Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Temperatura motora

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

ecentar
Poruka: 69
Član foruma od: subota, 28. avg. 2010. u 22:09h
Lokacija: Never never land - Srbija o kojoj pričaju, a koja to nikada neće postati

Re: Temperatura motora

Poruka od ecentar » četvrtak, 2. sep. 2010. u 19:52h

Nesa piše:Ali grejanje bi trebalo da imas i dok je kazaljka jos u belom polju.
Ima, ali je jako slabo, ni blizu onog kao kada je motor normalno zagrejan.
miki023 piše:Zato kartonce pred hladnjak i mnogo brze se zagreje. Ja doduse nemam nizbrdica ali vozim jako kratke relacije 6-7km ali bez kartone se ne bih ugrejao tj odmrzao.
Jel se to dokupljuje ili sam trebao da dobijem uz auto mrgreen

+edit by dule0911: bez double-postinga u tako kratkom roku ;)

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 2. sep. 2010. u 19:55h

Ma odes u radnju i kupis sertifikovani Ford karton, znaci u pitanju je dodatna oprema lol lol lol
Fiesta!!

ecentar
Poruka: 69
Član foruma od: subota, 28. avg. 2010. u 22:09h
Lokacija: Never never land - Srbija o kojoj pričaju, a koja to nikada neće postati

Poruka od ecentar » četvrtak, 2. sep. 2010. u 20:04h

Jasna stvar! Bitno je da je original! Da citiram Dragomira "Najjeftini(ji) je originalni deo" :D

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » četvrtak, 9. sep. 2010. u 09:34h

911s [SK] piše:Merač meri temperaturu vode odnosno rashladne tečnosti, ne znam šta podrazumevaš pod time " visoka temperatura glave a tečnost nije dovoljno zagrejana"? Pa ta tečnost upravo hladi glavu i blok.
.. stvar je u tome kako da egzaktno utvrdim dali su gasovi pregrejani ( to je tvrdio jedan iz auspuh servisa) ?? ... mislim dali je moguće se izduvna grana pregrejava i zagrejava svečice ?? ... imao sam dosad 3 slučajeva oštećenja porcelana na 2 i 3 cilindru

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 9. sep. 2010. u 10:02h

Pa šta ćeš da radiš ako nekim nemogućim slučajem i utvrdiš da su gasovi pregrejani? Da im je temperatura 50 stepeni veća nego obična? A i kako je taj u servisu utvrdio, jel gurao prst ili?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

dimges

Poruka od dimges » četvrtak, 9. sep. 2010. u 16:30h

zatvarao je dlanom cev auspuha ... sumnja se na lambda sondu.. sad u zadnje vreme učestalo je pucanje izolatora svečica na 2 i 3 cilindru, mada na elektrodama nema nikakvih znakova topljenja... juče pukla stara ngk, danas mi se odlomio komad s nove briskove... neki tvrde da ključ s gumom ne valja, ali kako se dosada nikad nije lomio porcelan, taj ključ imam 5 godina, kupio sam ga kad smo 2005 na 106-ci ugradili plin i svečice su postale nepristupačne. Sem toga lomi se porcelan samo na 2 i 3 cilindru, mislim da se tu glava najviše zagrejava, a kad se hladi konusni navoj steže izolator... Sutra idem u UNIOR da usporedim ključ s njihovim, da vidim dali je do toga, kamo sreće da je to, taj umetak nije skup, a imam i običan uniorov cevasti ključ.
Što se tačnosti merenja temperature tiče, možda treba kad se menja Sender da se menja i senzor temp.skale, a ja nisam njega menjao. Inače nemam više problema s crevom antifriza, rešio sam to odavno, stegao ga s 2 šelne. Međutim i to će biti ubrzo na redu, godine su i kilometraža...

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 9. sep. 2010. u 17:08h

Meni se dešavalo da su mi je pucao porcelan, ali je to bilo zbog neadekvatnog ključa, doduše takve svećice su radile bez problema.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

ma_vazi
Poruka: 7
Član foruma od: ponedeljak, 20. sep. 2010. u 23:00h

Poruka od ma_vazi » utorak, 21. sep. 2010. u 00:19h

Nesa piše:Ali grejanje bi trebalo da imas i dok je kazaljka jos u belom polju.
nije odgovor...vec pitanje

imam ford eskort 1.3 l 1983god. bezinac+lpg...poceo je da dize nenormalno temperaturu a to nikad nije radio,
celetu je pre neke dve godine puko kais u voznji i naravno prezupcio,menjani ventili i ostale zajebancije ravnjana glava,kaisevi filteri,i lepo je radio posle toga...
dok nije pomesao vodu i ulje.....otiso dihtung glave prvi put...zamenjeno pa drugi put...opet sam menjao dihtunge filtere nosio glavu na ravnjanje...nisam presao od tada ni 400km...ne mesa vise vodu i ulje,ali dize temperaturu,dok ga vozis na otvorenom sve je ok,normalno hladi ga vazduh...cim se zaglavim negde u gradu,prva druga,prva druga...pocne da dize temperaturu...i to malte ne bije u crveno,pogtovo na uzbrdicama...pali ventilator,malo spusti temperaturu,pa opet tako...a to nikako ne valja za motor da se tako pregreva....i prosto ne znam sta vise da radim...jedino mi je ostalo da promenim termostat,a za termo davac ne znam ni da li ima....ja sam kupio ali ne znam gde se nalazi...ne mogu ni da ga prodam u ovakvom stanju,jer ne zelim da ga nekom uvalim u ovom stanju...ne znam vise sta da radim pa vas molim za savet...bilo kakav?

unaped zahvalan

dimges

Poruka od dimges » utorak, 21. sep. 2010. u 12:03h

pišeš 1983 .. tu nema ECU ??? ... logično se kod svih takvih auta stavlja termostat i termoprekodač za ventilator s nižim t-raturama ... a možda gubiš pritisak i antifriz u plinskoj instalaciji, ima tamo dihtunzi koji se menjaju..

jel ovakav termostat ?? .. a trebaće ti i prekidač za ventilator za istu temperaturu .. ipak nije ni to rešenje jer će često da radi ventilator..

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 21. sep. 2010. u 16:46h

ma_vazi piše:jedino mi je ostalo da promenim termostat,a za termo davac ne znam ni da li ima....
Da ponovimo:
termostat - "ventil" sa bimetalnom oprugom koji otvara vodu u hladnjak na nekoj tačno oderdjenoj temperaturi
termodavač - senzor temperature vode u sistemu na koji se povezuje sam instument ili sijalica u instrument tabli
termoprekidač - uredjaj koji na tačno odredjenoj temperaturi kratko spaja dva kontakta na sebi i pali el. ventilator tj ponaša se kao prekidač

Ne može da gubi pritisak u samom raspršivaču, čak i da negde malo pušta to je opet nedovoljno da bi se pregrevao. Obično zbog načina povezivanja plinskog raspšivača bude slabije grejanje u kabini, ali to nikako nije razlog za pregrevanje jer 90% vode u sistemu ide direktno u hladnjak a ne u raspršivač.
Ford weist den Weg.

dimges

Poruka od dimges » petak, 24. sep. 2010. u 08:45h

911s [SK] piše:Meni se dešavalo da su mi je pucao porcelan, ali je to bilo zbog neadekvatnog ključa, doduše takve svećice su radile bez problema.
.. dosadjujem s svecicama, ali video sam kod majstora i drugog coveka s novom svecicom i malo napuklim porcelanom.. majstor mi je rekao da vozi tako.. prijatelj koji radi u skolskom centru misli da je najbolje izvaditi gumu s umetka za svecice, a svecicu vaditi crevom ( ako je hladna moze i rukom... ).
naime kod umetaka, posebno novijih, guma je tvrda , rezon je da se ne razlabavi da se ne bi desilo pri vadjenju da svecica padne.. ali zbog ovog se deshava da guma opterecuje porcelan, navodno i taj nije kvalitetan kao ranije ( a mozda kod nas uvoze II -klasu)
..juce sam video u jednom ducanu umetak za svecice za krckalicu 1/2" .. bez gume, sa magnetom !! .. kostao je oko 4.5eura...

..evo You Tube tutorijal za zamenu svecica http://www.youtube.com/watch?v=ozzS0gqU ... r_embedded

medjutim i tu ima dilema, n.pr. NGK platinium je 3mm duza od svih ostalih svecica koji idu za moj auto, pitao sam u tehnicki biro NGK iz Nemacke, nisu mi nishta odgovorili.. verovatno dosad niko nije imao problema, mada sumnjam da neko kod nas ugradio u jeftinu fiestu tu skupu svecicu...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“