Zamena motora Mondeo 1.8TD
Moderator: Dragomir
- MRDeny
- Poruka: 45
- Član foruma od: četvrtak, 29. jan. 2009. u 15:13h
Zamena motora Mondeo 1.8TD
Trebao bih izvrsiti zamenu motora,inace auto je Mondeo 1.8 TD,pa me zanima moze li motor izaci bez menjaca,posto sam vec poceo nesto skidati,ali mi ovako vizuelno izgleda nemoguce da motor moze izaci jer je suvise blizu trapa tj kosa.Treba li otpustiti i nosace menjaca kako bi motor izasao(gornji nosac sam skinuo)Zamolio bih Dragomira ako je moguce u kratkim crtama da mi navede redosled radova za demontazu tj.vadjenje motora.I jos nesto me zanima,koji je laksi nacin vadjenja motora,(sa menjacem) ili (bez menjaca)??? Ovo mi je prvi put da vadim motor na prednjoj vuci,na zadnjoj sam to radio bezbroj puta,ali ovo sada je ipak malo konfuzno.Pozdrav za Fordovce!
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Re: Zamena motora Mondeo 1.8TD
Motor je mnogo lakse izvaditi da menjacem.
podignes auto raskopcas polu osovine,donja dva nosaca motora,sajle biraca,creva od vode,creva od nafte,auspuh i skines kompresor klime.Motor vadis gore(neznam sa cim raspolazes od alata)
podignes auto raskopcas polu osovine,donja dva nosaca motora,sajle biraca,creva od vode,creva od nafte,auspuh i skines kompresor klime.Motor vadis gore(neznam sa cim raspolazes od alata)
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
-
- Poruka: 427
- Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h
OBRATI PAZNJU dali na pumpi ima PATS ili elektroniku za kod kljuc. u tom slucaju moras prebaciti pats ili sa starog motora prebaciti boosch pumpu tj. lukas
- MRDeny
Pumpa (lukas)je skinuta i vec prebacena na motor koji se ugradjuje,ali me zanima kako trebam rastaviti poluosovine,(gde se rastavljaju).Dali trebam odviti one velike matice na glavcinama tj.sta ustvari trebam jos tu da demontiram oko glavcine(tocka) kako bi raskacio poluosovine???
- Mosha
- Poruka: 272
- Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
- Kontakt:
Odvrnes taj veliki sraf sa glavcine, navoji na koje je on zasrafljen su prakticno deo homokinetickog zgloba (i dalje poluosovine) i njega je potrebno da odvojis tako sto ces ga nabijati unutra a glavcinu vuci napolje, ako je daj kinetik iz prve ugradnje moguce da ces se debelo pomuciti da ga skines. Pre nego sto pocnes odvajanje zgloba od glavcine trebas da skines tu kuglu sa donjeg dela glavcine, zasrafljena je sa tri srafa na viljusku i jednim na glavcinu ako se dobro secam, mozda i jos kraj spone, zavisi koliko ti je zgodno. Posle toga poluosovina je slobodna i mozes je raskaciti gde ti je volja.
Napominjem da sam ja samo gledao dok se ovo radilo, mozda sam nesto propustio da napisem.
Napominjem da sam ja samo gledao dok se ovo radilo, mozda sam nesto propustio da napisem.
- popovicvl
- Poruka: 5661
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Moram dodati ovde jedno polu "off" pitanje. Da li u Mondea Mk2 moze lagano "sraf na sraf" da se ugradi 1.8 tdci motor?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Imam tu zamisao da u mondea MKII ubacim TDCI iz fokusa.Uz malo prepravki trebalo bi da moze
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- MRDeny
Hvala puno,na uputama i instrukcijama u vezi demontaze motora,pomoglo mi je samo sto ja nisam skidao zglobove,vec oslobodio kuglu i sponu zupcaste i malo pomerio glavcinu tako da je poluosovina sasvim lagano izasla iz menjaca.Nema potrebe vaditi poluosovinu iz glavcine.Moram priznati da sam ponovo odusevljen jednostavnoscu i resenjima mehanickog dela na ovom modelu Forda.Do sad sam vozio i radio sve modele sa zadnjom vucom i bio odusevljen jednostavnim resenjima a evo od skora po prvi put vozim Forda sa prednjom vucom,nazalost morao sam odmah raditi ovako veliki posao na njemu,ali inace kako bih drugacije i bolje mogao upoznati auto tj.mehanicka resenja.Sta da kazem drugo sem,FORD JE FORD,hvala jos jednom na pomoci i veliki pozdrav za Fordovce!!!