Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Unutrasnji zglob poluosovine Mondeo Mk3

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Re: Unutrasnji zglob poluosovine Mondeo Mk3

Poruka od Cedo » ponedeljak, 25. mar. 2013. u 16:22h

Cedo piše:Moji su izgleda pri kraju, nesto ne stima na zadnjem trapu, sistemom eliminacije dosli smo do amorta, sve ostalo je u odlicnom stanju, pregledano vise puta, kod vise majstora.. zanimljivo kad se zaljulja izgleda kao da rade posao, nije bilo vremena za detaljnije ispitivanje kod Dragomira pa je ostalo na tome, ali prelaskom preko neravnina javlja se neki luft nazad, sto je najzanimljivije preko sitnih neravnina se najvise oseti, recimo preko lezeceg skoro nista, malo je zahebano ako je los put i brza krivina jer dupe zna da se malo otkaci.. bese neka akcija za Monroe u Euroautu, cini mi se da su bili nesto oko 55e, nedavno.. sve mi se cini da cu ih zaobici, samo da utvrdim sta je problem...
Ovaj moj slucaj postao bas hronican, vratio se sa puta, auto pod punim opterecenjem, putnici nazad cuju skripanje, ja osecam neki luft, preko ostrije izbocine lupne, u krivini preko loseg puta zadnji deo pobegne malo, skroz glup osecaj neutegnutosti trapa nazad, niko ne moze da pokaze prstom sta je konkretno, doduse svi su proveravali na podignutom autu i kao sve odlicno, sileni, gumice balans stangle i stabilaztori kao novi i bez lufta, mozda bi pregled iz kanala otkrio nesto vise, vrlo moguce da su amorti ali ne bih isao sistemom menjanja delova redom dok se ne dodje do resenja problema :/ ..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

panajotis
Poruka: 23
Član foruma od: subota, 1. dec. 2012. u 18:27h

Poruka od panajotis » ponedeljak, 25. mar. 2013. u 16:41h

Meni se mondeo na 130KMh stresao.Otisao sam kod majstora, odradio mi balansiranje svih guma i sad je ok.
Vidim da imas gremlina na mondeu isto kao sto i ja imam na svom.Majstori govore kao sve je u savrsenom stanju sto se trapa tice a on meni lupka kad dodajem i oduzimam gas a u zadnjem lijevom tocku cujem kao neko struganje sitno, povremeno.
NiKO da se usudi i kaze ovo je i zamjeni ga nego sve nesto okolisu i bjeze od njega.
Ja sam odlucio kupiti silicone sprej i naprskati sa njim sve gumice dok ne skontam sam sta mu je :blink:
tako nam je kad vozimo forda a nema majstora strucnih........ :ozid:
POLIRANJE FAROVA ,Rale,Sarajevo 064/415-4855

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 25. mar. 2013. u 18:49h

Cedo, slican problem imam ja. Ne mislim na problem sa autom, vec dijagnozom kvara.
Naime, ima vec godinu ipo dana kako sam odvalio KRATER kad sam se vracao iz Budimpeste, sa nekih 100km/h. Ok, malo sam iskrivio felnu, napravio baloncic na gumi, ali to je nebitno, nije mi tresla ta guma niti se cudno ponasala. Medjutim, nesto oko letve volana zeza. Kada je u centralnom polozaju ponekad ima "stepenik" kada motam, u zadnje vreme malo izrazenije, ali totalno bez pravila kad i koliko se pojavljuje. Ponekad malo jace "zvekne" dok motam (posto se isto cuje neki mali zvuk kad prelazim preko tog stepenika). Dvoje trapadzija gledali, Gagi isto, podignut/spusten auto, niko nista neobicno nije izvalio. A meni sve vise i vise ide na nerve, ne znam sta da radim. Sto je najgore, u voznji nestane pa ga ne primecujem, pa se vrati, i tako sve u krug. Ali je veoma neprijatno kad na 120+ oces da napravis blag pomeraj volanom a on zabode na tom mestu i onda naglo "preskoci". Nije nesigurno, zato nisam do sada intervenisao vec samo trazio savete, ali uzasno nervira.
Srecno :)
Fiesta!!

sierra 20i
Poruka: 439
Član foruma od: ponedeljak, 22. jun 2009. u 14:08h

Poruka od sierra 20i » ponedeljak, 25. mar. 2013. u 19:27h

to se i meni deavalo na prethodnoj sierri(servo letva) kao da zapne letva i to kad volan stoji ispravljen i kad u voznji treba blago da ga pokrenes i to samo u jednu stranu kao da zapne pa onda preskoci a nit je curela nit imala lufta. Veoma odvratna i opasna stvar u voznji jer kad motas u tu stranu pa zapne onda upotrebis vecu silu pa kad preskoci auto pobegne u stranu vise od planiranog i ocekivanog. Nikad to nisam ni pokusavao resiti,tako sam je prodao. Ali zaista neprijatna stvar,uvek si napet tokom voznje :/

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » ponedeljak, 25. mar. 2013. u 19:45h

Podseti me Dule da sam i ja odvalio jednu kratercinu pre mesec dana, rezultat > iskrivio obod celicne felne, guma malo izdeformisana u delu zastitnog falca i za nijansu pao snop desnog xenon projektora :D ..

U vezi trapa, sreca u nesreci sto samo na specificnim neravninama, kojih nema previse, ceo problem dolazi do izrazaja, po klasicnim rupama nije strasno, al kad naidjem na te neravnine, slicne uzburkanoj vodi, tj. kad je talasast asfalt u svim smerovima to pocne da lupka i odzvanja, poskakuje da popizdis, stvara neku cudnu nelagodu kad tako propadne pa lupi..

Cuo se sa poznatim amortizer servisom ovde u Ns, popricao sa covekom, preno mu situaciju i pitao da li on moze da utvrdi da li su amortizeri da ne menjam ako nisu, a on se skoro pa uvredio, u fazonu sta ja to ocekujem i ako sam presao tako ozbiljnu kilometrazu to je sigurno za zamenu, sve je to super ali kad bi promenio amortizere a sve ostalo po starom gurno' bi ga u Dunav..

Slika

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 25. mar. 2013. u 20:11h

@sierra 20i
Bukvalno IDENTICNO ponasanje, samo sto si ga ti bolje opisao od mene :vid budale:
Mene nervira sto nije uniformno, tj cas je tu cas nije, osecam kad budem sledeci put otisao na servis da ce me gledati kao ludaka jer se naravno u tom trenutku problem nece ispoljavati. A da dajem pare na drugu letvu ili repariram ovu bez potrebe, nesto ne pije vodu, jer kao sto rekoh jos nije strasno izrazeno tj auto je i dalje bezbedan za voznju.

@Cedo
Eh, te rupe sto krive celicne felne ne brojim, prosle zime sam jedno 3-4 puta ispravljao celicnu felnu (kao za maler, uvek istu, prednju desnu), ali na moje iznenadjenje guma se nije deformisala, tresla i slicno. Ova je bila onako, domacinska. Prednju felnu sam fino iskrivio, gumu napravio balon, sjebao to oko trapa.. Zadnju felnu isto malo iskrivio ali ne dovoljno za ispravljanje, zadnja guma vec bila za bacanje u tom trenutku pa sam je posle par nedelja poslao u kontejner :)
Fiesta!!

sierra 20i

Poruka od sierra 20i » ponedeljak, 25. mar. 2013. u 20:22h

da,tako je i meni bilo ponekad se uopste nije osecalo,ali me nerviralo u pm :suicide: jedino je bilo dobro to sto sam uvek morao biti na oprezu pa mi se nocu nikad nije prispalo za volanom hahahaha

dax92

 
Poruka: 7622
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » ponedeljak, 25. mar. 2013. u 21:52h

Cedo piše: kad bi promenio amortizere a sve ostalo po starom gurno' bi ga u Dunav..
Nije problem, javljam se da ga preuzmem ako ti se ne bude svidjao! :beer:
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

panajotis
Poruka: 23
Član foruma od: subota, 1. dec. 2012. u 18:27h

Poruka od panajotis » utorak, 26. mar. 2013. u 08:17h

To sto lupka u letvi , to je vjerovatno pukao zub od udarca i pliva po navoju, tj samo ceka kad ce letva da zasteka.Isto se meni desilo kad je udarena felga pa nabila navoje u letvi.
Ja iskreno ne bih mogao prodati auto a da to ne nepravim, valja na dusi nositi covjeka....
ali ima nas svakakvih....
POLIRANJE FAROVA ,Rale,Sarajevo 064/415-4855

sierra 20i

Poruka od sierra 20i » utorak, 26. mar. 2013. u 23:16h

panajotis piše: Ja iskreno ne bih mogao prodati auto a da to ne nepravim, valja na dusi nositi covjeka....
ali ima nas svakakvih....
Druze opusti se moja savest je upitanju...a cisto da znas naravno da sam rekao drugaru za sve nedostatke na autu posto sam ga njemu prodao.

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » četvrtak, 28. mar. 2013. u 13:07h

Idem na amorte pa kud puklo, imam Sachs za 6570 u Gazeli, Kayaba 7320, dok je u Kit Komercu Kayaba 6500.. koji uzeti?

Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21549
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 28. mar. 2013. u 13:12h

Sachs!
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 28. mar. 2013. u 13:25h

Ja pozadi imam Sachs, napred Motorcraft (tj Sachs)... Zadovoljan thumbsuph
Fiesta!!

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » četvrtak, 28. mar. 2013. u 13:28h

Onda Sachs thumbsuph

Slika

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 28. mar. 2013. u 17:26h

ja sa kayabom prezadovoljan.. :P

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » četvrtak, 28. mar. 2013. u 18:34h

A onaj prolupali :P ma isti djavo, samo da ne uleti neki fals, kad smo kod lupanja, jesi imao neke od ovih simptoma koji su kod mene, posto i moji izmedju ostalog lupaju (ako su uopste u pitanju amorti), da li se to lupanje kod tebe prenosilo na karoseriju ili je bio u pitanju samo zvuk, kako ti se ponasao u voznji..

Slika

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » četvrtak, 28. mar. 2013. u 18:37h

Prvo provjeri stabilizatore. To je najcesce uzrok lupanja na Mondeo-u. Lako ih je provjeriti. Neka neko zaljulja auto a ti uhvati stabilizator ruko i vidjeces odmah ako ne valja. Osjetices pod rukom kako lupka. Meni je otisao neki dan i evo auto kao da nema ni amortizera ni opruga, rek'o bi covjek raspade se se sve.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 28. mar. 2013. u 18:47h

ne napisah da je meni problem 'prolupalog kayaba amortizera' bio u slabo stegnutoj matici na gornjem nosacu amorta..to mi se ponovo desilo i sa reklamiranim amortizerom, pa sam nasao sta je..sto znaci da kayaba nije prolupala..

a cedo da vozis karavana ko sav normalan svet lako bi resili.. :D

al opet sta je problem izvaliti dal amorti valjaju il ne valjaju??? (sta kaze mala? :D )

i raskaci vertikalne nazad pa provozaj malo..i ja bih isao pre da zamenim obe (ili jednu) vertikalne neg oba amorta..one te kostaju par 'iljada

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » četvrtak, 28. mar. 2013. u 19:18h

@bojcistv
I Dragomir i jos dva servisa pre njega su skakali i pajserom pretresali trap, moram reci da lupanje i nije strasno koliko se oseca odredjeni luft, jednostavno nesto nije utegnuto kako treba.. Aj da kazem i ovo, kad se sutne tocak vidi se da postoji odredjeni hod, ne prazan u smislu da tocak landara vec se vidi da vibrira malo, razumem da je to donekle normalno ali bese mi sumnjivo pa sam sutno jos dva Mondea u zadnji tocak :D i ta vibracija je manje izrazena..

Upravo tako Milane, problem je utvrditi generalno sta je u pitanju, pogotovo jesu li amortizeri, jer na cimanje se ponasaju kao potpuno ispravni a nisu ni procurili, pocinje glavobolja polako jer sve je super i u ekstra stanju.. dok je na dizalici :'( .......

Slika

macaneli
VIP
Poruka: 9926
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » četvrtak, 28. mar. 2013. u 19:22h

pa-pa-pa-pa-ra-no-ja lol

a jel ti Gagy kontrolisao onaj glavni luft u glavi upravljaca? hahahaha
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 28. mar. 2013. u 19:24h

na karavanu kad se tek nacnu vertikalne (ili stabilizatori) nemoguce je provaliti sta lupa ni na kanalu ni na dizalici..nego mora 'po sluhu' (levi ili desni) da se zameni..ja bih tako uradio..

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » četvrtak, 28. mar. 2013. u 19:34h

Ovo je sve samo nije naceto, znam kako treba da se ponasa automobil koji je utegnut, bio tvrd ili mekan preko rupa lepo se oseca ta utegnutost, nema sta da landara ili da se prenosi na karoseriju, cak se cuje onaj fini ton ispravnog trapa dok radi, ali nikakvo lupanje, skripanje itd.. Cini mi se da vise osecam to propadanje na zadnjoj desnoj, suvozackoj strani..

Slika

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 28. mar. 2013. u 19:38h

cek cek, a jel lupa ili propada..?

propada amort, a lupa stabilizator..tebi je sva tri.. :D

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » četvrtak, 28. mar. 2013. u 19:52h

Propada a ponekad preko ostrije neravnine jasno lupne, jasno je meni od pocetka da od ovog kucanja nema nista, ja imam jedan dozivljaj u voznji neko drugi bi imao drugi, ili bi to drugacije opisali, nesto nije OK a ni majstori ne znaju sta je, pocinjem da licim sebi na jednog coveka lol tako da stajem ovde sa daljim opisima problematike.. Kad resim znacete svi, u opciji je i teranje ovako do daljnjeg...

@Macaneli
Dupli :zuti: :zuti: :P Znas koliko je sati kad ni RSD ekipa nije konstatovala problem koji se u voznji po odredjenim putevima bas bas oseca, deluje mi da je nesto tako razlokano da bi se i vizuelno moglo skontati, al avaaaaj :D i aj ga ebaj...

Slika

macaneli
VIP
Poruka: 9926
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » četvrtak, 28. mar. 2013. u 20:06h

Cedo piše: pocinjem da licim sebi na jednog coveka
lol
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“