Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mondeo 1.8td lose pali - snimak

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Mondeo 1.8td lose pali - snimak

Poruka od Mosha » sreda, 2. nov. 2011. u 18:23h

Drugi put za mesec dana mi priredjuje ovo, inace auto vozim svaki dan i palim ga u isto doba (rano ujutru), ovako me je zezao i pred kraj prosle zime, tako da ima veze sa hladnocom verovatno ali recimo normalno je palio sad skoro kad je bilo -1.

- Goriva ima skoro pola rezervoara
- Grejaci ispravni
- Ne obracajte paznju sto ne verglam dugo, probao sam da verglam i mnogo duze, ne pomaze, ako ne sastavi odmah nece ni sastaviti.
- Solenoid iliti ono ccccccc se cuje.

http://www.youtube.com/watch?v=B4a9XkYo ... e=youtu.be

- Koliko i kako dimi dok vergla:

http://www.youtube.com/watch?v=ChIgG5138uo

- Posle 5 minuta akanja, odem u kucu, popijem kafu, vratim se i upalim ga na keca.
Najradije bi ja kod majstora ali ne mogu bez kola tako dugo, plus sto ako mu ne naidje moze paliti 10 dana normalno, tako da - pucajte!

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: Mondeo 1.8td lose pali - snimak

Poruka od milan_gt » sreda, 2. nov. 2011. u 18:44h

proveri da li ti dovoljno struje dolazi do grejaca, lepo vergla mora da si mu anlaser sredjivao :D

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » sreda, 2. nov. 2011. u 18:55h

Sad skoro kad je isto ovako zezao uzeo sam kruti kabl 3x2.5, vezao sve tri zice i kratko spojio grejace jedno 20 sekundi, nema efekta. A i, mozda gresim ali kao da se cuju sva cetiri klipa kako opaljuju :wtf:

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 2. nov. 2011. u 19:06h

sa mondeom kao tvoj sam presao oko 400k a na satu je bilo 507k kad sam ga prodao bez pipanja motora i dalje pali, jedino sto me mucilo kod paljenja u minusu su grejaci, negde los kontakt pa ne dolazi dovoljno struje do njih i ona jedna elektronska dizna sto on ima..i obavezno zimi sipao evrodizel..grejac se brzo hladi pa se nadam da je neko drugi verglao dok si ti drzao te zice..

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » sreda, 2. nov. 2011. u 20:04h

milan_gt piše:grejac se brzo hladi pa se nadam da je neko drugi verglao dok si ti drzao te zice..
Hm, dobar predlog, probacu sledeci put da drzim duze. Verglao je burazer ja sam spajao grejace ali sam pustao neposredno pre verglanja posto kapiram da i automat izbacuje grejace iz upotrebe kada se vergla da bi anlaser imao vise struje, mogu probati da ih drzim stalno.

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 2. nov. 2011. u 20:29h

ja mislim da su samo kontakti instalacije od grejaca, jer kad je hladno nekad ti pali na prvu nekad ne a i kad verglas on sastavi na 3 klipa al 4. ne moze jer tu nije ugrejao..

riddick
Poruka: 364
Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h

Poruka od riddick » četvrtak, 3. nov. 2011. u 01:42h

isto mislim da su grijaci,jer se u verglanju javlja kao da bi upalio! Grijaci nisu skupi,promijeni ih nevezano da li su oni problem ili ne,pa onda pogledaj instalaciju! Drugo sto bi ti moglo biti jeste da vuce negdje zraka,najbolje providno crijevo staviti od filtera do pumpe,ja sam tako rijesio isti problem iako sebi pola godine nisam htio dokazati da je samo zrak u pitanju
Endura DE

Tatanga
Poruka: 67
Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h

Poruka od Tatanga » četvrtak, 3. nov. 2011. u 08:55h

Cini mi se da smo vec pisali o tome u temi DUZE VERGLA.
Mislio sam da si resio problem.
Tatanga piše:
Mosha piše:Da se nadovezem na ovu temu posto vidim da ima dosta kolega sa 1.8td, medjutim kod mene nece da pali kad je hladno :)

Dakle Mondeo mk2 1.8td '97 god.

- Da napomenem da su pre dve nedelje provereni grejaci i jedan zamenjen, ...
Ako purnja pri paljenju znaci da ima dovoljno ( cak i vise goriva u komorama ) ali da nema dovoljno toplote za samozapaljenje.
Za toplotu su kao sto znas zaduzeni grejaci.
U svakom slucaju menjaj sva cetiri, i po mogucstvu stavljaj Motorcraft ( ili Beru ).
Jer se klasicnom proverom zapravo nista drugo ne dokazuje sem da rade ( ali kako ),
za proveru da li dovoljno dobro rade treba da proveris otpora grejaca.
Parametre otpora mozes naci na WWW, a mozda ih i neko sa foruma zna.
Proveri usput u i u kakvom su stanju kontakti na releju ( a i sam relej ) grejaca.
Relej grejaca je ispod akumulatora.

riddick

Poruka od riddick » četvrtak, 3. nov. 2011. u 11:13h

i kod mene je purnjao bijeli dim kad upali,ali zbog dugog verglanja,zbog zraka nije mogao da nabije pritisak,ali ipak nalijeva gorivom...
Endura DE

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » četvrtak, 3. nov. 2011. u 17:49h

Ok hvala drugari, idem sad da izjurim to providno crevo i da ga montiram veceras ako stignem da vidim sutra sta se desava. Malo mi je verovatnije to da je vazduh u pitanju jer posle paljenja svakog jutra malo neravnomerno radi na leru jedno 30 sekundi, sa druge strane, nelogicno je da hladnoca ima uticaja na to, ako je vazduh u sistemu lose bi palio i kada je toplo valjda, elem, proveravam za svaki slucaj nista ne kosta.

Sto se grejaca tice, da, proverio sam ih pre jedno mesec dana ali nije na odmet da proverim opet, inace, koliko sam uspeo da iskopam na netu, vrednosti grejaca koje Ford preporucuje su od 0.1 do 6 oma ako nekom zatreba. Inace, kazu da se retko desava da grejac "lose" radi, ili radi ili ne, sad ako verujete amerikancima... :)

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 3. nov. 2011. u 18:24h

ok, javi sta si uradio, meni je bio problem da je los kontakt na jednom grejacu (tako mi je elektricar rekao i posto mi je to otklonio palio je tu celu i svaku drugu zimu na Zlatiboru) i ubio sam se sto mu tako malo fali da sastavi i posle dok ne zagreje klip 30ak sek. auto radi malo neravnomerno, isti simptomi..a mozda ti je problematicna karika na jednom klipu..

Shelby
Poruka: 1272
Član foruma od: nedelja, 11. jul 2010. u 12:44h

Poruka od Shelby » četvrtak, 3. nov. 2011. u 18:37h

Proveri da li si dobro uzupcio zupcasti kais , to moze da pravi problem ...
koliko se secam ti si to sam radio bez alata radio ;)

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » četvrtak, 3. nov. 2011. u 20:58h

E dobro, linija za dovod goriva sad izgleda ovako: filter - providno crevo - nepovratni ventil - providno crevo - pumpa. Malo je bilo baloncica cim sam ga upalio jer se vratilo gorivo u filter dok sam menjao creva ali posle 20-tak sekundi rada motora su nestali tako da bar u radu ne vuce nigde vazduh, sutra ujutru cemo videti kakva je situacija kad prenoci. Da napomenem da je sad posle zamene creva celo vreme (jedno 5 minuta) radio neravnomerno na leru (a inace ujutru radi jedno 30 sekundi), nema logike al dobro.
milan_gt piše:ok, javi sta si uradio, meni je bio problem da je los kontakt na jednom grejacu (tako mi je elektricar rekao i posto mi je to otklonio palio je tu celu i svaku drugu zimu na Zlatiboru) i ubio sam se sto mu tako malo fali da sastavi i posle dok ne zagreje klip 30ak sek. auto radi malo neravnomerno, isti simptomi..a mozda ti je problematicna karika na jednom klipu..
To mi je sledeca opcija za koju nazalost sad nemam vremena, ako ne stignem sutra onda cu u nedelju da pretresem relej i otpore na grejacima, kao i kontakte.
shelby 32 piše:Proveri da li si dobro uzupcio zupcasti kais , to moze da pravi problem ...
koliko se secam ti si to sam radio bez alata radio ;)
Vrlo moguce, totalno sam zaboravio na to :) treba to da proverim i zbog ostalih stvari, (snage, potrosnje) mada nisam primetio neku razliku ali treba da skoknem do Dragomira za to u svakom slucaju.

Ovakve vrste kvarova "sve radi al ponekad ne radi" su najgore :)

riddick

Poruka od riddick » petak, 4. nov. 2011. u 01:22h

nepovratni ventil obavezno prije filtera,ne poslije,jer ako ti vraca gorivo u rezervoar,a ventil poslije filtera,povuce gorivo iz filtera i zato mu dosta treba verglanja da navuce! Zasto si uopste stavio nepovratni?
Endura DE

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » petak, 4. nov. 2011. u 14:30h

Jel mozes ti da poslusas milana gt, i da proveris te kablove, znaci sve od grejaca, ako ne i grejace po meni, tebi auto upali na tren i ugasise, grejaci zato i rade kada upalis auto, ne mozes da resavas auto tako sto gledas sta je najlakse proveriti, jel ima razlike kako pali vuruc i hladan ili s oprostenjem kako mu se ...., kada si menjao ulje i koje sipas....

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » petak, 4. nov. 2011. u 21:45h

Ne gasi se kad upali, kad upali - upalio je :) Ulje je Mobil 10W-40 Diesel, jos malo pa ce vreme da se menja.
Ako mislis na konkretno hladan start ujutru, ne ne pravi problem kad je iznad nule cini mi se, zezao je prosle zime i evo sad 2 puta ali opet na "kako mu se digne" nacin, inace pali normalno i kad je vruc i kad je hladan.

Grejace sam veceras izvadio, sve, proverio otpor, kacio na akumulator jedan po jedan i na kraju ih vezao sve na njihovu liniju i dao kontakt da vidim da li se usijaju u isto vreme i za isto vreme kao i kad su odvojeni, sve u redu. Jedino sto je ostalo u znaku pitanja, sto je naravno verovatno ( ali vrlo malo verovatno) je da je relej los pa nekad ne spoji kako treba, nazalost to ne mogu da proverim, jedino da kupim novi a za to sam spremio opet debelu zicu da kratko spojim grejace ako se desi da nece da upali opet pa ako to resi problem - onda je relej ( mada nije resilo prosli put ali probacu opet).

Elem, ono sto je zanimljivo je sledece: sinoc sam izmenjao ta crevca sa providnim ( linija goriva ide: rezervoar - filter - providno crevo - nepovratni ventil - providno crevo - pumpa) i sinoc sam navukao gorivo do pumpe, upalio auto i jedno 5 minuta koliko je radio sve je bilo ok, sve super. Jutros prvo proverim crevo, nafta sve ok, nema baloncica, palim auto (i za divno cudo ja mislim da mi u zivotu nije bolje palio - maltene cim sam okrenuo kljuc) i odem na posao. Stignem na posao, otvorim haubu kad ono jedno 10 cm creva od filtera do nepovratnog ventila prazno - nema nafte uopse :wtf: . Krenem s posla veceras, stignem kuci ono crevo na nekoliko mesta ima bogme pozamasne "dzepove" vazduha.
Izgleda da kad ugasim motor nafta iz dela creva koje je izpred nepovratnog (konkretno filtera) pocne da se vraca u rezervoar i kad upalim auto opet on pocne da pravi te dzepove vazduha a konkretno vrlo je moguce da kad se "potrefi" da taj dzep naidje nezgodno u pumpi on nece da upali dok ne navuce naftu u kolicini koja je potrebna.
Prvo moram da vidim zbog cega se nafta vraca, a razmisljao sam i da stavim kako Riddick kaze i nepovratni izpred filtera, da li ce to resiti problem?
Ventil sam stavio po savetu prodavca u radnji auto delova kad sam pricao za sta mi treba providno crevo :)
Poslednja izmena: Mosha, na dan petak, 4. nov. 2011. u 22:00h. Ukupno izmenjeno 1 put.

Shelby
Poruka: 1272
Član foruma od: nedelja, 11. jul 2010. u 12:44h

Poruka od Shelby » petak, 4. nov. 2011. u 21:57h

kako ti funkcionise ona drukalica iznad filtera za gorivo , moze tu da uvalci vazduh ako je naprsla membrana . ;)

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » petak, 4. nov. 2011. u 22:03h

Hm, ja sam menjao vec 2 puta filter goriva i nikakvu drukalicu on nema koliko ja znam, ni kod filtera ni na pumpi (mislim mozda treba da ima ali je neko mislio da je visak :) ) inace nema ni onaj problematicni predgrejac za naftu samo crevo odozdo negde ide pravo u filter.

mbole
Poruka: 14982
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 4. nov. 2011. u 23:01h

Drukalica je crno okruglo zaobljeno dugme na vrh kucista filtera, precnika oko 3cm.

Mozda ti nije lepo nalegao filter ili nije dobro pritegnut pa vuce na njemu.

"nema grejac samo crevo odozdo negde ide u filter" - grejac se nalazi izmedju filtera i pumpe, kada ga ima. To "odozdo" pretpostavljam da je dolazno crevo od rezervoara do filtera.
Djak pesak :)

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » petak, 4. nov. 2011. u 23:14h

mbole piše:Drukalica je crno okruglo zaobljeno dugme na vrh kucista filtera, precnika oko 3cm.
Na filteru ima samo jedan sraf, cini mi se da je m10.
mbole piše:Mozda ti nije lepo nalegao filter ili nije dobro pritegnut pa vuce na njemu.
Evo sad sam stavio nepovratni ventil odmah u to "glavno" dovodno crevo, pa iz ventila ide u filter i iza ventila sam sva creva promenio u providna pa cu videti sutra sta se desava i gde vuce vazduh, nadam se da nije iz tog glavnog creva inace eto meni zanimacije ceo dan da provalim odakle.

Nego, koliko dugo smem da drzim ova providna creva montirana, da ih ne pojede nafta ili nesto?

mbole

Poruka od mbole » petak, 4. nov. 2011. u 23:37h

Sraf M10 (ili mozda bese 11) je sa donje strane filtera i njime se on priteze na kuciste.
Drukalica je sa gornje strane (oznaceno crveno):
Slika

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » petak, 4. nov. 2011. u 23:57h

Ovaj drugacije izgleda, evo kako izgleda moj filter, sem dela koji sam oznacio crvenim krugom, umesto njega je samo taj sraf m10 ili 11.

Slika

Uploaded with ImageShack.us

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 5. nov. 2011. u 00:04h

nema mi logike zasto imas problem samo kad je hladno, onda bi celo leto trebao ujutru da te zeza, ako je do vazduha u sistemu..

mbole

Poruka od mbole » subota, 5. nov. 2011. u 02:47h

Koje ti je godiste auto?

Sto se tice ovoga sto milan pise. Stalno zaboravljamo da nije obavezno da postoji samo jedan kvar. Pogotovu kod automobila gde se elektronika iz sve snage trudi da "namontira" sve kako treba sa onim sto ima. Znam da Mk2 nije bas napucan elektronikom kao TDCI ali ima je sasvim dovoljno.

Malo vazduha u sistemu i malo slabiji grejaci ce odradjivati posao (naravno ovo je primer, ne kazem da je to u pitanju). Onda temperatura malo padne, ili se pojavi jos malo vazduha ili grejaci jos malo oslabe, il inesto sasvim trece takodje pocne da otkazuje... i tu smo, auto vise nece da upali. Ovo su vec lepo matori automobili, svi preko 10 godina, i sa ne bas malim kilometrazama. Puno toga na njima je na rezimu "jos uvek radi".

Kreni od onoga sto mozes da nadjes. Za pocetak ustanovio si da imas vazduha u sistemu. Kad njega eliminises, onda mozes da ides dalje.
Da li posle toga pali kako je palio nekad? Ne. Sledeca stavka grejaci (njih i onako treba menjati nakon nekog vremena, i nisu preskupi). I dalje to nije to. Dizne. Njih bi trebalo menjati na nekih 100-tinak i kusur hiljada, ali to ne radimo jer "i dalje radi kako treba" (mada verovatnije je da imamo problema sa novcanikom).
...

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » subota, 5. nov. 2011. u 08:18h

zna zbog ulja sto nije menjano kada je hladno da zeza ....

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“