Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Modneo 18 td mk2 - Paljenje - problem

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

amko79
Poruka: 10
Član foruma od: ponedeljak, 26. apr. 2010. u 19:02h

Modneo 18 td mk2 - Paljenje - problem

Poruka od amko79 » petak, 10. feb. 2012. u 09:32h

Pozdrav svima,

Imam problem. Obzirom da mi je vozilo zatrpano sa sarajevskih 110cm snijega, napravio sam pocetnicku gresku, nisam ga upalio već 8 dana. Jutros sam probao, vergla fino (dobra baterija) ali nece da upali. Zatim sam skinuo crijevo sa filtera za gorivo da vidim da se nafna mozda nije smrzla i nije!

Sta bi mogao biti uzrok sto nece da upali? Prije ovih minusa sasvim je normalno palio.

Mozda ondaj stari kamionđski fol da palim novine ispod motora? :)

Pomozite mi da upalim Forda,

Hvala.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: Modneo 18 td mk2 - Paljenje - problem

Poruka od milan_gt » petak, 10. feb. 2012. u 09:43h

ne moras novine, mozes i grejalicu ili el rostilj.. :D
nemoj muciti auto dok ti jos nesto ne crkne nego ga ugrej, upali i pravac kod elektricara da proveri grejace, vi tamo imate samo evro dizel jel tako?

sent from white land..

amko79

Poruka od amko79 » petak, 10. feb. 2012. u 09:58h

Da samo euro dizel, jel to znaci da ne moze smrznuti?

Znaci ima smisla pokušati ugrijati motor grijalicom ili necim drugim, pa pokusati upaliti. Pa ima da pokusam, pa šta bude...

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 10. feb. 2012. u 10:01h

sta god je u pitanju moras ga grejati, pazi ako imas plasticni suspleh ispod motora..

sent from white land..
Poslednja izmena: milan_gt, na dan petak, 10. feb. 2012. u 10:01h. Ukupno izmenjeno 1 put.

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » petak, 10. feb. 2012. u 10:01h

pa mozda se i ulje steglo, zagrej dva puta da crvkne relej ispod haube, pa zaverglaj dva kruga, pa opet zagrej da cukne relej ispod haube i pali sa malim gasom , kada se javi motor samo pun gas dok nenabije 1500 obrtaja, tek onda pustas gas da radi na leru, probaj tako, ali napuni akumulator
ako si dugo vreglao i nabio naftu u klipove, nema nista ni od ovoga, ja sam onda palio na gurku, sto nije preporucljivo, al sam ga palio jedno 1000 puta mrgreen ..

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » petak, 10. feb. 2012. u 10:27h

vidi sto milan kaze da li imas plastiku sa donje strane, pa ces je vrv morati skinuti .... (jeste da i ona trpi visoke temperature ali nije za podloziti ispod nje :vid budale: )

nemoj ovo silno grejanje, pa verglanje itd, meni je tako pre 10ak dana izvukao aku....

darko sto to ako se dugo vergla, jel onda nema sanse da upali bez gurke ili?
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

darko darko

Poruka od darko darko » petak, 10. feb. 2012. u 10:36h

zato sto mu nabijes naftu u klipove, a dizel kada presisa je mnogo gore nego benzinac, gotovo je nemoguce upaliti bez vuce, a grejati pa varglati pa opet, probaj i ti, videces, prvo baci toplu naftu, promeni malo temperaturu da lakse zavergla, ali najbitnije je da pumpa drugi put ima jaci pritisak, zasto nemam pojma. Takodje i kad vruc tesko pali zbog pumpe ova bajalica pali, probajte.
da ako su novi org grejaci samo jednom da cakne, jbg ja to nikada nisam menjao...

shakal_86
Poruka: 437
Član foruma od: petak, 6. jan. 2012. u 10:01h

Poruka od shakal_86 » petak, 10. feb. 2012. u 13:52h

Ajde da pitam i ja ovde drugar ima ford focus 2002 TDDI 1.8
Juce mu je jedva upalio.TJ nije davao nikakave znakove za paljenje.On je pomislio da mu je smrzo diesel u rezervoaru.
Pa je sipao oko 5 litara.Nakon toga je upalio i sve je bilo u redu.Danas je je jedva upalio.
Ali je kada je krenuo poceo je da mu seca auto.
Nakon toga nekoliko metara se i ugasio.Upalio ga je nekako nakon dosta verglanja presao nekoliko metara i opet se ugasio.
Kaze da auto uopste ne prima gas.Posle toga vise auto nije hteo da pali.I tako je ispraznio akumulator.Izgurao ga je do neke nizbrdice i pokusao tako da ga upali,kaze upalio je ali se posle opet ugasio.E sad me pitao sta to moze da bude problem i da li mogu da ga slepujem.Meni se na ovom snegu opste ne slepuje jer moramo da idemo na neke uzbrdice ali na ovom snegu moze i mene da povuce.Pa se ne bih rizikovao.
Jel mozemo nekako da probamo na infuziju da ga upalimo da vidimo da nije zaista smrzla nafta u rezevoar.Ili je nesto drugo u pitanju.Ja sam pre palio na infuziju benzince ali diesel ne znam kako se to radi.
Jel ima neko neki predlog???
Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''

darko darko

Poruka od darko darko » petak, 10. feb. 2012. u 15:48h

zamrzao dizel, prvo neradi na vecim obrtajima (snagu), pa na malo manjim, manjim dok se ne zapusi skroz, onda stane, i nema paljenja dok se neotkravi....

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Poruka od Mosha » petak, 10. feb. 2012. u 15:49h

Stavi krpu preko filtera nafte i sipaj vrucu vodu. Prikaci kablove na njegov aku, sacekaj malo da se bar malo povrati i neka ga pali. Ako mu je zaledila nafta to ce mu pomoci, medjutim ostaje problem da je u rezervoaru i dalje zaledila i mozda bi najbolje bilo da opet kupi 5 lit. ED i sipa vecu koncentraciju aditiva protiv smrzavanja, promesa, i sve sipa u rezervoar.
Posto ovih dana temperature idu ispod -20 i ED smrzava, nagledao sam se juce tonu novih dizelasa koji ne pale na ED.
Inace, drzati akumulator prazan, posebno na ovim temperaturama je odlican nacin da se sahrani pa neka gleda da sto pre to resi.

shakal_86

Poruka od shakal_86 » petak, 10. feb. 2012. u 16:28h

Hvala na odgovoru on je sada na posao pa cemo sutra kada izadje sa posle da vidimo da uradimo ovako kako ste rekli.Hvala na odgovorima. thumbsuph

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 10. feb. 2012. u 16:36h

zovu me malopre iz servisa kazu doslepali mi mog bivseg belog mondea 1.8 td (presao preko 550.000 bez intervencija na motoru) pre 15 dana mu spao zupcasti a pukao kajis sa pumpe jer je uleteo u neki sneg/led (nije mi jasno o cemu se radi ali bila buka neka u servisu, nije ni bitno) kaze otvaram haubu ono motor pun snega i leda, ledenice se okacile o creva i slicno, uglavnom je on vratio taj zupcasti, uzupcio, za kljuc i upalio na prvu :D

shakal_86

Poruka od shakal_86 » subota, 11. feb. 2012. u 13:04h

Danas sam bio sa drugarom kod njegovog auta.Drug je napunio akumulator juce i danas probao da ga upali.Ali pre toga kaze da je sipao prviu vrucu vodu na Filter za gorivo kao sto ste i rekli sa krpom i kaze da nije uopste hteo da vergla kao da akumulator oupste nije ni punio.
Onda me je zvao da odem tamo da mu odnesem moj akumulator koji imam rezervni od starog auta mada je on 55 kw.Ali moj je dobar i nov.Probali sa njim ali nismo sipali toplu vodu preko filtera.Na pocetku nije hteo da vergla posle je poceo da vergla ali ja da ne bih sjebao akumulator prestao sam.Samo sto sam prestao on je ponovo sipao toplu vodu preko filtera za vazduh.I samo sto je sipao ja pokusao opet da ga upalim e onda se cuo neki cudan zvuk.Nesto je cvililo dok je verglao ali nije to bilo verglanje nego kao da je potpuno oslabeo akumulator.Ja jos uvek nisam znao sta je uradeo dok nisam izasao kod njega i on mi je rekao da je ponovo sipao vodu.
Zatim sam pogledao i opazio sam da je ispod tog filtera za gorivo alternator i opazio sam da je alternator mokar.
Pa sam se zapitao da nece sada da vergla zbog mokrog alternatora.
Pitao sam ga da nije slucajno nakvasio alternator on mi je rekao da ne zna jer je stavio krpu na filter za naftu i nije video.
Onda sam imao neke stare kable za paljenje mada sam znao da ne rade ali nisam bio siguran.
Probali ali nista(uverio sam se da kable nisu u redu)
E sad moje misljenje je da se alternator dosta nakvasio pa zbog toga nece da okrece.Jer je poceo da cvili.
Znam da mi je akumulator dobar jeste da je od 55 kw ali i ja sam moj auto palio sa njim.
Pitanje da li je zbog nakvasenog alternatora ili nesto sa strujom nije u redu?
Pa bih zeleo da cujem vase misljenje sta dalje raditi ili proveriti???
Meni da je benzinac znao bih sta da radim ali ovako kod diesela se ne razumem uopste a moj drug pogotovo on ne zna ni zasta akumulator sluzi :ozid:

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 11. feb. 2012. u 13:43h

znaci svaka vam cast.. :D

sent from white land..

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 11. feb. 2012. u 14:06h

e sada ste mu jebali kevu, sipali vodu i sve zaledilo, zato i nemoze da vergla i jer je ili alternator ili neki drugo pokretni deo postao ne pokretan na kaisu, ako ga ne odmrznete negde u garazi, cekace dole prolece, :( pun gas

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » subota, 11. feb. 2012. u 14:27h

:rotfl:
Slika

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Poruka od Mosha » subota, 11. feb. 2012. u 14:33h

Pa pogresili ste sto ste sipali vodu a niste ga upalili, tj probali da ga upalite a znali ste da je akumulator prazan. Kad upalis auto on rasprska tu vodu i ona ispari od toplote motora ovako se samo zaledila tu gde ste je sipali.

shakal_86

Poruka od shakal_86 » subota, 11. feb. 2012. u 14:38h

Jbg i ja sam mu to isto rekao a on jbg ja dok sam ga verglao on sipao vodu.Rekao sam mu nekako da proba sa fenom da ga osusi.Ali problem je jer nigde nema struje u blizinu ne znam kako ce. :(

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 11. feb. 2012. u 14:48h

sale nemo se brukas..navikli smo da sve lako resavas :D

sent from white land..

zrnesa
Poruka: 21
Član foruma od: sreda, 11. jan. 2012. u 13:59h

Poruka od zrnesa » subota, 11. feb. 2012. u 15:00h

Sad vam je najpametnije da se odslepate do necije garaze da se odledi za to vreme namesti kablove bar to nije neka mudrost ako ne tu su kinezi. Kad prestane da cvili pokusajte da upalite ali bi bilo pozeljno da promeni filter za gorivo i produva crevo od rezeorvara mozda je neka mehanicka prepreka posto je rezeorvar prazan(meni se desavalo povuce nesto ko zabokrecina i zapusi crevo i filter) Ako nemate garazu spremi kablove i opet ga zali vrucom vodom sta da ti kazem ali obavezno porduvajte dovod goriva do filtera. Ovde u zr bilo -27 pa sam upalio focus tddi 01 u rezeorvaru nemam vise od 5 lit eurodizela bez aditiva pa nije smrzao jos tebi ispod 80cm snega nema sanse sam sneg mu je izolacija

Kad sam rekao da spremis kablove mislio sam da uzmes struju sa auta koji je upaljen a ne sa tvog akumulatora od55 am preslab je bice tu dosta verglanja

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 11. feb. 2012. u 15:14h

ako zauzam neki nedozvoljen parking, onda polivajte ga jos, ako imate crevo bice vrh, i nemoze posle niko da ga oslepa mrgreen

Dex84
Poruka: 93
Član foruma od: subota, 19. feb. 2011. u 17:50h
Kontakt:

Poruka od Dex84 » subota, 11. feb. 2012. u 18:37h

šta mislite o špricanju WD-40 u usisnu granu, kao pomoć pri paljenju?
POŠTUJ SAOBRAĆAJNE PROPISE!!!
Slika

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 11. feb. 2012. u 18:40h

odlicno za ventile hahahaha , postoji sprej za stratovanje na haldnom ali ni on nije dobar za ventiile iako je napravljen za to, batali

amko79

Poruka od amko79 » subota, 11. feb. 2012. u 18:58h

Ja sam upalio, vjerovatno je bilo danas malo toplije u Sarajevu (-12).

Hvala svima na savjetima....

riddick
Poruka: 364
Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h

Poruka od riddick » nedelja, 12. feb. 2012. u 13:49h

Je*em li ga,od tople vode alternator ne moze trenutno zaleiti,morao je vrtiti bar koji krug! Btw,ako nije zaledio,kakve veze ima alternator sa paljenjem :wtf:
Sto se tice mog mk2,samo jedno jutro nije upalio na -27,i to zbog akumulatora,od tada svake veceri skinem akumulator i unesem u kucu,kad stavim ujutro on kresne ko sibica :D
Endura DE

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“