Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Focus: Servo i vuca!!!

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
mikifocus
Poruka: 21
Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 09:19h

Ford Focus: Servo i vuca!!!

Poruka od mikifocus » utorak, 21. feb. 2012. u 00:35h

Ljudi primetio sam pre nekoliko meseci da mi je nivo ulja u posudi za servo pola prsta ispod crtice minimuma,da li treba da se dosipa i koje ulje tu ide?I nesto mi se tesko okrece volan,uporedio sam ga sa surakovim Golfom 3,kod njega volan moze da se okrece jednim prstom.Da li je takav servo kod Forda ili je neki problem,sta kazu ljudi koji voze Fokusa??? Ovo mi je prvi auto i prvi Ford i prvi dizel pa me interesuje koja su vasa iskustva u vezi sa servom?

Druga stvar koja me interesuje je to sto mi nekako slabo vuce! Do skoro sam vozio caletovu Toyotu Corollu '91 1.3 benzinac i sa svojih 75 konja priblizno isto vuce kao i moj Focus 1.8 TDDI dizel sa 90 konja.Testirao sam ga na putu prema Kopaoniku i na onim ludim krivinama sam ocekivao posto je auto bio prazan da ce bar cetvrtom da izvuce s obzirom na uspon,poludeo sam kad sam morao da ga vratim cak u drugu a na nekim mestima i u prvu. Kakva su vasa iskustva sto se ovoga tice? Ocekujem li ja previse od svog prvenca ili postoji neka stvar za intervenciju? Da napomenem da su promenjeni filteri i ulje i da je i dalje vuca ista. Da li je ovo normalno kod dizela?

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Re: Ford Focus: Servo i vuca!!!

Poruka od goja » utorak, 21. feb. 2012. u 00:57h

Volan jeste ''tvrdji'' nego sto se ocekuje ali ulja ne smije faliti pa dolij...vjerovatno ti negdje malo vlazi.
Ti motori nece da vuku na malim obrtajima ali daj mu malo prostora,odusevices se...stvar ukusa..

sasa_f1
Poruka: 9988
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » utorak, 21. feb. 2012. u 01:24h

I meni se pri kupovini auta volan ucinio malo tezim, ali je to ok, naviknes se, takav je. A sto se tice ove Corolle, istu takvu cale vozi, ne bi ona uopste trebala da se poredi sa tddi-jem kamoli da bude jaca od njega.

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 21. feb. 2012. u 01:39h

Sto se vuce tice, nesto ti tu ne stima ili je sjebano, ko zna... U svakom slucaju taj auto nije trom ;)

Servo je normalno da je malo tezi, zato je volan i generalno upravljanje 5x direktnije nego na tom golfu thumbsuph

Sent using Tapatalk
Fiesta!!

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » utorak, 21. feb. 2012. u 01:46h

Zatvori EGR ventil, meni je dosta pomoglo sto se tice povlacenja...

popovicvl
Poruka: 5662
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » utorak, 21. feb. 2012. u 07:31h

TDDI90 vuce od 2000 do 3000. Ispod i preko ovih obrtaja nema sta da trazi osim kruziranja. Ja kad se penjem gledam da bude izmedju 2000 i 2500, samo biram brzinu, dal 3ca ili 4ta, ponekad i 5ta. Za drugom nema potrebe ocim ako se kilavi za nekim kamionom.

Volan je tipican za Focusa, tvrd i veoma direktan, svaki milimetar na volanu se prenosi na tocak. Prosto sam imao strah dok sam vozio Golf 4 da mi ne pobegne volan iz ruku. Treba li da ti kazem da je na RSu volan jos kruci, a ima servo. Tek je to milina pod prstima. Navikni se to je Ford. Veoma je lako navici se na Fordov direktan volan, a veoma tesko odvici se.

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » utorak, 21. feb. 2012. u 07:52h

proveri letvu volana, sumnjiva mi je, da ne curi slucajno ulje na nju, a i trebao bi mnogooo bolje da ide

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 21. feb. 2012. u 09:10h

I obrati pažnju na sledeće:
Ako dolivaš servo ulje kad je motor hladan, dolij ga do podeoka ˝COLD˝ koji se nalazi na polovini izmedju MIN i MAX thumbsuph
Slika

m_peki
Poruka: 561
Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h

Poruka od m_peki » utorak, 21. feb. 2012. u 10:58h

totti piše:I obrati pažnju na sledeće:
Ako dolivaš servo ulje kad je motor hladan, dolij ga do podeoka ˝COLD˝ koji se nalazi na polovini izmedju MIN i MAX thumbsuph
+1, Obavezno obratiti paznju da li je motor hladan ili vruc. A sto se tice Kopa tesko da ces petom ili cetvrtom i ako po mom svezem iskustvu ato ide do OO

mikifocus

Poruka od mikifocus » utorak, 21. feb. 2012. u 13:12h

Koje ulje ide za servo,jel neko univerzalno ili moram da ga teram kod majstora da prazni sistem pa da sipam novo?
Sto se tice vuce,bolje vuce od Corolle to je neminovno ali mi nesto nema neke preterane razlike! Da se razumemo,lepi on za sediste recimo u trecoj od pola gasa,to je predpostavljam izmedju 2000 i 3000 obrtaja,nisam obratio paznju,nego mi se nesto na usponu nije bas pokazao ocekivao sam da bolje izvuce posto je dizel.

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » utorak, 21. feb. 2012. u 13:23h

A jel ti dimi auto?
Ja sam tecnost, tj ulje za servo samo dolio, Dexron III crvene boje. I obrati paznju na ovo sto su ti pricali za "Cold" podeok,i naravno motor treba da bude hladan.

Neša
VIP
Poruka: 5055
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » utorak, 21. feb. 2012. u 16:08h

Nesto tu nije kako treba...on bas ne oseca brdo,katapultira od 2000 obrtaja pogotovo u 2.i 3.brzini odusevio sam se kad sam isao preko Tresibabe,mada je na Kop.bas veliki uspon. Mogu da dodjem Focusom do Nisa pa da uporedimo.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

mikifocus

Poruka od mikifocus » utorak, 21. feb. 2012. u 17:36h

Nisam primetio da mi u voznji dimi,sada kad su bili ovi snegovi,zaglavio sam se na parkingu pa sam ga nagazio da se izvucem iz snega i tad se prvi put podigao veci oblak dima.Sad u martu idem na svadbu u Knjazevac pa cu preko Tresibabe da ga stisnem da vidim kako ce da se ponasa,naravno ako vremenski uslovi budu zadovoljavajuci za test. :)
Dok sam grejao auto sad po ovoj zimi,primetio sam pozadi na snegu da iz auspuha bas ostaju crne mrlje.

m_peki
Poruka: 561
Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h

Poruka od m_peki » utorak, 21. feb. 2012. u 19:03h

To ti je garez iz katalizatora.

sOmir
Poruka: 165
Član foruma od: subota, 8. okt. 2011. u 23:45h

Poruka od sOmir » utorak, 21. feb. 2012. u 22:39h

Ni ja nisam primijetio da mi dimi dok neko nije rekao, i to baš na kretanju izbaci mali oblak. Onda obratim pažnju i u vožnji, dimio je pravo kada se stisne. Problem je bio u katalizatoru i 95% gradskoj vožnji koja ga je dokrajčila jer se nije imao kad propuhati. Izvadio sam saće a katalizator je ostao samo fizički iako mnogi kažu da je bolje staviti cijev, a kod mene je ostao radi tehničkog. Prošao sam i njega uredno, co2 je bio u granicama normale, a jedina negativna stvar( vjerovatno štoo nisam stavio cijev) je to što mi se turbo rupa malo povećala.

Uglavnom mi od tada manje troši i bolje ide, a dokaz koliko je bio začepljen je taj što drugu s Puntom 1.2 od 60 konja nisam mogao pobjeći više od jedne dužine. Nakon skidanja smo opet stali na crtu da vidimo razliku, i ostavljao sam ga najmanje tri dužine za 500 metara koliko smo ih stisli :)

DimeNS
Poruka: 26
Član foruma od: utorak, 7. feb. 2012. u 20:21h

Poruka od DimeNS » sreda, 22. feb. 2012. u 19:06h

Vozim Tddi vec 2 god.i sto se tice cepanja uzbrdo nemoj ga spustati ispod 2500 rpm,samo ga gusis a on to ne zeli :)
A u servo mozes sipati bilo koje ulje za automatske menjace.... thumbsuph ali ipak proveri da ne flisuje negde :rotfl:
Kuca je tamo gde mi je :ford:

mikifocus

Poruka od mikifocus » sreda, 22. feb. 2012. u 21:27h

DimeNS piše:Vozim Tddi vec 2 god.i sto se tice cepanja uzbrdo nemoj ga spustati ispod 2500 rpm,samo ga gusis a on to ne zeli :)
A u servo mozes sipati bilo koje ulje za automatske menjace.... thumbsuph ali ipak proveri da ne flisuje negde :rotfl:
Primljeno k znanju,videcu vec sledeceg meseca na Tresibabi dal ce da trese babu ili ce da bude tromi deda! :D
Moram i ovo za servo da proverim da mi ne pusta ulje negde. cekicko

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » sreda, 22. feb. 2012. u 21:39h

kad su menjani filteri? za gorivo i vazduh.'oce i zbog toga da slabije vuce
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

mikifocus

Poruka od mikifocus » sreda, 22. feb. 2012. u 23:03h

Filteri (gorivo,ulje,vazduh i klima) kao i ulje promenjeni prosle godine u julu,kad je kupljen auto. Sad kad budem presao 10.000 ide opet zamena pa cu da vidim da li ce da bude isto.

shakal_86
Poruka: 437
Član foruma od: petak, 6. jan. 2012. u 10:01h

Poruka od shakal_86 » četvrtak, 23. feb. 2012. u 09:14h

Ajde i ja da pitam prekjuce sam mu sipao dexron III i dodao normalno do max.Kasnije sam ga provozao i dok je povukao ponovo je bio ispod min.Pa sam mu dolio presao je malo vise od max jer sam mislio da ce ponovo da povuceI od tada mi je volan extra radeo nije se cuo uopste.E juce mi je tecnost bila do vrha cepa.Izvadio sam neki deo pomocu sprica ali nisam mogao da vidim koliko jer je bilo sunce pa mi je smetalo.Kasnije nakon 20 km predjenih opet mi se cuje volan kada okrecem ono kao trrrrr ja stanem pogledam tecnost mi je ponovo do vrha cepa e sad moje pitanje da li se to cuje zbog tecnosti sto ima previse ili nesto nije u redu.Usvakom slucaju posle posla cu da ga ispustim pa cu videti ali posto ce to da bude oko 4 popodne da pitam ovde mozda neko zna`??
Da napomenem da mi se pre zamene nije cuo volan uopste i lepo je radio samo sto mu je bilo ispod min pa posto sam kupio Litar a staje oko 900 grama onda sam resio da ga zamenim.
Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''

st.misa
Poruka: 11
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 20:01h

Poruka od st.misa » četvrtak, 23. feb. 2012. u 10:54h

Imao sam ja problem sa uljem za servo, poceo da ga gubi, curilo ispod motora, u bocici pao na minimum, otisao kod Gagija i ispostavilo se samo da je u pitanju bio filter za ulje koji se olabavio...

Sada sve ok, ne gubi vise niti ima tragova curenja :D

djole fiesta
Poruka: 111
Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 23:45h

Poruka od djole fiesta » četvrtak, 23. feb. 2012. u 12:31h

@ shakal_86
Na TV-u sam gledao čini mi se, da kad se menja ulje od servoa da mora da se radi ozračivanje (ispuštanje vazduha). A to baš kako opisuješ deluje mi kao da ima vazduha u sistemu. Nisam to nikada radio, video sam na TV-u, i ne mora da znači da sam u pravu! :(

shakal_86
Poruka: 437
Član foruma od: petak, 6. jan. 2012. u 10:01h

Poruka od shakal_86 » četvrtak, 23. feb. 2012. u 12:42h

Malo pre sam nasao slobodnog vremena i pokusao sam
tj izvadio sam dosta tecnosti izvadio sam ga do pola.I onda upalio auto i okrecao volan u mesto nakon 20 sekunde ugasim auto i pogledam u posudi povecao se ponovo nivo a volan mi se i dalje cuje kada ga okrecem kao da cvili ili tako nesto neki zvuk.
Pa sad mozda ima tog vazduha nego kako da ga ozracim jer to ona procedura kao skine se cep i upali auto ili ???
Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''

djole fiesta
Poruka: 111
Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 23:45h

Poruka od djole fiesta » četvrtak, 23. feb. 2012. u 13:18h

Nisam majstor ali čini mi se da je procedura vrlo komplikovana ako je vazduh u pitanju! To mora neko ko se dobro razume da ti napiše odgovor. A kako si zamenio ulje? Da li si ga negde ispustio ili si zamenio samo ono u boci?

mikifocus

Poruka od mikifocus » četvrtak, 23. feb. 2012. u 14:50h

E i meni se to culo u volanu kad sam uzeo auto! Vise neko struganje,cviljenje kao da se negde gvozdje tare jedno o drugo. Ja sam to zanemario,sad u zadnje vreme i ne obracam paznju toliko,moracu da vidim sta je. A da,to mi se desava pri malim brzinama,recimo kad radim polukruzno negde ili kad skrecem naglo u raskrsnici,na otvorenom putu ne.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“