Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Lupanje iz dekla motora

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Re: Lupanje iz dekla motora

Poruka od bojcistv » petak, 1. mar. 2013. u 23:52h

Druze ako ti je zvuk kakav ga opisujes onda bih ja rekao da su 80% dizne, ali kao sto ti ovdje ljudi govore ne mogu se kvarovi dijagnostikovati i rjesavati samo na forumu. Mora to neko da pogleda. I to neko ko se razumije u te stvari. Danasnja auta su toliko specificna da jednostavno moras auto voziti kod covjeka koji se bavi samo jednom markom ili u najgorem slucaju autima iz iste grupacije.
Probaj nasuti Liqui Molly aditiv sto sam ti preporucivao pa vidi kako ce se ponasati. Nemoj zuriti sa ulaganjem i popravcima. Vjerujem da i u Sarajevu ima dobrih majstora za Forda jer vidim da na BIH forumu preporucuju neke od njih. Gledaj da imaju orginalnu dijagnostiku za Forda.
Ako nista ne nadjes u svakom slucaju par sati ti je voznje do Banja luke gdje ti mozemo ugovoriti pregled i dijagnostiku kod majstora Vlade koji je provjereno dobar majstor za Fordove jer samo njih radi. VIdi s njim onda sta i kako.
Ajd ne daj se.
Pozdrav.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

kobaja
Poruka: 36
Član foruma od: utorak, 26. feb. 2013. u 21:06h

Poruka od kobaja » petak, 1. mar. 2013. u 23:56h

Nasuo sam onaj aditiv za dizne prije dva dana, treba sigurno vremena dok se rezervoar potroši. Hvala na podršci thumbsuph
Imam zakazano u utorak kod jednog majstora, inače radi u Fordovom servisu, pa ću vidjeti šta će on reči.

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1399
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » petak, 1. mar. 2013. u 23:58h

i ja sam isao na to, ulozicu milju maraka i znati sta vozim al to nije bas tako
mene je ovo iskolovalo za dalje, ne moze puno proizvodjaca napraviti auto kojem je 200 000 nista, necemo imenovati ljute se pojedinci

kobaja

Poruka od kobaja » subota, 2. mar. 2013. u 00:05h

Dobro, i ja da mogu vratiti vrijeme, znam kako bih :)

kobaja

Poruka od kobaja » nedelja, 3. mar. 2013. u 14:10h

Pozdrav svima. Evo postavio sam video, pa možete čuti to lupkanje. Napomenuo bih da je ono nekad izražajnije nego na ovom videu. Najjače lupanje je nakon vožnje od 10-tak minuta. Nije ni kada je auto hladno ni kada se ugrije. Meni ovo kao da reaguje na kvačilo. Lupa ono i kada krenem, pustim kvačilo i vozim na niskim obrtajima. Zakleo bih se da je zamajac ali interesantno da se čuje u predjela dekla.
https://docs.google.com/file/d/0B7XrY6U ... sp=sharing

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » nedelja, 3. mar. 2013. u 15:09h

zvuci kao da klepece neka klapna, negde na necemu.

kobaja

Poruka od kobaja » nedelja, 3. mar. 2013. u 15:58h

Ne znam stvarno, ne mogu više da budem pametan. Najradije bih rasklopio mjenjač, ali me zbunjuje to što zvuk dolazi iz dekla. Ne znam da li može tako da zavara, da je nešto dole, a da se čuje gore. Ima i neki remen kaiš sa suprotne strane od lanca, kao da mi i tu baca zvuk. Da li stvarno hidropodizači mogu ovako da se čuju.

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2787
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » nedelja, 3. mar. 2013. u 19:05h

Problem ovako nećeš rešiti.Vozi auto kod majstora koji poznaje Fordovu "problematiku", kao što ti je više nas predložilo.To ti je zaista najjeftinija varijanta, mada ti to sad možda izgleda skuplje.Najgore je da to shvatiš posle niza pogrešnih koraka i uludo potrošenih para. :doh:
Slika Slika

kobaja

Poruka od kobaja » nedelja, 3. mar. 2013. u 20:05h

Lale piše:Problem ovako nećeš rešiti.Vozi auto kod majstora koji poznaje Fordovu "problematiku", kao što ti je više nas predložilo.To ti je zaista najjeftinija varijanta, mada ti to sad možda izgleda skuplje.Najgore je da to shvatiš posle niza pogrešnih koraka i uludo potrošenih para. :doh:
To svakako, nisam ni mislio da ću problem riješiti ovako. Interesuje ma samo da li je neko imao slično iskustvo upravo zato da ne bih bacao pare bez veze. Da ne bi bilo zamajac, pa onda nije do njega, jest i on bio loš, ali treba vidjeti dizne pa još to i to... Majstoru idem sutra, ovo je četvrti po redu (prvi je rekao da je zamajac 100%, drugi da su dizne, treći da vozim dok nešto ne ode jer je ovako teško otkriti bez otvaranja motora). Zamisli da sam slušao svakoga od njih, koliko bih para dao. A nisu bezveze majstori, svi rade Fordove. Dajem se mišlju da odem u ovlašteni servis, da se posavjetujem. Ne znam da li oni šta naplaćuju što ti kažu dobar dan i tako to :)

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1399
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » nedelja, 3. mar. 2013. u 21:39h

svi su majstori u pravu ;)

kobaja

Poruka od kobaja » nedelja, 3. mar. 2013. u 21:43h

veljo_81 piše:svi su majstori u pravu ;)
Ja, majstor je uvijek u pravu :suicide:

mileprokic
Poruka: 155
Član foruma od: nedelja, 1. jul 2012. u 15:27h

Poruka od mileprokic » nedelja, 3. mar. 2013. u 23:35h

meni je na mondeu ovako lupala remenica na radilici, proveri
Ford mondeo 2.0 tdci 2002god

kobaja

Poruka od kobaja » nedelja, 3. mar. 2013. u 23:37h

Daj Bože da je to, provjerit ću svakako. Hvala ti na savjetu.

Vujke
Poruka: 16
Član foruma od: subota, 23. feb. 2013. u 22:30h

Poruka od Vujke » utorak, 5. mar. 2013. u 20:37h

Ja imam najslicnije iskustvo.Samo meni osim istog takvog zvuka preko 3000obr pali lampicu grejaca.Sto znaci da nesto sa ubrizgavanjem nije u redu.U subotu idem kod Dragomira prvi put da vidimo sta to moze biti.Predhodni vlasnik ga je u oktobru uvezao iz Nemacke i posle mesec dana frka.Posto covek nije hteo da ulaze u ovlascene servise{normalno} komsija mu je skidao menjac i kontrolisali su plivajuci zamajac ali tu je sve bilo u redu.Skidali su i karter ali nista.I onda sam ja naleteo na taj auto i kupio ga.Videcu kako cu ja resiti problem pa ti javljam ako ti moje iskustvo moze pomoci.Naravno ako i ja uspem da prodjem jeftinije jer neke velike pare ne planiram da ulazem u auto star 10 god. :(
Ukoliko nisi deo resenja onda si deo problema.

kobaja

Poruka od kobaja » utorak, 5. mar. 2013. u 23:43h

Želim ti sve najbolje i da bude neka glupost thumbsuph Javi svakako šta je bilo.
Poslednja izmena: BojanM, na dan utorak, 5. mar. 2013. u 23:54h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema potrebe da citiraš poruku iznad svoje, podrazumeva se da odgovaraš na nju.

denisj
Poruka: 3
Član foruma od: petak, 4. maj 2012. u 10:37h

Poruka od denisj » sreda, 6. mar. 2013. u 14:33h

Naleteo sam na ovu temu i moracu i ja da se ukljucim, ne za sebe licno nego u ime mog drugara. Prica je sledeca, u pitanju je mazda 3 1.6d bk 2004 god, Svuda se vodi kao model iz 2003 godine.inace koliko smo guglovali skontali smo da je to motor psa grupacije, a indentican motor smo videli u fordu focusu 1.6tdci..Sve u svemu Auto ima lupanje,cekicanje tacnije receno prilkom davanja i oduzimanja gasa,bilo da je u leru ili hodu da tako kazem..Lupanje je stalno prisutno,sa retkim momentima kada se ne cuje, auto je presao 147000 km, tako pise, kod drugara je nekih 10000 vec i lupanje traje nekih 3-4000.Od prvog trenutka zapazanja do sada lupanje je vremenom postalo glasnije.

Prvo da naglasim da drugar i ja nismo majstori nego eto ljudi hobisti, znaci nismo oni sto cekicem resavaju probleme:) vec mislimo pa radimo i tako dalje..
Resili mi da pogledamo u cemu je stvar,pa smo krenuli od menjanja ulja u motoru, pa smo imali sta da vidimo, motor je bio sav u ulju,sljaci nekoj,koksu ili cemu vec, pustao je ulje na sve strane a najvise na zupcastom kajsu i oko dizni je sve plivalo u ulju.
Sipali smo tecnost za pranje motora ABRO,sipa se u hladan motor i nakon tri minuta rada ulje se ispusta.
Ispustili smo ulje i izvadili filter ulje pa smo se tu nasli u cudu, filter je bio pun neke sljake,kao da je koksirano ulje, odlucili smo se na skidanje kartera tu smo nasli razbijeno sito pumpe i nekog taloga po dnu kartera.
Gledali mi na netu kako se sta radi i poceli sa daljim radom, otkacili sve sto treba, numerisali i poskidali dizne kad one dole pustale na bakarnoj podlosci(vide se crni tragovi da dizna nije dihtovala) takodje i semering oko dizne na dekli je bio upropascen i izgleda da je tu ulje sibalo napolje iz dekle bregaste.
Nismo se tu zaustavili skinuli mi i deklu bregaste da pogledamo hidropodizace, posto navodno i oni mogu da lupaju.
Tu smo otkrili sledece stvari: Da bi skinuli sve to skinuli smo zupčasti koji je plivao u ulju a razlog tome je bio u semeringu bregaste koji je prethodni majstor izlupao sa cekicem(tako izgleda). Zatim smo obratili paznju na hidropodizace,receno nam je da gledamo da svi budu tvrdi tj. da nisu mlitavi. Takvi i jesu,tvrdi da ne mozes nikako rukom da ih stisnes.
U tom gornjem delu glave je isto bilo te sljake koje smo nasli u filteru,palo nam na pamet da se nije negde nesto zapusilo pa da ulje nema protok do nekog podizaca ili tako nesto,pa smo sve to nekako ocistili izduvali sve rupe sa kompresorom onako bas dobro, nigde nije bilo da vazduh nije prosao..
Sve delove smo lepo oprali,gledali smo bregaste nismo ih skidali imaju tragove rada ali onako pod noktom nijedan breg nema neki zarez ili neki znak da je potrosen vise nego svi ostali bregovi.
Lanac nismo znali kako najbolje da ga proverimo, uzduzno nije imao lufta,probali smo da ga skupljamo i sirimo a proprecno je imao setanje za otprilike pola sirine lanca, njegov zatezac nismo mogli da pomerimo,tj. sabijemo.
Da skratim pricu:)
Oprali smo sve delove, ispraznili hidropodizace,ubacili sve nove semeringe, obradili sedista dizni, nove podloske dizni, sve zadihtovali propisno,nov zupčasti kajš, nov filter goriva,svi filteri novo ulje mazda dexilia 5w30,sredili sito pumpe sve vratili na svoje mesto gde je i bilo..
Auto smo proprilicno brzo upali posle 2 verglanja..
E sad dolazi cela mudrost i misterija na delu, auto je radio kao san bez ikakvih problema,tacno kao sat-saputao:) radio je u leru nekih sat vremena i voznje nekih desetak kilometara..

Sutra ujutru auto je ponovo poceo da lupa kao i pre celog ovog rada:) Slike slede, Komentare i pomoc molimo, očajnički..:)
Da dodam, bili smo kod trojice majstora lokalnih, nijedan ne zna i konkretno da nam kaze sta je,nego da se ide sistemom eliminacije, sumnjaju na,podizace, dizne..
Dijagnsotika izbacuje kod p0138b, nije klasican kod greske ali koliko smo guglali,nesto oko grejaca??

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » sreda, 6. mar. 2013. u 18:41h

Taj motor je poznat po problemima koji nastaju kao posledica duzeg intervala zamene ulja ili pak neredovnog odrzavanja,nekvalitetnog ulj itd.
Najverovatnije(iz iskustva ti govorim posto je mazda 3 i fokus II isti auto samo se limariski razlikuje) je problem u gornjem delu glave,bregastim i lancu.Sve ovo se pohabalo i ima lufta pa lupa.Velika mogucnost je da u skorije vreme i turbina strada,bilo bi dobro da skines sito sa holendera odakle se turbina podmaziva.
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

denisj
Poruka: 3
Član foruma od: petak, 4. maj 2012. u 10:37h

Poruka od denisj » četvrtak, 7. mar. 2013. u 14:35h

Hvala Dragomire na brzom odgovoru, i eto nas odmah sa pitanjima..i slikama,pa malo pogledajte..

Vase misljenje je da je verovatno taj gornji deo glave,ako je tako sta nam je ciniti po tom pitanju? Sigurno ide nov lanac i njegov zatezac, a sta se radi sa bregastima i sa tim aluminjumskim kucistem? Koliko smo videli tu nema lezajeva, bregaste se okrecu na cistom aluminijumu ako se ne varamo? Da li se to obradjuje ili ide novo?
Spomenuli ste da je moguc kvar turbine,ako nesto znaci da pomenem da je turbina na ovom autu ''reparirana'', i kada je kupio auto dobio je papire sa auto placa tj.garanciju i racun radjena je negde u Kragujevcu,auto je kod njega vec nekih godinu dana a garancija vazi jos mesec dana:)
Mi smo se nadovezali na ovu temu misleci da su dizne i to neko njihovo predubrizgavanje..?
Videcemo da postavimo video snimak da se cuje to.
A takodje nas zanima kolika je steta sada napravljena na motoru,ako jeste i da li sme da se vozi vise u ovakvom stanju ako je u pitanju taj gornji deo glave?
I naravno ako je moguce, kolika je cifra otprilike ako je kvar gore pomenut?

Evo slika:
Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Nastavak sledi..

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Imamo jos slika...

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika
Imamo mi jos slika ali mislimo da je ovo eto dovoljno i nadamo se da ce mozda nekome da pomogne makar kao ilustracija necega ili tako nesto. Kada smo mi ovako nesto trazili nismo nasli i rekli smo da cemo da slikamo sve i postavimo..eto od nas..
Poslednja izmena: BojanM, na dan četvrtak, 7. mar. 2013. u 18:51h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Izbegavaj duple poruke, i izbegavaj kilometarske postove (sve slike su bile jedna ispod druge, potpuno nepregledno)

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » četvrtak, 7. mar. 2013. u 18:52h

Nepostoji mogucnost popravke ni bregasti ni kucista bregasti,vec samo drugi deo.Potrazi polovan dobar gornji deo glave sve sa lancem pa zameni(tesko se nalazi dobar).Onaj koji je odradio turbinu najverovatnije je izbacio sito iz holendera.

backarelli
Poruka: 418
Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h

Poruka od backarelli » četvrtak, 7. mar. 2013. u 19:23h

Dragomire , par pitanja i od mene...

Da li je moguće ubaciti 1.8 tdci umesto ovog 1.6 ?

Ja do sada nisam video nikad oštećenja ležišta (kućišta) bregaste, sem u prezupčavanju i hdro-udaru . Zar je moguće na ovom motoru (1.6 tdci) da dolazi do oštećenja ležišta bregaste u samoj eksploataciji (vožnji) kola ? Posle koje (od prilike) kilometraže se javlja istrošenje lanca (i zatezača) , kao i glave motora na 1.6 tdci ? Što se turbine tiče, taj deo mi je poznat ...

EDIT :

...zaboravih reći. denisj, svaka vam čast na trudu i radu !
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » četvrtak, 7. mar. 2013. u 21:05h

Glavni problem je los kvalitet ulja i dugacak interval zamene ulja.Ako se menja ulje na 10000 km nece biti tih problema ali sa servisnim intervalom od 20000 km i vise taj problem se javlja posle 150000km

Moze da se ugradi 1.8 tdci ali se postavlja pitanje ekonomske isplativosti

nikola_focus
Poruka: 1498
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » četvrtak, 7. mar. 2013. u 21:23h

Jel to znaci da nijedan polovnjak iz uvoza sa 1.6 tdci motorom nije dobra kupovina? Upravo zbog duzine servisnog intervala.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

dax92

 
Poruka: 7633
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » četvrtak, 7. mar. 2013. u 21:28h

:clap: konacno da jos neko to shvati. :)
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

nikola_focus
Poruka: 1498
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » petak, 8. mar. 2013. u 10:17h

:D :D :D Pretpostavljam da je samo kod 1.6 bio produzen servisni interval, kod 1.8 i 2.0 nije (ne secam se nesto da sam naleteo na takav podatak)? Naravno govorim o MK2 Fokusu.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » petak, 8. mar. 2013. u 12:22h

Bolje podnose te duze intervale, ali ni oni ,a ni bilo koji drugi,pretrpe neke posledice

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“