Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

previsoka temperatura!!m0lim za pomoc!!!

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

zekavr
Poruka: 440
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 10:16h

Re: previsoka temperatura!!m0lim za pomoc!!!

Poruka od zekavr » subota, 2. jul 2011. u 17:35h

najpre da zahvalim svima na savetima
1.skinuo sam hladnjak i oprao i vratio
2.skinuo termostat
3.proverio vodnu pumpu koja solidno radi i pojacava mlaz vode dodavanjem gasa
4.temperatura je bez njega u mestu bila ista
5.upalio se ventilator kao i uvek na istom mestu i povikao kao i uvek,toliko struje da se ustrese ceo motor,tu kod termoprekidaca su sa razvodne table naknadno dovedene dve zice :wtf:
mislio sam da mogu ovo sam da resim uz pomoc starijih fordasa jer nisam bas pri parama,a majstori ce me odrati pokusavajuci ovo ili ono da poprave :mad:
razvodnik paljenja je kod njega istovremeno i bombina i nema tu nikakvog stelovanja

MaxBunker
Poruka: 238
Član foruma od: utorak, 17. mar. 2009. u 23:36h

Poruka od MaxBunker » subota, 2. jul 2011. u 18:32h

Te instalacije oko ventilatora su definitivno sumnjive, ne bi on smio uzimati toliko struje da remeti normalan rad motora. To trebaš pogledati kod nekog majstora. Pogledaj još jednu stvar (nadam se da nije to :lele: ). Kad izgori dihtung glave, onda motor počne nabijati kompresiju u sistem hlađenja, pa se auto pregrijava jer pritisak bude prevelik i na neki način blokira normalan protok vode kroz hladnjak. Vidi da li crijeva od vode postanu jako tvrda kad se zagrije motor, i da ne baca slučajno veliku količinu vode na čep za dolivanje?

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » subota, 2. jul 2011. u 18:42h

i to je rekao da ne naduva crveva, bilo je pitanje

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » subota, 2. jul 2011. u 18:47h

goja piše:hehe,igramo se gluvih telefona...niko ni ne kaze da je to moguce,da kuva a voda mlaka...konfuzno je sve i samo se zaceprkavamo bez veze...
za ovaj motor ide termostat koji otvara od 85-89C.on je nalio obicnu vodu,znaci nema u startu adekvatno hladjenje,stavio je malo ''kasniji''termostat,dobio je jos neki stepen ali kaze da je problem i od ranije tj.prije zamjene svega ovoga...opet dolazimo na pricu da mu je motor lose podesen,tj,ima ili kasnije ili ranije palenje i to je jedan veoma cest razlog podizanja temoerature...voda mu dobro cirkulise,posto je naveo da kad upali grijanje u kabini,temperatura opada,a pumpi je daliko teze da tjera vodu kroz mali hladnjacak/grijac u kabini nego kroz veliki za hladjenje motora...ne vjerujem u zaceplen sistem,hladnjak ili sta znam...jedino usko grlo je sam termostat...
.. možda nema potreban pritisak, pa voda kuva na nižoj t-ri.. poklopac proveriti , svakako i creva, pa i pumpu -impeler

MaxBunker
Poruka: 238
Član foruma od: utorak, 17. mar. 2009. u 23:36h

Poruka od MaxBunker » subota, 2. jul 2011. u 21:33h

A moguća je i ova kombinacija:
1) termoprekidač pali ventilator na višoj temperaturi
2) loša instalacija ventilatora, pa sporije vrti i slabo hladi i rasipa struju, što uzrokuje teže paljenje i trzanje motora na leru

Nije što je moja ideja, ali ima logike mrgreen

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » nedelja, 3. jul 2011. u 00:18h

Dusan64 piše:A meni je jos upalo u oko ono sto si napisao gde ti se pali ventilator. Mozda ja nisam navikao,ali to mi deluje kao malo kasnije paljenje.
:P
Svaki normalan majstor ce da odradi ono sto sam napisao,i trebace mu 20min (sa sve grejanjem auta da ustanovi kvar).

Ne pitah,jel tebi auto izbacuje vodu uopste? Osim sto visoko ide skala jel se desava nesto sa motorom sto ne bi trebalo? Osim tih stvari sa strujom koje su totalno drugi problem.

zekavr

Poruka od zekavr » nedelja, 3. jul 2011. u 00:38h

interesntno je to da i sa tolikom temperaturom on normalno ide,ne izbacuje vodu i ne kuva,cuje se kao zuborenje kad ga ugasim,ali ubrzo prestane :(

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » nedelja, 3. jul 2011. u 00:55h

probaj kad se ugreje daj dobar gas ali otvori posudu, daj gas na motoru rukom i vidi dali izbacuje baloncice, kao voda kada vri kroz posudu, cep skines i vidis, mada si rekao da nepravi pritisak u crevima al ajd da probamo i to

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » nedelja, 3. jul 2011. u 17:29h

Neispravan termodavac? Jel si probao da vozis bez termostata? Moguce sasvim da se auto uopste ne pregreva,nego lose pokazuje temperaturu.

zekavr

Poruka od zekavr » ponedeljak, 4. jul 2011. u 00:21h

jesam probao bez termostata,samo je sporije podigao temperaturu,ostaje mi samo da kupim drugi termostat,koliko sam shvatio nije preporucljivo voziti bez njega,nevalja ni za motor ni za potrosnju,ako znate gde je najsigurnije naruciti,recite slobodno,bio bih vam zahvalan :)

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » ponedeljak, 4. jul 2011. u 14:03h

odvezi neka ti neko premeri stvarnu temperaturu rashladne tecnosti... za pocetak

zekavr

Poruka od zekavr » ponedeljak, 11. jul 2011. u 16:23h

evo me nakon pauze,termostat zamenjen opet,alnaser servisiran i alternator promenjen,cd je delio istu masu sa ventilatorom zato se gasio,oko alnasera imam jos problema kada radi ventilator,majstor kaze"to mu je mana",misleci valjda na sve 5tice,temperatura bez promene,toliko
:(

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » ponedeljak, 11. jul 2011. u 16:27h

koliko? nisi je merio jos uvek???? :wtf: :wtf: :wtf:

zekavr

Poruka od zekavr » utorak, 12. jul 2011. u 10:31h

nisam na to zaboravio,samo neznam gde da odem da je izmerim,dodao bi i to da termostat kod mene nema nikakvog uticaja na temperaturu,bio onaj od 92celzijusa ili ovaj http://img190.imageshack.us/img190/9514/photo0064tk.jpg

http://img29.imageshack.us/img29/3830/photo0069bt.jpg
od 87 koji je sada,temperatura je ista :(
evo i slika termostata i temperature,cak je manja na slici nego li sto se krece na ovim letnjim temperaturama :mad:

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » utorak, 12. jul 2011. u 11:02h

jel tebi stvarno bio pun rezervoar goriva kao sto pokazuje merac sa ove slike?????
imas u vranju u maltene svakoj automehanicarskoj radnji termometar, oteraj auto neka ti izmere temperaturu rashladne tecnosti kako bi otklonio sumnju u ispravnost pokazivaca (sata)temperature. na bunusevcu imas fordov servis, oteraj, nek ti izmere ljudi, konsultuj se sa njima.
po cemu si zakljucio da termostat nema uticaja na temperaturu? gledajuci u pokazivac temperature na tabli? sta ako je neisparavan pokazivac....

mbole
Poruka: 14980
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 12. jul 2011. u 13:05h

Meni mnogo lici da se neko "igrao" sa tvojom instalacijom. Prevezivao, spajao mase gde treba i ne treba i verovatno gomila losih kontakata.

Koliko se "mali Perica razume u te stvari" temperatura na termostatu oznacava temperaturu na kojoj termostat pocinje da se otvara, i nije direktno vezana sa krajnjom temperaturom koju ce motor postici. Naravno ako ne stavis neodgovarajuci termostat koji otvara na previsokoj temperaturi.

Drugim recima ako je za tvoj auto predvidjen termostat od 92 stepena a ti stavis onaj od 87 samo ce motor malo sporije postici radnu temperaturu.
Djak pesak :)

zekavr

Poruka od zekavr » utorak, 12. jul 2011. u 15:42h

ja stvarno nemam pojma kako da spustim temperaruru,ici cu sutra do Dragana u Bunusevcu da se savetujem,rezervoar za gorivo je skoro prazan,kazaljka tako poludi pa se sama penje do kraja,a kada se ukljuci ventilator i poraste temperatura do kraja ona se spusti :wtf: ,sve sam proverio na kolima,hladnjak,termostat,termoprekidac,oprao i ocistio sve,i opet isto,a smatram da je temperatura previsoka jer mislim da je motor kad se zagreje toliko vruc da bi mogao ispeci jaje na njemu(kao kad pridjete otvorenom plamenu) :diablo:

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » utorak, 12. jul 2011. u 15:46h

hajde prvo je izmeri, pa ako je ima pomagaceno da je spustis :ozid:

mbole
Poruka: 14980
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 13. jul 2011. u 21:44h

Pa tebi definitivno luduje struja, al bas komplet luduje. Ko sto napisah, neko se tu igrao majstora elektricara.

Usled toga mozda imas stvarno visoku temperaturu motora, a mozda samo pokazivac brljavi, a mozda se desavaju obe stvari, ali sta koliko... to nikako ne mozes da odredis dok ne sredis instalaciju.
Na primer, usled lose instalacije, ventilator se jos uvek vrti presporo, ili se upali prekasno, a pokazivac pokazuje sta se njemu dopada.

Jednostavno ako ti na instrument tabli luduje jedan pokazivac, kako da budes siguran da neki drugi pokazuje kako treba i to jos kad se ta dva pokazivaca "ponasaju" zajedno? Nikako.
Djak pesak :)

Alexone
Poruka: 8
Član foruma od: utorak, 7. jun 2011. u 14:15h

Poruka od Alexone » četvrtak, 14. jul 2011. u 09:54h

Da se javim i ja. Mogu da ti pomognem za alnaser, jer sam imao isti problem, kada se zagreje motor nije hteo da vergla. Zamenio sam ceo automat, kostao je oko 10e i problem je resen, evo 2 godine vise ne zeza. Najbolje je da proveris da li ti je merac za temperaturu ispravan, a u krajnjem slucaju vozi tako, jer koliko sam razumeo tebi nijednom nije prokuvao auto. Pozdrav :)

van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 14. jul 2011. u 10:27h

Скини термостат и прокувај га , да видиш да ли на тачки кључања воде отвара или не . То је посао од 10 минута , што се тиче скидања . А ако ти је то много велики посао , лењ си за медаљу !
На том мотору је паљење је преко едис модула и сензора позиције радилице . Ту се ништа не дира , нема могућности за штеловање .

zekavr

Poruka od zekavr » četvrtak, 14. jul 2011. u 14:11h

van pa skidao sam ga tri puta nije lenjost u pitanju,proverio sam termostat i otvara i pre tacke kljucanja,danas cu do fordove radionice da se posavetujem i sa strucnijim od sebe :)

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » četvrtak, 14. jul 2011. u 16:06h

cekamo info iz radionice.... :ozid:

zekavr

Poruka od zekavr » četvrtak, 14. jul 2011. u 16:15h

evo me samo sto sam se vratio iz bunusevca,receno mi je da sam termostat mogao i sto puta da menjem,moj problem moze da resi samo novi termoprekidac(kosta 900 din) koji ce paliti ventilator na manjoj temperaruri i drzati kazaljku na polovini,taman sam ugovorio i zamenu zadnjih amortizera i sajle rucne kocnice(moj savet-ne kupijte auto od matrapaza koji nista u njih ne ulaze vec samo ceka zrtvu da ih se oslobodi sa svim tekucim problemima),pa kad ga zamenim ovih dana,javljam rezultate :)

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » četvrtak, 14. jul 2011. u 16:22h

На том мотору је паљење је преко едис модула и сензора позиције радилице . Ту се ништа не дира , нема могућности за штеловање .[/quote]

sad sam i ja tek vidio,nisam gledao koji je razvod palenja,ili nije bilo ranije slike a tandrkao sam o palenju :shok:

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“