Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mondeo dobija (po)turu

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
riddick
Poruka: 364
Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h

Mondeo dobija (po)turu

Poruka od riddick » četvrtak, 20. okt. 2011. u 01:02h

Mondeo 2 1.8TD! Sam dobije turu,najizrazenije u prvoj brzini! Otprilike u isto vrijeme mi se desi,upalim auto,krenem na posao,izadjem iz dvorista,i kad krenem on po gasu! Turbo ventil je ispravan,turbina ne baca ulje! Ja sam nesto cackao oko crijeva za dovod,stavljao nepovratni ventil na crijevo od filtera do pumpe,vracao mi naftu u rezervoar,pa sam mislio da je zbog toga losije palio,ali i poslije ventila paljenje isto,tj. slabo! Jel moguce da negdje vuce zrak pa da dobije turu? Jedno jutro mi se desilo da je dodao gas i sam se ugasio poslije toga,i upalio tek iz 4 verglanja! Hvala
Endura DE

mbole
Poruka: 14980
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Mondeo dobija (po)turu

Poruka od mbole » četvrtak, 20. okt. 2011. u 03:32h

Turu ne dobija od viska vazduha, vec od viska goriva.
Ako si siguran da ti je membrana turbo ventila ispravna, bojim se da je vreme za remont pumpe.

Postoji i neka mala verovatnoca da te zeza motorce ler gasa, pa probaj da mu otkacis sajlicu. Zezace na leru dok je hladan ili ako upalis klimu (mada ne verujem da ces je paliti ovih dana), al bar vidi da li ce prestati dodavanje gasa.
Djak pesak :)

riddick

Poruka od riddick » četvrtak, 20. okt. 2011. u 10:25h

skontao sam sta je,ali nije mi auto tu da 100% potvrdim! Nepovratni ventil sam sam stavio zato sto vraca gorivo u rezervoar! E sad pametni ljudi su ga stavili poslije filtera za gorivo,a ja sam probao biti pametniji pa sam stavio prije filtera! Kad je prije filtera,ostane samo ono goriva sto je u crijevu,a ostalo se povuce u rezervoar i povuce i gorivo iz filtera! Kad upalim auto,on povuce ono sto je u crijevu i ugasi se! Zato mu treba duze verglanja da upali! Mene sad interesuje jedna stvar,ZASTO VUCE GORIVO U REZERVOAR!? :wtf:
Endura DE

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » četvrtak, 20. okt. 2011. u 10:55h

skontao sam sta je. daleko od toga dasi skontao staje nego teraj taj auto kod nekog ko radi forda.

riddick

Poruka od riddick » četvrtak, 20. okt. 2011. u 11:33h

dasi staje! Otjerao bih ja da ima iko u blizini da ista zna fordu! Prvi majstor je na 150 km! I pameti,dosao sam na forum da bi mi TI rekao da vozim auto majstoru,jbt kako se ja toga nisam sjetio :shok:
Endura DE

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 20. okt. 2011. u 13:14h

To gde treba da stavis ventil zavisi od mesta gde vuce vazduh.

Ako vuce vazduh na filteru ili negde pre njega, onda je ovako kako pricas, ali ako vuce vazduh negde iza filtera onda je sve jedno radilo bi i tada.

Vazduh moze da vuce na bilo kom delu instalacije. Ako bilo gde postoji bilo kakva rupica, nakon nekog vremena gorivo ce se vracati ka rezervoaru.

Nego prvo, da li si siguran da vuce vazduh, odnosno da vraca naftu (jel si proverio, nekim providnim crevom recimo), ili si samo pretpostavio da je to u pitanju?
Posto imas i drugih problema, ne mora da bude vazduh uzrok losem paljenju.

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » četvrtak, 20. okt. 2011. u 19:27h

Jel moguce da negdje vuce zrak pa da dobije turu? NIJE. nevalja ti vakum ventil na lukas pumpi,tacnije membrana pusta gorivo i dolazi direktno u usisnu granu zato dobija turazu.gorivo ako vraca prema rezervoaru najverovatnije ti nevalja drukalica na filteru goriva.

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » četvrtak, 20. okt. 2011. u 19:36h

stvarno, a sto se posle turaze ugasi?
osim ako nije vazduh naisao negde nema druge...
Poslednja izmena: darko darko, na dan četvrtak, 20. okt. 2011. u 21:07h. Ukupno izmenjeno 1 put.

riddick

Poruka od riddick » četvrtak, 20. okt. 2011. u 20:00h

bilo je do ventila! stavio sam ga poslije filtera i u redu je! Zatim sam stavio providno crijevo,i vidio da vuce masu zraka! cackajuci sam otkrio da je u onoj kutiji prije filtera sto grije gorivo! Izbacim nju,upalim auto,ni mrve zraka,auto pali ko mina! Ali problem sa vracanjem goriva u rezervoar! Kad skinem crijevo od dovoda prije filtera tacno vidim kako vuce nazad,kad naslonim jezik zalijepi za crijevo! Vakuum ventil ne pusta,i ja radim u automehanicarskoj radioni,doduse ne forda,ali znam dosta stvari,izmedju toga sta moje auto posjeduje od dijelova i kako funkcionisu! Samo jos ne mogu otkriti zassto mi vuce gorivo nazad u rezervoar!
Endura DE

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Poruka od Mosha » četvrtak, 20. okt. 2011. u 21:24h

Vrlo moguce da je "fora" u cepu rezervoara. Cep ima u sredini malu rupicu i tu bi verovatno trebalo da ima slobodan prolaz vazduh iz i u rezervoar u cilju eliminacije vakuma ( kada auto radi on vuce gorivo iz rezervoara, smanjuje se zapremina goriva te dolazi do podpritiska iliti vakuma u odnosu na atmosferski pritisak). Kod mene taj cep funkcionise tako sto pusta vazduh kroz rupicu tek kad ga zavrnes do kraja ( kad pocne da preskace ) i kad ga vratis malo nazad ( ima tacno prazan hod da moze da se vrati nazad jedno pola kruga), ako bi samo zategao cep i ostavio ga u tom polozaju on ne bi pustao vazduh i to sam slucajno otkrio kad sam stao da sipam gorivo u sred noci, bila tisina i kad sam krenuo da odvrcem cep culo se "sssssssss" kako vazduh ulazi u rezervoar. E sad da li to tako treba ili ne, nemam pojma, mozda je cep tako konstruisan, meni to doduse nije pravilo neke probleme ali moguce da te to muci ako se gorivo nasilno vraca u rezervoar, mozda ga vakum "vuce" nazad.

riddick

Poruka od riddick » četvrtak, 20. okt. 2011. u 23:01h

to znam,i kod mene je tako,ja ga nikad ne zavrcem do kraja! Uvijek mi se cuje to sssssssssssssss kad odvrnem
Endura DE

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Poruka od Mosha » četvrtak, 20. okt. 2011. u 23:20h

Pa sta znam onda, jedino ako se vraca prirodnim padom nazad u rezervoar, ima li nas auto pumpu za gorivo u rezervoaru ili crevo iz filtera ide pravac u rezervoar? Na kraju krajeva, logicno je da postoji neki sistem da gorivo ostane tu gde je u trenutku gasenja motora a ne da se vraca nazad u rezervoar..

riddick

Poruka od riddick » petak, 21. okt. 2011. u 00:04h

nema pumpu! ako nigdje ne vuce zrak,trebalo bi da ne moze prirodnim padom vracati,ustvari trebalo bi da ne moze nikako vracati,ali eto,gremlini ceprkaju...
Endura DE

mbole

Poruka od mbole » petak, 21. okt. 2011. u 01:15h

Dobro, jedan deo smo resili :)
Inace je taj predgrejac poznat kao problematican (skroz sam zaboravio na njega, iskljucio sam ga jos odavno). Uopste nije kritican, postavlja se samo zbog ekstremno niskih temperatura (ispod -20 ili cak -25 stepeni ako se dobro secam)

Normalno je da kad otkacis crevo gorivo hoce "nazad" u rezervoar, posto je visina nivoa goriva u filteru ili bilo gde (na bosh pumpi, svi crevima...) veca od nivoa u rezervoaru (zakon spojenih sudova, 7 razred osnovne).

Ako bilo gde postoji mogucnost da vazduh udje u sistem gorivo ce se vracati ka rezervoaru. Jedini nacin da ceo sistem bude napunjen gorivom je da nigde, ali apsoutno nigde nema mogucnosti da vazduh udje u sistem.

Mk2 nema pumpu u rezervoaru i nema uopste pumpu niskog pritiska kao poseban deo. Ceo posao obavlja bosh (to jest lukas) pumpa. Ali da bi ona radila kako treba, neophodno je da bas nigde nema mogucnosti da vazduh udje u sistem.

riddick

Poruka od riddick » petak, 21. okt. 2011. u 22:13h

u pravu si mbole,kako nema zraka,vise se ni gorivo ne vraca,eno ga pali na pola kljuca ;)
Endura DE

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“