Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Par pitanja u vezi Lucas pumpe

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Par pitanja u vezi Lucas pumpe

Poruka od Mosha » nedelja, 20. nov. 2011. u 16:59h

Mondeo 1.8td '97 god.

Danas sam radio mali servis i pojavile su mi se neke anomalije posle zamene filtera goriva, koji je inace isti kao sto je i bio, marke Champion. U povratku kuci posle 1. kilometra auto poce da trokira, te oce ide nece ide, kao kad nema goriva. Elem, da ne duzim pricu:

1. Kada se auto pali cuje se ono "cccccccc" koje odradi sekund dva i stane, i to je to, medjutim danas kad sam upalio auto posle servisa to je pocelo da cvokce odmah posle paljenja i culo se 6-7km koliko sam vozio kuci, tempom odprilike 2-3 puta u sekundi na leru, povecava se sa dodavanjem gasa/povecajem obrtaja motora. Otvorio sam haubu, cuje se iz pravca pumpe, 99,9% siguran. Znam da ne treba da radi celo vreme, pitanje je zasto radi?

2. Kada otvorite haubu i pogledate na pumpu, sa gornje strane od creva za dovod nafte ima jedan deo, valjkastog oblika na koji ide jedna zica pricvrscena srafom, taj deo se ugreao poprilicno, recimo da kada ga pipnete mozete zadrzati prste na njemu 2-3 sekunde i onda pocinje da pece, da li je to normalno?

Tatanga
Poruka: 67
Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h

Re: Par pitanja u vezi Lucas pumpe

Poruka od Tatanga » nedelja, 20. nov. 2011. u 17:32h

Iz mog iskustva: moze biti da ti je dizna za ubrizgavanje sa senzorm ( ima zicu na sebi ) pokvarena ili gubi kontakt na uticnici ( malo WD-a resi stvar ). Ona kad "ode" motor trokira, cuje se "cvrcanje" cak i u kabini, i na izduvu izlazi plav dim.
Inace, elektro ventil koji pri paljenju pravi karakteristican zvuk "CCCCCC" radi svo vreme i ako se dobro oslusne cuje se i tokm rada motora.

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » nedelja, 20. nov. 2011. u 18:43h

Da pojasnim, deo na koji ide jedna zica, koji se nalazi iznad creva za dovod nafte (prema motoru) je taj elektro ventil koji pravi zvuk "ccccc" (koji se kod mene mnogo ugrejao)?
Kako se zove deo koji je ispod creva za dovod nafte, koji je isto valjkastog oblika, malo deblji rekao bih i na koji ide, rekao bih vise tanjih zicica u bulziru?
- Koji od ova dva dela je taj cuveni "solenoid" koji kosta 100+ e?
- Koji je od ova dva (i da li je) zaduzen da "navuce" gorivo u pumpu?
- Ima li ova pumpa "drukalicu" ili bilo sta drugo koje sluzi toj svrsi i sa kojem se moze "manuelno" navuci gorivo do nje?
- Ima li ova pumpa mogucnost da se ispusti vazduh iz nje, ako ga ima?

EDIT: Malo sam petljao oko filtera, stavio opet nepovratni ventil i navukao naftu do kraja creva (al je gadna nafta katastrofa :) ) i sad auto radi normalno, takodje taj elektro ventil vise ne cvokce. Moguce je da nije bilo dovoljno goriva pa je radio na suvo. jako se cuo i grejao, videcemo.

Tatanga

Poruka od Tatanga » nedelja, 20. nov. 2011. u 19:29h

Solenoid obicno ima gumenu kapicu na sebi, i iz njega izlaze dve zicice u budziru koje zavrsvaju u debelom budziru. Nalazi se na pumpi sa strane hladnjaka.
I on je zaduzen za "CCCCCCCC".

Drukalica za gorivo je na vrhu kucista filtera. Ako na kucistu filtera vidis crno veliko dugme onda je prisutna, ako ne ... :blink:.
U svakom slucaju sa drukalicom rukuj nezno i pazljivo, hoce lako da pukne membrana u drukalici i onda ulazi vazduh u sistem.
Pre drukanja goriva raskaci crevo od filtera ka motoru, onda pazljivo nadrukaj dok se ne pojavi gorivo na izlazu iz filtera.
Ako ima vazduha u crevima od filtera ka pumpi i diznama, odvrni "holendere" na diznama i nek neko vergla, i kako se na kojoj metalnoj cevcici pojavljuje gorivo odmah je zavrci. Ali radi sve pazljivo !!!

Edit:
Evo i prigodne fotografije skinute sa WWW.

Slika

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » nedelja, 20. nov. 2011. u 21:11h

to sto ti povecava gas je vazduh, filter nije lepo montiran ili drukalica nevalja, a to sto se cuje cccc, i vruce je, nebi trabalo, mozda je bio pri kraju pa je bio bez podmazivanja i crkao, zna zbog roga i loseg goriva, imas kod ragomira zovi pitaj mislim da je najpovoljniji sa tim, bar neka ga stavi na test, ja sam platio mnogo skuplje, okruglo duplo.....

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » nedelja, 20. nov. 2011. u 22:19h

Ugrejao se deo na koji ide jedna zica i koji se nalazi gore od creva za gorivo, prema motoru, koliko sam razumeo to je elektro ventil. A solenoid se cuo da cvrkce dok je motor radio, nije bio ugrejan, inace, sve radi ok sad, izgleda da je dobijao malo goriva.

Tatanga

Poruka od Tatanga » nedelja, 20. nov. 2011. u 22:28h

Jutro je pametnije od veceri.

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » nedelja, 20. nov. 2011. u 22:38h

Inace, za problem iz teme http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... lit=snimak sam nedavno nasao privremeno resenje. Kada pocne da zeza ujutru sipam vrucu vodu na pumpu, sacekam 1-2 min i upali normalno. Cekam da Dragomir nadje vremena da me primi pa cu napisati sta je bilo u pitanju.

mbole
Poruka: 14980
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 21. nov. 2011. u 01:54h

Mosha piše: 1 Koji od ova dva dela je taj cuveni "solenoid" koji kosta 100+ e?
2 Koji je od ova dva (i da li je) zaduzen da "navuce" gorivo u pumpu?
3 Ima li ova pumpa "drukalicu" ili bilo sta drugo koje sluzi toj svrsi i sa kojem se moze "manuelno" navuci gorivo do nje?
4 Ima li ova pumpa mogucnost da se ispusti vazduh iz nje, ako ga ima?
1 su ti vec odgovorili
2 nijedan, sa desne strane pumpe ispod metalnog stitnika se nalazi elektroventil koji pusta/zatvori gorivo u pumpu, a advance solenoid u sustini menja ugao ubrizgavanja.
3 pumpa nema, postoji na filteru, al koliko se secam tebi je to skinuto i montiran filter bez rucne pumpe.
4 ne, jedino da verglas i odvijes holendere na diznama.
Djak pesak :)

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » ponedeljak, 21. nov. 2011. u 14:45h

Sve jasno, hvala :)

mbole

Poruka od mbole » utorak, 22. nov. 2011. u 00:47h

Sad mi pade na pamet za onaj tvoj drugi problem, sa paljenjem.
Da tebe jednostavno ne zeza elektroventil goriva, ili losi kontakti do njega? To bi objasnilo zasto upali kad mu malo zagrejes pumpu.

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » utorak, 22. nov. 2011. u 18:39h

Evo slika dela koji mi se pregrevao, to je verujem taj elektroventil? Ako jeste, vrlo je moguce da si u pravu, cim se pregreva znaci da verovatno nije bas u najboljem stanju, jos ako moze da utice na paljenje 99% je do njega.

Nezgodno je sto se mu se ovo ne desava svaki dan pa sam ogranicen sa eksperimentima. Sledeci put cu probati da "lokalizujem" kvar, probacu da grejem prvo njega da vidim hoce li da upali.

Slika

Uploaded with ImageShack.us

riddick
Poruka: 364
Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h

Poruka od riddick » sreda, 23. nov. 2011. u 01:30h

to je elekroventil i ne bi se trebao grejati! Odvrni ga pa spoji i daj kontakt vidi hoce li otvarati i zatvarati
Endura DE

mbole

Poruka od mbole » sreda, 23. nov. 2011. u 01:48h

Naravno da utice na paljenje, posto je on taj koji pusta ili zatvara dovod goriva u bosh pumpu.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“