Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Fiesta 1.4 TDCI konverzija sa plivajuceg na fixni zamajac

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

DulanKS
Poruka: 30
Član foruma od: subota, 8. jun 2019. u 10:49h

Re: Ford Fiesta 1.4 TDCI konverzija sa plivajuceg na fixni zamajac

Poruka od DulanKS » ponedeljak, 21. okt. 2019. u 09:09h

I kratko cebe...:D Elem nije da ne bih ugradio plivajuci, nego zbog troskova i same vrednosti auta jednostavno nije isplativo resenje. Osim toga, ovo mi je prvi dizel pa sam dosta naucio za u buduce pri kupovini.

S druge strane, ipak Fiestica ima svega 50 KW, pa mu fixni zamajac i nece smetati toliko. Da je u pitanju jaca masina, svakako se ne bih odlucio za ovu konverziju.

U sustini sam zadovoljan kako sve funkcionise, sad mi je milina da ga slusam kako radi u leru, prakticno se ne cuje, samo prede.

E sad vezano za komp. Ne znam koliko je to hitno i sta bih time postigao odnosno kakvu bih stetu mogao da napravim ako ne uradim nov softver, jer zaista ne primecujem nikakve vibraciju u leru, u voznji tek nista. Sve funkcionose kako bi trebalo.

mbole
Poruka: 14914
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 21. okt. 2019. u 12:57h

Maksimalna snaga motora nema bas nikakve veze sa tim dal mu je potreban obican ili plivajuci zamajac.
Djak pesak :)

DulanKS

Poruka od DulanKS » ponedeljak, 21. okt. 2019. u 15:42h

Dobro, ima veze obrtni momenat koji je koliko znam isti i na Fiestama bez plivajuceg koje su se radile posle 2006 god. Motor i menjac su isti. Moje pitanje je sta postizem cackanjem oko kompjutera odnosno sta se od stete moze desiti ako to ne uradim..?

Nikola312
Poruka: 1175
Član foruma od: utorak, 25. okt. 2016. u 11:13h

Poruka od Nikola312 » ponedeljak, 21. okt. 2019. u 15:47h

Ne popravljaj ono što nije pokvareno. Ne može ništa da mu se desi, teraj i uživaj.

DulanKS

Poruka od DulanKS » ponedeljak, 21. okt. 2019. u 15:50h

Pa i ja to nesto mislim. Sve ze libim da cackam oko kompa. Jer isti regulise sve sisteme a meni bogu fala sve radi. Pali ko mina, sad posle zamene zamajca ide ko blesav. Ne znam stvarno, nisam pametan sta da radim.

mbole
Poruka: 14914
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 21. okt. 2019. u 17:32h

Problem koji resava zamajac je visok moment u niskim obrtajima (kada bukvalno udara po radilici).
Tako da ni isti max moment nema veze.

Ono jes.. glupi su ti fordovi indziliri.. sad cemo mi da im pokazemo da sve to moze..

Sent using Tapatalk

Djak pesak :)

DulanKS

Poruka od DulanKS » ponedeljak, 21. okt. 2019. u 17:57h

Pa ti isti fordovi inzinjeri skinuli plivajuci sa fiesti od 2006 god. Fixni zamajac koji sam ja kupio je polovan sa Fieste 2007 god. Obradio ga ovde u Turbo diesel servis Todorovic i tako je ugradjen sa novom korpom i lamelom.

Ja sam zadovoljan kako se auto ponasa, ne drzim ga na niskim obrtajima, vozim normalno, ne driftujem, ne krecem naglo i izvodim slicne akrobacije. Teracu ga tako pa ce vreme pokazati.

Sledece je malo kozmetika, da saniram par ogrebotina i to mu je do sledeceg malog servisa.

sasa_f1
Poruka: 10030
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 21. okt. 2019. u 18:58h

Ja sad igrom slucaja vozim fiksni zamajac, i toplo preporucujem da niko ne radi takvu konverziju.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21505
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 21. okt. 2019. u 19:03h

Problem sa ovom pričom što je ovde prisutan Fordov smisao za humor...

Ista ta fiesta mk5 1.4 tdci od 2002 do kraja 2003 godine ima plivajući zamajac, već od 2004 godine... fabrički ga nema.

Dok recimo Fiesta i Fusion 1.6 tdci sa 90ks od starta nema nijedna plivajući zamajac... zaključak izvedite sami.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » ponedeljak, 21. okt. 2019. u 19:07h

@sasa Za tu konjažu i obrtni moment verujem da je poželjan a za slabije dizele do 100 ks sve više čujem pozitivnih komentara za fiksni

Sent from my Xiaomi Redmi 5 Plus using Tapatalk

/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

DulanKS

Poruka od DulanKS » ponedeljak, 21. okt. 2019. u 19:21h

Realno. Taj muceni motor u Fiesti ima 50KW. To je ni celih 70 KS. Obrtni momenat je 160 Nm. Kad se uporedi sa 1.6 TDCI koji se ugradjivao u Focusa sa 90 KS i obrtnim momentom od 215 Nm. Da ne pricamo da je Focus tezi za 200kg prazan. Menjac je koliko mi se cini isti IB5.

Prosta matematika.
Za 2.0 TDCI...tu nema price...ne znam kakva iskustva imaju ljudi sa konverzijom na fixni ali recimo da imam Mondeo sa tim motorom, koji mi se uzgred jako svidja i uci ce u opticaj kada se prosiri porodica, svakako bih se ispruzio za plivajuci da imam isti problem kao sa Fiestom.

deksokbr
Poruka: 22
Član foruma od: subota, 19. okt. 2019. u 01:02h

Poruka od deksokbr » ponedeljak, 21. okt. 2019. u 20:56h

Ako se ne javljaju vibracije na niskim obrtajima dok vozis recimo od 1000-1500 nemaš nikakvih problema i ne diraj kompjuter.
Moj stric ima Grand vitaru 1.9ddIs koja ima 129ks i 300Nm obrtni momenat. Prethodni vlasnik je verovatno ugradio fiksni zamajac, viitara stvara mnogo vibracije posebno u drugoj brzini ali samo do 1500rpm posle toga nema ništa.
Znači plivajući zamajac ti je potreban da ublazi vibracije na niskim obrtajima na motorima koji imaju obrtni momenat preko od prilike 220-250Nm.

Za motor što nosi tvoja fiesta sigurno netreba.

To je moje mišljenje.

DulanKS

Poruka od DulanKS » ponedeljak, 21. okt. 2019. u 21:22h

Nema nikakvih vibracija. Cak je sa starim plivajucim koji nije prolupao ali treskao pri paljenju i gasenju bilo vibracija u leru koje nisu bile prijatne. Sa fiksnim ni motor ne cujem u kabini, a o vibracijama nema ni reci.

Menjam brzine na 1.800 obrtaja, tranzicija je glatka i bez cimanja. Kvacilo pustam normalno, ne pustam ga naglo i slicno. Msm tako sam inace navikao sa vozim. Takodje pri usporavanju, ne kocim motorom vec noznom kocnicom pa menjam brzinu u nizu i ne dozvoljavam da spusti ispod 1800 obrtaja. Inace imam naviku da kocim motorom ali za sad cu skolski dok ne utvrdim kako se ponasa.

arko
Poruka: 115
Član foruma od: utorak, 30. sep. 2014. u 14:20h

Poruka od arko » sreda, 23. okt. 2019. u 17:53h

Ja sam stavio na focusa 1.8 tdci fiksni zamajac, i nakon dva dana skinuli i stavili plivajuci, kao sto je i fabrika rekla. Skroz negativno iskustvo.

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » sreda, 23. okt. 2019. u 18:14h

Tema je 1.4 tdci

Sent from my Xiaomi Redmi 5 Plus using Tapatalk

/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

Acnzje
Poruka: 169
Član foruma od: četvrtak, 26. mar. 2020. u 16:54h

Poruka od Acnzje » ponedeljak, 7. dec. 2020. u 21:29h

Imam istu fiestu (2002.) i sve sto si naveo se desava i kod mene, finansije nikako da dozvole da se zameni to kvacilo.
Inace 240.000+ na satu ne znam koliko ce izdrzati jos.
Zanima me koji set kvacila si stavio (verovatno luk) i da li je pozeljno obraditi polovan zamajac prilikom prelaska sa plivajuceg na fiksni ?

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 7. dec. 2020. u 22:03h

Obradiš ga ako je poplaveo, ako ima mikropukotina i ako je neravan.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“