Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Dim - Focus '01 TDCi

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Dim - Focus '01 TDCi

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 12:24h

mbole piše:A ovi iz MUP-a su se prilicno naostrili da uzimaju harač.
Fix'd :)

Ne bi se kod nas neki zakon donosio zbog dobrobiti naroda ili ozonskog omotaca, samo su pare u pitanju. Da kad proveri pandur video snimak moze da naplati tehnickom pregledu i vlasniku auta kaznu sto mu antena za radio nije na propisanom mestu, ili tako neku glupost...

Anyway, da ne offujem previse, vidi prvo sa katalizatorom da li ce se poboljsati stanje (auto bi svakako trebalo da udise punim plucima kad ga izbijes) pa onda dalje resavaj problem, ako ostane.
Fiesta!!

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Poruka od oristic » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 12:44h

malo izlazim van teme, ali kako ovde stavri stoje kupis disela izvozenog, remonturs dizne, turbinu, set kvacila sa zamajcem i veliki servis i to platis 1500e, dok kod benzinca mozes da radis generalku za te pare...., ili gresim? Ceo motor je oko 1000 atestiran u swedskoj, i da ga uvezes je manje para od disela da popravis...

bkrmar
Poruka: 110
Član foruma od: petak, 24. sep. 2010. u 19:00h

Poruka od bkrmar » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 13:03h

oristic piše:malo izlazim van teme, ali kako ovde stavri stoje kupis disela izvozenog, remonturs dizne, turbinu, set kvacila sa zamajcem i veliki servis i to platis 1500e, dok kod benzinca mozes da radis generalku za te pare...., ili gresim? Ceo motor je oko 1000 atestiran u swedskoj, i da ga uvezes je manje para od disela da popravis...
Apsolutno se slazem ali...
I dalje vazi predpostavka da se dizeli manje kvare i zato ih ljudi kupuju. Kao izdrzljivi robustni su... Medjutim novi dizeli nemaju veze sa starim. Prvo sto stari dizeli nisu imali plivajuci zamajac, svemirske dizne (kad sam remontovao dizne, video sam kako izgledaju unutra...nanotehnologija bukvalno), pumpe su im pumpale 200bara (a ove nove 1600bara) te su mogli da prelaze 500 000km bez neke intervencije i to je bilo to, kupis polovan dizel i nema zime. E sad, tada se iz 1800 ccm izvlacilo 60ks - odnosno nije ni imalo sta da rikne :D Danas iz 1800ccm izvlace po 120ks i to se placa servisiranjem...

Cak i da das 1500EUR nije strasno jer danas mozes da kupis Focus-a 1.8 TDCI 2002 za 3000-3500EUR i kad ga popravis izadje 5000EUR, Realno toliko i vredi. Trosice 6l u gradu, jurice kao lud i bices miran narednih 100 000-200 000km. Sa druge strane, kupis benzinca, trosi 10l (min) u gradu, malo snage i obrtnog momenta...
I mene je pogodila finansijska kriza. Jedem budjave sireve, pijem stara vina i vozim auto bez krova.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 13:09h

@oristic
Pa dobro, svako ima svoju racunicu.
Meni se dizel i pored svih skupih popravki vise isplati od benzinca (plin ne racunam posto je cale alergican na isti, tako da jedino u obzir dolaze benzin-dizel).
Fiesta!!

milanbil
Poruka: 779
Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h

Poruka od milanbil » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 13:20h

Pa to baš da će trošiti 6 l u gradu????

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 13:23h

Nista neobicno, nekom uskladjenom voznjom ce bez problema potrositi 6L :)
Pa moj mondeo trosi oko 7-7.5L, a ne obracam bas paznju da stedljivo vozim. Focus je laksi, kapiram da moze da se spusti na 6 uz neku normalnu voznju.
Fiesta!!

bkrmar

Poruka od bkrmar » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 14:44h

dule0911 piše:Nista neobicno, nekom uskladjenom voznjom ce bez problema potrositi 6L :)
Penzos varijanta thumbsuph
I mene je pogodila finansijska kriza. Jedem budjave sireve, pijem stara vina i vozim auto bez krova.

milanbil
Poruka: 779
Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h

Poruka od milanbil » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 15:03h

E pa onaj ko kupi fokusa tdci i vozi ga ko penzos...e tom skidam kapu... :suicide:

Pa ako kupim takva kola, ima da ih vozim ko čovek...ili bolje da kupim juga... hahahaha

mbole
Poruka: 14980
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 15:06h

Penzos ili ne, al novcanik od toga manje boli :)
Djak pesak :)

sasa_f1
Poruka: 9988
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 15:26h

Da ne izmalerisem,ali.....
ovako... Nisam mogao vise da izdrzim neizvesnost i bol,i malopre zatvorih EGR. (katalizator jos nije izbijen)
DRAGOMIRE,SVAKA TI DALA!!!! :D :D :ford: :jeeej: :jeeej: :woohoo: :woohoo: :bravo: :bravo: :clap: thumbsuph
HVALA,neizmerno hvala!!!
Zatvorili EGR parcetom lima. Kad sam upalio auto izbacio dima Boze sacuvaj,prva dva tri turiranja. Odmah sam primetio da se javio onaj "udar" tj da ga vise ne gusi skoro nista. Mnogo je brzi odgovor na gas,po kretanju (hladan,tek upaljen) me je zalepio za sediste vec sa oko 1500 obrtaja. :D Ne znam u cemu je fazon ali,ide kaooo bolestan. Drugi auto skroz! Dima na visim obrtajima,ima jaako malo u odnosu na ono pre. Sad u prvoj kad nadobem gas lagano skripucu gume. :D
Moracu da proverim samo da li se i dalje javlja plavi dim. Uglavnom auto mnogo lakse dise,tako da ocekujem da mi bar malo spadne potrosnja koja je bila 9! Iscupacu i katalizator sutra prekosutra,hocu sve da eliminisem! thumbsuph

:ford:

oristic

Poruka od oristic » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 15:28h

ja trosim sa 1.6 zetec se motorom 6,5l benzina van grada gde ga i vozim cesto, po gradu vrlo retko....a posto sam uzeo mimo svojih principa lubenicara nesto mi se cini seljacki da divljam sa njime, hehe, tako da sa normalnom voznjom ja imam 6,5l potrosnju sa autom od 100ks i preko 1t mase!
Po mojoj logici disel je super vasrijanta kad neko ima love i kupuje nov auto i sa njime planira da prelazi dosta, bas dosta...nemam ni ja plin

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 17:16h

Sad posle malo duze voznje videh da je izgubio snagu koju je imao na visim obrtajima(3 i po,4 hiljade). Auto svakako ide mnooogo bolje,samo mi je sad to cudno...

oristic

Poruka od oristic » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 18:30h

bkrmar piše:Jel prijavljuje auto neku gresku? Imas foru da vidis greske bez dijagnostike. Dok ti je iskljucen motor pritisni i drzi dugme za resetovanje predjene kilometraze. Dok ga drzis upali motor i drzi ga dok ti se ne pojavi TEST na ekrancicu. Nakon toga pritiskaj dugme dok ti se ne pojavi natpis "dtc". Ako nema gresaka pisace ti i blinkace "none". (ovo radi ako nemas board computer)
E sad, simptomi neispravnih dizni mogu biti povecana potosnja, plavkast dim, neravnomeran rad, sporo vracanje obrtaja u leru na 0, nakon punog gasa kada pustis pedalu ako obratji nastave jos malo da rastu....
Simptomi turbine su veca potrosnja, crni dim, slabije vuce, previse sistanja...

Prvo izvadi katalizator (osim ako te ne brine globalno zagrevanje :D ), blokiraj EGR i onda vidi.... Ako i dalje imas dima bice da su dizne ili turbina ili i jedno i drugo... Remont dizni ti je od 400-600 EUR i ako bude trebao javi se gosn. Dragomiru, on ce te poslati gde treba. Remont turbine je od 250-500EUR.

thumbsuph
Jel ovo sa greskama moze i kod benzinca 1.6 zetec se? i kako se display vraca u normalan mod, tj. da pokazuje to sto treba, kilometrazu?

bkrmar

Poruka od bkrmar » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 20:31h

Pa probaj pa ces da vidis da li moze :) Vazno je da nemas board computer, onda je malo drugacija procedura :)
Kada zelis da iskljucis, isto pritisnes i drzis dok se ne pojavi kilometraza thumbsuph
sasa_f1 piše:Sad posle malo duze voznje videh da je izgubio snagu koju je imao na visim obrtajima(3 i po,4 hiljade). Auto svakako ide mnooogo bolje,samo mi je sad to cudno...
Mislim da ti se cini posto sada auto bolje vuce na manjim obrtajima pa ti taj prelazak nije toliko izrazen. Vidi kada izbijes katalizator thumbsuph
Poslednja izmena: bkrmar, na dan ponedeljak, 1. avg. 2011. u 20:34h. Ukupno izmenjeno 1 put.

dax92

 
Poruka: 7632
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 21:10h

Vadjenje katalizatora odradis onako kako sam ti rekao, i za potrebe tehnickog samo navaris!! mrgreen
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 1. avg. 2011. u 22:53h

Ma da,secem ceo,vadim,nastavljam cevku,kat cuvam za ne daj boze.
Mislim da ti se cini posto sada auto bolje vuce na manjim obrtajima pa ti taj prelazak nije toliko izrazen. Vidi kada izbijes katalizator
Pa moguce da je to,al iskreno vise mi ni nisu potrebni visoki obrtaji,kad od 1500rpm lepi,bukvalno! Mada ne bih se bunio da tako vuce do svih 5. :D Ovako nekako pocne da me koci od 3 i po...
+ sto mi je sportski izduv tek sad dosao do izrazaja po zvuku :wub:

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » nedelja, 7. avg. 2011. u 12:52h

Testirana potrosnja. Ocekivao sam promene od kad auto lakse dise. Sipao do cepa,presao okruglo 100km,dosao na pumpu,do cepa 9L. :/ Izgleda da imam tesku nogu...

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 7. avg. 2011. u 12:56h

Mozda je onaj luft u glavi upravljaca vozaca? lol lol

Salim se thumbsuph Pazi, ako je to voznja 100% grad i guzva, dodje mu skoro na normalnu, i kad imas laganu nogu. Ne znam kakve relacije vozis, ako su kratke, onda ne treba da te cudi previse.
Fiesta!!

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » nedelja, 7. avg. 2011. u 13:10h

Haha,pa verovatno da je to... :D
Pa jeste,grad,samo grad. Na posao svaki dan ceo bul. Kralja Aleksandra kroz tunel na brankov. A tu guzve ne moze da ne bude. Ostalo je sve po gradu,al' uglavnom nocu(u vecini slucajeva su kratke relacije)... Samo ne znam kako nekim ljudima ovde trosi i po 7L? :wtf: Ili lazu kao i vecina sto se tice potrosnje. Mene boli uvo u principu,uzeo sam dizela da ga cepam a da ne predje 10. :D Ocekivao sam sad bar osmicu,al sta sad. A lufta u glavi ce biti uvek. lol

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 7. avg. 2011. u 13:29h

Kratke relacije ti kvare potrošnju.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » nedelja, 7. avg. 2011. u 13:46h

I ja bih rekao...
Ajd da ne otvaram novu temu. Samo nek mi neko kaze u cemu je problem. Juce vozim,iskljucujem se sa auto puta,pocinje da blinka lampica grejaca,auto se gasi. Okrecem kljuc upalim normalno i nastavim. Crkavaju grejaci?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 7. avg. 2011. u 16:04h

Dijagnostika i isčitaj grešku.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 7. avg. 2011. u 16:36h

Senzor bregaste ili problem sa sistemom goriva(dizne ili pumpa)
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 7. avg. 2011. u 18:42h

Ili lose gorivo kao u mom slucaju, mada se meni gasio na leru.

A sto se potrosnje/laganja o istoj tice... Previse faktora utice na potrosnju da bi svima bila konzistentna. Nekome je grad kao tebi, nekome je grad upalim auto i vozim po NBG bulevaru 5min i stignem na posao, bez guzve bez icega (figurativno govorim). Tako da ista kilometraza moze itekako da se predje sa manje goriva.

Meni mondeo pri zadnjem merenju potrosio 7.4L, ali kombinovane voznje. Grad/autoput/malo otvorenog, posto zivim gde zivim pa prodjem kroz sve varijante puta do kuce :D
Uglavnom sa klimom, i poprilicnim luftom u glavi upravljaca vozaca :D

Tebe mislim da ubijaju kratke relacije u kombinaciji sa centrom grada. Ja i kad pravim kratke relacije to je do prodavnice 1-2km i to bez stajanja/semafora.
Fiesta!!

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 8. avg. 2011. u 17:22h

Pa izgleda da ce biti to sto je sve skoro centar grada,kreni stani svako jutro,i uglavnom kratke relacije. Pomirio sam se sa 9-kom,ok je sve dok ne postane dvocifren br. :D
Dragomir piše:Senzor bregaste ili problem sa sistemom goriva(dizne ili pumpa)
Ali nikad se pre to nije desavalo,niti se ponovilo u ova dva dana. :/

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“