EGR-ventil na turbini Mondeo 2. 1.8td
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 34
- Član foruma od: četvrtak, 9. feb. 2012. u 21:41h
EGR-ventil na turbini Mondeo 2. 1.8td
Do sada sam imao manje i vece probleme na mom autu ali uz pomoc clanova foruma sam masu tih problema resio,i na tome sam im jako zahvalan.Mozda ce izgledati da sam previse radoznao ali to je nesto jace od mene i volim da sam upucen u stvari koje me zanimaju.Stvar koja me trenutno zaokupljuje je EGR-ventil;sta je EGR-ventil,koja mu je svrha,kako funkcionise,crevce sa ventila gde se prikljucuje(na mali motoric izpod sofersajbne na koji su povezani vakumi od konzole za grejanje ili gde)?Mozda ce ovo nekome delovati smesno ali ako komentari budu dati od pravih poznavalaca Forda verujte mi da ce mnogima koristiti....
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
Re: EGR-ventil na turbini Mondeo 2. 1.8td
koristis pretragu foruma i nadjes da je EGR ventil koji sluzi za dodatno sagorevanje gasova 

Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
od kud na td mondeu egr?
sent from white land..
sent from white land..
- mbole
- Poruka: 14984
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ima ga na Mk2 (mislim da ga Mk1 nije imao). Kod ovog motora je sastavni deo usisne grane, i ne moze da se demontira (osim brusilicom
).
Crevce sa EGR-a ide na elektroventil koji se nalazi ispod sofersajbne, skroz u uglu na vozacevoj strani.
EGR - exhaust gas recirculation - odnosno recirkulacija izduvnih gasova, spravica koja je tu radi ekologije: http://en.wikipedia.org/wiki/Exhaust_gas_recirculation
Radi tako sto PCM (racunar motora) da signal elektroventilu, ovaj otvori vakum, i deo izduvnih gasova se usisava nazad u motor na ponovno sagorevanje.
PCM to radi (koliko se secam) samo nakon sto je motor postigao radnu temperaturu i kada je na visim obrtajima (ne pitaj me koliko tacno visim, al na leru treba da bude zatvoren). U sustini tada ne bi trebalo ni da se oseti.
Nevolja je sto usled garezi EGR cesto zaglavi, pa pusta izduvne gasove u usis i kad ne bi trebalo.

Crevce sa EGR-a ide na elektroventil koji se nalazi ispod sofersajbne, skroz u uglu na vozacevoj strani.
EGR - exhaust gas recirculation - odnosno recirkulacija izduvnih gasova, spravica koja je tu radi ekologije: http://en.wikipedia.org/wiki/Exhaust_gas_recirculation
Radi tako sto PCM (racunar motora) da signal elektroventilu, ovaj otvori vakum, i deo izduvnih gasova se usisava nazad u motor na ponovno sagorevanje.
PCM to radi (koliko se secam) samo nakon sto je motor postigao radnu temperaturu i kada je na visim obrtajima (ne pitaj me koliko tacno visim, al na leru treba da bude zatvoren). U sustini tada ne bi trebalo ni da se oseti.
Nevolja je sto usled garezi EGR cesto zaglavi, pa pusta izduvne gasove u usis i kad ne bi trebalo.
Djak pesak 

- nikola_focus
- Poruka: 1496
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
mbole piše:Ima ga na Mk2 (mislim da ga Mk1 nije imao). Kod ovog motora je sastavni deo usisne grane, i ne moze da se demontira (osim brusilicom).
Kako moze da se ustanovi da li je EGR zapusen, ili sta vec? Posto sam primetio na mom da ima malo ulja, odozdo, sa spoljasnje strane. Da li zaprljanost EGR ventila moze da uzrokuje da auto izbacuje malo plavicastog dima dok je hladan, otprilike 2 minuta posle hladnog starta, posle toga nema nista.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
- mbole
- Poruka: 14984
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Na Mk2 je jako velika verovatnoca da je do sada zaglavio (posto je proslo 12 godina od kad je napravljen poslednji Mk2
)
Plavicasti dim ne bi trebalo da je od njega, vec da je od ulja koje od nekud dolazi u kompresioni prostor, sto opet nije neko cudo za mator motor. Najverovatnije dolazi sa turbine, pa odatle i ta fleka oko EGR-a.

Plavicasti dim ne bi trebalo da je od njega, vec da je od ulja koje od nekud dolazi u kompresioni prostor, sto opet nije neko cudo za mator motor. Najverovatnije dolazi sa turbine, pa odatle i ta fleka oko EGR-a.
Djak pesak