Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Vergla do iznemoglosti a ne pali OHV 1.3

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
hiperborean
Poruka: 40
Član foruma od: sreda, 27. jul 2011. u 19:14h

Vergla do iznemoglosti a ne pali OHV 1.3

Poruka od hiperborean » nedelja, 16. okt. 2011. u 23:38h

E ovako.. Kent 1.3 je u pitanju + plin.. Na frankenstajna je presadjen karb sa Zastave,( mislio sam da je Solex, ali posle intervencije sa polugama gasa i sauga provalim da je Beograd/Weber VV ) koji sad radi zadovoljavajuce ali leti van cim mi stigne medjuploca za TLDM..

Sve je bilo fino dok jedno jutro nije odbio da upali kao da nema akumulatora.. Odslepan do elektricara, zamenjen kolektor i jos nesto na alternatoru i radio kod njih u garazi, oni se malo vozali i tako.. Dodjem ja po auto, okrenem kljuc i verglaj, verglaj nist kao da nema goriva nikakvog.. Posle silnih peripetija, zamene platina(raspale se stare) ustanove da je plus sa brave na bobinu slab i prespoje direkt na plus akumulatora preko releja i osiguraca i upali ko mina.. E sad se ja tu zajeb* sto ne dopunih akumulator jer sam polususter pa mislih da kad pali znaci da je pun.. No to smo resili..

Posle dan dva rekoh aj da mu promenim lanac lancanike i odradi mi drugar, ja asistiro mrgreen, stvarno dobar majstor i cacko on nesto i oko razvodnika, ja reko zna sta radi uradio je ko zna koliko generalki na raznim kolima i meni na Mediteranu pre 100 godina.. I pali auto sve normalno kod njega, zavrsili, ja se vozaooo ceo dan, ma ko bog.

Danas da upalim vergla, vergla, vergla, benzin prska u lonce normalno, plin se oseca u cilindrima, bombina sve ok...

I ja provalim da paljenje uopste nije namesteno 1243 kako Kent zapoveda, nego 1342 ko na svim krstenim rednim motorima, s tim da je prvi kabal na kapi jedno mesto u desno premesten i ne mogu da se nacudim da je uopste upalio tako, a kamoli isao. Sad il` sam ja nesto debelo pobrkao ili je Kent cudo! I naucim da treba ponekad nekom nesto i reci unapred, a ne samo uzdati se u majstorluk koliki god bio ;)

Te sad resih da sam pretumbam paljenje. Mozda sam za ovo iznad pogresio al sada se to mora odraditi. Imam ruke, imam mozga, a imam i servisna uputstva.. Sve je OK, al me "muci" par stvari:

1. Provalio sam da mi vakum pumpica na razvodniku nije prikljucena nigde - nema creva - te pitam gde na Weberu VV da je cuknem, ili na usisnu granu? Na Karbu imam slobodno "Prikljucak odusnih gasova" Slika kao na sredini slike. Ili da ostavim kako jeste?

2. Kako treba poravnati oznaku na radilici za dovodjenje prvog klipa tam di treba?

Ovako
Slika

Ili ovako
Slika

Ostalo oko paljenija mi je jasno. Mozda to nije jedini kurslus al to mora sigurno da se sredi, a i ako ne uspem tu su eminentni majstori :D :ford:

Hvala na strpljenju i volji za citanje ove ispovesti :beer:
Poslednja izmena: hiperborean, na dan ponedeljak, 17. okt. 2011. u 00:34h. Ukupno izmenjeno 1 put.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Vergla do iznemoglosti a ne pali OHV 1.3

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 16. okt. 2011. u 23:56h

Prvo i prvo, napajanje bobine za paljenje sa platinama nije isto kao i bobine sa el. paljenjem, u prevodu - ako imaš platine nikako nemoj na bobinu dovesti žicu direktno sa akumulatora jer ćeš ubrzo spaliti bobinu.
Razvodnik priljučiš na vakuum na karburatoru. To za odušne gasove je za uljna isparenja i tu nemoj priključivati.
Ugao pretpaljenja je 4 stepena.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » ponedeljak, 17. okt. 2011. u 15:17h

Ne moze to tako,druze.Ako nije podeseno palenje,skoro pa nikakva sansa je da ce uopste upaliti a ne vozati se,ista stvar je ako kablovi nisu ''ubodeni'' na pravo mjesto,tj redosljed palenja pobrkan..aj da upali nekako na dva klipa i vjerovatno ali da radi i da se vozis nema sanse..
tebi je najverovatnije los sraf koji drzi razvodnikili neka od tih komponenti za pricvrscivanje samog razvodnika pa se pomice ugao palenja...
Ako ti je motor od 43kw onda redosljed jeste 1342 a ne kao kod ostalih kentara...

hiperborean

Poruka od hiperborean » ponedeljak, 17. okt. 2011. u 16:47h

U saobracajnoj pise 51 neceg, verovatno konja sto mu dodje oko 38kw/ ili ako su kw onda je 69 konja..

@goja
Cackao danas i u pravu si. Vakuum pumpica i ceo onaj deo gde se srafi nosac platina se pomera levo desno.. Cini mi se da fali par sarafa. Tako da ugla paljenja nema mrgreen Skinucu pa da probam nesto zbudziti.

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » ponedeljak, 17. okt. 2011. u 22:16h

Ta plocica i treba da se pomice,tj.pomice je vakum,daje ranije/kasnije palenje u zavisnosto o jacini vakuma tj gasa...naravno,ne smije se pomicati kuciste vakuma,samo klip koji je vezan za tu plocicu..Ja sam vise mislio na kuciste razvodnika....

backarelli
Poruka: 418
Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h

Poruka od backarelli » ponedeljak, 17. okt. 2011. u 22:54h

goja piše:Ta plocica i treba da se pomice,tj.pomice je vakum,daje ranije/kasnije palenje u zavisnosto o jacini vakuma tj gasa...naravno,ne smije se pomicati kuciste vakuma,samo klip koji je vezan za tu plocicu..Ja sam vise mislio na kuciste razvodnika....
....samo bih da dodam , da vakum šteluje predpaljenje, zakretanjem ploče. Pogledaj da li ti nije slučajno ispala kuglica sa te ploče .
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

hiperborean

Poruka od hiperborean » utorak, 18. okt. 2011. u 18:04h

Hvala vam svima!

Skinuo razvodnik, malo ocistio i izduvao, usrafio vakuum pumpu na mesto (sada se pomera samo "klipic"), nariktao platine, naveo 1. klip tam di treba, nariktao palac na 1. sveciciu, uboo razvodnik u blok, stegao, prekontrolisao raspored kablova, vratio kleme i najnormalnije upalio thumbsuph :ford: Jos vakuum razvodnika da cuknem negde. Nemam na karbu onu pipu za vakuum kod sarafa za ler gas, a cale(eminentan strucnjak) kaze da moze na usisnu, tamo mogu da sredim. Kakav divan osecaj kad uradis nesto sam!

..Mehanika moj dobar drugar..

Benzin radi ko blesav, al me plin sad nesto zeza kao da mu sve malo fali da sastavi i malo i malo i nikako mrgreen Al to cemo jos videti sa eminentnim strucnjacima!
:beer:

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“