Trzanje Focus-a II 1.4 16v
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 3
- Član foruma od: četvrtak, 3. nov. 2011. u 15:02h
Trzanje Focus-a II 1.4 16v
Vlasnik sam Focusa II 1.4 16v benzinac iz 2006. godine kojeg sam novog kupio u Grand M-u u Novom Sadu. Posle mesec dana od kupovine ( početak oktobra ), počeli su problemi kod prvih hladnijih dana. Auto je lagano trzao kada je hladan a slabije kada je topao. Kada ga ujutro upalim motor podigne obrtaje na 2000 i polako spušta i onda padne na skoro 700 obrtaja i ponekad se ugasi a ponekad se podignu obrtaji na normalu. Reklamirao sam u Grand M-u problem. Rekoše mi da su kontaktirali uvoznika ( Grand Motors ) i posle nekog vremena me obaveste da dođem jer je stigla nova verzija softvera motora. Po unošenju novog softvera rekoše mi da su problemi kao kod mene zapaženi u Rumuniji i Bugarskoj i da su inženjeri u Kelnu spremili novu verziju softvera koji ih otklanja a da je uzrok slab kvalitet goriva. Posle te intevencije do danas više mi se nije desilo da se auto ugasi ( uvek ga palim tako što prvo sačekam da ostanu da sijaju samo lampice ulja, akumulatora i motora ). Problemi sa trzanjem su ostali. Jačina trzanja je zavisna od spoljnje temperature. Nekako primetih da su jaka kada je spoljnja temeperatura u rasponu 0-10 stepeni. Manifestuje se tako što kada krećete on se prvo nakratko uguši a onda krene i nema kontinualnog ubrzavanja svejedno dali jače ili se slabije dodaje gas.Da ne zaboravim vozilo nema ugradjen gas. Kada se vozilo ugreje i ide na ravnom problem se ne oseti. Ali ako se ide uzbrdo ili nizbrdo i skreće volan bilo u desnu ili levu stranu dolazi do izraženog trzanja. Kada sam reklamirao u garantnom roku ovaj problem oni su rekli da znaju šta je i da su naručili deo. Kada je deo stigao ugradiše ga ( mislim da je bio EGR ventil ). Rekoše da vozim tako i da se javim ako se problem nastavi. Posled nekog vremena opet se javiše problemi pa su vratili originalni i rekoše posle konsultacija sa Grand Motors-om da je problem u lošem gorivu. Dodje lepo vreme i ja odem na letovanje u Grčku i tamo sipam bezolovni od 100 oktana. Situacija se poboljša. Zaboravih da kažem da kada uključim klimu on se naprosto uguši. Teško kreće iz mesta i guši se. Čim je krenulo loše vreme auto ponovo ima isti problem. Posle servisa na 1 godini, kada sam ga preuzeo sa servisa nisam mogao da prepoznam auto. On ide kako treba ali posle 3-4 nedelje ponovo isti problemi i ja u Grand M. U međuvremenu ja se raspitah kod advokata kakva su mi prava i rekoše ( 2007 godina ) da bi pri svakom preuzimanju auta iz servisa morao da vodim sudskog veštaka ( i naravno da ga plaćam iz svog džepa ) da veštači da li je spravan ili ne jer čim ga isteram iz servisa teče novi rok 0d 45 dana u kome su obavezni da otklone kvar ili sledi zamena novim autom. Očistiše rezervoar dali mi ga da ga vozim. Posle nekog vremena opet isti problemi. Ja opet u Grand M, komjuterska dijagnostika ne pokazuje nikakav problem, probano je zamenom razvoda goriva, zamenom svećica i situacija ista posle 3-4 nedelje ponovo problemi. Oni kažu pitali smo Grand Motors i rekoše da su imali par samo Focus-a 1.4 16v sa takvim problemima, da su svašta menjali ali da nije bilo pomaka i da je zaključak loše gorivo. Ja opet pitah pravnika šta sad oni kažu teško to možeš isterati. I tako isteče garancija. Napominjem da su u Grand M servisu sve vreme bili vrlo kooperativni i predusretljivi. Problemi ostadoše do danas. Kolega sa posla ( koji je auto mehaničar ) ga je skoro pregledao i kaže motor u odličnom stanju ( očekivano nema još 45k km ), lambda sonde obe ispravne, u kompjuteru nema grešaka, katalizator dobar. Pošto sam na ivici živaca molio bih za savete. P.S. Neke 3 godine često posećujem ovaj forum u nadi da je još neko imao moj problem i da ga je rešio ali ne nadjoh takav slučaj. Unapred se izvinjavam na dužini teksta.
- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
Re: Trzanje Focus-a II 1.4 16v
kablovi svecica nisu proveravani (menjani)? ili mi se omaklo u citanju...?
- milanbil
- Poruka: 779
- Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h
-
- Poruka: 3
- Član foruma od: četvrtak, 3. nov. 2011. u 15:02h
Re: Trzanje Focus-a II 1.4 16v
Rekoše i da su to probali. Najnovije što mi je rečeno ( od kolege sa posla ) da može biti problem u softveru kompjutera, odnosno da samo kod Ford-a je moguće da se auto upali i vozi sa neupareniim softverom sa kompjuterom motora. Reče da ima lik koji se bavi sa time u okolini N.Sada i da je imao isti auto sa takvim problemom i da je problem bio sa softverom. Namučio se pošto je lovio Ford sa ispravnim softverom i odgovarajućom serijom kompjutera motora i onda morao da sa tog skida softver i da ga ubacuje u ovaj što ima problem. Uspeo je ali je rekao da se napatio kao Isus i da to više neće da radi. E sad pošto se sa kompjuterom motora nije se za zezati treba mi savet dali da se upuštam u pregovore sa njim ili je možda nešto drugo u pitanju. Padalo mi je napamet da negde nadjem drugi kompjuter i da probam sa majstorima da ga ugradimo za probu ( znam da to nije jednostavno zbog kodiranog ključa ), ali nešto nemogah da ga nadjem.