Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Godiste motora u novim vozilima

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
igor_ns
Poruka: 34
Član foruma od: sreda, 21. mar. 2012. u 11:43h

Godiste motora u novim vozilima

Poruka od igor_ns » petak, 23. mar. 2012. u 14:37h

Zdravo svima.
Naime, skoro sam saznao da je u moj Focus 1.4 Ambiente (kao i sve ostale kupljene 2010-2011 ), kao i neke modela Mondea i da ne nabrajam,
ugradjen motor godista 2008?!?

Da li je to regularno, nevezano za garanciju, jer meni niko pri kupovini (nije kupljen na akciji) nije rekao (i treba li opste tako nesto reci) da je motor izradjen mnogo ranije i da je 2 dofine stariji nego sam automobil.

Prema recima prodavca, oni racunaju samo godinu sklapanja auta, dok za motor nemaju informaciju.
Nesto nisam siguran da je tako, buduci da na motor imam posebnu garanciju, pa samim tim postoji evidencija kada je proizveden, prema broju motora.

Takodje, prema Zakonu o zastiti potrosaca Clan 22. stavka 1, 2 i dalje (http://www.retailserbia.com/20080313112 ... osaca.html ) ovakvo poslovanje spada u obmanjivanje potrosaca/kupca.

Da li se ova situacija moze protumaciti kao obmanjivanje (skrivanje), jer ukoliko nije tako, oni mogu da ubace motor iz '87 a da auto skope 2012. i da kazu da je to nov auto?

Zaista bih voleo da mi neko odgovori, i ako ima jos nekog sa Focusom, kupljenim 2011 da podeli informaciju/iskustvo.

Hvala i pozdrav.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Godiste motora u novim vozilima

Poruka od Markedjani » petak, 23. mar. 2012. u 14:51h

Ne može se protumačiti kao obmanjivanje zato što je taj motor bio uskladišten u drvenoj kutiji i držan u zatvorenom skladištu... i da prođe ne znam koliko godina on će opet biti faktički nov kad se pusti u promet iliti ubaci u auto thumbsuph

Nije hleb pa da se pokvari od stajanja :D

Nisu sigurno držali motor na livadi i potom ga tebi prodali kao novog :D

Pa šta misliš šta da rade sa lagerom motora koji im stoji neko vreme ?

Uzmu lepo ponude neki popust uglavnom kad je neki model pred kraj svoje proizvodnje i rasprodaju lager koji im se nije prodao ;) (u slučaju srbije to su klot focusi koji se u evropi faktički i ne kupuju thumbsuph )
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

igor_ns

Poruka od igor_ns » petak, 23. mar. 2012. u 15:00h

Ma auto je odlican, nije to u pitanju.... Samo me zanima imaju li bilo kakvu obavezu da naglase takve stavke... ili kao sto rekoh...moze to da bude motor is '87?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 23. mar. 2012. u 15:03h

Nisu u obavezi... kao što rekoh... to je i dalje nov motor...

Pa makar stajao neko vreme uskladišten thumbsuph
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

igor_ns

Poruka od igor_ns » petak, 23. mar. 2012. u 15:19h

Hvala. :)

mbole
Poruka: 14984
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 24. mar. 2012. u 04:29h

Najpre tebi garancija na motor kao i na auto vazi od datuma kupovine, a ne od datuma proizvodnje.
Proizvodjac te ni na koji nacin nije uskratio, sve i da ti proda motor koji je proizveden 1908 posto tebi garancija i dalje vazi od dana kupovine.

A usput motor koji je duze stajao u fabrickom stanju bez upotrebe je bolji od onog sto je proizveden juce. Odlivcima treba vreme da "sazru", da se naponi u njima opuste...sto se desava vremenom. Sto matoriji blok, to je bolji.
Djak pesak :)

van
VIP
Poruka: 9045
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » subota, 24. mar. 2012. u 09:29h

Како знаш да ти је мотор произведен баш 2008 године ?
Јел то негде пише као званичан податак ?
Мотор има ознаку месеца производње скоро сваког дела који је изливен . Блок мотора , када се излије стоји неко време да се уједначе напони у њему , а то неретко је и 6 месеци . Он још није мотор, то је само одливак алуминијума . Тако је и за остале делове . Прође време док се не обради све и склопи у функционалну целину , па да је звачно постане мотор .
И када је склопљен он може да стоји ускладиштен , и даље је нов , јер има 0 км гурања каросерије у себи .

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » subota, 24. mar. 2012. u 11:43h

I pritom postoji posebna procedura skladištenja motora, tako da je na sve načine zaštićen od vlage ili zaribavanja.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

igor_ns

Poruka od igor_ns » subota, 24. mar. 2012. u 19:12h

Serviser mi je rekao da je motor 2008, ovlasceni serviser. Nije samo moj, vec i drugi modeli kupljeni 2010, 2011, Fiesta, Focus, Mondeo (gledao kako serviser objasnjava zgranutom vlasniku Mondea koji je sa strane saznao da je motor 2008 a auto 2011.) Pa, nije me uskaratio za kvalitet, ali jeste za informaciju, jer mozda ne bih kupio taj auto da sam znao to.
To spada u obmanu, tj. nedavanje dovoljno informacija koji kupca mogu da dovedu u zabludu. Pogledajte u Zakonu o zastiti potrosaca.
Ovde se ne radi o kvalitetu, motor je odlican, vec o nacinu poslovanja. Ako vec prodaje nesto po snizenoj ceni, treba reci zasto je snizena, jer je to posteno i ja bih mogao da donesem pravu odluku na osnovu svih informacija. Medjutim, ne znam da li ste kupovali novi auto skorije, sve je nesto mutno kad se kupuje, ljubaznost samo takva - posle kupovine, druga prica. Kao da sam ih kaznio sto sam kupio kod njih i sto trazim da mi urade ono sto smo potpisali.
Poslednja izmena: igor_ns, na dan subota, 24. mar. 2012. u 19:18h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 24. mar. 2012. u 19:16h

ne za'ebaji.. :D

sent from white land..

igor_ns

Poruka od igor_ns » subota, 24. mar. 2012. u 19:17h

:) mislis da treba da cutimo, onaj fazon "Brate, ovo je Srbija..." ? Nece moci.

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 24. mar. 2012. u 19:44h

pa idi progovori kome treba..sta si nas nasao.. :D

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » subota, 24. mar. 2012. u 19:49h

Pa šta ako je motor 2008-mo? Pa šta ako motor nije napravljen istog dana kad je i auto sklopljen? Tako je sa svim vozilima u celom svetu. Motori se ne prave u istoj državi u kojoj se školjke sklapaju. Kao što kolega iznad napisa, nije to mleko pa da se ukvari ako ga ne ušrafe odmah i lepo su ti objasnili zašto neki delovi motora moraju da ostoje neko vreme. Čemu i dalje paranoja i kakav ti problem imaš sa time? Dobio si što si platio, sve je NOVO i u GARANCIJI.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » subota, 24. mar. 2012. u 19:50h

Nemas nikakvog osnova da se zalis,ti pricas o nekoj obmani,to je motor,nije jogurt..

EDIT: Brz Krstic,ko na putu.. :doh:

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » subota, 24. mar. 2012. u 19:51h

Ako mislis da ce ti to neko uvaziti kao primedbu,nemas iskustva sa sporovima i prodavcima. Zastitu u stvari nemas (Srbilend) ,a to ces tek videti ako zapnes da nesto isteras. Ali mislim da nema potrebe. Nije motor hleb da se ubuđa. Uživaj sa vozilom

EDIT: ne samo krstić, već obojica...pretekli me,a prvi sam startovao

popovicvl
Poruka: 5662
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » subota, 24. mar. 2012. u 19:58h

Ja sam cuo da Duratec motori proizvedeni pre 2009. imaju problem sa radilicom. Hoce da se odvije kad se malo vise potera masina. Posebno 1.4 16V.
Poslednja izmena: popovicvl, na dan subota, 24. mar. 2012. u 20:06h. Ukupno izmenjeno 1 put.

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 24. mar. 2012. u 20:04h

tacno bre..i ja sam to cuo..provukao je neko na forumu..

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » subota, 24. mar. 2012. u 20:19h

Nemojte da plašite čoveka bezveze :)
Svaki motor ima neku svoju manu, a s obzirom da se ta konkretno nije javila nikom od nas niti je opšte poznata, glupo je da na taj način pokušavamo da pljujemo te motore.
Da ponovim - zbog cele organizacije izrade, skladištenja, transporta, sklapanja, ispunjavanja porudžbina, jako je teško praktično nemoguće da sve bude proizvedeno iste godine. Način funkcionisanja fabrike kao što je Ford je jako kompleksan da bi se ukratko opisao, ali oni koji ga poznaju u potpunosti sve ovo razumeju.
Ford weist den Weg.

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 24. mar. 2012. u 20:40h

grga ce da se zali.. :D

igor_ns

Poruka od igor_ns » subota, 24. mar. 2012. u 20:56h

OK, hvala. Nemam problema sa motorom, samo me zanimalo da li je to OK, i sada vidim da jeste.
Pozdrav.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“