Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

duze vergla

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

mbole
Poruka: 14980
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: duze vergla

Poruka od mbole » nedelja, 24. jul 2011. u 00:12h

Kakve veze ima TPS sa tipom goriva koje sipas?
TPS je najobicniji potenciometar i nalazi se na spoljasnoj strani pumpe. Do njega gorivo nikada i ne dolazi. On jednostavno elektronici pokazuje u kom polozaju je poluga gasa.

Ma naravno da kazes svoj misljenje, neces valjda necije tudje.

Ja pokusavam da objasnim da to sa D2, stoji na strasno slabim nogama.
1. D2 smeta katalizatoru, a mondeo Mk2 ima katalizator, u njemu je Euro 2 motor. Mk1 je vec drugacija "zivotinjica", i on ispunjava samo Euro 1 normu.
2. Vec 15 godina nigde u evropi jednostavno ne mozes da kupis nista drugo sem euro dizela, a uskoro D2 neces vise moci da kupis ni ovde.
3. Automobili koje uvozimo su perfektno radili sa tim euro dizelom, 150, 200... hiljada kilometara. Samo mi nemoj reci da su svi oni dosipali ulje ili nekakav drugi aditiv u gorivo.
4. Nase gorivo jeste losijeg kvaliteta (mada se popravlja), ali pod losijim kvalitetom se ne podrazumeva da ima losija svojstva podmazivanja, vec upravo obrnuto, nas euro dizel je imao veci sadrzaj sumpora od dozvoljenog (ako on na bilo koji nacin doprinosi podmazivanju), ima manji cetanski broj...
5. Procitao sam sve sto se moglo procitati od Delfi-a (Lukasa), o toj pumpi i brizgaljkama (servisna uputstva, principe rada, naznake za fabricke greske...) i nigde, jednom jedinom recenicom nisam nasao da se pomijne bilo sta o dodavanju bilo cega u gorivo, ili da treba sipati ovo ili ono gorivo.

Ja sam auto kupio sa 150 iljada u Nemackoj (licno sam ga kupio tamo). Cinjenica je da sam na pocetku pretezno sipao gorivo u Madjarskoj (isao sam tamo jako cesto). Do nekih 250 hiljada nije bilo apsolutno nikakvih problema. Cak i tada kada se prvi problem pojavio, to i nije bio neki problem, vec samo ponekad bi malo "stucnuo" na leru, jedva primetno, al mene j enerviralo, a verovatno bila posledica losijeg goriva koje sam poceo da sipam ovuda. Nazalost tada je dopao ruku "majstoru" i on ga je tako lepo "opravio" da do dana danasnjeg ne mogu da ga dovedem u red.
Djak pesak :)

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » nedelja, 24. jul 2011. u 18:25h

Slika
jbg, taj tps,na ovo sam mislio, sto ima ovaj kablic, ima gumu preko, to je mene zezalo kad sam kupio, ali izgleda opet, mada i pumpa mi je sumnjiva, na tu km kako i ne bi..

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 24. jul 2011. u 23:50h

Koliko uspevam da vidim sa slike (dosta je sitno) to je advance solenoid.
Ono sto uradi klik, klik, klik, klik... pa tako vise puta kad das kontakt.
U sustini on kompenzuje ugao ubrizgavanja u zavisnosti od toga sta mu kaze racunar (malo je komplikovana prica, posto ima par mehanizma koji kompenzuju jedan drugog).
On relativno gledano nema mnogo pomeranja, to jest nema puno habanja. "Nema mnogo" je u odnosu na ostale unutrasnje delove pumpe koji se "vrte i mrdaju ko blesavi", to jest u hiljadama obrtaja/pomeraja u minutu, dok se ovaj pomera samo pri nekoj promeni rezima voznje.
Nazalost nije bas jeftina stvarcica.

darko darko

Poruka od darko darko » ponedeljak, 25. jul 2011. u 09:50h

znam sada je oko 110 eura a ja sam je platio 220 odavnoooo, jel resio neko kvar, nema dragomira da da sud, mada mislim da sam procitao negde da je kvar bas u samoj pumpi...

riddick
Poruka: 364
Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h

Poruka od riddick » subota, 30. jul 2011. u 09:28h

cisto da se javim,nije gorivo,nije pumpa nije alnaser,nije TPS,vec prokleti kabl od mase! Skinut,stavljen drugi sve u redu vrti k'o lud,pali ma pola kljuca! I DALJE se nastavlja sa sipanjem svega i svacega,pa kotrljamo ;)
Endura DE

bojanv
Poruka: 37
Član foruma od: nedelja, 17. maj 2009. u 21:05h

Poruka od bojanv » subota, 30. jul 2011. u 17:13h

Resen problem i kod mene.Akumulator varta posle 3 god. zamenjen drugim i vrti ko lud.
Sve pocinje od akumulatora,neverovatno... :ford:

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 30. jul 2011. u 17:58h

i meni isto, ja sam zamenio celu instalaciju alternator akumulator, masa, ali posle nekog vremena opet kad je vruc teze pali, pali ali vergla kao lud, cekaj da ogreje sunce pa ponovo se javite da je uredu molim vas da znam sta mi je ciniti, obavezno javite ako bude sve ok, meni je isto masa grejala klemu akumulatora, losi kontakti.....

bojanv
Poruka: 37
Član foruma od: nedelja, 17. maj 2009. u 21:05h

Poruka od bojanv » subota, 30. jul 2011. u 21:17h

Slabija struja,kontakti,udrna snaga akumulatora ili sta vec ima oznaku 680.Stavio sam neki Americki iz AP-SPORTA od 74a i pali mnogo bolje od varte 72a sa istom oznakom 680.Menjao sam prelivna creva stavljao nepovratne ventile.......... Nikom nije palo na pamet da je do akuma.

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 30. jul 2011. u 21:44h

bojanv piše:Slabija struja,kontakti,udrna snaga akumulatora ili sta vec ima oznaku 680.Stavio sam neki Americki iz AP-SPORTA od 74a i pali mnogo bolje od varte 72a sa istom oznakom 680.Menjao sam prelivna creva stavljao nepovratne ventile.......... Nikom nije palo na pamet da je do akuma.
ja sam menjao akumulator svake godine, imam bar 5 komada, bar 2 su pod garancijom, mogu da slikam ako hoces, neko vreme pali normalno i posle 3 meseca opet, mada meni je elektricar cackao alternator i od tada nevalja, verovatno je negde sjbo nesto, kako kaze zadnji majstor, strada od dugackog verglanja, strada instalacija akumulator....

darko darko

Poruka od darko darko » nedelja, 16. okt. 2011. u 21:19h

pitanje za kolege sa problemom sto pali tesko kada je vruc 1,8 td oko98 godista, evo stiglo hladnije vreme, kako sada pali vas????
meni ujutru na dum :lele: sad treba da trazim musteriju :ford: lol ....
ali kad se ugreje upali, ali sign0023
razmisljam da napravim snimak kako pali prvo jutarnje i kada je vruc pa da vam pustim i to grejace bar 5 godina nisam menjao kontrolisao, to je cudo jedno, a motor presao preko 600 000 i bolje pali na minusu :/ , sve naopako, da nepostoji neki senzor za temperaturu koji jbe kad je vruc, mada moje sumnje su pumpa......

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 16. okt. 2011. u 23:45h

Senzor temperature postoji i jedna od stvari koja se podesava prema njemu (i ne samo njemu) je ugao ubrizgavanja (advance solenoid menja ugao).
Takodje pri hladnom startu se menja kolicina goriva koja se ubrizgava, motorce lera povlaci sajlu gasa...

darko darko

Poruka od darko darko » ponedeljak, 17. okt. 2011. u 00:24h

kako da ga zaglavim na hladno....
jel bi onda palio...

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 17. okt. 2011. u 09:00h

Nemoj to da radis.
Na Mk2 je pumpa kontrolisana elektronikom i vakumom i ne radi uopste tako jednostavno po principu: ovo sklonim i onda pali dobro, ali nista drugo se nije poremetilo.
Zakucas ga na hladno, i on ce onda sve vreme misliti da ti je motor hladan. Sipace vise goriva, drzati ugao pomeren kao da je motor sve vreme hladan...
Odes kod nekog ko zna svoj posao da to pregleda i vidi sta tacno pravi problem.

darko darko

Poruka od darko darko » ponedeljak, 17. okt. 2011. u 11:03h

napravio sam snimak, jutros na minusu kako pali, samo dum, a ako bude se zagrejao motor, snimacu i to, nemoze na kljuc da upali kad je vruc.....

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Poruka od Mosha » ponedeljak, 17. okt. 2011. u 18:47h

Da se nadovezem na ovu temu posto vidim da ima dosta kolega sa 1.8td, medjutim kod mene nece da pali kad je hladno :)

Dakle Mondeo mk2 1.8td '97 god.

- Da napomenem da su pre dve nedelje provereni grejaci i jedan zamenjen, pre par meseci zamenjen akumulator, preventivno, anlaser nisam remontovao od kad je auto kod mene medjutim posto vergla "kao blesav" iskljucicemo tu mogucnost iz jednacine takodje.

- Pred sam kraj prosle zime se pojavio ovaj problem i ja sam na njega zaboravio potpuno do sad, tj danas kad se pojavio opet. Moj auto pali uvek isto, 2-3 okretaja anlasera u prazno i pali, bez obzira da li je 30 ili 0 stepeni napolju (oce malo duze doduse kad su temperature apsurdno visoke ali zanemarljivo je), ALI ispod nule su pocele da se desavaju cudne stvari - nece da upali :) . Evo kratak opis:

- Posle 2-3 okretaja anlasera u prazno (sto uvek i uradi i sasvim je normalno) krene da "pali" ali ne moze da sastavi, kao da se necka da krene, subjektivni utisak je kao da nema dovoljno goriva pa kao da oce da upali ali ga nesto gusi i tako mogu verglati u nedogled, nema sanse da sastavi i purnja kao lokomotiva, dakle ako ne sastavi posle 2-3 "vu-vu" to je to, nema sanse. Pokusao sam da grejem (do cekanja gasenja releja ne lampice naravno) nekoliko puta - nista. Pokusao sam da kratko spojim grejace i drzim ih 20-tak sekundi pre paljenja (reko mozda je los relej/instalacije) - nista.

- Recimo juce je upalio normalno a jutros nije hteo 5 minuta da sastavi a razlika u temperaturi je mozda stepen-dva ako je uopste i bilo. Zanimljivo je da jutros kad sam ga nekako upalio drzao je oko 1100 obrtaja na leru celo vreme (10-tak kilometara) iako je normalno na 850-900 kako je i stojao veceras kad sam se vracao kuci. Takodje je zanimljivo da recimo mogu da probam da ga upalim nekoliko puta (neuspesno naravno), odem u kucu i vratim se posle 5 minuta i upalim ga normalno :wtf:

- Posto je ovo boljka koja se vuce od prosle zime prosla je kroz mali servis (filteri i ulje), veliki servis i jos neke sitnice i dalje je tu pa cisto sumljam da je uzrok u njima.

Tatanga
Poruka: 67
Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h

Poruka od Tatanga » ponedeljak, 17. okt. 2011. u 21:14h

Mosha piše:Da se nadovezem na ovu temu posto vidim da ima dosta kolega sa 1.8td, medjutim kod mene nece da pali kad je hladno :)

Dakle Mondeo mk2 1.8td '97 god.

- Da napomenem da su pre dve nedelje provereni grejaci i jedan zamenjen, ...
Ako purnja pri paljenju znaci da ima dovoljno ( cak i vise goriva u komorama ) ali da nema dovoljno toplote za samozapaljenje.
Za toplotu su kao sto znas zaduzeni grejaci.
U svakom slucaju menjaj sva cetiri, i po mogucstvu stavljaj Motorcraft ( ili Beru ).
Jer se klasicnom proverom zapravo nista drugo ne dokazuje sem da rade ( ali kako ),
za proveru da li dovoljno dobro rade treba da proveris otpora grejaca.
Parametre otpora mozes naci na WWW, a mozda ih i neko sa foruma zna.

darko darko

Poruka od darko darko » ponedeljak, 17. okt. 2011. u 23:25h

evo snimka kada je hladan, ignosisite auspuh, prilaz mi je los paje otpao, i to nisam cuo relej kada je zavrsio jer je bebac zakukao, i ovo je bilo jutros na prvi mraz, ja leti kada je vruc, guram da upali, kada je hladan i tu i tamo, a kada se ugreje, iako vrgla kao lud po 2 minuta dok neisprazni akumulator, e sada kada je minus je sansa da ga prodam, samo da ga kupac vruceg ne ugasi :rotfl: ....
http://imageshack.us/clip/my-videos/42/lj6.mp4/

backarelli
Poruka: 418
Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h

Poruka od backarelli » ponedeljak, 17. okt. 2011. u 23:29h

-pored sve druge provere, kad auto (dizel) teško (teže) pali vruć ,trebalo bi i premeriti kompresiju motora...
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

darko darko

Poruka od darko darko » ponedeljak, 17. okt. 2011. u 23:37h

i ja to mislim, ipak je to preslo skoro 700 000, ili to ili pupmpa, mada misli i da nema dobru kompresiju ne bi pali na minusu tako lako .....
nemam pojma :'(
on kada je vruc, nekada ga zagrejem 5 puta, pa upali na dum, ako neupali na dum nece uopste ili posle minut jedva, a zar kad bi crkla kompresija nebi uopst palio na minusu, bar je tako bilo kod sporeta zvanog golf.

Tatanga
Poruka: 67
Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h

Poruka od Tatanga » utorak, 18. okt. 2011. u 12:39h

@ darko darko:

jutros sam gledao ( 0 *C napolju ) kako komsija sa Lagunom dizel ima problema pri paljenju, a dok je bilo toplo ( i kad je topao motor ) palio je "na pogled".
Kod tebe je obrnuto, tako da ti sigurno nemas problema sa losom kompresijom motora. Dizel motori koji su losi, vec na +5*C strajkuju pri prvom jutarnjem paljenju.
Tvoj problem verovatno pripada grupi problema vezanih ili za pumpu ili za struju.

P.S.
Mogao si da ubacis PIP u svoj video. :rotfl:

mbole

Poruka od mbole » utorak, 18. okt. 2011. u 13:41h

Majku, majku Radovane...

hahahaha

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Poruka od Mosha » utorak, 18. okt. 2011. u 18:34h

Cisto sumljam da je kompresija, jutros je bilo hladnije nego juce pa je upalio na keca, kao na Darkovom snimku. Jednostavno kad padnu temperature ispod nule on tako krene da me zeza kad mu dodje, ne uvek.

riddick
Poruka: 364
Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h

Poruka od riddick » sreda, 19. okt. 2011. u 02:51h

kod mene isto problemi sa hladnim vremenom u paketu! sastavi,ali poslije jedno 10-15 vu vu! Grijaci isto kao provjereni,ispravni,alnaser vrti ko lud,radjen skoro,aq nov! Veceras mi se desilo sledece,upalio sam auto i krenuo normalno prvom jedno 10 metara,zatim je sam sebi dodao gas,poceo da trza i na kraju se ugasio! Poslije 2-3 duuuuga verglanja upalio je opet! Kad verglam pocne se stresati i javljati kao da bi upalio,ali nista do treceg puta! Situacija sa paljenjem NEPODNOSLJIVA
Endura DE

darko darko

Poruka od darko darko » sreda, 19. okt. 2011. u 08:24h

riddick piše:kod mene isto problemi sa hladnim vremenom u paketu! sastavi,ali poslije jedno 10-15 vu vu! Grijaci isto kao provjereni,ispravni,alnaser vrti ko lud,radjen skoro,aq nov! Veceras mi se desilo sledece,upalio sam auto i krenuo normalno prvom jedno 10 metara,zatim je sam sebi dodao gas,poceo da trza i na kraju se ugasio! Poslije 2-3 duuuuga verglanja upalio je opet! Kad verglam pocne se stresati i javljati kao da bi upalio,ali nista do treceg puta! Situacija sa paljenjem NEPODNOSLJIVA
znaci kod tebe provereno vuce fals vazduh....
stavi providna creva pa testiraj
ili ti je bio sa vrlo malo naftre gotov da se ugasi.
mada to ti verovatno nece popraviti paljenje, ne mnogo, ako nema nafte on nece da upali pa da je neznam sta, ali ce ti spasiti vek trajanja pumpe. Kada ostaje bez nafte, on automatski daje gas, to je znak da je vazduh u sistemu....
meni je ostao bar 30 puta bez nafte

darko darko

Poruka od darko darko » sreda, 19. okt. 2011. u 13:23h

e post za postom je da bi aktivirao temu ponovo, evo slike pa ako nekoga od kolega nemrzi da pogleda na svom mondeu 98 td, dali ima dva kabla ili jedan na ovom delu, nemoguce da je jedan, i gde ide, ako nekoga nemrzi da kaze zasta sluzi ovaj deo........
Slika
da nam nebude ovo resenje hahahaha
[youtube][/youtube]

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“