (1.8 tdCI 2004. god. 74 kW) od prije pola godine a da nisam imao nikakvo iskustvo sa dizelima. Kupljen je na placu u Gradiškoj, uvoz iz Belgije, i na satu je stajalo 156000 km. Nisam paranoičan pa sam uglavnom sve i vjerovao. Na servisu u Banja Luci su mi rekli da ima kojekakvih mana, da su me malo zeznuli ali... Urađen je veliki servis - sve što je trebalo (cca 350€). Najveća mana je bila što je plivajući zamajac pokazivao da ga treba mijenjati, ja nisam pristao odmah, pa su mi rekli da to može i kasnije i da se neće ništa odraziti na druge stvari. Jedna dizna je bila malo lošija a ostalo je kao bilo dobro. Za ovih pola godine auto je bio dobar, palio iz prve, dobro vukao, ma sve super. Nikakve lampice se nisu javljale itd... U gradskoj vožnji, 30 km/h, prije par dana, auto mi se ugasi bez ikakve najave, te sam ga morao šlepati u isti servis. Tu sam ga ostavio zbog gužve i onda su mi sutradan javili da je potrebno reparirati pumpu (najmanje 450€), dizne (150€ po komadu), slanje za Šabac i nazad (40-50€), ruke i još koješta, te da to može da se popne i do 1500€. Šokirao se ja... Internet je čudo, ja se aktivirao pa svašta se načitao oko toga, a najviše ovdje na forumu. Očekujem pomoć i savjete, naročito od Voje Bogdanovića i drugih iz BL, ali i svih ljudi dobre volje. Hvala!
- nikola_focus
- Poruka: 1496
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Re: Focus 1.8 tdci - stao u voznji
Andjele, brate, to su ti te cene otprilike, i ako je dijagnostika kvara tacna (odnosno da je problem u pumpi, diznama) morace sve da se odradi.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Ili je možda auto stao zbog najbanalnije gluposti kao što je senzor radilice pa mu nakarikali i ovo ostalo 

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- m_peki
- Poruka: 561
- Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h
A jesu li oni uspeli da upale auto. Kako su dijagnostikovali pumpu i dizne.
-
Ne znam da li su uspjeli upaliti auto, ništa o tome mi nisu rekli, morao bih provjeriti, auto je tamo i čekaju da dam odobrenje za rad, ja se ućutao jer nemam lovu, da negdje drugo idem morao bih šlepati, jbg...
-
- Poruka: 140
- Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h
Ovo što Markeđani kaže nije uopšte naivno i nevjerovatno, iako zvuči kao šala. Oprez.
Mislim da bi procedura morala da bude ovakva : ti voziš, ili auto radi na leru, odjednom zatrokira ili se ugasi i u tom trenutku se pali lampica grijača i trepće, a zajedno sa njom se pali i masa drugih "redovnih" lampica. Ti oduzimaš kontakt i ponovo ga daješ i verglaš a lampica grijača ponovo trepće bez prestanka. Auto neće da upali a lampica grijača i dalje trepće.
Da li ima tvoj slučaj sličnosti sa ovim i kakve su razlike?
Meni je bila ista situacija na Škodi Fabiji sa novim Common Rali motorom. U pitanju je bila pumpa u rezervoaru, a ne pumpa visokog pritiska.
TDCI motori mogu imati raznih uzroka za lampicu i gašenje pa bi trebalo početi prvo od jednostavnijih da bi se tek onda otišlo na pumpu i dizne.
Osnova je da se očitaju kodovi grešaka. Bez toga ne bih preporučio da ti rade bilo šta.
Mislim da bi procedura morala da bude ovakva : ti voziš, ili auto radi na leru, odjednom zatrokira ili se ugasi i u tom trenutku se pali lampica grijača i trepće, a zajedno sa njom se pali i masa drugih "redovnih" lampica. Ti oduzimaš kontakt i ponovo ga daješ i verglaš a lampica grijača ponovo trepće bez prestanka. Auto neće da upali a lampica grijača i dalje trepće.
Da li ima tvoj slučaj sličnosti sa ovim i kakve su razlike?
Meni je bila ista situacija na Škodi Fabiji sa novim Common Rali motorom. U pitanju je bila pumpa u rezervoaru, a ne pumpa visokog pritiska.
TDCI motori mogu imati raznih uzroka za lampicu i gašenje pa bi trebalo početi prvo od jednostavnijih da bi se tek onda otišlo na pumpu i dizne.
Osnova je da se očitaju kodovi grešaka. Bez toga ne bih preporučio da ti rade bilo šta.
- dusan80
- Poruka: 293
- Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:46h
Znam da si uradio veliki servis ali moguće je i da je pukao zupčasti. Sve ti to dobro isprovjeravaj pa onda tek radi dizne i pumpu. Ako je auto u F-AC-u ne bi me čudilo da oće da te obrlate. Sretno i ne daj se! 

Zamalo da se oženim al' srećom zasro' sam na vrijeme!!
- Peckoni
- Poruka: 37
- Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 18:38h
Kako se manifestuje riknjavanje pumpe visokog pritiska i dizni na Tddi motoru na fokusu ?
Jel se i kod Tddi pali lampica za grejac, kad rikne pumpa ili dizna?
Pozdrav svima
Jel se i kod Tddi pali lampica za grejac, kad rikne pumpa ili dizna?
Pozdrav svima
- nikola_focus
Markedjani piše:Ili je možda auto stao zbog najbanalnije gluposti kao što je senzor radilice pa mu nakarikali i ovo ostalo
Moze i to, mozda je samo spao kabli sa njega. Mada ako pricamo o banalnostima mozda se i klema otkacila

- dax92
-
- Poruka: 7632
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Proveri prvo senzor radilice. Idi do auta, ako normalno upali, 90% je da je ta "glupost" problem.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
Zvao sam danas majstora kod kojeg mi je auto. Ja malo nabacio ovih stvari što sam saznao ovdje od vas a on se uvrijedio. Kada sam pomenuo senzor radilice on kaže da je te banalnosti davno prošao i tvrdi i dalje da je onako kako je prvi put rekao. Auto ne može upaliti, bar tako on kaže, jer pumpa ne daje neki pritisak (ma nisam baš najbolje shvatio). To mi je problem što ne mogu da odvezem auto, jer ne radi, a i nemam drugih majstora, naprosto sam zakovan.
- Markedjani
- Predsednik kluba
Trazi da ti pred tobom iscita greske sa dijagnostikom... ti ih zapisi na papir i posalji ih nama.

- m_peki
A jel moze da iscita dijagnostika ako nije auto upaljen. Mislim nemam pojma, pitam. A i cisto sumnjam da su ti crkle i sve dizne i pumpa u isto vreme.
- nikola_focus
Ajd neko ko se malo vise razume neka kaze da li je moguce da je u pitanju regulator pritiska na pumpi, posto mi nije bas najjasnije cemu on sluzi? I da sam na tvom mestu oterao bih ga u tri lepe, otisao sa drugom po auto i lepo oterao u servis gde se nece niko uvrediti ako iskazem misljenje o kvaru na svom automobilu. E sad ti vidi kako ces.andjeo piše:Zvao sam danas majstora kod kojeg mi je auto. Ja malo nabacio ovih stvari što sam saznao ovdje od vas a on se uvrijedio. Kada sam pomenuo senzor radilice on kaže da je te banalnosti davno prošao i tvrdi i dalje da je onako kako je prvi put rekao. Auto ne može upaliti, bar tako on kaže, jer pumpa ne daje neki pritisak (ma nisam baš najbolje shvatio). To mi je problem što ne mogu da odvezem auto, jer ne radi, a i nemam drugih majstora, naprosto sam zakovan.
Mislim da dijagnostika moze da iscita samo ako je dat kontakt, ili upaljen auto. E sad kako je mogao da proveri pritisak pumpe ako auto nije upaljen nije mi jasno. Mozda je u pitanju pumpa u rezervoaru, kao sto je Vojo rekao.A jel moze da iscita dijagnostika ako nije auto upaljen. Mislim nemam pojma, pitam. A i cisto sumnjam da su ti crkle i sve dizne i pumpa u isto vreme.
- Markedjani
- Predsednik kluba
Dajte čoveku predlog za bosnu gde da otera auto... pošto ovaj očigledno hoće nešto na brzaka da ga smuti.
Bolje da da i još malo para za šlep nego da ga ovaj ošamuti 1500 eur.
Bolje da da i još malo para za šlep nego da ga ovaj ošamuti 1500 eur.

- m_peki
Na zalost ja nemam nista blize od Loznice.
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Nemam resenje za tvoj problem, samo bih te zamolio ako mozes da predstavis auto, stavis koju sliku, jer ako je ovaj sa slike tvoj, zanimljiv mi je jako. 

- m_peki
@ sasa_f1
samo sam te cekao.

- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

-
- Poruka: 140
- Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h
Ja ti mogu dati sledeće opcije :
Hyundai ovlašteni servis u Dervišima (ma koliko to čudno zvučalo). Tu radi jedan Pajo, ima nekakvu kopiju dijagnostike za Forda i ima KTS od Bosch-a. Meni je prije dva mjeseca KTS-om pročitao nekakve greške i pobrisao, pa mislim da ti može pomoći, ako ništa onda oko defektaže, a ako je u pitanju pumpa može ti skinuti da je odneseš u Šabac ili u BG, ili na neko treće mjesto za koje se ti odlučiš. A znaš već šta bih ja preporučio. U svakom slučaju, čovjek ima jako mnogo iskustva i dobar je dijagnostičar, iako mu Ford nije uska specijalnost.
Vlado u Laktašima. Radio je u Fordu kada je to bio Promotors, na lokaciji Ideal pumpe u Budžaku. Napustio je prije tri godine, ima dijegnostiku, Bojcistv sa foruma misli da je original Fordov IDS. Meni je prije tri godine pokušavao problem sa pumpom i diznama riješiti zamjenom grijača
pa sam počeo da sumnjam u njegovu stručnost tada. Međutim, od tada je prošlo već neko vrijeme pa pretpostavljam da se do danas usavršio i naučio još ponešto. Volio bih da je to tako, kako zbog mene tako i zbog svih ostalih koji imaju problem sa nalaženjem dobrog servisa u BL. Bojcistv je neki dan vozio kod njega da mu očisti varijabilnu geometriju turbine i zadovoljan je urađenim.
Kao treća opcija ostaje naravno ovlašteni servis, koji više nije u rukama Promotors-a nego je to sarajevski F-AC, ali mislim da je postavka ljudi u servisu ista, tako da...
Evo pa ti odaberi. U svakom slučaju, bolje je i da malo šlepaš auto po gradu nego da te zaj..... .
Hyundai ovlašteni servis u Dervišima (ma koliko to čudno zvučalo). Tu radi jedan Pajo, ima nekakvu kopiju dijagnostike za Forda i ima KTS od Bosch-a. Meni je prije dva mjeseca KTS-om pročitao nekakve greške i pobrisao, pa mislim da ti može pomoći, ako ništa onda oko defektaže, a ako je u pitanju pumpa može ti skinuti da je odneseš u Šabac ili u BG, ili na neko treće mjesto za koje se ti odlučiš. A znaš već šta bih ja preporučio. U svakom slučaju, čovjek ima jako mnogo iskustva i dobar je dijagnostičar, iako mu Ford nije uska specijalnost.
Vlado u Laktašima. Radio je u Fordu kada je to bio Promotors, na lokaciji Ideal pumpe u Budžaku. Napustio je prije tri godine, ima dijegnostiku, Bojcistv sa foruma misli da je original Fordov IDS. Meni je prije tri godine pokušavao problem sa pumpom i diznama riješiti zamjenom grijača

Kao treća opcija ostaje naravno ovlašteni servis, koji više nije u rukama Promotors-a nego je to sarajevski F-AC, ali mislim da je postavka ljudi u servisu ista, tako da...

Evo pa ti odaberi. U svakom slučaju, bolje je i da malo šlepaš auto po gradu nego da te zaj..... .
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Kod koga je auto u servisu u Banja luci?
Meni to malo vise lici na senzor bregaste nego na bilo sta drugo
Meni to malo vise lici na senzor bregaste nego na bilo sta drugo
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Markedjani
- Predsednik kluba
uvek brkam senzor bregaste i radilice.

- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
i ja plavuse i crnke 

Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
-
Zahvaljujem se na pomoći. Bio sam kod majstora, sada je drugačiji (ne ljuti se), ali kaže da je to tako sa pumpom i diznama i da će cijena zavisiti od ovih iz Šapca (biće urađeno i naplaćeno ono što mora) a da su one cijene koje mi je prvi put rekao maksimalne. Potpuno je siguran da je pumpa i da u 99,9% slučajeva treba poslati i dizne i odraditi to u paketu u mjeri koja za to bude neophodna. Kada sam pomenuo taj senzor radilice ili bregaste (malo me zbunili na forumu pa ne znam šta je ispravno) on mi kaže da je sada na autu postavljen njegov senzor i da se kanim tih priča, i kao nije on od juče
... Uglavnom, da ne dužim više, rekao me sačekati za lovu, te sam mu dao zeleno svjetlo za rad, pa šta bude, barem ću javiti kako je proteklo zbog daljih iskustava...

-
- Poruka: 78
- Član foruma od: petak, 10. feb. 2012. u 23:10h
stvarno neverovatno, pa zar je moguce da ima ljudi koji bi od senzora bregaste otisli toliko daleko sa "budzenjem" cene ?ja sam , onako ,malo bolestan po pitanju ispravnosti vozila i takav majstor bi mi verovatno skinuo kozu sa ledja u pm.ovaj moj mehanic nije specijalista za forda ali ih ima dosta na redovnom odrzavanju i dosta puta dosad mi je za fiestu rekao "nemoj to da menjas , pucas pare bezveze itd" . ti prijatelju bolje se snadji za slep sluzbu nekako i proveri to jos negde. kad smo vec kod slep sluzbe, ja neznam dal tamo imate auto moto savez jos uvek, ali ja kod njih registrujem i imam pravo na par slepova besplatno i jos neke usluge.posto mi ( bogu hvala) nije nikad bio potreban slep, 1 prilikom prosle godine kad je mom prijatelju stao kadett ja sam ih pozvao i preko coveka kojeg znam tamo smo sredili da njemu preslepaju auto do servisa a upisano je kao da su mene slepali i ja sam im dao kupon od mog auta. eto, ako kod vas ima "987" probaj da napravis i ti neku slicnu semu ako si bez kinte jbg. pozdrav i srecno