poomagajte tdci focus
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 10
- Član foruma od: četvrtak, 3. nov. 2011. u 00:47h
poomagajte tdci focus
cao svima.ova moja tema je aktuelna vec neko vreme.naime oni koji su pratili moj problem znaju da je auto dimio i nije imao snage uz to je i blinkao lampicu za grejac.ja sam po preporuci mnogih skinuo dizne i odradio prelivne ventile i ulazak na jednoj dizni.kada smo vretili u auto dizne i dalje nije hteo da radi.dekodirali smo dizne i sve je bilo ok.sada se javlja drugi problem.NECE DA PALI. dijagnostika pokazuje da pumpa ima malo pritiska pri paljenju.A kada ga upalis sve je u najboljem redu.vuce i ide kao da ima i vise od 115 ks. HVALA NA SAVETIMA 

Poslednja izmena: sarma, na dan nedelja, 20. nov. 2011. u 20:11h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9930
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
Re: poomagajte tdci focus
samo ti pali na gurku,pa kad ti preskoci kais bice pomagajte drugovi 

ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
ko ti radi dizne, imas beo dizel i bt dizel, bolje kod branka, ostali citaj NEMAJU ALAT, NEZNAJU I SAMO TE ZAJEBAVAJU, imas sto takvih tema, nisi nista uradio, dzabe se trudis da nesto uradis, svako ima finansiske probleme, obicno ti problemi dovode do neceg jeftinijeg koje izadje skuplje pa ponovo radis ali kako treba, cekaj dragomira on ti je tata za fordove iakonije bosista .....
al ja mislim da nema sta da se pametuje, treba da jasi slep do bt dizela.....
al ja mislim da nema sta da se pametuje, treba da jasi slep do bt dizela.....
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Evo da se ne ponavljam, kolega Vojo je sve lijepo opisao pa citajte.Re: Problem mondeo 2,0 TDCi
od vojo.bogdanović » Uto Avg 09, 2011 11:22 am
Evo, da se na kraju javim i prepričam kako je tekao taj dan D.
Kako se moglo pročitati iz prepiske u ovoj temi, definitivno su problem majstori koji rade bez alata, pored toga što su needukovani (kako se da zaključiti). Ako to nije istina, ako imaju obrazovanja, onda u nedostatku alata idu namjerno da te prevare. Ni jedna ni druga opcija nisu dobre, a ne znam koja je gora.
Napokon, kada smo riješili razne felere koji su trebali da se riješe na autu, otišao sam u Ponedeljak kod Branka Tadića u BT Dizel, kod hipodroma. Tačnije, odvezao sam auto dan ranije da bi ga u jutro upalili hladnog i vidjeli kako se ponaša.
Prvo su provjerili prelive na diznama starinskim ali neprikosnovenim načinom, bočicama sa prozirnim plastičnim crijevima. Na svaku diznu su stavili jedno crijevo i upalili auto. Odmah se pokazalo da su 1. i 4. dizna loše. Naime, prelivi su krenuli u cijevčice dosta brže nego kod 2. i 3. koji su bili prilično ujednačeni. Po tome je Branko zaključio da bi 1. i 4. trebalo prvo reparirati pa probati kako se ponaša auto. Teko su i krenuli sa reparaciom. Pohvalio bi momke koji rade sa diznama, Gileta i Igora(ako sam dobro zapamtio imena, ako nisam izvinjavam se). Momci su jako pedantni i ni u jednom trenutku nisam posumnjao da će odraditi posao kako treba.
Gile, jedan gospodin srednjih godina koji voli oldtajmere, je bio zadužen za rastavljanje i sastavljanje dizni dok je Igor bio zadužen za kategorizaciju istih na Hartridge testnom stolu.
Ja sam bio prisutan svo vrijeme u radioni i ispred mene su radili sve opravke koje su bile potrebne. Gile je sadržaj dizni rastavljao pincetom da ne bi ostavljao epitele kože na dijelovima, svaki element je oprao u nekoliko tekućina i tek onda su ti djelovi išli na pregled Branku koji ih je pregledao putem mikroskopa.
Na prvu su uočili jednu "čudnu" činjenicu. Naime, kako su mi u Burin servisu "reparirali" dizne, tamo su mi rekli da su promjenjeni (i naplaćeni) prelivni ventili, ali kada su momci otvorili dizne oba ventila su bili iz prve ugradnje. To pretpostavljaju da je tako jer su ti ventili (inače diskolikog oblika sa dva mala trna, po jedan na svakoj strani diska) bili svijetle metalne boje površinske obrade dok su, prema tvrdnjama Branka, svi originalni ventili koje on uvozi iz Engleske u nekakvoj crnoj površinskoj obradi i uvijek su takvi i dolazili. Tu razliku u izgledu sam vidio i sam, a i malo dijete bi to primjetilo. Sad, obzirom da se "majstori" snalaze za rezervne dijelove na razne načine moguće je da su to dijelovi sumnjivog kvaliteta iz Turske ili Grčke, ali je najprije pretpostavka da su samo ultrazvučno oprani i vraćeni na isto mjesto. Pa se malo zamislite.
Nakon zamjene ventila desio se prvi pokušaj kategorizacije dizni i nisu prošle iz razloga jer su ulošci bili dotrajali, što se ne može vidjeti golim okom. Iako su u Šabcu to vjerovatno gledali na taj način, ali neću da tvrdim jer nisam mogao ući u njihovu radionu. A Saša Burin mi je rakao da su ulošci u "solidnom" stanju kada sam se požalio da auto nije kao što je bilo i nakon njihove popravke, te da su to što se čuje ulošci i da "mogu ići još".
Tada je Gile zamjenio i uloške dizni, pa su iste prošle kategorizaciju bez problema. Znači, dijelovi ili prolaze test ili ne prolaze, nema te kategorije "možda" ili "odoka" su dobri ili nisu.
Kategorizacija je rađena u više navrata iz razloga da se ne mjenja ono što nema potrebe da se mjenja a sve sa ciljem da kupac prođe jeftinije, što je JAKO pohvalno. Mene je reparacija koštala 150e po dizni, a mogla je koštati i manje da su iste bile u boljem stanju.
Nakon ugradnje dizni, rad auta na leru se promjenilo drastično, mada se i dalje čuo nekakav klktavi zvuk u pozadini. Kazaljka obrtomjera, koja je stalno radila gore-dole, postavila se na jedno mjesto kao da ju je neko zakucao ekserom. Branko je, gledajući na moj budžet, rekao da on ne bi radio ništa na druge dvije dizne i da bi se opkladio da su u pitanju podizači ventila te da pokušam da malo vozim i vidim da li će da se pojačava taj zvuk ili ne. Međutim , kada sam pošao nazad do Dragomira auto je išao i dalje očajno, kao da je imao 70 KS a ne 130 KS.
Kod Dragomira u radioni Marko, jedan od njegovih majstora, je pokušao da zamjeni overboost ventil u nadi da je tu problem ali to nije davalo rezultat. Na kraju, Marko je posumnjao u tipičnu boljku Mondea, začepljena vakuumska crijeva, obzirom da aktuator promjenjive geometrije nije radio usljed nedostatka vakuuma, a njega kontroliše prije spomenuti overboost ventil.
Kada je skinuo razvodni set sa crijevima shvatio je da su crijeva opet pozabadana metodom "ofrlje" i da im se trebaju promjeniti mjesta te da nisu začepljena. Podsjeća li vas to na nekoga prethodno spomenutog?
Kada su vakuum crijeva postavljana na konektor kako treba i vraćena na uređaje koje bi trebalo da opslužuju, auto je poletilo. Bukvalno. Jedva sam zakočio na izlazu iz Dragomirove ulice, ali je to bilo korisno jer sam utvrdio da ABS radi nakon izmjene kočione tekućine od prije mjesec dana.
Ali, najbitnije od svega je to da se izgubio kliktavi zvuk u pozadini, vjerovatno zbog toga što je smjesa goriva i vazduha dovedena u predviđene okvire i odnose. I to je bilo to. Dobio sam savjet od Dragomira da ne diram 2. i 3. diznu ako mi ne bude stvarala probleme, a ako bude, znam šta je riješenje i kome da se obratim.
Na kraju, za sve koji budu imali probleme sa diznama kakve sam imao ja, predlažem vam da ne trošite novac na raznorazne pokušaje da prođete jeftinije i da ne slušate nestručne ljude i prijedloge. Ja sam to radio i opekao sebe i novčanik.
Delphi dizne ne možete popraviti bez odgovarajuće tehnologije koja će da ih testira i da im da novi kod na osnovu kojeg ta dizna komunicira sa računarom. Makar ne dirali ništa unutar dizne, ako je samo otvorite i zatvorite tj. ako samo odvrnete kućište i zavrnete, MORATE diznu staviti na testni stol koji će da joj odredi novi kod. I tačka. Drgačije ne može, ma šta bilo ko tvrdio.
Isto tako, 4 dizne i pumpa ne mogu da se repariraju za jedan dan. Tačnije, mogu ali možete vidjeti rezultate tog repariranja u mom slučaju. Samo testiranje jedne dizne može da traje i do sat i po. Puta 4 komada, puta broj testiranja ako prvi put ne prođe, plus pumpa, pa vi vidite.
Testnu tehnologiju proizvodi Hartridge iz Engleske koji to radi već 20 i više godina za Lukas (kasnije za Delphi, nakon što je ista američka firma kupila kompaniju Lukas). To je ovaj stroj http://www.hartridge.com/products/commonrail/cri-pc.htm .
Nadam se da će ovo biti od pomoći. Za sva pitanja stojim na raspolaganju.
vojo.bogdanović

"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
hvala na savetima,voleo bih da mi se javi dragomir i da kaze svoje misljenje.Moje misljenje je da pumpa nekako prima vazduh ili gubi naftu kada se auto ugasi,pa se ponasa kao kada zamenis filter a ne napunis ga naftom i povuces gorivo iz rezervoara.
- mbole
- Poruka: 14982
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Vec si pitan gde si radio dizne? Jel to neka tajna?
Ako hoces da ti ljudi pomognu, bar se udostoji pa odgovori ono sto te pitaju.
Sta znaci: "dekodirali smo dizne"? Dizne na probnom stolu dobijaju kodove (kodiraju se). Nakon toga se ti kodovi unose u racunar automobila. Nema nikakvog dekodiranja.
I sta znaci: "odradio prelivne ventile i ulazak na jednoj dizni"?
Ako hoces da ti ljudi pomognu, bar se udostoji pa odgovori ono sto te pitaju.
Sta znaci: "dekodirali smo dizne"? Dizne na probnom stolu dobijaju kodove (kodiraju se). Nakon toga se ti kodovi unose u racunar automobila. Nema nikakvog dekodiranja.
I sta znaci: "odradio prelivne ventile i ulazak na jednoj dizni"?
Djak pesak 

- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
-
pomagaj te focus tdci
cao svima,izvinjavam se sto nisam bio detaljan.Dizne sam odradio u jednom boshovom servisu u mirijevu, neznam ni sam kako se zove,predhodno su one proverene u delphijevom servisu u visnjickoj gde su oni ustanovili da prelivni ventili nevaljaju na sve cetri dizne i jedan ulosak .to je kostalo 500 e.kada su vracene u auto dosao je covek sa dijagnostikom uneo nove kodove ,izbrisao greske i rekao da pri paljenju pumpa nema goriva tj. pritisak u njoj je oko 20bari .uz duze verlganje auto je upalio bez ikakih problema.sve je u najboljem redu ide kao da se nista lose ne desava, dok ga ne ugasis.cim se malo ohladi do sat vremena opet ista prica.NECE DA UPALI,nema goriva.HVALA 

- mbole
Re: pomagaj te focus tdci
Pogledaj: http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 25#p131252
Zar ti taj covek sto je ocitao da pumpa nema dovoljan pritisak nije rekao i sta treba raditi tim povodom?
Znaci ako su ti radili dizne u "nekom bosh servisu u mirjevu", nisu ih bas uradili, jer jednostavno nemaju cime da ih urade. Ako je obrnuto pa su ih radili u BG Dizelu u Visnjickoj, a samo ih UGRADILI u nekom servisu u mirjevu, to je vec druga stvar.Dragomir piše:U srbiji ima 6-7 stolova.U beogradu imaju tri BT DIZEL na hipodromu,BG DIZEL u Visnjickoj i Pera bosista na ALtini
Zar ti taj covek sto je ocitao da pumpa nema dovoljan pritisak nije rekao i sta treba raditi tim povodom?
Djak pesak 

- darko darko
Re: pomagaj te focus tdci
a sto nisi uradio tamo u delphijevom, jel tamo bt dizel, nije jeftina alat da mogu svi da rade to, problem je sto bez alata nema zanata, to je pumpa visokog protiska i nemoze bosista za traktor da ga uradi, moze da kaze ford je najgori, merecedes cdi nevaljaju dize, bmw je skup, pezo da nikad dizela nije imao, jedino sto je tacno je da nemoze da odradi, teraj u bt dizel trazi savet ili oni neka zavrse, a ti sto su uzeli pare a nisu zavrsili, to su mogli svi da ti kazu sa foruma pa i neka bakuta ako postuje ovde zna za taj jadac...
i ako imas prijavljene greske onda pusti, ovako neverujem da ce doticni da ti nagadja preko foruma i da baca pasulj...
i ako imas prijavljene greske onda pusti, ovako neverujem da ce doticni da ti nagadja preko foruma i da baca pasulj...
-
- Poruka: 140
- Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h
Naš neverni Toma, Sarma, koji je otvorio i ovu temu http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 38&t=10331, uzgred budi rečeno istog sadržaja riječi ali malo drugačije poredano, neće da čita i da posluša besplatan savijet, za čiji nauk smo mi neki dali grdne novce.
Drugar, u ovoj prvoj temi sam ti već napisao da sam "bio-vidio". Pali, nekad teže, ide, ali svakih 1500-3000 Km "okida" lampica grijača. A od cca 1500 do 3000 nikad ne znaš tačno na kom kilometru će da "okine" što znači da se možeš slikati ako ti se to desi negdje na prevoju ili autoputu. pa još ako si u nepoznatom kraju, na godišnjem odmoru, isti ćeš da iskoristiš za traženje nekoga ko može da ti zakodira dizne i pobriše greške. A nije sigurno da ćeš ga naći i ako ga nađeš nije sigurno da će da ti prihvati kodove. Tako da možeš ostati u situaciji da ti je šlepa jedino riješenje, a ti razmisli koliko to košta.
Bojcistv ti je iskopirao sve što trebaš znati par postova iznad.
A forum sigurno neće riješiti tvoj problem, ili barem ne onako kako bi ti možda želio. Da je makar i jedno crijevo probušeno bolje ti je da odeš kod stručnjaka i da se riješiš belaja za sva vremena.
Dobio si sve servirano pa sad idi riješi, i javi kako si riješio.
Drugar, u ovoj prvoj temi sam ti već napisao da sam "bio-vidio". Pali, nekad teže, ide, ali svakih 1500-3000 Km "okida" lampica grijača. A od cca 1500 do 3000 nikad ne znaš tačno na kom kilometru će da "okine" što znači da se možeš slikati ako ti se to desi negdje na prevoju ili autoputu. pa još ako si u nepoznatom kraju, na godišnjem odmoru, isti ćeš da iskoristiš za traženje nekoga ko može da ti zakodira dizne i pobriše greške. A nije sigurno da ćeš ga naći i ako ga nađeš nije sigurno da će da ti prihvati kodove. Tako da možeš ostati u situaciji da ti je šlepa jedino riješenje, a ti razmisli koliko to košta.
Bojcistv ti je iskopirao sve što trebaš znati par postova iznad.
A forum sigurno neće riješiti tvoj problem, ili barem ne onako kako bi ti možda želio. Da je makar i jedno crijevo probušeno bolje ti je da odeš kod stručnjaka i da se riješiš belaja za sva vremena.
Dobio si sve servirano pa sad idi riješi, i javi kako si riješio.
-
ok.hvala
-
- Poruka: 26
- Član foruma od: nedelja, 12. jun 2011. u 22:13h
auto ne radi
Poslednja izmena: dekysa, na dan sreda, 4. jan. 2012. u 22:33h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8314
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
@ dekysa
Žao mi je što nisi dobro pročitao ili nisi razumeo post koji sam ja pisao pa moram da te malo korigujem. Počeću sa citiranjem dela gde su troškovi:
Za kočnice problem je bio samo ručna koja je blokirala i to je ta razrada kočionih klješta (nažalost nisam znao odmah pravog majstora), ali je auto sasvim lepo kočio na pedalu pa čak diskovi i pločice nisu bili za zamenu, to je tek skoro odradjeno posle više od godinu ipo dana.
Grejači su radili i po većem mrazu nego kada su problemi nastali, tj. tek kada je postalo problematično jutarnje paljenje po nižim temperaturama (ne mrazu) su zamenjeni.
Vešanje je OK još nisam menjao selen blokove jer još traju.
Ostale sitnice sam kupovao i menjao jer sam mogao, a volim da mi je sve ok.
Poenta mog teksta je da se ljudi ne zaleću i ne potroše sve pare prilikom kupovine a posle na najmanji kvar ostaju bez para i mogućnosti popravke.
Nadam se da sam malo pojasnio situaciju.
Žao mi je što nisi dobro pročitao ili nisi razumeo post koji sam ja pisao pa moram da te malo korigujem. Počeću sa citiranjem dela gde su troškovi:
Od tih 1000 € ako pogledaš na traženje i prenos automobila odlazi 450 €, redovan servis 100 € (da bi bio siguran da servis odradjen), jer nije uvek verovati prodavcu na reč (primer Bokijars koji je kupio ST-a), 90 € preventivno zamenjen akumulator (nije morao biti zamenjen ali sam to odradio pred zimu, 7 meseci posle kupovine auta).Ulaganja od kupovine:
-Amortizeri 5 vrata (2 kom) 25 €
-Zamena sajli ručne i razradu kočionih klješta: 80 € (iako nije bilo dobro odradjeno pa promenjen servis, po meni bacio pare ali svaka greška se plaća)
-Odradio mali servis sa pregledom kajševa, španera, rolera i još po nešto; 100 € (redovna zamena)
-Kupio novi akumulator pre zime (preventivno, stari je izdržao 8 godina) 90 €
-Promenio kočiono ulje i opet razrada kočionih klješta 50 € (opet nisam zadovoljan uradjenim, ali ni ovaj majstor nije znao bolje)
-Promena gumica zadnje balans štangle 10 €
-Zamenio grejače sva 4 kom i sa zamenom izašlo 65 € (jer je jedan bio zalomljen kod drugog ''majstora'' i njega promenio)
Ukupno uloženo od kupovine do sada 420 €.
Kad sračunam sve troškove to ispadne:
-traženje auta 150 €
-kupovina auta 5000 €
-prenos 300 €
-ulaganja u koja spadaju i redovana 420 €
Suma: 5870 €
Za kočnice problem je bio samo ručna koja je blokirala i to je ta razrada kočionih klješta (nažalost nisam znao odmah pravog majstora), ali je auto sasvim lepo kočio na pedalu pa čak diskovi i pločice nisu bili za zamenu, to je tek skoro odradjeno posle više od godinu ipo dana.
Grejači su radili i po većem mrazu nego kada su problemi nastali, tj. tek kada je postalo problematično jutarnje paljenje po nižim temperaturama (ne mrazu) su zamenjeni.
Vešanje je OK još nisam menjao selen blokove jer još traju.
Ostale sitnice sam kupovao i menjao jer sam mogao, a volim da mi je sve ok.
Poenta mog teksta je da se ljudi ne zaleću i ne potroše sve pare prilikom kupovine a posle na najmanji kvar ostaju bez para i mogućnosti popravke.
Nadam se da sam malo pojasnio situaciju.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- mbole
Dosta jednostavno. Bosista i ne vidi auto. Njemu nosis samo dizne.dekysa piše:Bez neke zle namere i kao totalni laik, želim da prokomentarišem ovu temu. Stvarno ne mogu da pomognem sarmi nemam pojma ni kako motor TDCI-a izgleda...
...
Jednostavno, te dve stvari mi ne štimaju.... Drago mi je da je čovek otklonio kvar zahvaljujući Dragomiru i možda su ovi u Šapcu stvarno nešto zabrljali. Ali, ako su ovi iz Beograda radili istu stvar kao ovi iz Šapca, kako ne videše pogrešno postavljena creva, kada su toliko stručni.
Kada imas dva kvara koji se preklapaju, to jest imaju slicnu ili istu manifestaciju, prilicno je zaguljeno pronaci sta je u pitanju.
Na onovu prethodne istorije i ponasanja motora u mestu znalo se da dizne nisu uradjene kako treba. Kada je to reseno, i kada je auto krenuo da se vozi pokazalo se da ima jos toga (creva).
Djak pesak 

-
treba da bude kao nov!
Poslednja izmena: dekysa, na dan sreda, 4. jan. 2012. u 22:34h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9930
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
Mislim da Burin nema potrebnu masinu http://www.hartridge.com/products/commonrail/cri-pc.htm
ima se,moze se - nema se,mora se....
- mbole
Ne secam se vise ko je prethodno sta radio, to jest da li je Burin radio samo dizne, ili mu je teran ceo auto, ili je to sa crevima radio neko pre njega (sto je najverovatnije). Nisam ni rekao da je on kriv za pobrkana creva.
U Beogradu je Gagi skinuo dizne, one odnete kod bosiste, uradjene, i vracene nazad. Nisu ni prilazili crevima (jer nema potrebe da ih diras prilikom servisiranja dizni) dok se nije pokazalo da postoji jos neki problem.
U Beogradu je Gagi skinuo dizne, one odnete kod bosiste, uradjene, i vracene nazad. Nisu ni prilazili crevima (jer nema potrebe da ih diras prilikom servisiranja dizni) dok se nije pokazalo da postoji jos neki problem.
Djak pesak 

- FM III
- Vremenski policajac
Ne ljutim se i ne moraš da brišeš post, ali ti opet navodiš neke stvari koje sam malopre pokušao da razjasnim.
Datum jeste taj ali da si lepo pročitao post video bi da sam u medjuvremenu prešao 8500 km (nepunih godinu dana od kupovine), što je po meni mnogo jer mi je posao na 2,5 km od kuće i da često koristim i službeni auto.
Auto je kupljen mnogo pre tvog učlanjenja i zna se kako su padale cene kad je krenula kriza. U početku mog traženja cene su bile i veće od 6000, da bi sad isti auto mogao da se kupi i za 3500, a naravno na cenu utiče i stanje samog automobila, kao i dodatna oprema koji moj auto ima.
Kod Mondea su pozadi diskovi i sistem ručne može da zapekne a da kočnice i dalje rade bez ikakvih problema. Sajle su isto zapekle jer je prethodni vlasnik iz ravnice i jednostavno nikad nije povlačio ručnu. Kočiona tečnost je higroskopna i promenio sam je da bi ja bio siguran da je dobra.
Akumulator opet ponavljam promenjen preventivno.
Grejači radili (ne garantujem da su svi bili ispravni), ali opet ponavljam auto je palio normalno i po nižim temperaturama nego kad je problem nastao. Zalomljen grejač je delo prethodnog majstora. koji je promenjen.
Gumice balans štangle sam promenio, prilikom zamene guma i pregleda trapa mi je rečeno da su krenule da propadaju i zamenio ih više preventivno (nisu ni skupe, a da sam imao uslova za zamenu uradio bih to sam). Vešanje kako si rekao u prethodnom postu čini mnogo više od gumica balans štangle i silen blokova.
Servisnu sam njegovu već i zagubio negde u stanu, a auto je teran u drugi servis na detaljnu proveru i dijagnostiku. Taj servis mi je bio skup za dalje održavanje i išao na preporuke drugih kod tih nazovi majstora da prodjem jeftinije. Naravno ko ne plati na mostu plaća na ćupriji. Inače i tamo su znali šta je samo nisu dovoljno dobro odradili posao.
Globalno gledano na tom autu je valjalo mnogo više od limarije i brojeva, a ovo su samo neka osnovna održavanja bila.
I na kraju DA ima takvih automobila i jeftinije i novijih, samo ne kod nas i ne taj tip automobila.
Ne bih više da spamujem čoveku temu.
Datum jeste taj ali da si lepo pročitao post video bi da sam u medjuvremenu prešao 8500 km (nepunih godinu dana od kupovine), što je po meni mnogo jer mi je posao na 2,5 km od kuće i da često koristim i službeni auto.
Auto je kupljen mnogo pre tvog učlanjenja i zna se kako su padale cene kad je krenula kriza. U početku mog traženja cene su bile i veće od 6000, da bi sad isti auto mogao da se kupi i za 3500, a naravno na cenu utiče i stanje samog automobila, kao i dodatna oprema koji moj auto ima.
Kod Mondea su pozadi diskovi i sistem ručne može da zapekne a da kočnice i dalje rade bez ikakvih problema. Sajle su isto zapekle jer je prethodni vlasnik iz ravnice i jednostavno nikad nije povlačio ručnu. Kočiona tečnost je higroskopna i promenio sam je da bi ja bio siguran da je dobra.
Akumulator opet ponavljam promenjen preventivno.
Grejači radili (ne garantujem da su svi bili ispravni), ali opet ponavljam auto je palio normalno i po nižim temperaturama nego kad je problem nastao. Zalomljen grejač je delo prethodnog majstora. koji je promenjen.
Gumice balans štangle sam promenio, prilikom zamene guma i pregleda trapa mi je rečeno da su krenule da propadaju i zamenio ih više preventivno (nisu ni skupe, a da sam imao uslova za zamenu uradio bih to sam). Vešanje kako si rekao u prethodnom postu čini mnogo više od gumica balans štangle i silen blokova.
Servisnu sam njegovu već i zagubio negde u stanu, a auto je teran u drugi servis na detaljnu proveru i dijagnostiku. Taj servis mi je bio skup za dalje održavanje i išao na preporuke drugih kod tih nazovi majstora da prodjem jeftinije. Naravno ko ne plati na mostu plaća na ćupriji. Inače i tamo su znali šta je samo nisu dovoljno dobro odradili posao.
Globalno gledano na tom autu je valjalo mnogo više od limarije i brojeva, a ovo su samo neka osnovna održavanja bila.
I na kraju DA ima takvih automobila i jeftinije i novijih, samo ne kod nas i ne taj tip automobila.
Ne bih više da spamujem čoveku temu.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
-
- Poruka: 140
- Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h
Moram da ti odovorim na ovo, obzirom da mi se cini da ti sebe smatras nesto pametnijim nego smo mi ostali. Mozda to i jeste tako, ne znam, ali ne bi trebao sebi dopustiti misljenje da se svi mi razumijemo u auta podjednako.dekysa piše: Jednostavno, te dve stvari mi ne štimaju.... Drago mi je da je čovek otklonio kvar zahvaljujući Dragomiru i možda su ovi u Šapcu stvarno nešto zabrljali. Ali, ako su ovi iz Beograda radili istu stvar kao ovi iz Šapca, kako ne videše pogrešno postavljena creva, kada su toliko stručni. I valjda pre nego što kreneš da radiš ozbiljan kvar, poput dizni, proveriš sve ostalo... (Meni je focus gubio tečnost za hlađenje, pa mu nisam odmah skidao glavu motora).
Druga stvar u vezi Voje... Ti i iz drugog servisa odeš a da ti auto ne radi kako treba...
Koliko god neko platio auto, to je njegoa stvar, cisto subjektivno. I moze da se ne razumije sto ne znaci da je glup ili naivan. Jednostavno covjeku se svidi odredjeni auto. Ali kada nastane problem, majstori su ti koji bitrebali nastupiti sa istom pretpostavkom i iskreno reci musteriji da li mogu ili ne rijesiti problem, a ne varati ljude sa namjerom da im uzmu pare.
Ja sam svoj auto platio koliko sam platio, nije ni bitno. Prije kupovne sam pretrazio internet i pitao ljude za koje sam pretpostavio da znaju, i trudio se da dobijem sto vise info koliko je bilo u mojoj moci. Odlucio se, kupio, vozio godinu dana i presao 20000 Km bez ikakvih problema i ulaganja. Ali, sticajem okolnosi, nisam imao doticaja sa novim dizelasima, uvijek sam vozio benzince.
Kada su poceli moji problemi masa servisera ih je pokusala rijesiti zamjenama grijaca i sl. Kod Burina sam otisao na preporuku bosiste iz BL, ne imajuci drugog izbora. Vjerovao sam Burinu, rekao sam mu to u lice i zamolio da radi kao sebi. Na kraju sam dobio sto sam dobio i sto sam opisao. Pitam se u kakvom je stanju mi je pumpa visokog pritiska sto su mi radili i da li ce opet nesto biti sa njom,obzirom da su dizne "uradili" kako su uradili. Trenutno pokazuje dobru kondiciju, prema dijagnostici.
Nakon probe auta, ja sam Sasi (Burin) odmah rekao da to nije to ali je on tvrdio da to jeste to i da se tu nema sta vise raditi. Kada sam ih pitao da li su unijeli nove kodove diznama tvrdio je da su sve rijesili sto treba. I ja sam im vjerovao. Sutradan mi je na jutarnjem paljenju auto opet radilo ocajno. Tada mi se cinilo da nema smisla da se zalim vise jer nisu uvazili zalbu prilikom preuzimanja auta. Vozio sam dalje ali auto nije nikako bilo kako treba.
Sada vidim da sam trebao da im se vratim i napakujem inspekciju dok god mi ne rijese problem ali tada nisam znao ono sto sada znam. A i nije mi bas lako ici svako malo u Sabac iz Banja Luke. Kada sam se pozalio na forumu o tome kako je Ford nikakav dobio sam komentar od Dragomira da nije do Forda nego do majstora. To se sve moze iscitati iz teme iz koje je prekopiran gornji post.
Ja nisam covjek koji ce bilo kome uvaliti macka u vreci, a i do tada sam bio ulozio dosta pa kada bih prodao auto pao bih na njemu mnogo a ne bi imao ni auta. Tako sam se odlucio da ipak istjeram to do kraja. Na kraju, postovao sam sta sam postovao, ali je to moje iskustvo.
Da li je Burin dobar majstor, da li kod njega rade dobri majstori ili ne, da li on neke druge stvari radi dobro, ne znam. Znam da su mi tvrdili da mogu uraditi ono sto je kasnije postalo evidentno da ne mogu i za to mi uzeli pare i rekli da je posao zavrsen. Ako to ne govori o njima, onda ne znam sta govori.
Sto se tice toga da sam drugi put otisao iz servisa bez da je problem rijesen, to je bilo sa namjerom da se konsultujem sa ljudima koji su na kraju i rijesili taj drugi dio problema, koji BT Diesel nije mogao da rijesi. Ni Branko (BT Diesel) nije bio zadovoljan sa radom auta ali on je tvrdio da dalje nije do njega, sto se opet i ispostavilo da je tako. Nasuprot ovih u Sabcu koji su mi podvalili i jos dodatno napravili stete na autu. Da li su oni pomjesali crijeva vakuma ili ne, ili je to uradio neko od dundjera ranije, ne znam, ali znam da nakon njih auto nije islo kao prije a niti je radilo kao prije.
Zbog ovoga svega sam i napisao da bi clanovi koji dobiju besplatan savijet covjeka koji je svoje iskustvo skupo platio trebali isti i da poslusaju.
Ako bolje razmislis, primjetices da sam tim vojim iskustvom koje sam iznio u kopiranom postu vjerovatno doprineo da drugi clanovi ovog forma saznaju ono sto nisu znali ranije, a sto moglo bi im pomoci. A nasuprot toga mnogi clanovi kada rijese svoj problem citajuci forum zaborave na isti i ne obrazloze kako su to rijesili ne razmisljajuci da su oni besplatno dobili pristup odredjenoj bazi podataka i da bi bilo korektno, te da su mozda i duzni, da sojim iskustvom doprinesu da ista bude bogatija.
- mintichess
- Poruka: 22
- Član foruma od: nedelja, 20. nov. 2011. u 18:25h
Malopre sam procitao sve postove Voje Bogdanovica na ovoj temi i mogu samo da kazem:
Veliko hvala!
I to na kolegijalnosti i trudu da se problem sto bolje i konkretnije obrazlozi i to onda kada je resen. Ovo bi trebalo da bude pravilo ponasanja. Iznosenje problema - molba za pomoc - opis toka desavanja nakon toga - resenje.
Iskustvo nema cenu!
Veliko hvala!
I to na kolegijalnosti i trudu da se problem sto bolje i konkretnije obrazlozi i to onda kada je resen. Ovo bi trebalo da bude pravilo ponasanja. Iznosenje problema - molba za pomoc - opis toka desavanja nakon toga - resenje.
Iskustvo nema cenu!
- ne lipsi magare do zelene trave -
- darko darko
Mislim sto ce tice izbora avatara napravio si pravi izbor 

- mintichess
- Poruka: 22
- Član foruma od: nedelja, 20. nov. 2011. u 18:25h
Nisam ja, klinci! Kad god pomislim da sam strog oni me iznenade... 
100% im tako izgledam kada podignem haubu da pronadjem kljuceve od auta!?

100% im tako izgledam kada podignem haubu da pronadjem kljuceve od auta!?
- ne lipsi magare do zelene trave -
-
da li si džaba menjao te uloške?[/b]
Poslednja izmena: dekysa, na dan sreda, 4. jan. 2012. u 22:35h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- FM III
- Vremenski policajac
@ dekysa
Internet je ćudo kako rekoše u nekoj reklami i ja se slažem sa tim, uz jedan dodatak da koliko je dobar, toliko je i loš, jer na njemu ljudi mogu da pišu šta žele. I ja sam reagovao na pisanje nekog člana koji je kudio zimske gume u letnjem periodu. Treba biti realan i pre postovanja sagledati sve moguće začkoljice koje mogu dovesti do zabune. Uvek kada pišem post ''proverim'' i ostala pisanja dotičnog člana, pregledam šta sam napisao pa tek onda puštam post. Tebi ako nije bilo jasno, bilo šta u onoj temi trebao si i da pitaš, odgovor bi sigurno dobio. Taj moj tekst je i po meni bio kratak a opet sam morao da ga skratim kako bi bio što pristupačniji i da sadrži što više podataka, kako bi pomogao ljudima sa nekim savetima. Dug post obično smara čitaoca na net-u i ili je preskočen sa čitanjem ili je površno pročitan što je još opasnije. Da sam pisao sve podatke: kad sam krenuo sa traženjem, ko mi je šta rekao, koliko sam automobila pregledao i gde, ko me je kako savetovao, kad sam kupio, kad šta radio, .... to bi bio opširan blog, a ne neki kratki savetnik da ljudi obrate pažnju i pripaze na te ''poštene'' prodavce.
Ja se borim da ako želimo da forum poput ovog zaživi što duže i bude kvalitetniji, svi koji postuju prvo malo ohlade glave, postave dodatno pitanje i tek onda reaguju. Mislim da je to jedini način da dovedemo do nekog kvaliteta odgovora i samog foruma.
ps. što se tiče brisanja tvoj posta već sam ti rekao da ostane jer menja suštinu daljeg pisanja i opet ponavljam ne ljutim se jer si moju temu koristio kao primer, već sam samo upozorio na tvoju kako sam reče preteranu reakciju.
Pozdrav!
Internet je ćudo kako rekoše u nekoj reklami i ja se slažem sa tim, uz jedan dodatak da koliko je dobar, toliko je i loš, jer na njemu ljudi mogu da pišu šta žele. I ja sam reagovao na pisanje nekog člana koji je kudio zimske gume u letnjem periodu. Treba biti realan i pre postovanja sagledati sve moguće začkoljice koje mogu dovesti do zabune. Uvek kada pišem post ''proverim'' i ostala pisanja dotičnog člana, pregledam šta sam napisao pa tek onda puštam post. Tebi ako nije bilo jasno, bilo šta u onoj temi trebao si i da pitaš, odgovor bi sigurno dobio. Taj moj tekst je i po meni bio kratak a opet sam morao da ga skratim kako bi bio što pristupačniji i da sadrži što više podataka, kako bi pomogao ljudima sa nekim savetima. Dug post obično smara čitaoca na net-u i ili je preskočen sa čitanjem ili je površno pročitan što je još opasnije. Da sam pisao sve podatke: kad sam krenuo sa traženjem, ko mi je šta rekao, koliko sam automobila pregledao i gde, ko me je kako savetovao, kad sam kupio, kad šta radio, .... to bi bio opširan blog, a ne neki kratki savetnik da ljudi obrate pažnju i pripaze na te ''poštene'' prodavce.
Ja se borim da ako želimo da forum poput ovog zaživi što duže i bude kvalitetniji, svi koji postuju prvo malo ohlade glave, postave dodatno pitanje i tek onda reaguju. Mislim da je to jedini način da dovedemo do nekog kvaliteta odgovora i samog foruma.
ps. što se tiče brisanja tvoj posta već sam ti rekao da ostane jer menja suštinu daljeg pisanja i opet ponavljam ne ljutim se jer si moju temu koristio kao primer, već sam samo upozorio na tvoju kako sam reče preteranu reakciju.
Pozdrav!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!